Flipkart.com

2010 Solved Model paper English Head Constable Constable exams SSB Police CISF BSF etc

For more please visit parikshaa

2010 Solved Model paper English Head Constable Constable exams SSB Police CISF BSF etc

This  paper is useful For

SSB head Constable (Ministerial)

CISF Constable

BSF Constable

and any armed service exam which included MCQ/Objective test of english language

Directions—(Q. 1—15) Head the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

In the town of Agra there lived a rich businessman. But he was also quite a miser. Various people used to flock outside his house everyday hopping for some kind of generosity, but they always had to return home disappointed. He used to ward them off with false promises and then never lived up to his word. Then one day, a poet named Raidas arrived at his house and said that he wanted to read out his poems to the rich man. As the rich man was very fond of poetry, he welcomed him in with open arms.
Raidas started to recite all his poems one by one. The rich man was very pleased and especially so when he heard the poem that Raidas had written on him. In those days it was a custom for rich men and kings to show their appreciation through a reward or a gift, as that was the only means of earning that a poor poet possessed. So the rich man promised Raidas some gifts and asked him to come and collect them the next day. Raidas was pleased.
The next morning when he arrived at the house, the rich man pretended that he had never laid eyes on him before. When Raidas reminded him of his promise, he said that although Raidas was a good poet he liked the poem which was written on him and the rest of the poems were very ordinary. He also said that he had earlier promised a reward to Raidas not because he was really pleased or impressed, but to simply encourage him. Raidas was extremely upset, but as there was nothing that he could do, he quietly left the house. On his way home he saw his brother Kuber riding a horse. So he stopped him and asked for his help after narrating the whole incident. Kuber took him to his own house in order to come up with a plan. After giving it some thought he asked Raidas to go to a friend’s house with five gold coins and request the friend to plan a dinner where the rich man would also be invited. He then narrated his plan to him.
Raidas had one trustworthy friend whose name was Mayadas. So he went up to him and told him the plan. The next day, Mayadas went to the rich man’s house and invited him for dinner. He said that he intended to serve his guests in vessels of gold, which the guests would get to take home after the meal. The rich man was thrilled to hear this and jumped at the offer. After the rich man arrived at Mayadas’ house, he was surprised to see no other guests there but Raidas. Anyhow, they welcomed him in and started a polite conversation. The rich man had come on an empty stomach and so was getting hungrier by the minute.
Finally at midnight the rich man could bear his hunger no longer and asked Mayadas to serve the food. Mayadas sounded extremely surprised when he asked him what food was he talking about. The rich man tried to remind him that he had been invited for dinner. At this point Raidas asked him for proof of the invitation. The rich man had no answer. At that point Raidas reminded the rich man of the same treatment that he had meted out to him. The rich man realised his mistake and begged for forgiveness. He said that Raidas was a good poet and had not asked him for any reward. He himself had promised to give him some gifts and then cheated him out of them. To make up for his mistake he took out the necklace that he was wearing and gifted it to Raidas. Then they all sat down to eat a happy meal.

1. Why was the rich businessman thrilled on being invited over to dinner by Mayadas?
(A) He was thrilled to have dinner for free
(B) No one had ever invited him over for dinner since he was very miserly
(C) Mayadas had promised to serve in gold dishes which the guests were allowed to take home with them
(D) Mayadas had promised many delicacies in the dinner
(E) None of these
2. What did Raidas and Mayadas do when the rich businessman came over for dinner?
(A) They were thrilled to have a rich businessman as their guest and served him well
(B) They served him in gold utensils which he later took with himself
(C) They did not serve him any food until he learnt a lesson on what he had done with Raidas
(D) They forced him to give away his necklace to Raidas in return of the dinner which they had served
(E) None of these
3. Which of the following best describes Kuber?
(A) Manipulative
(B) Clever
(C)Miserly
(D) Influential
(E)None of these
4. Why was the rich businessman pleased with Raidas?
(A) Raidas had recited poems to him but had not asked for any gifts in return
(B) Raidas was also as miserly as him
(C) Raidas had invited him over for dinner
(D) The business liked his poetry, especially the one written on him
(E) None of these
5. Why did the people always return home disappointed from the rich businessman’s house?
(A) He would donate less than what he had promised to them
(B) He made promises to them but never kept his words
(C) The rich man would only reward those who had written poetry on him
(D) Both (B) and (C)
(E) None of these

