Flipkart.com

B.Sc Zoology Question Papers

For more please visit parikshaa

B.Sc Zoology Question Papers
Solved Objective questions for BSc Zoology
Free solved quiz for BSc Zoology students

1. In honey-bees, the drones are produced from:

(a) fertilized eggs

(b) unfertilized eggs

(c) larvae fed with royal jelly

(d) larvae to fed properly

Ans. (b)

2. Which one of the following statements is not correct?

(a) Contractile vacuole is present in the entire marine Amoeba

(b) Amoeba has no respiratory pigments

(c) The nutrition of Amoeba is holozoic

(d) In Amoeba, the by-products of oxidation of proteins are ammonia and carbon dioxide

Ans. (d)

3. Medusa of Obelia is more advanced than its hydranth (polyp) because

(a) It has 24 tentacles with sensory organs

(b) It exhibits the beginning of differentiation of nervous system

(c) It can also reproduce by budding and gem mule formation

(d) It has highly developed gastro dermis

Ans. (b)

4. Which of the following statements is correct?

(a) Contractile vacuole is absent in Giardia sp

(b) Entamoeba histolytica is transmitted in man by mouth to mouth contact

(c) Trypanosoma gambiense belongs to the order Haemosporidia

(d) Leishmania donovani is transmitted by Simulium sp

Ans. (a)

5. Consider the following statements regarding Monocystis

1. Locomotion in Monocystis is due to contraction and relaxation of myonemes

2. Monocystis is digenetic

3. Monocystis is a parasite of earthworm

4. Monocystis resembles Plasmodium in also having a trophozoite stage

Which of the statements given above are correct?

(a) 1, 2, 3 and 4

(b) l and 4

(c) 2, 3 and 4

(d) 1, 3 and 4

Ans. (d)

6. Which one of the following statements is not correct?

(a) Alimentary canal with associated glands is absent in cestodes

(b) Epitoke and atoke are formed during breeding in Neanthes

(c) Mehlis gland is present in Fasciola but absent in Taenia

(d) Hexacanth larva loses its six hooks in the muscles of intermediate host

Ans. (c)

7. Consider the following characteristics of organisms

1. Presence of intracellular digestion

2. Diploblastic body

3. Possessing choanocytes

Which of the above are characteristics of organisms of Porifera?

(a) l and 2

(b) 2 and 3

(c) 1, 2 and 3

(d) 1 and 3

Ans. (c)

8. The zoological name of sea hare is

(a) Aplysia sp.

(b) Aphrodite sp

(c) Chaetopterus sp.

(d) Doris sp.

Ans. (a)

9. The protozoan Entamoeba belongs to the class:

(a) Actinopodea

(b) Rhizopodea

(c) Haplosporea

(d) Telosporea

Ans. (b)

10. Match list-I (locomotory organ) with list-II (organism) and select the correct answer using the codes given below the lists:

List-I (Locomotory organ)            List-II (Organism)

A. Flagellum                                      1. Mastigamoeba

B. Pseudopodia                                  2. Leishmania

C. Cilia                                              3. Balantidium

D. Absence of locomotory organs     4. Plasmodium

Codes:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 1 2 4 3

(c) 2 1 3 4

(d) 2 1 4 1

Ans. No option is correct

11. Which one of the following pairs is correctly matched?

(a) Connecting link between                    — Neopilina

Annelida and Mollusca

(b) Torsion’s phenomenon                       — Scaphopoda

(c) Cephalopod with external shells         — Octopus

(d) Glochidium larva                                — Sepia

Ans. (a)

12. Which one of the following statements regarding Taenia is correct?

(a) Taenia has fully developed alimentary canal

(b) It is metamerically segmented and has 400—450 proglottids

(c) It has two larval stages in its life cycle called hexacanth and cysticercus

(d) It has monodelphic genitalia

Ans. (a)

13. Which one of the following is the free swimming larval stage of Fasciola?

(a) Sporocyst

(b) Redia

(c) Metacercaria

(d) Miracidium

Ans. (d)

14. The larval form of Nereis is called

(a) Tornaria

(b) Trochophore

(c) Alima

(d) Phyllosoina

Ans. (b)

15. Among the following phyla which one has the highest number of species?

(a) Platyhehminthes

(b) Nematoda

(c) Mollusca

(d) Annelida

Ans. (b)

16. The chief functions of the queen bee substance (oxodecenoic acid) secreted by the mandibular glands of the queen bee are to:

(a) induce the larvae to develop into queens and to stimulate the drones during the queen’s nuptial flight

