Flipkart.com

General awareness GK for MPPSC exam

For more please visit parikshaa

General awareness GK for MPPSC exam
Madhya Pradesh Public Service Commission (MPPSC) General Studies Mains Exam
Madhya Pradesh MP GK MCQ Quiz for MPPSC and other Exams
Online GK Quiz Questions

1. Consider the following statements:

1. In India the share of different sectors in the installed electricity generation capacity is central sector > state sector > private sector.

2. The percentage of thermal power out of the total installed electricity generation capacity in India is about 40%.

Which of the statements given above is/are correct?

(1) 1 only

(2) 2 only

(3) Both 1 and2

(4) Neither 1 nor 2

Ans. (1)

2. Which of the following countries does not follow the Westminster system of Parliament?

(1) Malaysia

(2) Singapore

(3) Australia

(4) Switzerland

Ans. (4)

3. Magna Carta in England led to the development of:

(1) Constitutional law

(2) International law

(3) Labour law

(4) Criminal law

Ans. (1)

4. Which of the following led to the Constitution of India as the Directive Principle of State Policy?

1. Separation of Judiciary from Executive

2. Participation of workers in management of industry

3. Equal justice and free legal aid

Select the correct answer using the code given below:

(1)1 and 2 only

(2) 2 and 3only

(3) 1 and 3 only

(4) 1, 2 and only

Ans. (4)

5. Consider the fo1long statements:

1. The Annual Financial Statement (Annual Budget) is caused to be laid by the Union Finance Minister before both Houses of the Parliament.

2. The general discussion of the Annual Finance Statement takes place only in the Lok Sabha.

Which of the statements given above is/are correct?

(1) l only

(2) 2 only

(3) Both 1 and 2

(4) Neither 1 nor 2

Ans. (4)

6 Consider the following statements:

1. For a person to be eligible for election as the Vice-President of India, he must be qualified for election as a member if the Rajya Sabha.

2. No person has ever been re-elected as the Vice-President of India for a second term.

Which of the statements given above is/are correct?

(1) 1 only

(2) 2 only

(3) Both l and 2

(4) Neither 1 nor 2

Ans. (1)

7. Consider the following statement.

1 .The Comptroller and Auditor General of India can be removed only on an address from both Houses of Parliament

2. In India, the Comptroller, and Auditor General has no control over the issue of money from the Consolidated Fund of India.

Which of the statements given above is/are correct?

(1) 1 only

(2) 2 only

(3) Both 1 and 2

(4) Neither 1 nor 2

Ans. (3)

8. Consider the following statements:

1. The Constitution of India classifies the members of the Council of Union Ministers into three ranks.

2. A member of Rajya Sabha can be chosen as a Union Minister and he enjoys the right to vote in the Lok Sabha.

Which of the statements given above is/are correct?

(l)  l only

(2) 2 only

(3) Both 1 and 2

(4) Neither 1 nor 2

Ans. (4)

9. Consider the following statements:

1. A child inherits 46 chromosomes from each parent.

2. The genetic material called DNA is located in chromosomes.

Which of the statements given above is/ correct?

(l) l only

(2) 2 only

(3) Both 1 and 2

(4) Neither 1 nor 2

Ans. (2)

10. Consider the following Statements:

1. BSE Sensex is a value-weighted index consisting of 50 most actively traded stocks on the BSE.

2. The depository system enables paperless trading and transfer of Shares.

Which of the statements given above is/are correct?

(1) 1 only

(2) 2 only

(3) Both 1 and 2

(4) Neither 1 nor 2

Ans. (2)

11. What is the present (approximate) Gross Domestic Product of India in the US Dollar Exchange rate terms?

(1) US $ 480 billion

(2) US $ 720 billion

(3) US$ 1000 billion

(4) US$ 1220 billion

Ans. (1)

12. In what capacity was P.C. Mahalanobis involved with the formulation of the economic policy of independent India?

(1) As an applied stactician

(2) As Deputy Chairman of the Planning Commission

(3) As a leading industrialist

(4) As a Minister of the Union Cabinet

Ans. (1)

13. Which one of the following is the southernmost major port?

(1) Tuticorin

(2) Mangalore

(3) Ennore

(4) Kochi

Ans. (1)

14. Which one of the following States does not share a border with Orissa?

(1) West Bengal

(2) Jharkhand

(3) Madhya Pradesh

(4) Andhra Pradesh

Ans. (3)

15. Consider the following statements:

1. GATI was succeeded by the World Trade Organization in the year 1995.

2. Headquarters of WTO are in Doha.

3 World Intellectual Property organizations is a specialized agency of WTO

Which of the statements given above is/are correct?

