Flipkart.com

Delhi TGT PGT Teachers exam Model Test paper DSSSB

For more please visit parikshaa

Delhi TGT PGT Teachers exam Model Test paper
This model test paper is strictly according to DSSSB Syllabus
Containing
20 questions on GK/Reasoning
20 Questions on Numerical Aptitude
20 Question on English lingual
leaving 40 questions on Hindi and subject knowledge

1. Who amongst the following is the captain of the India Cricket
Team these days?
(A) Sachin Tenduikar
(B) Harbhajan Singh
(C) M S. Dhoni
(D) Saurav Ganguly

Ans :C
2. Sanjay Leela Bhansali is a well known film personality. He is associated with
(A) Film Acting
(B) Music Direction
(C) Direction
(D) Playback Singing

Ans :C

3. ‘Midnapur’ is a city in
(A)Orissa
(B) Haryana
(C)Punjab
(D) Bihar
Ans : D

4. Mysore is in which of the following states of India?
(A) Andhra Pradesh
(B) Tamil Nadu
(C) Karnataka
(D) Maharashtra
Ans :C

5. Which of the following is a good source of Vitamin A?
(A) Yellow fruits
(B) Milk
(C)Pulses
(D) Fish
Ans :B

6. Who amongst the following is not a cricket player?
(A) M S. Dhoni
(B) Sachin Tendulkar
(C) Shane Warne
(D) Vishwanathan Anan
Ans : D

7. Selection for Indian Administrative Services and Indian Foreign
Services is done by
(A) Staff Selection Commission (SSC)
(B) Short Service Commission (SSC)
(C) Union Public Service Commission (UPSC)
(D) University Grants Commission (UGC)

Ans :C
8. ‘Irani Trophy’ is associated with which of the following games?
(A) Football
(B) Hockey
(C)Cricket
(D) Badminton
Ans :C

9. Head Office of the Reserve Bank of India is in
(A)New Delhi
(B) Kolkata
(C)Hlyderabad
(D)Mumbai
Ans : D

10. Sania Mirza is associated with the game of
(A)Lawn Tennis
(B)Table Tennis
(C)Badminton
(D)Golf
Ans :A

11. Who amongst the following is the Finance Minister in the Union
Cabinet of India at present?
(A) Dr. Manmohan Singh
(B) Mr. P. Chidambaram
(C) Mr. Arjun Singh
(D) None of these
Ans : D

12. Which of the following books is written by V. S. Naipaul?
(A) A Train to Pakistan -
(B) A House for Mr. Bishwas
(C) A Tale of Two Cities
(D) Tale of Two Sisters
Ans :B

13. Which of the following taxes is not collected by the Union
Government?
(A) Income Tax
(B) Service Tax
(C) Custom Duty
(D) Octroi

Ans : D

14. ‘Sunny Days’ is a book written by
(A) Kapil 0ev
(B) Sachin Tendulkar
(C) Sunil Gavaskar
(D) Saurav Ganguly
Ans :C

15. Leander Paes is a famous

(A) Badminton player
(B) Golf player
(C) Rifle shooter
(D) Tennis player

Ans : D

16. Mohan walked 25 metre towards South, took a right turn and walked 15 metre. He then took a left turn and walked 25 metre. Which direction is he now from his starting point ?
(A) South-East
(B) South
(C) South-West
(D) North-West

Ans:C

17. Among M, N, D, P and W, D is taller than M and W. P is taller than D and N. Who among them is the shortest?
(A)M
(B)W
(C)D
(D) Data inadequate
Ans:D

18. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(A)Building
(B) Toy
(C)Vehicle
(D) Mountain
Ans:D

19. If ‘grey’ means ‘yellow’; ‘yellow’ means ‘white’; ‘white’ means ‘blue’; ‘blue’ means ‘red’; ‘red’ means ‘black’; and ‘black’ means ‘violet’; then what is the colour of clear sky?
(A)Red
(B) White
(C)Violet
(D) Black

Ans:A

20. The position(s) of how many letters in the word PRODUCT will remain unchanged, when the letters within the word are rear ranged alphabetically?
(A)None
(B) One
(C)Two
(D) Three
Ans:B

Section B
Test of Mathematics
21. The cost of 15 kg of sugar is Rs.240, the cost of 9 kg of wheat is Rs, 162 and the cost of 13kg of rice is Rs. 273. What is the total cost of 12 kg of sugar, 14 kg of wheat and 15 kg of rice?
(A) Rs. 719
(B) Rs. 765
(C) Rs. 759
(D) Rs. 735

