Flipkart.com

General Awareness Model paper for RBI Executive Interns

For more please visit parikshaa

General Awareness Model paper for RBI Executive Interns

GK Solved paper for Reserve Bank of India Exams

General Awareness objective Solved questions for RBI Interns

Solved GK RBI interns exam

Geography

1. India’s first Marine National Park is coming up in

(a) Palk Strait

(b) Gull of Khambat

(c) Gulf of Myanmar

(d) Gulf of Kutch

Ans. (d)

2. The depth of Ganga alluvial soil generally goes below the ground surface to the extent of

(a) 10Gm

(b) 600m

(c) 800m

(d) 600Gm

Ans. (b)

3. In India, the state known for its sandalwood is

(a) Assam

(b) Karnataka

(c) Kerala

(d) West Bengal

Ans. (b)

4. Which of the following is correctly matched?

(a) Manas-Elephants

(b) Gir-Lions

(c) Ranthambor.Deers

(d) Kanha-Birds

Ans. (b)

5. The west facing slopes of covered with

(a) mangrove vegetation

(b) tropical wet evergreen forest

(c) tropical deciduous forest

(d) savanna and semi-desert scrubs

Ans. (b)

6. For the conservation and protection of wildlife, biosphere reserves in India were proposed at

(a) Nilgiris

(b) Andaman & Nicobar

(c) Nanda Devi

(d) All of these

Ans. (d)

7. Where in the country is Chandraprabha Sanctuary located?

(a) U.P

(b) M.P

(c) Bihar

(d) Orissa

Ans. (a)

8. The four states of north-east India which are reported having more than 50% of the total area under forest, are

(a) Meghalaya, Mizoram, Tripura, Nagaland, Arunachal Pradesh, Meghalaya, Manipur, Tripura

(b) Arunachal Pradesh, Meghalaya, Manipur, Tripura

(c) Meghalaya, Manipur, Tripura, Nagaland

(d) Assam, Meghalaya, Mizoram, Arunachal Pradesh

Ans. (b)

9. Which area of Madhya Pradesh is known for white tigers?

(a) Chattisgarh

(b) Baghelkhand

(c) Malwa

(d) None of these

Ans. (b)

10. Forests in Bihar cover an area of

(a) 28 lakh hectares

(h) 29 lakh hectares

(c) 30 lakh hectares

(d) 31 lakh hectares

Ans. (d)

11. The most useful forest type in India for paper and pulp industry is

(a) tropical evergreen forest

(b) temperate coniferous forest

(c) tropical monsoon forest

(d) temperate deciduous forest

Ans. (a)

12. Which of the following does not belong to bio sphere reserves set up so far?

(a) Sunderbans

(b) Great Nicobar

(c) Nanda Devi

(d) Gulf of Kachchh

Ans. (d)

13. Sardar Sarovar Project is based in the stat

(a) Madhya Pradesh

(b) Gujarat

(c) Rajasthan

(d) Maharashtra

Ans. (b)

14. Koyana Hydro electric Power Project is located in which of the following states ?

(a) Maharashtra

(b) Kerala

(c) Madhya Pradesh

(d) Orissa

Ans. (a)

15. Which one of the following Projects consists of the Gandhi Sagar Dam, the Kota Barrage and the Rana Pratap Sagar Dam?

(a) The Chambal Project

(b) The Kosi Project

(c) The Hirakud Project

(d) The Rajasthan Canal project

Ans. (a)

16. Salal hydro electric Project is in which of the

following states?

