Flipkart.com

English literature quiz

For more please visit parikshaa

English literature quiz
This quiz is designed to test your knowledge of English literature.Shakespeare,Milton ,Novelists,Poets and works of English Literature icons
Quiz about classics of English Literature.
Objective solve questions of the english literature quiz

1. ‘Brevity is the soul of wit’ is a quotation from?
(A) Milton
(B) William Shakespeare
(C) T. S. Eliot
(D) Ruskin

Ans : B

2. “Dost thou think, because thou art virtuous, there shall be no more cakes and ale.” Who speaks the lines given above in Twelfth Night?
(A) Duke Orsino
(B) Malvolio
(C) Sir Andrew Aguecheek
(D) Sir Toby Belch

Ans : D

3. In Paradise Lost, Book I, Satan is the embodiment of Milton’s?
(A) Sense of injured merit
(B) Hatred of tyranny
(C) Spirit of revolt
(D) All these

Ans : C

4. Who calls poetry “the breadth and finer spirit of all knowledge”?
(A) Wordsworth
(B) Shelley
(C) Keats
(D) Coleridge

Ans : A

5. Twelfth Night opens with the speech of?
(A)Viola
(B) Duke
(C)Olivia
(D) Malvolio

Ans : B

6. What was the cause of William’s death in Sons and Lovers?
(A) An accident
(B) An overdose of morphia
(C) Suicide
(D) Pneumonia

Ans : D

7. Which poem of Coleridge is an opium dream?
(A) Kubla Khan
(B) Christabel
(C) The Ancient Mariner
(D) Ode on the Departing Year

Ans : A

8. Which stanza form did Shelley use in his famous poem ‘Ode to theWest Wind’?
(A) Rime royal
(B) Ottava rima
(C) Terza rima
(D) Spenserian Stanza

Ans :C

9. The phrase ‘Pathetic fallacy’ is coined by?
(A) Milton
(B) Coleridge
(C) Carlyle
(D) John Ruskin

Ans : D

10. Tracts for the Times relates to?
(A) The Oxford Movement
(B) The Pre-Raphaelite Movement
(C) The Romantic Movement
(D) The Symbolist Movement

Ans : A

11. The Chartist Movement sought?
(A) Protection of the political rights of the working class
(B) Recognition of chartered trading companies
(C) Political rights for women
(D) Protection of the political rights of the middle class

Ans : A

12. Who wrote “Biographia Literaria”?
(A)Byron
(B) Shelley
(C) Coleridge
(D) Lamb

Ans : C

13. Who was “Fortinbras”?
(A) Claudius’s son
(B) Son to the king of Norway
(C) Ophelia’s lover
(D) Hamlet’s Mend

Ans : B

14. How many soliloquies are spoken by Hamlet in the play Hamlet?
A) Nine
(C) Five
(B) Seven
(D) Three

Ans : C

15. “The best lack all conviction, while the worst are full of passionate intensity.” The above lines have been taken from?
(A) The Waste Land
(B) Tintern Abbey
(C) The Second Coming
(D) Prayer for My Daughter

Ans : C

16 William Morel in Sons and Lovers is drawn after?
(A) Lawrence’s father
(B) Lawrence’s brother
(C) Lawrence himself
(D) None of these

Ans : D

17. The most notable characteristic of Keats’ poetry is?
(A) Satire
(B) Sensuality
(C) Sensuousness
(D) Social reform

Ans : C

18. The key-note of Browning’s philosophy of life is?
(A) agnosticism
(B) optimism
(C) pessimism
(D) skepticism

Ans : B

19. The title of Carlyle’s ‘Sartor Resartus’ means?
(A) Religious Scripture
(B) Seaside Resort
(C) Tailor Repatched
(D) None of these

Ans : C

20. “Epipsychidion” is composed by?
(A) Coleridge
(B) Wordsworth
(C) Keats
(D) Shçlley