(b) promote the transformation of nymphs into drones and to serve as a nutritive material for the workers

(c) stimulate ovarian development and ovulation in the queen

(d) inhibit ovarian development in workers and to stimulate the drones during the queen’s nuptial flight

Ans. (d)

17. The true pearl oyster, producing pearls of high quality belongs to the genus

(a) Placuna

(b) Pinctada

(c) Mytilus

(d) Haliotis

Ans. (b)

18. The toxic substance discharged by the blister beetles contains:

(a) oxides of nitrogen

(b) sulphurous compounds

(c) cantharidine

(d) cyanic acid

Ans. (c)

19. The mechanism of sex determination in male honey bee is

(a) by the presence of one X-chromosome and two sets of autosomes

(b) by the presence of one Z-chromosome and two sets of autosomes

(c) by the ratio of X-chromosome to haploid set of chromosomes

(d) by the asexual process of embryonic development

Ans. (c)

20. Chloragogen tissue found in earthwonns surrounds the

(a) intestine

(b) gonad

(c) clitellum

(d) integument

Ans. (a)

21. Match list-I (organism) with list-II (mode of locomotion) and select the correct answer using the codes given below the lists:

List-I (Organism)                         List-II (Mode of locomotion)

A. Mastigophora                            1. Locomotion by pseudopodia

B. Sarcodina                                  2. Locomotion by flagella

C. Sporozoa                                   3. Parasites having no locomotory organs

Codes:

A B C

(a) 1 2 3

(b) 2 3 1

(c) 3 1 2

(d) 2 1 3

Ans. (d)

22. Consider the following characteristics coelomates:

1. Radial symmetry

2. Asymmetry

3. Origin of mouth

4. Embryonic cleavage pattern

5. Coelom formation

If basic differences found between protostome coelomates and deuterostome coelomates, consideration of which of the above characteristics will suffice?

(a) 1, 3, 4 and 5

(b) 2, 3, 4 and 5

(c) l, 3 and 4

(d) 5 only

Ans. (a)

23. In which among the given minor phyla is the alimentary canal U shaped?

(a) Bryozoa only

(b) Chaetognatha and Phoronida

(c) Bryozoa and Phoronida

(d) Rotifera and Gastrotricha

Ans. (c)

24. Match list-I (class) with list-II (example) and select the correct answer using the codes given below the lists:

List-I (Class)                             List-II (Example)

A. Polyplacophora                         1. Dentalium

B. Monoplacophora                       2. Chiton

C. Cephalopoda                             3. Nautilus

D. Scaphopoda                              4. Neopilina

Codes:

A B C D

(a) 1 3 4 2

(b) 1 4 3 2

(c) 2 3 4 1

(d) 2 4 3 1

Ans. (d)

25. Sea lily is the stalked echinoderm of the class:

(a) Articulata

(b) Asterozoa

(c) Crinoidea

(d) Echinozoa

Ans. (c)

26. Which one of the following annelids is phosphorescent in the dark?

(a) Aphrodite

(b) Chaetopterus

(c) Syllis

(d) Sabella

Ans. (b)

27. Which group of following animals possesses mesenchymal coelom?

(a) Most-protostomia

(b) Deuterostomia

(c) Phoronida

(d) Nemertina

Ans. (d)

28. The Osphradium in Pila sp. is the organ responsible for?

(a) Tactile activity

(b) Equilibrium

(c) Sensing light

(d) Chemoreception

Ans. (d)

29. Madreporite, the circular, fiat, calcareous plate in Asterias sp. is situated near the

(a) anus on the aboral surface

(b) mouth on the oral surface

(c) side of the arms on the oral surface

(d) the junction of the arms on the aboral surface

Ans. (d)

30. Consider the following statements

Pheretima posthuma is characterized by

1. True coelomic body cavity lined by coelomic epithelium

2. Closed circulatory system

3. Lateral hearts with valves

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 1, 2 and 3

Ans. (d)

31. Which one of the following phenomena occurs during reproduction in Neanthes?

(a) Endomixis

(b) Epitoky

(c) Hectocotylization

(d) Metagenesis

Ans. (b)

32. Metagenesis in Obelia signifies the:

(a) alternation of generations between free swimming diploid medusoid and diploid polyploid stage

(b) alternation of generations between haploid gametogenetic medusa and polyploid stage

(c) formation of medusa on gonangium

(d) formation of polyp by budding

Ans. (a)

33. When does the developing embryo of Hydra drop from the body of the parent?

(a) Soon after formation of zygote

(b) After formation of blastula

(c) After formation of gastrula

(d) Only after it has developed into young Hydra

Ans. (c)

