Flipkart.com

gk questions with answers for RRB Exams Like ASM TTE Assistant Loco Pilot

For more please visit parikshaa

gk questions with answers for RRB Exams
General Knowledge & Current Affairs Questions and Answers for
Assistant station master ASM
TTE
Assistant Loco Pilot
Junior Engineers
Sr System analyst
Office assistant
Stores assistant

Objective GK General Knowledge Current Affairs
Quiz on Important General Knowledge Questions with Answers

1. Which of the following ports does not have a natural harbour?

(a) Cochin

(b) Bombay

(c) Madras

(d) Vishakhapatnam

Ans. (c)

2. India’s first solar powered railway station is at

(a) Sion

(b) Byculla

(c) Thane

(d) None of these

Ans. (d)

3. August Kranti Rajdhani Express train runs between which two terminal stations?

(a) New Delhi – Howrah

(b) New Delhi – Madras

(c) New Delhi – Bombay

(d) New Delhi – Hyderabad

Ans. (c)

4. Rajdhani Express from Delhi to Howrah passes through

(a) Delhi, Rajasthan, Bihar, Bengal

(b) Delhi, Punjab, Bihar, Bengal

(c) Delhi, U.P, Bihar, Bengal

(d) Delhi, U.R, M.P, Bengal

Ans. (c)

5. The international air route from West Europe to East Asia passes through India because

(a) it is the shortest route

(b) India is the only country in Asia providing refueling capacity

(c) India is a busy centre situated between the two places

(d) None of these

Ans. (b)

6. The South- Central Railways do not pass through which of the following states?

(a) Andhra Pradesh

(b) Tamil Nadu

(c) Maharashtra

(d) Karnataka

(e) Orissa

Ans. (b)

7. Indian Railways first introduced computerized reservation in

(a) Bombay

(b) Calcutta

(c) Madras

(d) Delhi

Ans. (d)

8. The international airport in Tamil Nadu is

(a) Palam

(b) Dum Dum

(c) Santa Cruz

(d) Meenambakam

Ans. (d)

9 Which of the following is not exported from India?

(a) Iron ore

(b) Tea

(c) Rice

(d) Mica

Ans. (c)

10. The problem of transporting bulk goods on a large scale on account of shortage of railway wagons has been solved by the Indian railways by

(a) repairing and reusing old wagons

(b) increasing the production capacity of wagon

manufacturers

(c) importing railway wagons from abroad

(d) supply of wagons by consumers who had

bought them from identified wagon manufacturers

Ans. (d)

11. Which one is not a port on the east coast?

(a) Calcutta

(b) Cochin

(c) Paradeep

(d) Vishakhapatnam

Ans. (b)

12. ‘One of the most daunting engineering tasks undertaken by the Indian railways, across the wilderness of the Eastern Ghats’. This description fits the

(a) Konkan railway connecting Trivandrum with Bombay.

(b) Koraput – Rayagada rail line

(c) Guwahati – Silchar rail line

(d) Dibrugarh – Gorakhpur rail line

Ans. (b)

13. A person traveling by the Grand Trunk Express from New Delhi to Bhopal will be passing through

(a) Haryana and Rajasthan

(d) Rajasthan and U.P

(c) Haryana and U.P

(d) Haryana, Rajasthan and U.P

Ans. (c)

14. The port of Kandla is situated

(a) at the head of the Kori Creek of Kutch

(b) near Cape Ramas on western coast of India

(c) at the head of Gulf of Kutch

(d) at the head of Gulf of Khambat

Ans. (a)

15 The National Highway No. 2 stretches from

(a) Bombay to Delhi

(b) Madras to Delhi

(c) Calcutta to Amritsar

(d) Calcutta to Delhi

Ans. (d)

16. Which of the following two big cities are connected by Grand Trunk Road?

(a) Calcutta-Amritsar

(b) Calcutta-Ferozepur

(c) Calcutta-Bombay

(d) Calcutta-Madras

Ans. (a)

17. The state which has no railway line is

(a) Tripura

(b) Meghalaya

(c) Nagaland

(d) Arunachal Pradesh

Ans. (d)

18. Which of the following is the first super fast train on meter gauge?

(a) Chetak Express

(b) Ashram Express

(c) Pink City Express

(d) None of these

Ans. (c)

19. World’s highest rail bridge is proposed to be built over which river in India?

(a) Godavari

(b) Narmada

(c) Bhramaputra

(d) Chenab

Ans. (d)

20. Which of the following sea ports is the largest exporter of iron ore from India?

(a) Calcutta

(b) Bombay

(c) Kandla

(d) Vishakhapatnam

Ans. (d)

21, One of the world’s longest and most modern  pipelines, the Hazira-Bijaipur-Jagdishpur pipeline has been laid for transporting

(a) drinking water

(b) natural gas

(c) crude oil

(d) iron ore slurry

Ans. (b)

22. Himsagar Express runs between

(a) Madras and Calcutta

(b) Bombay and Delhi

(c) Calcutta and Jammu

(d )  Jammu and Kanyakumari

Ans. (d)

23. Which of the following trains runs between Amritsar and Lahore?

(a) Shan-e-Punjab Express

(b) Himalayan Queen

(c) Amritsar Express

(d) Indo-Pak Express

Ans. (d)

