Flipkart.com

Free online sociology test

For more please visit parikshaa

Free online sociology test
Quiz to test your knowledge of Sociology IAS Free Online
Free Online Mock Test sociology
Free UPSC model Paper sociology

1. Match List-I (Book) with List-II (Author) and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I List-II
(Book) (Author)
A. Cultural Sociology 1. G.M. Mead
B. Mind, Self and Society 2. Kingsley Davis
C. Hand Book of Social Psychology 3. Kimball and Young
D. Human Society 4.Giflin and Gillin

Codes:
A B C D
(a) 3 2 4 1
(b) 4 1 3 2
(c) 3 1 4 2
(d) 4 2 3 1
Ans. (b)

2. Which one of the following structures mostly performs the functions of political socialization in a democracy?
(a) Pressure groups
(b) Bureaucracy
(c) Government
(d) Political parties
Ans. (d)

3. The Individual and social commitment of the inner-directed, subjectively controlled, autonomous personality, which steers itself with reflexive principles, is an example of which of the following:
(a) Ethics of collective meanings
(b) Ethics of individual responsibility
(c) Magico-astrological pragmatism
(d) National-legal normative consideration
Ans. (b)

4. Which of the following elements are critical to the success of a modem liberal democratic political system?
1. Civic culture.
2. Functioning judicial system.
3. Periodic elections.
4. Stable government.
Select the correct answer using the codes given below:
Codes:
(a) 1 and 4 only
(b) 1 and 2 only
(c) l, 2 and 3 only
(d) 2, 3 and 4 only
Ans. (c)

5. Which of the following is a part and parcel of political modernization according to liberal theory?
1. Citizens communicate their desires to their leaders.
2. Government is responsive to the wishes of the citizens.
3. Justice is retributive.
4. Regular holding of elections.
Select the correct answer using the codes given below:
Codes:
(a) 1 and 4 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 4 only
Ans. (d)

6. Which one of the following concepts is appropriate understanding of a trade union?
(a) Primary group
(b) Interest group
(c) Anomic group
(d) Quasi group
Ans. (b)

7. Gujarat Kshatriya Sabha is an example of which one of the following:
(a) Caste panchayat
(b) Caste association
(c) Caste federation
(d) Caste system
Ans. (b)

8. In which of the following States/Union Territories, no community has been declared as a Scheduled Tribe?
(a) Goa, Gujarat and Uttar Pradesh
(b) Rajasthan, Tripura and West Bengal
(c) Kerala, Tamil Nadu and Maharashtra
(d) Haryana, Punjab and Pondicherry
Ans. (d)

9. What type of unit is a family in an industrial society?
(a) Economic
(b) Consumption
(c) Production
(d) Profit
Ans. (b)
10. Which one of the following is provided in Article 16(4) of the Constitution of India?
(a) Equality before law to all members of society.
(b) Free and Compulsory primary education to children Of all Schedule Castes and Scheduled Tribes.
(c) Reservation of appointments or posts in favor of backward class of citizens.
(d) Special protection to women of the Scheduled Castes and the Scheduled Tribes in all matters.
Ans. (c)

11. Match List-I (Article) with List-II (Provision) and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I List-II
(Article) (Provision)
A. Article 15 1. Abolition of untouchability
B. Article 330 2. Promotion of education and economic interests of SC/ST
and other weaker sections.
C. Article 46 3.Prohibition of discrimination on the basis of
religion, race, caste, sex or place of birth
D. Article 17 4. Reservation of seats for SCS and ST in the Lok Sabha.
Code:
A B C D
(a) 2 4 3 1
(b) 3 1 2 4
(c) 2 1 3 4
(d) 3 4 2 1
Ans. (d)

12. In which of the following States, Article 164 of the Constitution of India provides for the Minister in-charge of tribal welfare?
1. Bihar
2. Rajasthan
3. Madhya Pradesh
4. Orissa
Select the correct answer using the codes given below:
Codes:
(a) l, 2 and 3 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 1, 3 and 4only
(d) 1, 2 and 4 only
Ans. (c)

13. Match List-I (Statement) with List-II (Denotation) and select the correct answer using the codes given below the lists:

List-I List-II
(Statement) (Denotation)
A. The family acts as a unit of productive process. 1. Work pattern in simple societies
B. Work tends to be based t social
units specially organized for that process 2.Small scale subsistence economy
based societies
C. Factories, mines, offices, warehouses and 3.Industrial societies
similar units are examples of organizations. 4. Work related organizations in
D. Wider social Groups, even a whole village in industrial societies
may cooperate to bring in the harvest or cattle
from winter to summer pastures.
Code:
A B C D
(a) 2 3 4 1
(b) 1 4 3 2
(c) 2 4 3 1
(d) 1 3 4 2
Ans. (d)

14. Consider the following statements about industrial
1. A new system of production, distribution and exchange.
2. Extreme division of labour, specialization and segmented roles.
3. Trend from contract to status.
4. Impetus towards individualism and impersonality.
Which of the statements given above are correct?
(a) 2 and 3 only
(b) 1,2 and 4 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1 and 4 only
Ans. (b)

15. In simple societies people used elementary tools subsequently which of the following activities gradually replaced their hunting life with new forms of economic organizations?
(a) Pottery-making and weaving of wool
(b) Fishing and iron-smelting
(c) Domestication of animals and agriculture
(d) Spinning wheel and fire-making
Ans. (c)

16. According to polanyi, what is the central principal of Trobriand economy?
(a) Reciprocity
(b) Redistribution
(c) Market exchange
(d) Allocation
Ans. (a).
17. In which one of the following types of societies, the status of women is relatively better?
(a) Industrial society
(b) Tribal society
(c) Agrarian society
(d) Post-Industrial society
Ans. (d)

