Flipkart.com

General ability for IES

For more please visit parikshaa

General ability for IES
IES General Ability Model Paper
IES General Ability Paper (Objective)

1. The planet called the twin of the earth is—

(a) Venus

(b) Jupiter

(c) Saturn

(d)  Pluto

Ans. (a)

2. 15 OHMS, 20 OHMS and 30 OHMS resistance is in parallel, then calculate the equivalent resistance—

(a) 65 OHMS

(b) 61 OHMS

(c) 9/60 OHMS

(d) 60/9 OHMS

Ans. (d)

3. Calculate the number of protons, in the nucleus of hydrogen atom—

(a) zero

(b) one

(c) three

(d) four

Ans. (b)

4. Full form of I.S.R.O. is—

(a) India Scientist Research Organization

(b) Indian Space Research Organization

(c) International Space Research Organization

(d) None of these

Ans. (b)

5.  Dispersion of which colour of rainbow is maximum?

(a) Violet

(b) Yellow

(c) Red

(d) Blue

Ans. (c)

6. In solar system which planet has maximum speed?

(a) Mars

(b) Mercury

(c) Saturn

(d) Venus

Ans. (b)

7. Haley-comets will be seen again in which year?

(a) 2062

(b) 2064

(c) 2060

(d) 2066

Ans. (a)

8. In which country maximum languages are spoken?

(a) U.K

(b) U.S.A

(c) India

(d) France

Ans. (c)

9. Khasi and Garo tribes mainly live in

(a) Kerala

(b) Meghalaya

(c) Chota Nagpur

(d) Tamil Nadu

Ans. (b)

10. Which is the hardest substance?

(a) Platinum

(b) Diamond

(c) Gold

(d) Silver

Ans. (b)

11. Which country is known as ‘Land of Thousand Lakes’?

(a) Norway

(b) Finland

(c) Venice

(d) Turkey

Ans. (b)

12. Who. invented Television

(a) W. Ramsay

(b) Robert Mallet

(c)  J.L. Baird

(d) Jonson

Ans. (c)

13. Where is maximum jute produced?

(a) Mahrashtra

(b) Karnataka

(c) Delta region of Bengal

(d) Andhra Pradesh

Ans. (a)

14. ‘One Bar’ is equal to—

(a) 10-5 Pascal

(b) 10 7 Pascal

(c) 10 5 Pascal

(d) 10 4 Pascal

Ans. (c)

15. Size of ‘Nucleus’ is—

(a) 10 -10 meter

(b) l0 -9 meter

(c) 10 -5 meter

(d) 10 -15 meter

Ans. (d)

15. Heavy water is—

(a) Sea water (H2O + Salt)

(b) D2O

(c) H2O2

(d) None of these

Ans. (b)

16. Formulae of ‘alkaline’ is—

(a) CnH2n

(b) CnH2n+2

(c) CnH2n+1

(d) CnH2n-1

Ans. (b)

17. Value of-one million will be—

(a) 10 5

(b) 10 6

(c) 10 8

(d) 10 7

Ans. (a)

18. Value of one Avogadro million will be—

(a) 6.023 x 10 -23

(b) 6.023 x 10 6

(c) 6.023 x 10 8

(d) 6.023 x 10 19

Ans. (b)

19. 1 mole is equal to—

(a) 6 x 10 23

(b) 8 x 10 10

(c) 5 x 10 4

(d) none of these

Ans. (a)

20. At the N.T.P in any gas volume of one mole is equal to—

(a) 63.5 liter

(b) 10 x 10-5 liter

(c) 22.4 liter

(d) none of these

Ans. (c)

21………….. is known as the chief element of core of earth

(a) Iron

(b) Nickel

(c) Silicon

(d) None of these

Ans. (c)

22. What is the formulae of bleaching powder?

(a) CaOCl2

(b) CaOH

(c) Ca (OCl) Cl

(d) CaCl2

Ans. (c)

23. Lunar eclipse happens when—

(a) the sun comes between he moon and the earth

(b) the moon comes between the earth and the sun

(c) the earth comes between the moon and the sun

(d) the mars comes between the earth and the moon.

Ans. (c)

24. The lightning of thunder is seen before hearing its roaring because—

(a) thunder is more near than roaring.

(b) the light can pass through vacuum.

(c) speed of light is more than speed of sound.

(d) peed of sound is more than speed of the light.