24. The first electric train of India (Deccan Queen) wan run between

(a) Bombay and Surat

(b) Howrah and Delhi

(c) Kalyan and Pune

(d) New Delhi and Madras

Ans. (c)

25. Chennal Express runs between

(a) Madras-Mangalore

(b) Madras-Bangalore

(c) Madras-Coimbatore

(d) Madras-Dadar (Bombay)

Ans. (d)

26. India is divided into how many postal zones?

(a) 6

(b) 7

(c) 8

(d) 9

Ans. (c)

27. In the recent past, which one of the following items has shown a declining trend in exports from India?

(a) Cotton textiles

(b) Jute Goods

(c) Machine tools

(d) Tobacco products

Ans. (b)

28. India’s largest run off river is

(a) Ganga

(b) Narmada

(c) Mahanadi

(d) Godavari

Ans. (a)

29. Which of the following pairs is not correctly matched?

Port                    Chief item of export

(a) Tuticorin                  – Fertilizers

(b) New Mangalore      – Iron ore

(c) Cochin                    – Cement

(d) Kandla                    – Sugar

Ans. (c)

30. Total rail route in Kerala is approximately

(a) 1000km

(b) 1500km

(c) 2000 km

(d) 2500 km

Ans. (a)

31. Which of the following transported commodities give maximum weight to Indian Railways?

(a) Coal

(b) Cement

(c) Fertilizers

(d) Food grains

Ans. (a)

32. The length of the Konkan Railway is:

(a) 560 kms

(b) 660 kms

(c) 700 kms

(d) 860 kms

Ans. (c)

33. A significant feature of India’s export trade in the post- independence period has been the emergence of important items such as

(a) iron ore

(b) woolen carpets

(c) engineering products

(d spices and handicrafts

Ans. (c)

34. Which one of the following pairs is correctly matched?

Sea ports                           States

(a) Paradeep          -    West Bengal

(b) Kandla             -     Karnataka

(c) Nhava Sheva   -    Maharashtra

(d) Tuticorin          -    Andhra Pradesh

Ans. (c)

35. The highest airfield in India is

(a) Chushul

(b) Bhuntar

(c) Parapani

(d) Pantnagar

Ans. (a)

36. Where is the Diesel Locomotive Works situated?

(a) Varanasi

(b) Lucknow

(c) Perambur

(d) Kanpur

Ans. (a)

37. Which of the following pairs is correctly matched?

(a) Kanpur           – Paper manufacturing

(b) Coimbatore    – Textile industry

(c) Ahmedabad.   – Leather industry

(d Murshidabad   – Copper smelting

Ans. (b)

38. Aircrafts are built in India at

(a) Kanpur / Bangalore

(b) Calcutta / Cochin

(c) Madras / Bombay

(d) Delhi / Dehradun

Ans. (a)

39. The first shore – based steel plant in India is in (h Kandla

(a) Haldia

(b) Kandla

(c) Paradeep

(d) Vishakhapatnam

Ans. (d)

40. Which of the following are correctly matched?

Establishment of manufacturing industries –    Year   -   Place

1. Setting up of the first cotton mill                                  1854      Bombay

2. Manufacture of the first machine made paper              1870      Near Calcutta

3. Setting up of the first cement factory                           1904      Madras

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) l, 2 and 3

Ans. (c)

41. In which city the telephone instruments are manufactured?

(a) Hyderabad

(b) Madras

(c) Bangalore

(d) Patna

Ans. (c)

42. The place “Avadi’ which is known for the manufacture of Vijayanta tanks for the Indian army, is located in

(a) Orissa

(b) Karnataka

(c) Andhra Pradesh

(d) Tamil Nadu

Ans. (d)

43. Which Of the following industries is as widespread as textile industry in India?

(a) Petroleum refining

(b) Cement

(c) Jute

(d) Machine making

Ans. (d)

44. In which state Bokaro Steel Plant is situated?

(a) Orissa

(b) Karnataka

(c) Bihar

(d) Maharashtra

Ans. (c)

45. The first cotton mill in India was set up at Calcutta in

(a) ISIS

(b) 1854

(c) 1919

(d) 1926

Ans. (a)

46. India’s sponge iron plant is located at

(a) Burnpur

(b) Kavaratti

(c) Kothagudam

(d) Kurnool

Ans. (c)

47. Which one of the following iron and steel centers is located neither on the basis of proximity to raw materials nor from the market point of view?

(a) Bhilai

(b) Rourkela

(c)Vishakhapatnam

(d) Bhadravati

Ans. (d)

48. Match the following:-

A. Pharmaceuticals       1.Bongaigon

B. Basic Chemicals       2.Rishikesh

C. Antibiotics               3.Sindri

D. Petrochemicals         4.Baroda

A B C D

(a) 4 3 2 1

(b) 2 3 1 4

(c) 4 1 3 2

(4) 2 4 3 1

Ans. (a)

49. Which of the following H.M.T factories manufactures watches?

(a) Bangalore

(b) Pinjore

(c) Hyderabad

(d) None of these

Ans. (b)

50. The first large scale jute mill was established at

(a) Calcutta

(b) Howrah

(c) Bansheria

(d) Rishra

Ans. (d)

5 comments to gk questions with answers for RRB Exams Like ASM TTE Assistant Loco Pilot

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>