Flipkart.com

ESIC staff nurse entrance exam model question paper : Biology

For more please visit parikshaa

ESIC staff nurse entrance exam model question paper :Biology
Nursing Aptitude Test Free Sample Questions
1. Which of the following set is the evidence of evolution?
(a) Homologous and vestigial organs
(b) Analogous and vestigial organs
(c) Homologous and analogous organs
(d) All of the above
Ans. (a)

2. Of the following anatomical structures, which is homologous to the wing of a bat?
(a) The arm of a human
(b) The wing of a butterfly
(c) The tail of a fish
(d) The dorsal fin of a shark
Ans. (a)

3. Which one of the following sets of structures includes only analogous organs?
(a) Wings of butterfly, housefly and bat
(b) Hind legs of horse
(c) Hands of man, monkey and kangaroo
(d) Mandibles of cockroach, mosquito and honeybee
Ans. (a)

4. Which of the following set represents all vestigial structures in the human body?
(a) Vermiform appendix, body hair and cochlea
(b) Wisdom teeth, coccyx and patella
(c) Coccyx, vermiform appendix and muscles of ear pinna
(d) Body hair, muscles of ear pinna and atlas vertebra
Ans. (c)

5. The earliest animal to have been domesticated by man most likely the
(a) Horse
(b) Pig
(c) Dog
(d) Cow
Ans. (c)

6. Presence of gill slits in the embryo of all vertebrates supports the theory of
(a) Organic evolution
(b) Recapitulation
(c) Metamorphosis
(d) Biogenesis
Ans. (b)

7. Appearance of ancestral characters in the new borne, such as tail, multiple mammae, etc., are known as
(a) Homologous
(b) Analogous
(c) Atavistic
(d) Vestigial
Ans. (c)

8. Evolution is defined as
(a) History of race
(b) Development of race
(c) History and development of race with variations
(d) Progressive history of race
Ans. (c)

9. The book named “Philosophic zoologique” was published in 1809 and was written by:
(a) Mendel
(b) Darwin
(c) De Vries
(d) Lamarck
Ans. (d)

10. Penguin is a bird that lost the use of its wings by not flying. Such a statement would express the views of
(a) Darwin
(b) Wallace
(c) Lamarck
(d) Huxley
Ans. (c)

11. A scientist kept 80 generations of Drosophila in darkness, even after that the flies had normal eyes. This disapproves law of
(a) Natural selection
(b) Acquired characters
(c) Use and disuse
(d) Synthetic theory
Ans. (b)

12. Weismann cut off tails of mice generation after generation but tails neither disappeared nor shortened showing that
(a) Darwin was correct
(b) Tail is an essential organ
(c) Mutation theory is wrong
(d) Lamarckism was wrong in inheritance of acquired characters
Ans. (d)

13. What did CHARLES DARWIN publish in 1859?
(a) Origin of Species by Natural selection
(b) Species plantarum
(c) Philosophie Zoologique
(d) De Naturien Familien
Ans. (a)

14. The book ‘Descent of Man and Selection in Relation to Sex’ was written by:
(a) Charles Darwin
(b) J.B. Lamarck and C. Darwin
(c) F.B. Sumner and E. Darwin
(d) Robert Brown
Ans. (a)

15. Darwin worked on Galapagos finches. The number of species of these finches is
(a) 10
(b) 12
(c) 14
(d) 11
Ans. (c)

16. Which one of the following evolutionists proposed the theory of evolution similar to
Charles Darwin’s?
(a) Alfred Russell Wallace
(b) Erasmus Darwin
(c) Thomas Godfrey
(d) Thomas Robert Malthus
Ans. (a)

17. The ultimate source of organic variation is
(a) natural selection
(b) sexual reproduction
(c) hormonal action
(d) mutations
Ans. (d)

18. World environment day is
(a) 5th June
(b) 28th February
(c) 5th August
(d) 28th April
Ans. (a)

19. Tendon connects
(a) Cartilage with muscles
(b) Bone with muscles
(c) Ligament with muscles
(d) Bone with bone
Ans. (b)

20. Sewage infection of water will be demonstrated by cysts of
(a) Entamoeba
(b) Escherichia coli
(c) Pseudomonas
(d) Leishmania
Ans. (a)

21. Which type of tissue forms glands?
(a) Epithelial
(b) Connective
(c) Nervous
(d) Muscle
Ans. (a)

22. Eutrophication leads to death of fish due to
(a) Increased O2 content
(b) increased algae content
(c) decreased algae content
(d) Decreased O2 content
Ans. (d)

23. Sebaceous glands are found in
(a) Dermis of skin of mammals
(b) Epithelium of stomach of frog
(c) Epithelium of intestine of frog
(d) Epidermis of skin of mammals
Ans. (a)

24. Minamata disease is a pollution-related disease, which results from
(a) Release of human organic waste into drinking water
(b) Accumulation of arsenic into atmosphere
(c) Release of industrial waste mercury into fishing water
(d) Oil spills into sea
Ans. (c)

25. Which type of tissue forms the framework of the external ear?
(a) Epithelial
(b) Connective
(c) Muscle
(d) Nervous
Ans. (b)

11 comments to ESIC staff nurse entrance exam model question paper : Biology

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>