(1) l only

(2) 2 on1y

(3) 2 and 3 only

(4) l, 2 and 3

Ans. (1)

16. Which one of the, following Is ‘used as a preservative for foods?

(i) Adipic acid

(2) Butyric acid

(3) Citric acid

(4) Formic acid

Ans. (4)

17. Which one of the following gases contains the greatest percentage of carbon monoxide?

(1) Coal gas

(2) Natural gas

(3) Producer gas

(4) Water gas

Ans. (1)

18. Which one of the following is a metalloid?

(1) Zinc

(2) Platinum

(3) Mercury

(4) Arsenic

Ans. (4)

19. Which one of the following is used in fire extinguishers?

(1) Baking soda

(2) Slaked lime

(3) Quick lime

(4) Washing soda

Ans. (1)

20. Why is common salt added to soap during its production?

(1) To decrease the solubility of soap

(2) To increase the solubility of soap

(3) To produce lather with hard water

(4) To provide greater cleansing action

Ans. (3)

21. Which one of the following does not contain copper as constituent?

(1) Phosphor bronze

(2)  Solder wire

(3) German silver

(4) Gun metal

Ans. (2)

22. Which is the most abundant metal in the earth’s crust?

(1) Iron

(2) Aluminum

(3) Manganese

(4) Magnesium

Ans. (2)

23. Which smelling substance is added to LPG gas cylinders to help in the detection of gas leak age?

(1) Ethyl alcohol

(2) Ethyl mercaptan

(3) Phenol

(4) Benzene

Ans. (2)

24. Which of the following is the main function of a micro processor in a computer?

(1) To convert assembly language to machine language

(2) To convert high level language to machine language

(3) To execute programs stored in the memory of the system

(4) To retrieve information from the Internet

Ans. (3)

25. If v1 is the velocity of light, v2 is the velocity of X-rays and v3 Is the velocity of y- rays, then which one of the following is correct?

(1) V1 > V2 > V3

(2) V1 > V2 = V

(3) V1 = V2 > V3

(4) V1 = V2 =V3

Ans. (4)

26. A liquid crystal acquires which one of the following?

(1) A liquid phase

(2) A solid phase

(3) A phase between solid and liquid

(4) A phase between liquid and gas

Ans. (3)

27. Consider the following statements:

1. Puerto Rico is situated in the Caribbean Sea

2. Puerto Rico is an insular area of the United States of America.

Which of the statements given above is/are correct?

(1) 1 only

(2) 2 only

(3) Both 1 and 2

(4) Neither 1 nor 2

Ans. (3)

28. Which one of the following is correct?

Angela Merkel is:

(1) The Prime Minister of Canada

(2) The Chancellor of Germany

(3) The Prime Minister of Australia

(4) The Prime Minister of New Zealand

Ans. (2)

29. Birju Maharaj is a renowned dancer of

(1) Bharatnatyam

(2) Odissi

(3) Kuchipudi

(4) Kathak

Ans. (4)

30. The United Arab Emirates is a federation of how many Emirates?

(1) 6

(2) 7

(3) 8

(4) 9

Ans. (2)

31. Which one of the following is the first State to have both Indian Institute of Technology and Indian Institute of Management?

(1) Maharashtra

(2) Karnataka

(3) Madhya Pradesh

(4) Uttar Pradesh

Ans. (1)

32. Who among the following former Presidents of India did not hold the office of Vice President of India before becoming the President of India?

(1) V. V. Giri

(2) Zakir Hussain

(3) Fakhruddin Ali Ahmed

(4) R. Venkatraman

Ans. (3)

33. What is 1 GB equal to?

(1) 10MB

(2) 100MB

(3) 1000 MB

(4) 10000 MB

Ans. (3)

34. Match list-I (Defense Institute) with List-II (Location) and select the correct answer using the code give below the lists:

List- I                                                                  List-II

(Defense institute)                                                    (Location)

A. Defense Services Staff College                             1. Mhow

B. College of Defense Management                           2. Secunderabad

C. Army War College                                                 3. Wellington

D. Military College of Electronics and

Mechanical Engineering

Codes:

A B C D

(1) 2 1 2 3

(2) 3 2 1 2

(3) 2 2 1 3

(4) 3 1 2 2

Ans. (2)

35. Consider the following statements:

1. United Kingdom comprises England, Wales and Scotland only

2. Great Britain comprises United Kingdom and Northern Ireland.

Which of the, statements given above is/are correct?