Ans : D

21. “The better part of valour is discretion” occurs in Shakespeare’s—?
(A) Hamlet
(B) Twelfth Night
(C) The Tempest
(D) Henry IV, Pt I

Ans : D

22. Epic similes are found in which work of John Milton?
(A) Paradise Lost
(B) Sonnets
(C) Lycidas
(D) Areopagitica

Ans : A

23. Identify the writer who used a pseudonym, Michael Angelo Titmarsh, for much of his early work?
(A) Charles Dickens
(B) W. M. Thackeray
(C) Graham Greene
(D) D. H. Lawrence

Ans : C

24. Pride and Prejudice was originally a youthful work entitled?
(A)‘Last Impressions’
(B)‘False Impressions’
(C)‘First Impressions’
(D)‘True Impressions’

Ans :C

25. Identify the novel in which the character of Charlotte Lucas figures
(A) Great Expectations
(B) The Power and the Glory
(C) Lord of the Flies
(D) Pride and Prejudice

Ans : D

26; ‘There’s a special providence in the fall of a sparrow.”
The line given above occurs in
(A) Hamlet
(B) Henry IV, Pt I
(C) The Tempest
(D) Twelfth Night

Ans :A

27. Who said that Shakespeare in his comedies has only heroines and no heroes?
(A) Ben Jonson
(B) John Ruskin
(C) Thomas Carlyle
(D) William Hazlitt

Ans :B

28. Sir John Falstaff is one of Shakespeare’s greatest?
(A) comic figures
(B) historical figures
(C) romantic figures
(D) tragic figures

Ans : A

29. That Milton was of the Devil’s party without knowing it, was
said by?
(A)Blake
(B) Eliot
(C)Johnson
(D) Shelley

Ans :A

30. Who called Shelley ‘a beautiful and ineffectual angel beating in the void his luminous wings in vain’?
(A) Walter Pater
(B) A. C. Swinburne
(C) Matthew Arnold
(D) T. S. Eliot

Ans :C

31. Essays of Ella are?
(A) full of didactic sermonising
(B) practically autobiographical fragments
(C) remarkable for their aphoristic style
(D) satirical and critical

Ans : B

32. The theme of Tennyson’s Poem ‘The Princess’ is?
(A) Queen Victoria’s coronation
(B) Industrial Revolution
(C) Women’s Education and Rights
(D) Rise of Democracy

Ans : C

33. Thackeray’s “Esmond” is a novel of historical realism capturing the spirit of?
(A) the Medieval age
(B) the Elizabethan age
(C) the age of Queen Anne
(D) the Victorian age

Ans :A

34. Oedipus Complex is?
(A) a kind of physical ailment
(B) a kind of vitamin
(C)a brother’s attraction towards his sister
(D) a son’s attraction towards his mother

Ans : D

35. “My own great religion is a belief in the blood, the flesh as being wiser than the intellect.” Who wrote this?
(A)Graham Greene
(B)D. H. Lawrence
(C)Charles Dickens
(D) Jane Austen

Ans :B

36 .Shakespeare makes fun of the Puritans in his play?
(A) Twelfth Night
(B) Hamlet
(C) The Tempest
(D) Henry IV,Pt I

Ans :A

37. “The rarer action is in virtue that in vengeance.” This line occurs in?
(A) Hamlet
(B) Henry IV,Pt I
(C) The Tempest
(D) Twelfth Night

Ans :C

38. Jane Austen’s Pride and Prejudice is a?
(A) Picaresque novel
(B) Gothic novel
(C) Domestic novel
(D) Historical novel

Ans : C

39. ‘Heaven lies about us in our infancy’. This line occurs in the poem?
(A) Immortality Ode
(B) Tintern Abbey
(C) The Second Coming
(D) Leda and the Swan

Ans :A

40. Wordsworth calls himself ‘a Worshipper of Nature’ in his
poem—
(A) Immortality Ode
(B) Tintern Abbey
(C) The Prelude
(D) The Solitary Reaper