(a) Punjab

(b) Orissa

(c) Jammu & Kashmir

(d) Haryana

(e) Karnataka

Ans. (c)

17. Bhakra Nangal multipurpose project is constructed on the river

(a) Sutlej

(b) Damodar

(c) Mahanadi

(d) Thungabhadra

Ans. (a)

18. Sardar Sarovar Project is associated with which of the following rivers?

(a) Narmada

(b) Mahanadi

(c) Tapti

(d) Betwa

Ans. (a)

19. Machkunda hydro electric project is a joint venture of the states of

(a) West Bengal and Orissa

(b)) Orissa and Andhra Pradesh

(c) Tamil Nadu and Karnataka

(d) Maharashtra and Madhya Pradesh

Ans. (b)

20. The Vidyasagar Sew is located at

(a) Cuttack

(b) Rameshwaram

(c) Madurai

(d) Calcutta

Ans. (d)

21. Telugu Ganga Project is planned to supply drink ing water to

(a) Hyderabad

(b) Coimbatore

(c) Bangalore

(d) Madras

(e) Trivandrum

Ans. (d)

22. The Ranjit Sagar Dam is being built in which state?

(a) Maharashtra

(a) Bihar

(c) Punjab

(c) Uttar Pradesh

(d) Rajasthan

Ans. (c)

23. Which of the following is the longest dam in India?

(a) Bhakra Nangal Dam

(b) Hirakud Dam

(c) Nagarjunasagar Sagar Dam

(d) Thungabhadra Dam

Ans. (b)

24. The states contributing to the construction of the Parbati Valley Hydel Project are

(a) Himachal Pradesh, Punjab, Delhi, Haryana

(b) Himachal Pradesh, Gujarat, Delhi, Haryana

(c) Himachal Pradesh, Gujarat, Uttar Pradesh, Haryana

(d) Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Gujarat, Rajasthan

Ans. (a)

25. The Subamarekha Barrage Project is proposed to be built in which State?

(a) Andhra Pradesh

(b) Bihar

(c) Orissa

(d) West Bengal

(e) Tamil Nadu

Ans. (b)

26. Which dam is built/being built in the earthquake prone region of India?

(a) Thungabhadra

(b) Sharavati

(c) Tehri

(d) Sardar Sarovar

Ans. (c)

27. them Dam is being constructed on the river

(a) Sutlej

(b) Ravi

(c) Beas

(d) None of these

Ans. (b)

28. Srisailam hydroelectric project is on the river

(a) Sharavati

(b) Thungabhadra

(c) Krishna

(d) Cauvery

Ans. (c)

29. Which of the following groups of states takes benefit from Thungabhadra Project?

(a) Punjab & Haryana

(b) Karnataka & Maharashtra

(c) Uttar Pradesh & Bihar

(d) Andhra Pradesh and Maharashtra

(e) Andhra Pradesh and Karnataka

Ans. (e)

30. One of the dams which controls the release of Cauvery water to Tamil Nadu is

(a) Hirakud

(b) Mettur

(c) Krishnaraja Sagar

(d) Nagarjunasagar Sagar

Ans. (c)

31. Which of the following pairs of river dam project and state is not correct?

(a) Thungabhadra-Karnataka

(b) Gandhi Sagar-Gujarat

(c) Bhakra Nangal-Punjab

(d) Hirakud-Orissa

(e) All are correct

Ans. (e)

32. Nathpa-Jhakri Hydel project is located in the state of

(a) Andhra Pradesh

(b) Madhya Pradesh

(c) Himachal Pradesh

(d) Tamil Nadu

Ans. (c)

33. Farakka Barrage was built to check

(a) water flowing into Bangladesh

(b) silting of Calcutta port

(c) erosion of Calcutta port

(d) All of these

Ans. (d)

34. Which of the following is correctly matched?

(a) Thungabhadra-Andhra Pradesh and Maharashtra

(b) Damodar Valley-West Bengal and Orissa

(c) Chambal -Madhya Pradesh and Orissa

(d) Gandak-Bihar and Uttar Pradesh

Ans. (d)

35. Rihand hydro-electricity project is located in which of the following states?

(a) M.P.

(b) Punjab

(c U.P.

