Flipkart.com

afcat papers Model test paper reasoning

For more please visit parikshaa

afcat papers Model test paper reasoning
model questions papers for AFCAT
AFCAT Sample question papers AFCAT Model question papers AFCAT mock test reasoning
olved reasoning Questions for AFCAT Air Force Common Admission Test

1. Ashok starts to walk from the point P. He went 10 km towards North and 6 km toward

South. After this he went 3 km towards East. How far is he now from P?

(A) 4 km

(B) 5 km

(C) 7 km

(D) 3 km

Ans. (B)

2. Complete the following series after choosing the correct option—

c b  a a – b a – a c c – a a b b a a a –c b a

(A) cabc

(B) babc

(C) bacc

(D) abcb

Ans. (B)

3. If it was Friday on 15th Aug. 2003, which day of the week will be on 15th Aug. 2005?

(A) Saturday

(B) Sunday

(C) Monday

(D) Thursday

Ans. (C)

4. In the following sequence there are how many such ‘6’ which are preceded by 8 and

followed by 3?

7 8 6 3 2 7 1 8 6 8 9 8 6 1 8 6 3 1 8

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

Ans. (B)

5. What is the value of—

T + K – M ?

(A) S

(B) R

(C) Q

(D) P

Ans. (B)

6. In a class of 50 students, 36 students study Mathematics and 28 study Biology. The number of students studying both Mathematics and Biology will be—

(A) 22

(B) 14

(C) 30

(D) 12

Ans. (B)

7. If a man writes ‘QDGFHS’ for ‘TIGHER’, then in this way what will be write for

‘MONKEY’?

(A) XDHNMK

(B) YDJMLK

(C) XDJMNL

(D) XCHNMK

Ans. (C)

8. What is necessary for a nursing home?

(A) Nurse

(B) Ambulance

(C) Doctor

(D) Medicine

Ans. (C)

9. If 854 = 12, 467 = 38, then 683 =?

(A) 21

(B) 12

(C) 18

(D) 35

Ans. (C)

10. In a code if

Se ker he = hot good tea

Pek cha ker = good thunder pure

Nep cha he = fresh pure tea

Then in the same code how ‘thunder tea’ will be written?

(A) Pek he

(B) Cha he

(C) Pek ker

(D) Cha ker

Ans. (A)

11. The word formed in same sequence with the letter of the word ‘INFOMATION’ is—

(A) NATION -

(B) FORMAT

(C) RATIONAL

(D) ONION

Ans. (B)

12. Choose the correct number from the options?

015 : 00015: : 103:?

(A) 0103

(B) 0O103

(C) 1003

(D) 1030

Ans. (B)

13. Which one of the following will be seen same in the mirror?

(A) AUNUA

(B) OVCACV

(C) SVWVS

(D) TMAMT

Ans. (D)

14. What is the angle between the two hands of clock when it is 7 : 30?

(A) 45°

(B) 35°

(C) 325°

(D) 30°

Ans. (A)

15. A clock shows nine-half when seen in the mirror. What is the actual time?

(A) 3:30

(B) 2:30

(C) 6:10

(D) 1:30

Ans. (B)

16. A boy used in a picture Blue colour for Red, Red for Yellow, Yellow for Green and Green for Blue. What will be the colour of leaves?

(A) Green

(B) Blue

(C) Red

(D) Yellow

Ans. (D)

17. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following?

1. Leaves  2. Branch

3. Flower  4. Tree

5. Fruit

(A) 4, 3, 1, 2, 5

(B) 4, 2, 5, 1, 3

(C) 4, 3, 2, 1, 5

(D) 4, 2, 1,3, 5

Ans. (D)

18. If ‘+‘ means ‘x’, ‘—‘ means ‘÷‘, ‘x’ means f—’, and ‘÷‘ means ‘+‘, then what is the value of—

9 + 8 ÷ 8 – 4 x 9

(A) 65

(B) 39

(C) 27

(D) 11

Ans. (A)

19. If ‘P’ means ‘+‘, ‘Q’ means ‘—‘, ‘R means ‘x’ and ‘S’ means ‘÷‘ which of the following equation is not correct?

(A) 1 R 5 = 16 Q 15 P 4

(B) 14 P S 10 = 7 R 2 Q 12

(C) 11 R 10 S 10 = 16 P 2 Q 7

(D) 3 Q 9 P 6 = 8 R 3 Q 24

Ans. (B)

20. In an examination if a student looses mark for the wrong answer and gets 1 mark for the correct answer. If he got 30 marks for solving54 questions, then how many questions were correct?

(A) 30

(B) 36

(C) 40

(D) 42

Ans. (B)

21. In a colony, each of the 20% families have two TV sets, 30% of the rest families have three TV sets. Each of the remaining families has one TV set. Which of the following statement is true’?

(A) 80% families have at least one TV set

(B) 50% families have two TV sets (C) 56% families have one TV set

(D) 30% families have three TV sets

Ans. (C)

22. Arrange the following words according to dictionary—

1. Bird 2. Bilk

3. Bill  4. Billion

5. Birth

Code:

(A) 2, 1, 3, 4, 5

(B) 2, 3, 4, 1, 5

(C) 3, 2, 4, 5, 1

(D) 3, 4, 2, 1, 5

Ans. (B)

23. If S — T means ‘5’ is the wife of ‘T’, S + T means ‘S’ is the daughter of ‘T’ and S ÷ T means ‘S’ is the son of ‘T’. What will M + J + K means?

(A) ‘K’ is the father of ‘M’

(B) ‘M’ is the grand-daughter of ‘K’

(C) ‘J’ is wife of ‘K’

(D) ‘K’ and ‘M’ are brothers

Ans. (B)

24. S x T means ‘S’ is brother of ‘T’ and S + T means ‘S’ is father of ‘T’, which of the following shows ‘0’ is the cousin of ‘R’ ?

(A) R x T + O

(B) R + T x O

(C) R x O x T

(D) None of these

Ans. (D)

25. If ‘P + Q’ means P is the husband of Q, P ÷ Q means ‘P’ is the sister of Q, and ‘P x Q’ means ‘P’ is son of Q, which of the following shows ‘A’ is daughter of ‘B’ ?

(A) A ÷ D x B

(B) D x B + C ÷A

(C) B ÷ C x A

(D) C x B ÷A

Ans. (A)

44 comments to afcat papers Model test paper reasoning

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>