34. In origin, the choanocytes, the flagellated cells present in the radial canal of sponges, are:

(a) Ectodermal

(b) Mesodermal

(c) Endodermal

(d) Mesenchymal

Ans. (c)

35. Which one of the following is the vector of Trypanosomiasis?

(a) Tse-tse fly

(b) Phlebotamus fly

(c) White fly

(d) Fire fly

Ans. (a)

36. Consider the following statements

1. The females, but not males, of all wasps have sting.

2. The adult wasps have shorter tongue the bees and so can suck the nectar only from shallow flowers,

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans. (c)

37. The pollen basket in honeybee is located at the

(a) lower side of the abdomen

(b) tip of antenna

(c) tarsus of first leg

(d) tibia of third leg

Ans. (d)

38. Consider the following statements

1. Asterias is exclusively marine and carnivorous.

2. In Asterias, papulae act as olfactory organs.

3. In Asterias, the endoskeleton is mesodermal in origin.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans. (c)

39. In Aplysia sp, in addition to a pair of tentacles adjacent to mouth, a second pair of tentacles located dorsally, are called

(a) Odontophores

(b) Rhinophores

(c) Cerata

(d) Lateral cilia

Ans. (b)

40. In the arrangement of podomers in the walking leg of Palaemon, the correct sequence from basis to dactylus is:

(a) Merus-Ischium-Carpus-Propodus

(b) Ischium-Merus-Carpus-Propodus

(c) Propodus-Ischium-Merus-Carpus

(d) Carpus-Merus-Propodus-Ischium

Ans. (b)

41. With reference to ‘Sponges’, which one of the following statements is correct?

(a) Sponges are triploblastic animals

(b) Well marked bilateral symmetry is exhibited by all sponges

(c) True body cavity or coelom is represented by paragastric cavity in sponges

(d) Sponges are mostly marine and a few freshwater sponges are also known

Ans. (d)

42. Match list-I (animal) with-II (larva/larval stage) and select the correct answer by using the codes given below the lists:

List-I (Animal)             List-II (Larva/Larval stages)

A. Aurelia                               1. Onchosphere

B. Fasciola                             2. Parenchymula

C. Leucosolenia                      3. Planula

D. Taenia                                4. Cercaria

Ans. (d)

43. Consider the following statements

The need to create a branch ‘Parazoa’ under Metazoa arose because:

1. Of the recognition of the fact that sponges are unique in possessing choanocytes

2. Sponges are at the cellular grade of construction and Metazoans are at the tissue and organ grade of construction

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans. (c)

44. What is lorica in Protozoa?

(a) Modified cell membrane with several small folds

(b) A loose-fitting shell-like covering which encloses the cells

(c) Inner vacuolar region involved in storage

(d) Criss-crossing of microfilaments in the protoplasm of the cell

Ans. (b)

45. Match list-I (features) with list-Il (examples) and select the correct answer using the code given below the lists:

List-I (Features)                                    List-II (Examples)

A. Blastopore becomes mouth                     1. Mollusca

B. Blastopore becomes anus                        2. Sponges

C. Single osculum and numerous ostia        3. Protochordata

Codes:

A B C

(a) 2 3 1

(b) 3 1 2

(c) 1 2 3

(d) 1 3 2

Ans. (d)

46. Consider the following statements

1. In Monocystis, all gametes are alike (isogametes) whereas in Plasmodium, the gametes are dissimilar (anisogametes).

2. In Monocystis, the zygotes are motile whereas in Plasmodium, the zygotes are non-motile.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 no 2

Ans. (d)

47. The infective stage of Entamoeba histolytica is

(a) trophozoite stage

(b) precystic stage

(c) binucleate cystic stage

(d) tetranucleate cystic stage

Ans. (d)

48. Consider the following statements

1. The medusae of Obelia are dioecious

2. In Obelia, medusoid phase represents a true haploid sexual generation.

3. Parent medusae die soon after liberating the gametes.

Which of the statements given above are correct?

(a) l and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans. (c)

49. The organ of Pila that helps to taste the chemical and physical qualities of incurrent water and also to assist in the selection of food is called:

(a) Cibarium

(b) Salivarium

(c) Osphradium

(d) Germanium

Ans. (c)

50. Consider the following statements

1. In Pheretima, there is a distinct dermis below the epidermis

2. In Pheretima, the pharynx and buccal cavity and separate whereas in Hirudinaria, they are not separate.

Which of the statements given above is / are correct?

(a) l only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans. (d)

1 comment to B.Sc Zoology Question Papers

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>