Flipkart.com

GK Agriculture Crops questions and Answers Objective Type

For more please visit parikshaa

GK Agriculture Crops questions and Answers Objective Type
These 25 GK on Agriculture test consists of MCQ Questions on Crops plants and Agriculture
Very Essential Questions for Any Type of Quiz or Exam
1. The science concerned with vegetable culture is called
(a) floriculture
(b) olericulture
(c) horticulture
(d) agriculture
Ans. (b)

2. Which of the following elements is almost non essential for plants?
(a) Ca
(b) Mo
(c) Zn
(d) Na
Ans. (d)

3. Although a deficiency of any one of the elements listed may result in chlorosis, only one of these elements is an element found in chlorophyll. Which is it?
(a) Zinc
(b) Iron
(c) Magnesium
(d) Chloride
Ans. (c)

4. Which of the following elements is not present in a nitrogenous base?
(a) Hydrogen
(b) Carbon
(c) Phosphorus
(d) Nitrogen
Ans. (c)

5. A water-fern, which is used as a green manure in rice fields, is
(a) Salvinia
(b) Mucor
(c) Aspergillus
(d) Azolla
Ans. (d)

6. Green manure plants used by farmers mainly belong to
(a) compositae
(b) leguminosae
(c) solanaceae
(d) poaceae
Ans. (b)

7. Major food crops of the world b1ong to
(a) leguminosae
(b) gramineae
(c) solanaceae
(d) cruciferae
Ans. (b)

8. The principal cereal crop of India is
(a) wheat
(b) rice
(c) barley
(d) sorghum
Ans. (b)

9. Which one among the following chemicals is used for causing defoliation of forest trees?
(a) Posphon D
(b) Malic hydrazide
(c) 2, 4-D
(d) Amo 1618
Ans. (c)

10. Bioherbicides have been recommended
(a) to prevent ecodegradation
(b) because of their ready availability
(c) because of their cheap rates
(d) because of their abundance
Ans. (a)

11. The most important weed against which eradication measures would be taken on war
footings is
(a) Eichhornia
(b) Dactylis
(c) Parthenium
(d) Ageratum
Ans. (c)

12. Water logging of soil makes it physiologically dry because
(a) this condition does not allow the capillary force to work
(b) this condition does not allow oxygen to enter the soil
(c) both (a) and (b)
(d) none of these
Ans. (b)

13. Which one of the following is natural insecticide?
(a) pyrethrum
(b) nicotine
(c) both (a) and (b)
(d) none of these
Ans. (c)

14. The process by which nutrient chemicals or contaminants are dissolved and carried away by water, or are moved into a lower layer of soil
(a) mulching
(b) desertification
(c) incineration
(d) leaching
Ans. (d)

15. Which of the following is an example of a weed of rabi season that infest wheat crop?
(a) Chenopodium
(b) Motha
(c) Jangali jowar
(d) None of the above
Ans. (a)

16. First bioinsecticide developed commercial scale was
(a) quinine
(b) DDT
(c) organophosphate
(d) sporeine
Ans. (d)

17. Composted manure is produced from
(a) farmyard manure and green manure
(b) farm refuse and household refuse
(c) organic remains of biogas plants
(d) rotten vegetables and animal refuse
Ans. (d)

18. Norin-l0 gene from Japan is a
(a) dwarf gene of wheat
(b) dwarf gene of rice
(c) dwarf gene of maize
(d) disease resistant gene of rice
Ans. (a)

19. Aims of plant breeding are to produce
(a) disease-free varieties
(b) high-yielding varieties
(c) early-maturing varieties
(d) all of the above
Ans. (d)

20. Growing of two or more crops simultaneously on the same piece of land is called
(a) mixed cropping
(b) mixed farming
(c) intercropping
(d) fanning
Ans. (a)

21. The Mexican dwarf wheat variety was developed by
(a) Swaminathan
(b) Borlaugh
(c) Watson
(d) Khush
Ans. (b)

22. The desired varieties of economically useful crops are raised by
(a) vemalisation
(b) mutation
(c) natural selection
(d) hybridisation
Ans. (d)

23. High-yielding varieties of wheat were primarily developed by Indian scientist by crossing- breeding traditional varieties with
(a) American varieties
(b) Mexican varieties
(c) European varieties
(d) African varieties
Ans. (b)

24. A plant breeder: waists to develop a disease resistant variety. What should he do first?
(a) Hybridisation
(b) Mutation
(c) Selection
(d) Production of crop
Ans. (c)

25. Selection of homozygous plant is
(a) pure line selection
(b) mass selection
(c) mixed selection
(d) introduction
Ans. (a)

9 comments to GK Agriculture Crops questions and Answers Objective Type

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>