Ans:C

22.The average age of 30 boys in a class is 16 and the average age of 20 girls in the class is 14..What is the average age of all the boys and girls together?
(A)15.2
(B) 15
(C)14.5
(D) 14
Ans:A

23. In a sale, a pair of trousers is available at 15% discount on the selling price. If the trousers cost Rs. 803.25 in the sale, what is the original selling price of the
trousers?
(A) Rs. 1,015
(B) Rs. 985
(C) Rs. 1,005
(D) Rs. 945

Ans:D

24. A bus covers a distance of 472 km in 8 hours and a car covers a distance of 312 km in 6 hours. What is the difference between the speed of the bus and the car?
(A) 2 km/hr.
(B) 10 km/hr.
(C) 5km/hr.
(D) None of these
Ans:D

25.The population of a state increases by 10% every year. If its
population in the year 2003 was 15 lakhs, what was its population
in the year 2005 in lakhs
(A) 16.5
(B) 15.5
(C) 17.25
(D) 18.15
Ans:D

26. Hemant started a business with a sum of Rs. 50,000. Sandip joined him 8 months later with a sum of Rs. 70,000. At what respective ratio will the two share the profit after 3 years?
(A)45:49
(B) 43:45
(C)51:49
(D) 53:51

Ans:A

27. 1/6 th of 3/7 th of a number is 294.
What is 40% of that number?
(A)1536
(B) 1646.4
(C)1586.3
(D) 1636

Ans:B

28. What will be the compound interest earned on an amount of Rs. 12,500 in 2 years @ 6p,c.p.a.?
(A) Rs. 2,050
(B) As. 1,500
(C) As. 1,800
(D) As. 1,545
(E) None of these
Ans:D

29. Ketaki can complete a piece of work in 4 days and Meenal can complete the same piece of work in 12 days. In how many days can Ketaki and Meenal together complete the same piece of work?
(A)5 days
(B) 6days
(C)3 days
(D) 2 days
Ans:C

30. What should come in place of the question-mark (?) in the follow ing number series?
17,18,38,117,472,?
(A)1665
(B) 2365
(C)2210
(D) 2660
(E) None of these

Ans:B

31. A shopkeeper sells 200 metres of cloth for Rs 9000 at profit of Rs. 5 per metre. What is the cost price of 1 metre of cloth?
(A)Rs.45
(B) Rs.40
(C

Ans:B

32. The area of a circle is 1386 sq. cms. What is the circumference
of the circle ?
(A) 142 cm
(B) 160 cm
(C) 130 cm
(D) 132 cm
Ans:D

33. In a college a total number of 27 professors are appointed for all the faculties viz, Arts, Commerce and Science. It equal number of professors are appointed for each of the faculties, how many professors are assigned to each faculty?
(A) 9
(B) 12
(C) 6
(D) 3
Ans:A

34. If (11)2 is subtracted from the square of a number, the answer so obtained is 135. What is the number?
(A) 12
(B) 16
(C) 17
(D)13
Ans:B

35. If the cost of 7 kg. of rice is Rs.168, what is the cost of 105 kg. of rice?
(A)Rs. 2580
(B) Rs. 2530
(C)Rs. 2520
(D) Rs. 2500
Ans:C

36. Seema and Meena divide a sum of Rs. 2500 in the ratio of 3 : 2 respectively. If Rs. 500 are added to each of their shares, what would be the new ratio formed?
(A) 2:3
(B) 3:4
(C) 5:4
(D)4:3
Ans:D

37. Sridhar invests Rs. 3750 in shares, which is 25% of his monthly income. What is his monthly income?
(A) Rs. 12000
(B) Rs. 15000
(C) Rs. 10000
(D) Rs 16000
Ans:B

38. Find the average of the following set of scores.
302, 152, 132, 122, 112
(A)184
(B)164
(C)152
(D) 176
Ans:B

39. A bus covers a distance of 172 km in 4 hours. What is the speed
ofthe bus?
(A)52 km/hr
(B) 47 km/hr
(C)43 km
(D) 38 km/hr
Ans:C

40. The total number of students in the school are 4800, out of which 60% are girls. What is the total number of boys in this school ?
(A)1920
(B) 1934
(C)1980
(D) 1910
Ans:A

Section C:Test of Language English
Directions—(Q. 41-55)
Read the following passage carefully and answer the questions given below it.