Ans : B

41. When Wordsworth’s ‘Immortality Ode’ was first published in
1802, it had only?
(A) Stanzas I to IV
(B) Stanzas I toV
(C) Stanzas I to VI
(D) Stanzas I to VII

Ans B

42. Which method of narration has been employed by Dickens in his novel “Great Expectations”?
(A) Direct or epic method
(B) Documentary method
(C) Stream of Consciousness technique
(D) Autobiographical method

Ans A

43. Who said ‘Keats was a Greek’?
(A) Wordsworth
(B) Coleridge
(C) Lamb
(D) Shelley

Ans B

44. D. G. Rossetti was a true literary
descendant of?
(A) Keats
(B) Byron
(C) Shelley
(D) Wordsworth

Ans A

45. To which character in Hamlet does the following description apply?
“The tedious wiseacre who meddles his way to his doom.”
(A) Claudius
(B) Hamlet
(C) Polonius
(D) Rosencrantz

Ans : B

46. Browning’s famous poem ‘Rabbi Ben Ezra’ is included in?
(A) Dramatis Personae
(B) Dramatic Idyls
(C) Asolando
(D) Red Cotton Night-Cap Country

Ans : A

47. S. T. Coleridge was an Associate of?
(A) The Royal Society of Edinburgh
(B) The Royal Society ofLondon
(C) Royal Society of Arts
(D) Royal Society of Literature

Ans : D

48. Which of the following is an unfinished novel by Jane Austen?
(A) Sense and Sensibility
(B) Mansfield Park
(C) Sandition
(D) Persuasion

Ans : C

49.Why did Miss Havisham remain a spinster throughout her life in “Great Expectations”?
(A) She was poor
(B) She was arrogant
(C) Because she was betrayed by the bridegroom
(D) She was unwilling to marry

Ans : B

50. W. B. Yeats received the Nobel Prize for literature in the year?
(A)1938
(B) 1925
(C)1932
(D) 1923

Ans : D

51. The Romantic Revival in English Poetry was influenced
by the?
(A) French Revolution
(B) Glorious Revolution of1688
(C) Reformation
(D) Oxford Movement

Ans : A

52. The Pre-Raphaelite poets were mostly indebted to the poets of the?
(A) Puritan movement
(B) Romantic revival
(C) Neo-classical age
(D) Metaphysical school

Ans : B

53. ‘O, you are sick of self-love’ Who is referred to in these
words in Twelfth Night?
(A)Orsino
(B) Sir Andrew
(C)Sir Toby
(D) Malvolio

Ans : D

54. Hamlet is?
(A) an intellectual
(B) a man of action
(C) a passionate lover
(D) an over ambitious man

Ans : C

55. Which of Shakespeare’s characters exclaims; ‘Brave, new, world!’?
(A) Ferdinand
(B) Antonio
(C) Miranda
(D) Prospero

Ans : C

56. Paradise Lost shows an influence of?
(A) Paganism
(B) Pre-Christian theology
(C) Christianity and the Renaissance
(D) Greek nihilism

Ans : C

57. The style of Paradise Lost is?
(A) more Latin than most poems
(B) more spontaneous than thought out
(C) more satirical than spontaneous
(D) more dramatic than lyrical

Ans : A

58. In Pride and Prejudice we initially dislike but later tend to like?
(A) Mr. Bennet
(B) Wickham
(C)Bingley
(D) Darcy

Ans : D

59. Who in Hamlet suggests that one should neither be a lender nor a borrower?
(A)Gertrude
(B) Polonius
(C)Horatio
(D) Hamlet

Ans : B

60. Shakespeare’s Henry IV, Pt I contains his?
(A) senecan attitude
(B) patriotism
(C) love of nature
(D) platonic ideals

Ans : B

23 comments to English literature quiz

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>