Flipkart.com

General Knowledge & Model Test Current Affairs for ASSISTANT ADMINISTRATIVE OFFICER AAO Exam LIC

For more please visit parikshaa

Model Test  General Knowledge & Current Affairs for ASSISTANT ADMINISTRATIVE OFFICER AAO Exam LIC

GENERAL KNOWLEDGE Current GK Model papers Current Affairs

LIC AAO Written Test General Knowledge & Current Affairs
LIC AAO Exam Sample Questions and Mock Test

1. Permanent Settlement in Bengal and Bihar was introduced by:

(1) Cornwallis

(2) Minto

(3) Warren Hastings

(4) We1lesley

Ans. (1)

2. The first split of Indian National Congress took place in 1907 at

(1) Bombay Session

(2) Calcutta. Session

(3) Lahore Session

(4) Surat Session

Ans. (4)

3. Match List-I and List-II and select the correct answer from the codes given below:

List-I (Newspaper)                                List-II (Person who started it)

A. Bombay Chronicle                                        1. Annie Besant

B. Commonweal                                                2. Madan Mohan Malaviya

C. Leader                                                            3. Feroz Shah Mehata

D. Searchlight                                                     4. Sachchidanand Sinha.

Code:

A B C D

(1) 1 3 2

(2) 2 3 4 1

(3) 3 1 2 4

(4) 4 2 1 3

Ans. (3)

4. The ‘Khalsa Panth’ was established by:

(1) Guru Arjun

(2) Guru Gobind Singh

(3) Guru Nanak

(4) Guru Teg Bahadur

Ans. (2)

5. Gandhiji started his first Satyagrah against:

(1) British attack on Turkey

(2) Government of India Act 1935

(3) Payment of low wages to workers

(4) Rowlatt Act

Ans. (3)

6. Swaraj Party was formed by:

(1) Bal Gangadhar Tilak and Mahatma Gandhi

(2) Bipin Chandra Pal and Lala Lajpat Rai

(3) C. R. Das and Moti Lal Nehru

(4) Sardar Patel and Rajendra Prasad

Ans. (3)

7. The evergreen rain forests are found in:

(1) Australia

(2) Brazil

(3) Canada

(4) France

Ans. (2)

8. When the duration of the day and the night is equal, the rays of the Sun fall directly

on:

(1) North Pole

(2) Equator

(3) South Pole

(4) Tropic of Cancer

Ans. (2)

9. Water of which one of the following seas is most saline?

(1) Baltic Sea

(2) Black Sea

(3) Dead Sea

(4) Red Sear

Ans. (3)

10. Where was the first power plant established in the world?

(1) Britain

(2) Germany

(3) Russia

(4) U.S.A.

Ans. (4)

11. The Vice President of India is elected by:

(1) The People

(2) The Electoral College which elects the President

(3) The members of both the Houses of Parliament

(4) The State legislatures

Ans. (3)

12. The provisions relating to fundamental duties in the Constitution of India was added on the recommendation of:

(1) Balwant Rai Mehta Committee

(2) Iyengar Committee

(3) Swaran Singh Committee

(4) Thakkar Commission

Ans. (3)

13. In accordance with the Table of Precedence (Government of India), select the correct sequence in the decreasing order of precedence:

(1) Chief Justice of India— Chief Election Commissioner—Chief Ministers of States within their respective States—Governors of States within their respective States

(2) Governors of States within their respective States— Chief Justice of India-Chief

Minister of States within their respective State Chief Election Commissioner

(3) Governors of States within their respective States— Chief Ministers of States within their respective State—Chief Justice of India—Chief Election Commissioner

(4) Chief1Justice of India— Governors of States within their respective States— Chief Election Commissioner—Chief Ministers of States within their respective States

Ans. (4)

14. Hypo, used in photography is chemically

(1) sodium bicarbonate

(2) sodium cyanate

(3) sodium nitrate

(4) sodium thiosulphate

Ans. (4)

15. Which one of the following groups of crops is grown In India during the Rabi season? (1) Wheat, barley, gram

(2) Rice, maize, wheat

(3) Barley, maize, rice

(4) Millet, gram. Rice

Ans. (1)

16. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.

List-I (Minerals)                                    List-II (Major producer)

A. Mineral Oil                                                 1. Zambia

B. Copper                                                        2. Guyana

C. Manganese                                                  3. Venezuela

D. Bauxite                                                       4. Gabon

Code:

A B C D

(1) 3 1 4 2

(2) 3 1 2 4

(3) 1 3 2 4

(4) 1 3 4 2

Ans. (3)

17. The part of the human brain that retains memory is the:

(1) hypothalamus

(2) cerebellum

(3) cerebral cortex

(4) brainstem

Ans. (3)

18. Consider the following statements about the mega cities of India:

1. Population of each mega city is more than 5 million.

2. All the mega cities are important sea ports.

3. Mega cities are either national or state capitals.

Which of these statements are correct?

