Flipkart.com

Biology mcq quiz

For more please visit parikshaa

Biology mcq quiz
Biology Multiple Choice Quiz
Biology – Online Multiple Choice Practice questions

 

1. ‘Physical basis of living’ is—

(A) Cell

(B) Protoplasm

(C) Nucleus

(D) Protein

Ans. (B)

 

2. How many bones are there in a human body?

(A) 206

(B) 205

(C) 150

(D) 300

Ans. (A)

 

3. Which of the following is a flightless bird?

(A) Peacock

(B) Duck

(C) Emu

(D) Swan

Ans. (C)

 

4. Which of the following is the best source of vitamin ‘A’ ?

(A) Apple

(C) Honey

(B) Carrot

(D) Peanut

Ans. (B)

 

5. The genetic unit of a cell is—

(A) Chromosome

(B) Ribonucleic acid

(C) Lisosome

(D) Genes

Ans. (D)

 

6. Who is called the Father of Genetics’ ?

(A) Fleming

(C) Lemark

(B) Darwin

(D) Mendal

Ans. (D)

 

7. House fly spreads—

(A) Filaria

(B) Jaundice

(C) Cholera

(D) T.B.

Ans. (C)

 

8. Number of eyes in Leech is—

(A) One pair

(B) Two pairs

(C) Three pairs

(D) Five pairs

Ans. (D)

 

9. The number of segments in leech is—

(A) 26

(B) 33

(C) 36

(D) 40

Ans. (B)

 

10. To make half a kilogram of honey, the nectar from how many flowers is collected by the honey bees?

(A) 10 lakhs

(B) 20 lakhs

(C) One thousand

(D) 5 thousands

Ans. (A)

 

 

11. Which of the following is a rich source of protein?

(A) Wheat

(B) Rice

(C) Gram

(D) Soya bean

Ans. (D)

 

12. Vitamin soluble in water is—

(A) Vitamin A

(B) Vitamin C

(C) Vitamin D

(D) Vitamin K

Ans. (B)

 

13. All Genes are made up of—

(A) Ribonucleic Acid

(B) Deoxyribonucleic Acid

(C) Nucleic Acids

(D) Amino Acids

Ans. (B)

 

14. In the following plants in which a part of leaf gives rise to a new plant?

(A) Rose

(B) Mango

(C) Bryophylum

(D) Banana

Ans. (C)

 

15. is called the Power house’ of cell—

(A) Mitochondria

(B) Lisosome

(C) Ribosome

(D) Golgi Body

Ans. (A)

 

16. Which would do maximum harm to a tree?

(A) The loss of its bark

(B) The loss of half of its leave.

(C) The loss of all its leaves

(D) The loss of half of its branches

Ans. (C)

 

17. Which of the following is not a fish?

(A) Hippocampus

(B) Eel

(C) Shark

(D) Whale

Ans. (D)

 

18. Which is an edible fungus?

(A) Penicillium

(B) Rhizopus

(C) Mucor

(D) Agaricus

Ans. (D)

 

19. Agar-agar is obtained from—

(A) Fungus

(B) Gymnosperm

(C) Pteridophyte

(D) An algae

Ans. (D)

 

20. ‘Little leaf disease’ develops due to deficiency of—

(A) Copper

(B) Sodium

(C) Zinc

(D) Molybdenum

Ans. (C)

 

 

21. RNA is found in—

(A) Animal cell

(B) Plant cell

(C) Virus

(D) All of the above

Ans. (D)

 

22. Mitochondrial membrane is a double layered structure composed of—

(A) Lipids and proteins

(B) Lipids and carbohydrates

(C) Proteins and carbohydrates

(D) Proteins and Ribonucleic acid

Ans. (A)

 

23. In Leech, the male and female genital apertures are located respectively in the—

(A) 7th and 8th segment

(B) 10th and 11th segment

(C) 13th and 14th segment

(D) 18th and 21st segment

Ans. (B)

 

24. Dental formula of Rabbit is—

(A) 2, 0, 3, 3/1, 0, 2, 3

(B) 1, 0, 2, 3/2, 2, 0, 3

(C) 1, 0, 3, 3/2, 2, 0, 3

(D) 2, 1, 3, 2/2, 1, 2, 3

Ans. (A)

 

25. The gestation period of rabbit is—

(A) 20—25 days

(B) 25—28 days

(C) 28—32 days

(D) 32—38 days

Ans. (C)

 

 

 

1 comment to Biology mcq quiz

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>