18. What is the phenomenon of alienation in capitalist society due to?
(a) The separation of worker from the means of production.
(b) Its capacity to produce surplus value.
(c) Labour market conditions.
(d) Antagonistic class conflicts.
Ans. (a)

19. Nuer, a pastoral society in Southern Sudan was studied by which one of the following sociologists?
(a) E. B. Evans-Pritchard
(b) G. P. Murdock
(c) Kingsley Davis
(d) Oliver C. Cox
Ans. (a)

20. Match List-I (Concept) with List-II (Denotation) and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I List-II
(Concept) (Denotation)
A. Avunculate 1. Gift Exchange
B. Fallow 2. Youth Dormitory
C. Ghotul 3. Kinship Usage
D. Kula 4. Shifting Cultivation
Code:
A B C D
(a) 2 4 3 1
(b) 3 1 2 4
(c) 2 1 3 4
(d) 3 4 2 1
Ans. (d)

21. Which one of the following is least important for political socialization?
(a) Family
(b) Neighborhood
(c) Media
(d) Trade Union
Ans. (b)

22. Which school of scholars believed that public sphere is an important arena of political socialization?
(a) Chicago school
(b) Frankfurt school
(c) Neoliberal school
(d) Manchester school
Ans. (b)

23. Various components of political socialization induct individuals in the political culture of a society. One is inculcation of general values and norms about political behaviour and political issues. What are the other components?
1. Induction of individuals into a particular political party.
2. Imparting the party’s ideology and action programmes to newly recruited individuals.
3. Socialization that takes place within the non-political sub-system of society, like ethnic, religious, linguistic associations.
Select the correct answer by using the code given below
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) l and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans. (a)

24. Religious ideas of which sect of the protestant were most conducive to capitalist development?
(a) Baptist
(b) Calvinist
(c) Anabaptist
(d) Pietist
Ans. (b)

25. which political system functions with least interference of pressure groups?
(a) Capitalist
(b) Socialist
(c) Liberal
(d) Oligarchic
Ans. (d)

26. Which of the following is/are not correct of pressure groups?
1. They are political groups.
2. They promote special interest
3. They contest elections.
4. They influence the distribution of political power.
Select the correct answer by using the code given below
(a) 2 and 3
(b) 1 only
(c) 3 only
(d) 3 and 4
Ans. (c)

27. Which of the following is/are the salient functions of pressure group in a capitalist system?
1. Bargaining for wage
2. To demand better work conditions
3. To demand better employer and employee relations
Select the correct answer by using the code given below
(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) l and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans. (d)

28. who was the author of Democracy in America which explained the essence of American culture and values?
(a) Alexis de Tocqueville
(b) Albert K. Cohen
(c) R. Clifford Shaw
(d) Milton Gordon
Ans. (a)

29. Assertion (A) The idea of modernization has a profound appeal in the developing countries of the world.
Reason (R) It is not possible to hold up modernization in one sector for a long time when other sectors are getting modernized, except at a great strain to the social system.
Code:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A.
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.
Ans. (b)

30. Which Article of the Constitution of India has a provision, specifying a particular tribe as a Scheduled Tribe?
(a)Article 342
(b) Article 343
(c) Article 344
(d) Article 345
Ans. (a)

31. Under which plan, a separate sub-plan was made for tribals to promote Integrated Tribal Development?
(a) First five year plan
(b) Third five year plan
(c) Fourth five year plan
(d) Fifth five year plan
Ans. (d)

32. Which Article of the Constitution of India provides for a National Commission for scheduled castes?
(a) Article 224
(b) Article 324
(c) Article 335
(d) Article 338
Ans. (d)

33. Appiko Movement is predominantly directed against which one of the following?
(a) Alcohol consumption
(b) Forest degradation
(c) Domestic violence
(d) Engagement of bonded labour
Ans. (b)

34. Milton Singer and Mekim Marriott studied social change in India using which concept?
(a) Westernization and modernization
(b) Little and great traditions
(c) Structure and function
(d) Industrialization and neo-liberal economics
Ans. (b)

35. Which one of the following factors is significant in the deterministic theory of social change?
(a) Single factor
(b) Double factor
(c) Multiple factor
(d) timer factor
Ans. (a)

36. Who, among the following, believes that ‘ideas’ may independently affect the direction of social change?
(a) K. Davis
(b) Max Weber
(c) V. Pareto
(d) L.R. Burns
Ans. (b)

37. Which of the following criteria was/were formulated by the Kaka Kalelkar Commission in 1953 for identifying social and educationally backward classes?
1. Low social position in the traditional caste hierarchy of Hindu society.
2. Lack of general educational advancement.
3. Lack of representation in government services.
Select the correct answer by using the code given below
(a) 1 only
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans. (d)

38. Which one of the following statements is not correct?
(a) Functionalist approach to social change, as a whole tends to see the world as a mostly stable place.
(b) Many sociologists have criticized functionalism for its seeming inability to explain change.
(c) Historical materialist approach to social change enjoys more of a connection conflict theory and analyses of power in both social and economic manifestations.
(d) The historical, materialist and functionalist interpretations are mutually exclusive.
Ans. (d)

39. Tebhaga movement was organized primarily for
(a) two-third share for the share-croppers
(b) higher wages for the agricultural labourers
(c) lower rent for the landlord
(d) increase in wages for women labourers
Ans. (a)

40. Most of the peasant movements addressed to which problem?
(a) Land redistribution
(b) Power struggle by underprivileged castes
(c) Abolition of zamindari and jagirdari
(d) All of the above
Ans (c)

4 comments to Free online sociology test

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>