(1) 1, 2 and 3

(2) 1 and 2

(3) 2 and 3

(4) 1 and 3

Ans. (4)

19. Match List-I with List -II and select the correct answer by using the codes given below the list:

List-I (Publisher)                                         List-II (Publication)

A. Ministry of Industry                        1. Report of Currency and Finance

B. Central Statistical Organization      2. Economic Survey

C. Reserve Bank of India                     3. Wholesale Price Index

D. Ministry of Finance                         4. National Accounts Statistics

Code:

A B C D

(1) 4 3 2 1

(2) 3 4 1 2

(3) 4 3 1 2

(4) 3 4 2 1

Ans. (2)

20. Consider the following statements regarding environmental issues of India:

1. Gulf of Mannar is one of the biosphere reserves.

2. The Ganga Action Plan, phase II has been merged with the National River

Conservation Plan.

3. The National Museum of Natural History at New Delhi imparts non-formal

education in environment and conservation.

4. Environmental information System (E.N.V.I.S.) acts as a decentralized information network for environmental information.

Which of these statements are correct?

(1) l, 2 and 4

(2) 1, 2, 3 and 4

(3) 2 and 2

(4) 1, 3 and 4

Ans. (2)

21. From which part of the cinchona plant is quinine extracted?

(1) Bark of the stem

(2) Flower

(3) Fruit

(4) Leaf

Ans. (1)

22. Molasses is an excellent raw material for:

(1) Acetic acid

(2) Glycerin

(3) Power alcohol

(4) Urea

Ans. (1)

23. The correct sequence in decreasing order of the four sugarcane producing States in India is:

(1) Maharashtra, Tamil Nadu, Andhra Pradesh.

(2) U. P, Maharashtra, Tami Nadu, Andhra Pradesh.

(3) Maharashtra, U. P, Andhra Pradesh, Tamil Nadu

(4) U. P, Maharashtra. Andhra Pradesh, Tamil Nadu

Ans. (2)

24. Tehri Dam being constructed in Uttranchal is on the river:

(1) Alaknanda and Mandakini

(2) Bhagirathi and Bhahlangana

(3) Bhaghathi and Alaknanda

(4) Yamuna and Ganga

Ans. (2)

25. Which of the following are more numerous in the district of Dehradun?

(1) Bhotias

(2) Buksas

(3) Janissaries.

(4) Tharus

Ans. (3)

26. The Parliament can make any law for the whole or any part of India for Implementing International treaties

(1) with the consent of all the States

(2) with the consent of the majority of States

(3) with the consent of the States concerned

(4) without the consent of any State

Ans. (4)

27. In an open economy, the national income (Y) of the economy is:

(C, I, G, X, M stand for Consumption, Investment, Govt. Expenditure, total Exports and total Imports respectively).

(1) Y = C + I + G + X.

(2) Y = C + I + G— X + M

(3) Y = C + I + G + (X – M)

(4) Y = C + I – G + X – M

Ans. (3)

28. The first woman to climb Mount Everest was:

(1) Marie Jose Perec

(2) Florence Griffith Joyner

(3) Junko Tabei

(4) Jackie Joyner Kersee

Ans. (3)

29. The largest contribution to the export earnings of India comes from the export of:

(1) Agricultural products

(2) Gems and Jewellery

(3) Machinery

(4) Textiles and ready-made garments

Ans. (4)

30. The oldest large scale industry of India is

(1) Cotton textiles

(2) Iron and steel

(3) Jute

(4) Paper

Ans. (1)

31. The World Trade Organization came into being in

(1) 1990

(2) 1995

(3) 1998

(4) 2000

Ans. (1)

32. Self sustained growth was adopted as an objective for the first time In Indla’Iñ the:

(1) Third Five Year Plan

(2) Fourth Five Year Plan

(3) Fifth five Year Plan

(4) Sixth Five Year Plan

Ans. (2)

33. Match List-I (Oceanic Trench) with List-II (Location) and select the correct answer using the codes given below the Lists:

List-I (Oceanic Trench)                             List-II (Location)

A. Aleutian                                                1. Indian Ocean

B. Kermadec                                             2. North Pacific Ocean

C. Sunda                                                    3. South Pacific Ocean

D. S. Sandwich                                         4. South Atlantic Ocean

Codes:

A B C D

(1) 2 4 1 3

(2) 2 3 1 4

(3) 1 3 2 4

(4) 1 4 2 3

Ans. (2)

34. Which one of the following gases is used by plants in photosynthesis?

(1) Ammonia

(2) Carbon dioxide

(3) Chlorine

(4) Sulphur dioxide

Ans. (2)

35. Pascal is a unit of measuring:

(1) Humidity

(2) Pressure

(3) Rainfall

(4) Temperature

Ans. (2)

36. Which among the following grains has maximum protein content?

(1) Cowpea

(2) Lentil

(3) Pigeon pea

(4) Soybean

Ans. (4)

37. “Ranikhet disease” is related to:

(1) Chicken

(2) Cows

(3) Goats

(4) Horse

Ans. (1)

38. With reference to the blood in a normal person, which one of the following statements is correct?

(1) Compared to arteries, veins are less numerous and hold less of the body’s blood at any given time

(2) Blood cells constitute about 70 percent of the total volume of the blood

(3) White Blood Cells (W. Bc.) are made by lymph nodes only

(4) The blood has more platelets than W.Bc.