Energy is neither created nor destroyed; it is only recycled and recast in different forms. Even the human body is a form of energy. Call it prana or jivatma or simply vayu energy sustains the gross body and expresses itself through sensory perceptions and the basic physical elements.

The three fundamental gunas— satvik, rajasik and tamasik—which characterise the nature of the human being, very often in a combination, are further sub-divided into many basic qualities commonly known as human values. Love, affection, integrity and truth, for instance, are values that are as important to life as breathing or eating. These values are positive but in the course of practice and because they emanate from a mind that is susceptible to negative thoughts, they get corrupted. They generate negativity and manifest in the form of lying, cheating or causing others harm. The very fact that human civilization has survived over centuries shows that despite all the negativity, the force of positive energy within all of us continues to expand and enrich.

According to the theory of karma, every action generates a corresponding reaction, good or bad as the case may be. The process might take place in this life or the next, but take place, it will. The theory prompted sages to exhort humanity to be good and do good. This way, the result of a good deed will invariably be good which will add to the collective good of the human species. This is what Sri Aurobindo called the Goodness Quotient. Swami Vivekananda firmly believed that human nature is basically good. It is only to be perceived as such and having been aware, to follow it through, for the good of one self so that it multiplies for social good. Goodness will help improve the quality of life of not just the individual but an entire society. There is no such thing as ‘negative’ energy, all energy being positive and constantly recycled. Negativity is therefore a dysfunction of thought or outlook. This has to be resisted from within by rein forcing the positive qualities inherent in human nature.
The instant gratification of the senses might be the driving force in a society driven by consumerism but realising that all the material success and prosperity you have acquired over a lifetime means nothing once your body lies inert, life takes on a new meaning.

41. What did Swami Vivekananda believe?
1. Perceiving goodness in human nature is important
2. Doing good deeds benefits the individual
3. Individual good multiplies into social good
(A) Only l
(B) Both 1 & 2
(C) All
(D) Both 2 & 3

Ans:C
42. Which of the following is suggested by the theory of Karma?
(A) Human nature is basically bad
(B) A person is rewarded or punished only in his lifetime
(C) Human civilisations will continue to survive over the years
(D) Every action has a corresponding reaction

Ans:D

43. The fact that human civilization has survived indicates that
(A) positive energy within us increases despite negativity
(B) too much positive energy is not harmful
(C) negative energy usually overpowers positive energy
(D) negative energy gets destroyed
Ans:A

44. Which of the following should be the title of the passage?
(A)The Role of Negative Energy
(B) The Theory of Gunas
(C)Consumerism and the Goodness Quotient
(D)The Teachings of Sages
Ans:D

45. What is the Goodness Quotient?
(A)Human nature though basically bad can be trained
(B)Goodness need not improve the quality of life.
(C)The chance that the reaction to every action can either be good or bad
(D)The outcome of good deeds is good and adds to the common good
Ans:D

46. How does energy express itself?
(A) Through negative emotions
(B) Through sensory perceptions and the basic physical elements
(C)Through the human body
(D)Through Prana and Vayu

Ans:B

47. What is the driving force of a society driven by consumerism ?
(A)Improvement of society
(B)Understanding the meaningof life
(C) Search for positive energy
(D) Fulfilling all desires immediately
Ans:A

48. Which of the following characterises human nature?
(A) Actions such as breathing and eating
(B) Good deeds
(C) Satvik, rajasik, vayu
(D) Three basic gunas comprising basic human values

Ans:D

49.Which of the following is not true in the context of the passage?
(A)Energy helps to sustain our physical body
(B)Negativity is manifested in the form of lying and cheating
(C)The theory of Karma believes in punishment
(D)Negativity is the result of positive values getting corrupted

Ans:C

50. Which of the following is TRUE about negativity?
(A) It existed before positive energy
(B)Negativity comes from a deviation of our thoughts
(C)Negativity cannot be fought
(D)Negative energy is stronger than positive energy

Ans:B

Directions—(Q. 51—53) Choose the word which is most nearly the
same in meaning as the word used in the passage.
51. exhort
(A)threaten
(B) show ,
(C)encourage
(D) alert

Ans:C

52. sustains
(A)supports
(B)defends
(C)comforts
(D)holds
Ans:A

53. emanate
(A)express
(B)originate
(C)invent
(D)enter

Ans:B

Directions—(O. 514 and 515)
Choose the word which is most opposite in meaning of the word used in the passage;
54. acquired
(A)grabbed
(B)freed
(C)stopped
(D)lost
Ans:D

