Flipkart.com

GK Sample test for constable jobs

For more please visit parikshaa

GK Sample test for constable jobs
Sample paper BSF Head constable Jobs
West Bengal Police Constable Recruitment Entrance Exam Model Questions
SAMPLE PAPER: GK Sample paper for BSF ASI exam
1. What is the percentage of oxygen in the atmosphere?
(a) 25%
(c) 21%
(b) 35%
(d) 10%
Ans. (c)

2. Which of the following creatures fights with snakes?
(a) Monkey
(b) Mongoose
(c) Tiger
(d) Jackal
Ans. (b)

3. Land of “White Elephants” is the surname assigned to
(a) Thailand
(b) Japan
(c) Bhutan
(d) Nepal
Ans. (a)

4. Whose scientific name is ‘Homo Sapiens’?
(a) Tiger
(b) Frog
(c) Man
(d) Rose
Ans. (c)

5. Which country’s flag has a double triangle in it?
(a) Bangladesh
(b) China
(c) Bhutan
(d) Nepal
Ans. (d)

6. Where is Mohenjodaro located?
(a) Punjab
(b) Gujarat
(c) Sindh
(d) Uttar Pradesh
Ans. (c)

7. Next to Hindi, the second largest spoken language is—
(a) Bengali
(b) Tamil
(c) Telugu
(d) Marathi
Ans. (c)

8. ‘Bihu’ is the festival of which state?
(a) Orissa
(b) Bengal
(c) Assam
(d) Nagaland
Ans. (c)

9. Who is the Chief Minister of Chattisgarh?
(a) Raman Singh
(b) S. R.. Singh Chauhan
(c) Vasundhara Raje
(d) Kailash Singh
Ans. (a)

10. Which of the following towns does not have I.I.T.?
(a) Kanpur
(b) Kolkata
(ç) Guwahati
(d) Roorkie
Ans. (b)

11. Oasis is related to
(a) Glaciers
(b) Islands
(c) Mountains
(d) Deserts
Ans. (d)

12. Match the following pairs according to the chemical
A. Natural gas (i) CO2
B. Laughing gas (ii) N2O
C. Dry-ice (iii) NH3
D. Ammonia (iv) CH4
(a) A-1, B-2, C-4, D-3
(b) A-1, B-3, C-4, D-2
(c) A-4, B-2, C-1, D-3
(d) A-2, B-3, C-4,’D-l
Ans. (c)

13. The headquarters of International Red Cross Committee is in
(a) Berlin
(b) Prague
(c) Paris
(d) Geneva
Ans. (d)

14 Joule is the unit of which of the following?
(a) Energy
(b) Force
(c) Pressure
(d) Temperature
Ans. (a)

15. The grass of Asia and Europe is called
(a) Pampas
(b) Savannah
(c) Steppes
(d) Welds
Ans. (d)

16. In which of the following pairs region and state is not correctly matched?
(a) Saurashtra — Gujarat
(b) Bundelkhand — Rajasthan
(c) Telangana — Andhra Pradesh
(d) Vidarbha — Mahrashtra
Ans. (a)

17. B.O.P. is related to
(a) Only Export and Import
(b) All business policies in the world
(c) Capital flow principle
(d) Invisible gain and giving principle
Ans. (c)

18. The bone named Tibia is found in the
(a) Skull
(b) Leg
(c) Arm
(d) Mouth
Ans. (b)

19. The name from which the Raman Magsãysay award name has been taken, belonged to the former president of which country?
(a) Thailand
(c) Indonesia
(b) Philippines
(d) Singapore
Ans. (b)

20. Which of the following books was written by Jawahar Lal Nehru?
(a) A Passage to India
(b) My Experiment with truth
(c) India wins freedom
(d) Discovery of India
Ans. (d)

21. We get Lime through which of the following?
(a) By adding hydrochloric acid to calcium
(b) By adding calcium to hot water
(c) By adding Sulphuric acid to calcium
(d) By heating limestone in furnace formulae
Ans. (d)

22. Match the state and its capital pair correctly
A. Mizoram 1. Imphal
B. Nagaland 2. Itanagar
C. Arunachal Pradesh 3. Kohima
D. Manipur 4. Aizawl
(a) A-1, B-2, C-3, D-4
(b) A-3, B-4, C-2, D-i
(c) A-4, B-3, C-2, D-1
(d) A-4, B-3, C-l, D-2
Ans. (c)

23. Swami Vivekananda became famous because of a religious summit in which of the following places?
(a) London
(b) Paris
(c) Chicago
(d) Berlin
Ans. (c)

24. Which of the following statements is true related to the Indus Valley Civilization?
(a) Their houses were made of bricks.
(b) Meeting building was discovered in Mohenjodaro.
(c) In the house building scheme open chowk was the main criteria
(d) All of these
Ans. (d)