Ans. (4)

39. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:

List-I (Institute)                                                                        List-II (Location)

A. Central Institute of Higher Tibetan Studies                              1. Hyderabad

B. Indira Gandhi Institute of Development Research                    2. Mumbai

C. National. Institute of Mental Health and Neuro-sciences         3. Bangalore

D. Central Institute of English and Foreign Languages                4. Dharamshala

5. Varanasi

Code:

A B C D

(1) 5 3 4 1

(2) 5 2 3 1

(3) 3 2 4 5

(4) 4 5 1 2

Ans. (4)

40. Match List-I (Saint-poets) with List-II (Language of their Compositions) and select the correct answer using the codes given below the Lists:

List-I (Saint-poets)                     List-II (Language of their Compositions)

A. Mirabai                                                          1. Malayalam

B. Tyagaraja                                                       2. Bengali

C. Chandidas                                                      3. Hindi

D. Purandardasa                                                 4. Telugu

5. Kannada

Code:

A B C D

(1) 2 4 1 5

(2) 3 4 2 5

(3) 2 5 1 4

(4) 3 5 2 4

Ans. (4)

41. Which one of the following is the correct sequence in increasing order of molecular weight of the hydrocarbons?

(1) Methane, ethane, propane and butane

(2) Propane, butane, ethane and methane

(3) Butane, ethane, propane and methane

(4) Butane, propane. ethane and methane

Ans. (1)

42. Which organelles in the Cell, other than nucleus, contains D.N.A.?

(1) Centriole

(2) Golgi apparatus

(3) Lysosome

(4) Mitochondria

Ans. (4)

43. Brass is an alloy of:

(1) Aluminum and Copper

(2) Copper and Tin

(3) Copper and Zinc

(4) Zinc and Iron

Ans. (3)

44. Tear gas is:

(1) Ammonia

(2) Chlorine

(3) Hydrogen Carbide

(4) Hydrogen Sulphide

Ans. (1)

45. 1 kg/cm2 pressure is equivalent to

(1) 0.1 bar

(2) 1.0 bar

(3) 10.0 bar

(4) 100.00 bar

Ans. (2)

46 Match the two list- I and list- II with regard to bird sanctuaries in Uttar Pradesh and

find the correct answer from the codes given below:

List-I

A. Nawabgànj bird sanctuary

B. Ohkla bird sanctuary

C. Samaspur bird sanctuary

D. Parvati Aranga birds sanctuary

List-II

1. Gonda

2. Unnao

3. Ghaziabad

4. Rae Bareli

Codes:

A B C D

(1) 2 4 3 1

(2) 2 3 4 1

(3) 4 3 1 2

(4) 3 4 2 1

Ans. (2)

47. India’s population’s growth during the 20th century can be classified into four distinct phases. Match list –I (Period) with List-II (Phase) and select the correct answer using the codes given below the lists:

List-I (Period)                                    List-II (Phase)

A. 1901 – 1921                                 1. Steady growth

B. 1921 – 1951                                 2. Rapid high growth

C. 1951 – 1981                                  3. Stagnant growth

D. 1981 – 2001                                 4. High growth with definite signs of slowdown

Codes:

A B C D

(1) 3 1 4 2

(2) 1 3 2 4

(3) 3 1 2 4

(4) 1 3 4 2

Ans. (3)

48. Which one of the following duties is NOT performed by the Comptroller and Auditor General of India?

(1) To audit and report on all expenditure from the Consolidated Fund of India

(2) To audit and report on all expenditure from the Contingency Fund and Public Accounts

(3) To audit and report on all trading, manufacturing, profit and loss account

(4) To control the receipt and issue of public money, and to ensure that the public revenue is lodged in the exchequer

Ans. (3)

49. “Metastasis” is the process by which:

(1) cells divide rapidly under the influence of drugs

(2) cancer cells spread through the blood or lymphatic system to other sites or organs

(3) the chromosomes in cell nuclear are attached to the spindle before moving to the anaphase poles

(4) cancer cells are successfully inhibited to divide any further

Ans. (2)

50. The Balkan Plan for fragmentation of India was the brain child of:

(1) W. Churchill

(2) M. Jinnah

(3) Lord Mountbatten

(4) V. P. Menon

Ans. (3)

37 comments to General Knowledge & Model Test Current Affairs for ASSISTANT ADMINISTRATIVE OFFICER AAO Exam LIC

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>