6. How did the rich businessman react when he realized his mistake of not keeping his promise which he had made to Raidas?
(A) He asked Raidas to come to his house the next day to take his reward
(B) He left Mayadas’ house immediately without having dinner
(C) He justified that Raidas did not deserve an award since his poems were very ordinary
(D) He said that Raidas was lying and that he had already awarded him with a necklace
(E) None of these

7. Why did people flock outside the rich businessman’s house every day?
(A) The businessman was very kind-hearted and generous
(B) They sought an explanation from him on not keeping the promises made to them
(C) All of them wanted to recite poem to him as he was fond of poems
(D) They would hope for some generosity from the businessman since he was rich
(E) None of these
8. Which of the following is true in context of the passage?
(A) It was Raidas’ brother Kuber’s plan to teach the rich businessman a lesson
(B) The rich businessman had to return empty stomach from Mayadas’s house
(C) Mayadas was a trustworthy friend of the rich businessman
(D) None is true
(E) All (A), (B), and (C) are true
9 Which of the following is the moral of the story?
(A) A house divided against itself cannot stand
(B) A bird in hand is worth two in the bush
(C) Never make a promise
(D) Proof of pudding is in the eating
(E) Never go back on your promises

10. What did the rich businessman do when Raidas went to collect his reward from him the next day?
(1) The businessman refused to award him even though he had promised so earlier.
(2) He said that he had promised a reward only to encourage him not because he was pleased with him.
(3) He said that most of the poems written by Raidas were ordinary.
(A) Only (2)
(B) Only (1) and (3)
(C) Only (2) and(3)
(D) All of these
(E) None of these

Directions—(Q. 11—13) Choose the word which is most similar in meaning to the word as used in the passage.
11. MEANS
(A) Expression
(B)Idea
(C) Intention
(D)Way
(E) Purpose
12.NARRATING
(A) Talking
(B)Performing
(C) Departed
(D)Executing
(E) Describing
13. INTENDED
(A)Presumed
(B) Wanted
(C)Promised
(D) Confirmed
(E)Expected

Directions—(Q. 14-15) Choose the word which is most opposite in meaning to the word as used in the passage.
14. TRUSTWORTHY
(A) Worthless
(B) Unfair
(C) Unreliable
(D) Discriminating
(E) Awful
15. PLEASED
(A) Disappointed
(B) Stunned
(C) Hostile
(D) Jealous
(E)Pensive
Directions—(Q. 16—25) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is (E). (Ignore errors of punctuation, if any.)

16. She still not sell the house:A/ since the buyers went back :B/
on their words and:C / pulled out of the deal:D/No error :E
17. Unlikely the holiday season :A / the famous tourist spot :B/ bore a
deserted look :C / this time around.:D/No error:E
18. The condition of the city :A / seems to be very appalling:B / with all the vehicles :C / belching out exhaust fumes:D ./ No error :E
19. As the inspection day approached,:A / the manager is under:B / a tremendous pressure to make sure :C/ that everything was in place.:D/No error:(E)
20. When the fire alarm :A/ went off, the :B/ residents of building :C/vacated it immediately:D./ No error:E
21. Considering the amount :A/ of stress she is under,:B / it is not surprising that :C/ she keep getting migraines.:D/No error:E

22. As it got foggier,:A / it become almost impossible :B/ to steer the boat :C/ along the narrow canal:D/No error :E

23. The number of students :A/ present in the school today :B / are less because of :C / the rumour of an approaching storm. :D /No error:E

24. The CEO of the company:A / had gone abroad:B / on an official visit:C /but she is come back now:D./No error:E

25. He went to the cinema hall:A /to accompany his friends:B / even if he had :C / seen the movie earlier:D /No error:E

Directions—(Q. 26—30) Rearrange the following six sentences 1 2, 3, 4, 5 and 6 in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them—
1. He explained to the king that the gunny bag full of grains was the real gold that the earth could give, which he had grown with lots of hard work.
2. King Aditya was growing old and decided to handover his kingdom to the most deserving of his five sons.
3. He then told them to use this land and return with gold after six months.
4. King Aditya was impressed and handed over his kingdom to Raviditya.
5. In order to test them he took them to a field and gave a piece of land to each one of them.
6. After six months all returned empty handed except Raviditya who carried a gunny bag on his shoulder.

28, Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
27. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5

28. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
(A) 2
(B) 3
(C) 5
(D) 4
(E) 6

29. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
(E) 6

30. Which of the following should be the FIRST sentence after
rearrangement?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
(E) 6

Directions—(Q. 31-35) In each of the following questions six words are given which are denoted by 1, 2, 3, 4, 5 and 6. By using all the Six words, each only, once, you have to frame a meaningful and grammatically correct sentence. The correct order of words is the answer. Choose from the five alternatives, the one having the correct order of words and mark it as your answer.
31. (1) ESCAPED
(2) MANY
(3) JAIL
(4) THE
(5) CRIMINALS
(6) FROM

(A) 251643
(B) 164325
(C) 251463
(D) 256143
(E) 164352
32. (1) NEEDS
(2) VERY
(3) THE
(4) HE
(5) MONEY
(6) URGENTLY
(A) 413256
(B) 415326
(C) 426153
D) 413526
(E) 634215

33. (1) KILLING
(2) BRIDGE
(3) PEOPLE
(4) COLLAPSED
(5) FOUR
(6) THE
(A) 624513
(B) 623145
(C) 425136
(D) 623451
(E) 624153
34. (1) WANT
(2) A
(3) I
(4) BUY
(5) CAMERA
(6) TO
(A) 316245
(B) 316425
(C) 463152
(D) 341561
(E) 356214
35. (1) ATTACKED
(2) BY
(3) SHARK
(4) A
(5) HE
(6) WAS

(A) 561423
(B) 562134
(C) 561243
(D) 361245
(E) 361425

36. The ……..of the Minister’s statement cannot be verified by people who have no access to officiat records.
(A) validity
(B) veracity
(C) ambiguity
(D) verbosity
(E)Quality
37.If something is beyond the ……..of human knowledge , man can know nothing about it
(A) edge
(B) view
(C) end
(D) boundary
(E)Sight

38.The prolonged illness left him totally ………
(A) enervated
(B) invalid
(C) indisposed
(D) healthy
(E)Happy

39.The punch made the boxer ………. With pain.
(A) grumble
(B) wince
(C) gape
(D) fumble
(E)Grinning
40. He tried to ……..himself against a horde of ruffians.

(A) save
(B) collect
(C) defend
(D) support
(E)Sit

Directions—(Q. 41-50) ln the following passage there are blanks,
each ol which has been numbered. These numbers are printed below
the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

As you all know, Emperor Akbar was very …(41)… with BirbaI’s wisdom and greatly enjoyed his quick wit.

One fine morning when Akbar was especially pleased with Birbal, as a gesture of appreciation, he promised to …(42)… him with many valuable and beautiful gifts. However, many days passed, and still there was no sign of even one gift. Birbal was quite …(43)…with the king. Then one day, when Akbar was strolling down the banks of River Yamuna with his ever faithful Birbal at his side, he happened to
…(44)… a camel passing by. He asked Birbal why the neck of the Camel was crooked. Birbal …(45)… or a second and promptly replied that it might be because the camel may have forgotten to honour a promise. The holy books mention that those who …(46)… their word get punished with a crooked neck. Perhaps that was the reason for the camel’s crooked neck.
Akbar soon …(47).,. his folly of making a promise to Birbal for gifts and not honouring it. He was .,.(48)… of himself. As soon as they returned to the palace he immediately gave Birbal his much .,.(49)… reward. In this way Birbal …(50)… to get what he wanted without-directly asking for it.

41. (A) liked
(B) interested
(C) jealous
(D) enthusiastic
(E) impressed

42. (A) bonus
(B) reward
(C) give
(D) tribute
(E) pamper
43. (A) sad
(B) hated
(C) happy
(D) disappointed
(E) jealous
44. (A) notice
(B) examine
(C) ride
(D) saw
(E) stare
45. (A) scared
(B) answered
(C) said
(D) talked
(E) thought
46. (A) make
(B) defeat
(C) break
(D) keep
(E) fail
47. (A) mistook
(B) realized
(C) apologized
(D) understand
(E) reminded
48. (A) ashamed
(B) grief
(C) sympathetic
(D) sorry
(E) forgetful
49. (A) expensive
(B) extorted
(C) awaited
(D) wanted
(E) accumulated
50. (A) handled
(B) retrieved
(C) expected
(D) managed
(E) accomplish

ANSWERS:

1 C
2 C
3 B
4 D
5 E
6 E
7 D
8 A
9 E
10 D
11 D
12 E
13 B
14 C
15 E
16 A
17 A
18 E
19 B
20 C
21 D
22 B
23 C
24 D
25 C
26 D
27 C
28 E
29 E
30 A
31 A
32 D
33 E
34 B
35 C
36 B
37 D
38 A
39 C
40 C
41 E
42 B
43 D
44 A
45 E
46 C
47 B
48 A
49 C
50 D

67 comments to 2010 Solved Model paper English Head Constable Constable exams SSB Police CISF BSF etc

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>