Ans. (c)

25. In photosynthesis which gas is left by green plants?

(a) Oxygen

(b) Nitrogen

(c) Water-vapour

(d) Carbon-dioxide

Ans. (a)

26. Freely suspended magnetic needle stands in, which direction?

(a) North-West direction

(b) North-South direction

(c) North-East direction

(d) South-West- direction

Ans. (b)

27. How far the axis of earth is bowed of its orbital surface?

(a) 23 ½ °

(b) 66 ½ °

(c) 180°

(d) It is not bowed

Ans. (a)

28. Difference to longitudinal of two places on the earth is 15°. What will be the difference in its local time?

(a) No difference

(b) 1 hour

(c) 2 hours

(d) 15 hours

Ans. (a)

29. Air makes pressure—

(a) only downward

(b) only upward

(c) in all direction

(d) it does not make pressure.

Ans. (a)

30. Which of the following is only a star?

(a) Moon

(b) Venus

(c) Earth

(d) Sun

Ans. (d)

31. Water that does not make foam quickly with soap is—

(a) soft water

(b) natural water

(c) mineral water

(d) hard water

Ans. (d)

32. Which artery chiefly carries blood from different parts of our body to heart?

(a) Nerves

(b) Arteries

(c) Cells

(d) All these

Ans. (a)

33. According to which Article in the Indian Constitution, Jammu and Kashmir has been accorded special status?

(a) 368

(b) 370

(c) 371

(d) 356

Ans. (b)

34. Dudhwa National Park is located in—

(a) Uttar Pradesh

(b) Uttaranchal

(c) Madhya Pradesh

(d) Himachal Pradesh

Ans. (a)

35. Them Dam has been constructed on the river—

(a) Sutlej

(b) Beas

(c) Ravi

(d) Alaknanda

Ans. (c)

36. Diabetes is a disease affecting—

(a) Pancreas

(b) Liver

(c) Heart

(d) Lungs

Ans. (a)

37. Lightning’s conductor was discovered by—

(a) Graham Bell

(b) Lord Lister:

(c) Benjamin Franklin

(d) Einstein

Ans. (c)

38. Width of Broad Gauge Track on Indian Railways is—

(a) 1000 mm

(b) 1676 mm

(c) 862 mm

(d) 1500mm

Ans. (b)

39. ‘Pongal’ is celebrated in the month of—

(a) March

(b) September

(c) October

(d) January

Ans. (d)

40. ‘Manometer’ is the instrument used to measure –

(a) air pressure

(b) Velocity of sound

(c) Humidity of atmosphere

(d) Speed of a vehicle

Ans. (a)

41. Indian Railways manufactures Wheels and Axles at—

(a) Chittaranjan

(b) Hussainpur (Punjab)

(c) Yelahanka (Bangalore)

(d) Perambur (Chennai)

Ans. (c)

42. In these national awards, with which award Amir Khan honored?

(a) Padma Vibhushan

(b) Padma Bhushan

(c) Padma Shree

(d) Ashok Chakra

Ans. (c)

43. Who is the Chief Justice of India?

(a) B.N. Kripal

(b) V.N. Khare

(c) S.N. Phukan

(d) None of these

Ans. (d)

44. High temperature and low pressure over the Indian subcontinent during the summer season, draws air from the Indian Ocean leading to the in-blowing of the—

(a) south-east monsoon

(b) south-west monsoon

(c) trade winds

(d) westerlies

Ans. (b)

45. During the Indian freedom movement the first great experiment in Satyagraha came in 1917 in—

(a) Bardoli

(b) Sabarmati

(c) Ahmedabad

(d) Champaran

Ans. (d)

46. Mahatma Gandhi launched the Satyagraha Movement in 1919—

(a) as a protest against atrocities committed at Jallianwala Bagh

(b) as a protest against Rowlatt Act

(c) both of the above

(d) none of the above

Ans. (c)

47. The Dandi March was undertaken by Gandhi to—

(a) start Satyagraha

(b) break the salt law

(c) press the demand for Poorna Swaraj

(d) none of the above

Ans. (b)

48. Which part of a p1ant respires?

(a) Root

(b) Leaf

(c) Seed

(d) All of the above

Ans. (b)

49. Convulsions in infants is caused due to the deficiency of—

(a) idoine

(b) vitamin D

(c) vitamin B-6

(d) vitamin C

Ans. (d)

50. How many seats have been allotted to Sikkim in the Lok Sabha?

(a) One

(b) Two

(c) Three

(d) Four

Ans. (d)

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>