Flipkart.com

general science questions and answers for competitive exams

For more please visit parikshaa

general science questions and answers for competitive exams
Objective GK for Competitive exams Containing Science Questions
1. The bell metal is an alloy of-
(a) Nickel and copper
(b) Zinc and copper-
(c) Tin and copper
(d) Tin and aluminum
(e) Brass and nickel
Answer. (c)

2. Parsec is a measure of-
(a) Brightness of heavenly body
(b) Astronomical distance
(c) Density of stars
(d) Orbital velocity of giant stars
Answer. (d)

3. By fixation of nitrogen is meant-
(a) Manufacture of nitrogen
(b) Liquefication of nitrogen
(c) Conversion of nitrogen into nitric acid
(d) Conversion of atmospheric nitrogen into
Useful compounds
(e) Mixing of nitrogen with other elements
Answer. (d)

4. Atoms of the same element, i. e., having the
Same atomic number that differ in atomic
Weight, are called-
(a) Isotopes
(b) Isomers
(c) Isobars
(d) Isohytes
(e) Isotherms
Answer. (a)

5. The quantum number that tends to specify
The orientation in space for an orbital is the-
(a) Principal quantum number
(b) Orbital quantum number
(c) Magnetic quantum number
(d) Spin quantum number
(e) Azimuthal quantum number
Answer. (c)

6. Carbohydrates are the compounds of-
(a) Carbon and hydrogen
(b) Carbon, oxygen and hydrogen
(c) Carbon, oxygen, hydrogen and nitrogen
(d) Carbon, nitrogen and hydrogen
(e) None of these
Answer. (b)

7. The tides in the ocean are due to-
(a) Wind over the oceans
(b) Gravitational pull of the moon
(c) Rotation of the earth
(d) Revolution of the earth
Answer. (b)

8. When water freezes its density-
(a) Increases
(b) Decreases
(C) remains constant
(d) Becomes zero
Answer. (b)

9. A chemical reaction that takes place with
the evolution of heat is called a/an-
(a) Reversible reaction
(b) Endothermic reaction
(c) Thermal reaction
(d) Exothermic reaction
(e) Irreversible reaction
Answer. (d)

10. The manufacture of iron ore
Involves the process of-
(a) Oxidation
(b) Reduction
(c) Fractional distillation
(d) Electrolysis
(e) None of the above
Answer. (b)

11. A double convex air bubble in water would
Behave as a-
(a) Convergent lens
(b) Divergent lens
(c) Both as convergent and divergent lenses
(d) None of them
Answer. (b)

12. Which of the following has the strongest
Bleaching property?
(a) Chlorine
(b) Fluorine
(c) Bromine
(d) Iodine
(e) Lithium
Answer. (a)

13. The most abundant element in the earth’s
Crust is-
(a) O
(b) Al
(c) Si
(d) Fe
(e) N
Answer. (a)

14. Which of the following gases do not form
Part of the atmosphere?
(a) Nitrogen
(b) Chlorine
(c) Carbon dioxide
(d) Oxygen
(e) Ozone
Answer. (b)

15. Nitric acid does not react with-
(a) Copper
(b) Gold
(c) Silver
(d) Zinc
(e) Iron
Answer. (b)

16. Oxygen is manufactured by the fractional
Evaporation of-
(a) Water
(b) Liquid air
(c) Hydrogen peroxide
(d) Liquid oxygen
(e) None of the above
Answer. (b)

17. Sodium burns in air to give-
(a) Sodium peroxide
(b) Sodium hydroxide
(c) Sodium monoxide
(d) Sodium oxide and sodium nitride
(e) Sodium oxide and sodium nitride
Answer. (a)

19. Argon gas was discovered by-
(a) William Ramsay
(b) Charles
(c) Cavendish
(d) John Davy
(e) Alfred Werner
Answer. (A)

19. Formaldehyde is the starting material for
The manufacture of-
(a) D. D. T.
(b) Rayon
(c) Bakelite
(d) Caprolactam
(e) Nylon
Answer. (c)

20. During burnings of fuels, carbon and
Hydrogen present in the fuels are-
(a) Converted into carbon dioxide and
Water vapour
(b) Released into the atmosphere
(c) Absorbed by the surroundings
(d) Converted into alkanes
(e) Reduced
Answer. (a)

21. Dry ice is-
(a) Ice which never melts
(b) A term used for insensitive persons
(c) Solid carbon dioxide
(d) Frozen heavy water
(e) None of these
Answer. (c)

22. The compound which can be used to
Prepare iodoform is-
(a) Accetic acid
(b) Methyl iodide
(c) Acetone
(d) Propionaldehyde
(e) Oxalic acid
Answer. (c)

23. The phenomenon of “metamerism” is
Shown by-
(a) Acetone and Propionaldehyde
(b) Methyl propylether and diethyl ether
(c) Ethyl alcohol and dimethyl ether
(d) Propionic acid and acetic acid
(e) Oxalic acid and lactic acid
Answer. (b)

24. If two liquids have widely different boiling
Points, they may be separated by-
(a) Steam distillation
(b) Decantation
(c) Evaporation
(d) Fractional distillation
(e) Sublimation
Answer. (d)

25. What is laughing gas?
(a) Carbon dioxide
(b) Sulphur dioxide
(c) Nitrous oxide
(d) Hydrogen peroxide
(e) Carbon monoxide
Answer. (c)

5 comments to general science questions and answers for competitive exams

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>