25. Rajendra Agriculture University, Pusa is situated at?
(a) New Delhi
(b) Jharkhand
(c) Haryana
(d) Bihar
Ans. (d)

26. In which part of the original constitution was the theory of a welfare state established?
(a) In the Preamble of the Constitution
(b) 4th Schedule of the Constitution
(c) 3rd Schedule of the Constitution
(d) Directive Principles of the state
Ans. (d)

27. Who was associated with Anushilan Samiti?
(a) Vir Savarkar
(b) Bhagat Singh
(c) Chandrasekhar Azad
(d) Dada Bhai Naoroji
Ans. (a)

28. Albuquerque snatched Goa from?
(a) King Jamorine
(b) Sultan of Bijapur
(c) France
(d) England
Ans. (b)

29. Which park is famous for elephants?
(a) Nagarhole National Garden
(b) Boribelli National Garden
(c) Dudhwa National Garden
(d) Kaziranga National Garden
Ans. (d)

30. Where is ‘Hanging Minar’?
(a) Italy
(b) France
(c) Germany
(d) England
Ans. (a)

31. Who was the King of Bengal at the time of the King Harsha of Kannauj?
(a) Shashank
(b) Dhrubsen
(c) Pulkeshin II
(d) Bhaskarvarma
Ans. (a)

32. People of Indus Valley Civilization depicted which God in their coins?
(a) Shiva
(b) Agni
(c) Vishnu
(d) Varun
Ans. (a)

33. What does a Seismograph record?
(a) Heart beat
(b) Atmospheric Pressure
(c) Earthquake
(d) None of these
Ans. (c)

34. Where is headquarters of South Eastern Coalfield Limited?
(a) Korba
(b) Bilaspur
(c) Raipur
(d) Ambikapur
Ans. (b)

35. During the reign of Aurangzeb which of the following led the Bundelas?
(a) Champat Rai
(b) Jujhar Singh
(c) Vir Singh
(d) Chhatrasal
Ans. (a)

36. Which one of the following marks the eastern extent of the Harappan culture?
(a) Lothal
(b) Kalibangan
(c) Alamgirpur
(d) Dabarkot
Ans. (c)

37. Who among the following is not associated with the INA?
(a) Gurdayal Singh Dhillon
(b) Shah Nawaz Khan
(c) General Mohan Singh
(d) R.C. Dutta
Ans. (d)

38. The most important feature of the Government of India Act of 1919 was the introduction of —
(a) Dyarchy
(b) Separate electorates
(c) Provincial Autonomy
(d) Adult Franchise
Ans. (a)

39. The Indian States that were annexed by invoking the Doctrine of Lapse included—
(a) Jhansi, Nagpur and Mysore
(b) Jhansi, Nagpur and Satara
(c) Jhansi, Satara and Manipur
(d) Mysore, Satara and Bhavnagar
Ans. (b)

40. Lala Lajpat Rai did not write in—
(a) English
(b) Hindi
(c) Punjabi
(d) Urdu
Ans. (b)

41. Those that joined Mahatma Gandhi during the Champaran struggle included—
(a) Vallabhbhai Patel and Vinoba Bhave
(b) Jawaharlal Nehru and Rajendra Prasad
(c) Rajendra Prasad and Anugraha Narayan Singh
(d) Mahadev Desai and Maniben Patel
Ans. (c)

42. Christian population is the highest in which state?
(a) Kerala
(b) Nagaland
(c) Goa
(d) Karnataka
Ans. (b)

43.’ Who completed the construction of Qutub Minar?
(a) Qutubuddin Aibak
(b) Iltutmish
(c) Razia
(d) Balban
Ans. (b)

44. When was the Swaraj Party founded?
(a) 1919A.D
(b) 1920A.D.
(c) 1922AD
(d) 1923AD
Ans. (d)

45. Who built Charminar?
(a) HaiderAli
(b) Tippu Sultan
(c) Kuli Kutubshah
(d) Aurangzeb
Ans. (c)

46. Which is a natural harbor?
(a) Kolkata
(b) Mumbai
(c) Haldia
(d) Kandla
Ans. (b)

47. In whose rule was gold coins first introduced?
(a) Gupta
(b) Kushan
(c) Maurya
(d) Brahmin
Ans. (b)

48. Rashtiakuta dynasty was eradicated by which of the following?
(a) Jai Singh
(b) Pulkeshin II
(c) Vikramaditya VI
(d) Tailap II
Ans. (d)

49. Cemetery of ‘Bibi Ka Makbara’ is of?
(a) Mumtaj Mahal
(b) Dilras Bano Begum
(c) Gulbadan Begum
(d) Hamida Bano Begum
Ans. (b)

50. During whose reign was the prominent Maratha Sambhaji given a death sentence by hanging?
(a) Aurangzeb
(b) Shah Jehan
(c) Jahangir
(d) Akbar
Ans. (a)

3 comments to GK Sample test for constable jobs

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>