55. enrich
(A)poor
(B)courage
(C)diminish
(D)poison
Ans:C

Directions—(Q. 56—60) Pick out the most effective word from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete
56.The festival must be perceived as an effort to……… relations between both nations.
(A) confirm
(B) evoke
(C) pave
(D)improve
Ans:D

57. The morning …………….was shattered by her terrified screams.
(A)routine
(B) services
(C)tranquility
(D) prayers
Ans:C

58.Our team ………to make every effort to clinch the title.
(A)practised
(B) vowed
(C)believed
(D) try
Ans:B

59. ……………by the female anopheles, mosquito malaria is common during the monsoon.
(A)Typical
(B) Aggravated
(C)Inflicted
(D) Acquired
Ans:B

60. The Government failed to…….. the steep rise in prices of essential commodities.
(A)examine
(B) debate
(C)check
(D) defend

Ans:C

77 comments to Delhi TGT PGT Teachers exam Model Test paper DSSSB

  • khushboo

    sir plz send me modal papr for tgt computer science

  • hello, I need dsssb tgt and pgt computer science previous year questions and answers.

  • Ekata jaiswal

    Please send me the dsssb tgt computer science previous years question papers.
    Thank u

  • brijesh

    Please send me model question papers of TGT computer science DSSSB

  • DEVENDRA

    DEVENDRA sir a have applied to tgr teacher in dsssb please send me model paper of dsssb of tgr computer teacher my email id is yessprit.95@gmail.com

  • DEVENDRA

    Sir a have applied in dsssb for the post of TGT computer science please send some model paper and previous question paper on email id yessprit.95@gmail.com

    thanking and regard
    devendra

  • Sonia Bhardwaj

    Pls send the modal test paper of tgt computer science and complete syllabus for computer science

  • pooja

    provide the syallus & sample paper of dsssb computer science ,paper-2(computer syllabus)as soon as possible.

  • seema

    Sir please send me dsssb tgt computer science sample papers

  • Shelly

    Pls mail dsssb tgt social science and business studies paoers .
    Regards
    Shelly

  • bhoomika

    Plz send me the all previous year question papers of tgt computer science dsssb

  • RAVINDRA SINGH RAWAT

    plz send me social science paper of TGT under DSSSB

  • muhammad shakiv

    sir please send me model paper or complete syllabus for TGT computer science.

  • Nisha

    Sir Plz send me model paper and complete sylabus for PGT commerce

  • sudesh

    dear sir/mam
    greeting of the day
    i applied for the TGT Computer Science. please send me some model papers and complete syllabus of computer science

    regard”s
    sudesh

  • RACHNA Choudhary

    Sir Plz Send me model paper or complete sylabus for pgt hindi..

  • jyoti

    plz send me some model test paper via email

  • jyoti

    plz send me some model test paper for tgt home science via email..

  • seema

    Please mail me the paper -1 for dsssb tgt for practice and previous year papers

  • Mukesh Yadav

    Please send me syllabus and test paper for TGT computer science DSSSB.

  • charull

    sir i need model paper for home science

  • Jitendra roy

    sir plz send me the model paper of dssb tgt computer science

  • bobby

    Q.No.16 ans os wrong (may be)

    1.when he walks 25mts south ..it means his face is frount of SOUTH…
    2.when he turns right (his face is frount of EAST) and walks 15 mts…again
    3.he turns right again(it means his face is frount of NORTH..)and walks 25mts…
    SO FINALLY
    The starting to present point his distance bitween 15mts right side(it means WEST SIDE)
    so the“ ans “is North-East….—-( D )
    south
    w :$——————–$: e
    e. : 15mts. > : a
    s. : : s
    t. : ^ : t ^
    : s : s
    : t : t
    : m : m
    : 25 : 25
    $······························$
    North

  • bobby

    sorry i did a mistake (in upper comment)
    i took both time right turn so that is my mistake….again sorry..but ans is (D) right..
    he is walking south way and he took right means East side and after 15mts he took left so his face is again South side. after 25 mts his starting point is back
    so , “If he is a mid point “ then,
    starting point is bitween “North and West“
    North-West.

  • Pradeep

    Please send me sample paper any other study material of PGT comm.

  • pls tell me the level of difficulty for tier 2 of tgt mathematics in dsssb

  • chanchal singh

    plz send me all social science tgt and pgt histry paper .plz…….

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>