(d) Rajasthan

Ans. (c)

36. The Kakarpara project is on the river

(a) Narmada

(b) Kosi

(c) Mahanadi

(d) Tapti

Ans. (d)

37. Construction of Sunkosh Multi-purpose Hydroelectric Project is a co-operative effort between India and

(a) Nepal

(b) Bhutan

(c) Burma (Myanmar)

(d) Bangladesh

Ans. (b)

38. Jawahar Sagar, Rana Pratap Sagar and Gandhi Sagar are constructed on the river

(a) Kosi

(b) Ghaghara

(c) Chambal

(d) Gomti

Ans. (c)

39. Dry farming in India is extensively practiced in

(a) Kanara plains

(b) Deccan region

(c) Coromandel plains

(d) Punjab plains

Ans. (b)

40. Which is the main source of irrigation of agricultural land in India?

(a) Canals

(b) Wells

(c) Tanks

(d) Rivers

Ans. (b)

41. In which state of India wet agriculture is practised.

(a) Tamil Nadu

(b) Karnataka

(c) Andhra Pradesh

(d Kerala

Ans. (d)

42. Jhum cultivation is prevalent in

(a) Punjab

(b) Haryana

(c) Madhya Pradesh

(d) Manipur

Ans. (d)

43. Fishing is highly developed along the western coast of India as

(a) the continental slope along the western coast is well developed

(b)  the continental shelf along the western coast is well pronounced

(c) the continental slope along the western coast is not well developed

(d) the continental shelf along the western coast is not well developed

Ans. (b)

44. The state with highest production of large cardamom in India is

(a) Assam

(b)  Sikkim

(c) Meghalaya

(d) Arunachal Pradesh

Ans. (b)

45. Which crop is sown in the largest area in M.P.?

(a) Rice

(b) Wheat

(c) Jowar

(d) Soyabean

Ans. (a)

46. Which of the following states has the largest average size of agricultural holdings?

(a) Punjab

(b) Tamil Nadu

(c) Rajasthan

(d) Maharashtra

Ans. (c)

47. Which of the following statements is incorrect?

(a) Wheat is grown in Punjab.

(b) Tea is produced in Assam.

(c) Coffee is grown in Karnataka.

(d) Saffron is produced in Himachal Pradesh.

Ans. (d)

48. Which of the following combinations of states has experienced water logging due to over irrigation?

(a) Andhra Pradesh and Tamil Nadu

(b) Gujarat and Maharashtra

(c) Bihar and Orissa

(d) Haryana and Punjab

Ans. (d)

49. Which of the following factors is/are responsible for West Bengal being the largest producer of jute in India?

I. It experiences high temperature and receives high rainfall.

2. Annual flood silts provide natural fertilizer.

3. It has the highest concentration of jute mills.

4. It is located at the sea-board.

(a) l only

(b) l and 2

(c) 1, 2 and 3

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans. (b)

50. Which of the following districts of Andhra Pradesh is regarded as the rice bowl of the state?

(a) Chittoor

(b) Nellore

(c) Warangal

(d) Cuddapah

Ans. (d)

8 comments to General Awareness Model paper for RBI Executive Interns

  • Deepu

    Thank u so much… for providing useful information regarding general awareness… I would request u to provide much more questions regarding General Awareness… B’coz it carries the maximum marks (i.e.,80 out of 200) in this exam…where in we have to pass in each section of total objective type questions…. Sir if it is possible could provide some more questions related to other sections like English language, Quantitative Aptitude and Reasoning…. And one more thing Sir,if u could publish on web or send to my mail some model question papers and previous years question papers… I would be much more greatful to u…. Thanking You once again…

  • Nikhil

    Thanks, this was very helpful. :D
    _cesc.

  • chowdary

    thanks
    plz will u put no.of papers

  • Vinoth M

    Thank u so much…..

  • maitreyee roy

    Give me more………………..

  • sanjay

    this is going good,very good & excellent.

  • Shesh

    This is helpful, thank u.

  • amit

    thanks but there shud be more questions on the economy so if u cud provide those please do it and give some guidence about quant and reasioning.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>