(1) 1 only

(2) 2 only

(3) Both 1 and 2

(4) Neither 1 nor 2

Ans. (4)

36. Ankles war is well known for which one of the following?

(1) Steel plants

(2) Chemical industry

(3) Ship building

(4) Carpet manufacture

Ans. (2)

37. Which one of the following is not a member of the European Union?

(1) France

(2) Greece

(3) Portugal

(4) Switzerland

Ans. (4)

38. At which one of the following places has WTO Ministerial Conference not been held?

(1) Davos

(2) Cancun

(3)  Doha

(4) Seattle

Ans. (1)

39. Which of the following pairs are correctly matched?

1. Uttarkashi                      : River Bhagirathi

2. Tehri                              : Confluence of River Bhagirathi and Bhilangana

3. Rudraprayag                  : Confluence of Rivers Alaknanda and Mandakini

Select the correct answer using the code given below

(1) 1, 2 and 3

(2) l and 2 only

(3) 2 and 3 only

(4) 1and 3 only

Ans. (2)

40. Consider the following statements:

1. Sriharikota is an island off the coast of Kerala.

2. Sriharikota houses the  Satish Dhawan Space Center

Which of the Statements given above is/are correct?

(1) 1 only

(2) 2 only

(3) Both 1 and 2

(4) Neither 1 nor 2

Ans. (2)

41. What is the present level of steel production in India?

(1) 40 – 42 million tones

(2) 50 – 62 million tones

(3) 60 – 62 million tones

(4) 70 -72 million tones

Ans. (1)

42. For the purpose of Census 2001, which one of the following was taken as being literate?

(1) A  person aged 10 years and above, who can both read and write in any language.

(2) A person aged 9 years and above, who can both read and write with understanding in  any language

(3) A person aged 8 years and above, who can both read and write with understanding in any language

(4) A person aged 7years and above, who can both read and write with understanding in any language

Ans. (4)

43. On the basis of Census 2001, which Indian State has the highest population after Uttar Pradesh?

(1) Bihar

(2) West Bengal

(3) Maharashtra

(4) Tamil Nadu

Ans. (3)

44. Which of the following are the goals set in the National Population Policy 2000?

1. Universalisation of primary education and reduction in the drop out rates at primary and secondary level

2. Containing of sexually transmitted diseases.

3.  Universal immunization of children against vaccine preventable diseases

4. Reduction in the incidence of marriage of girls below the age of 18 years to zero.

Select the correct answer using the code given below:

(1) 1 and 2 only

(2) 2 and 3 only

(3) 1, 2 and 3 only

(4) l, 2, 3 and 4

Ans. (4)

45. A metal element and a non-metal element are obtained in large quantities from seawater are respectively:

(1) Sodium and Iodine

(2) Sodium and Bromine

(3) Magnesium and Chlorine.

(4) Magnesium and bromine

Ans. (1)

46. Which of the following are the units of pressure?

1. Bar

2. Torr

3.mm of Hg

4. Pascal

Select the correct answer using the codes given below:

(1)  1, 2 and 3 only

(2) 2, 3 and 4 only

(3) l and 4 only

(4) 1, 2, 3 and 4

Ans. (4)

47. Which one of the following towns was captured by the Indian National Army in March 1944?

(1) Agartala

(2) Aizwal

(3) Digboi

(4) Kohima

Ans. (4)

48. Where are the Headquarters of the International Organization for Standardization (1SO) located?

(1) Berne

(2) Geneva

(3) Rome

(4) Vienna

Ans. (1)

49. Who among the following developed the first safe, vaccination method?

(1) Alexander Fleming

(2) Edward Jenner

(3) Louis Pasteur

(4) Robert Koch

Ans. (2)

50. Consider the following statements:

1. The design of the National Flag of India was adopted by the Constituent Assembly on 22nd July 1947.

2. The National Anthem was first, sung on 27th December 1911 at Calcutta Session of Indian National Congress.

Which of the statements given above is/are correct?

(1)1 only

(2) 2 only

(3) Both land 2

(4) Neither 1 nor 2

Ans. (3)

1 comment to General awareness GK for MPPSC exam

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>