Flipkart.com

GK Solved Questions for Management trainee exam of Food Corporation of India FCI

For more please visit parikshaa

GK Solved Questions for Management trainee exam of Food Corporation of India FCI
Food Corporation of India (FCI) Management Trainee Sample General Awareness Questions
GK For FCI MT exam
1. The term of a Rajya Sabha MP is—
(A) 5 years
(B) 6 years
(C) 2 years
(D) No fixed term
Ans. (B)

2. The body regulating telecommunication services is—
(A) IRDA
(B) CERC
(C) SEBI
(D) TRAI
Ans. (D)

3. The 2010 Commonwealth Games were hosted by —
(A) India
(B) Pakistan
(C) Singapore
(D) China
Ans. (A)

4. The Finance Minister in the Central Cabinet is—
(A) Dr. Manmohan Singh
(B) P. Chidambaram
(C) Pranab Mukherjee
(D) None of the above
Ans. (C)

5. Which of the following Indian has won a Nobel Prize?
(A) J.R.D. Tata
(B) Anil Ambani
(C) Rabindranath Tagore
(D) Satish Dhawan
Ans. (C)

6. Intensity of an earthquake is expressed in—
(A) Cm
(B) Km/sec
(C) Seconds
(D) Richter scale
Ans. (D)

7. The Olympic logo contains how many rings?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
Ans. (D)

8. Who is known as the Father of White Revolution?
(A) Dr. M.S. Swaminathan
(B) Dr. V. Kurien
(C) Prof. Sam Pitroda
(D) Prof. U.R. Rao
Ans. (B)

9. Tennis star Sania Mirza hails from?
(A) Kerala
(B) Karnataka
(C) Andhra Pradesh
(D) None of these
Ans. (C)

10. How many spokes are there in the wheel depicted in the Indian National Flag?
(A) 12
(B) 24
(C) 36
(D) 48
Ans. (B)

11. Who is the Supreme Commander of Indian Defence Forces?
(A) Defence Minister
(B) Prime Minister
(C) President
(D) Chief of the Army
Ans. (C)

12. Which one is the greatest Planet?
(A) Mars
(B) Saturn
(C) Mercury
(D) Jupiter
Ans. (D)

13. Where is Ranthambhor Tiger Sanctuary?
(A) Rajasthan
(B) Orissa
(C) Gujarat
(D) Maharashtra
Ans. (A)

14. Who is the inventor of Television?
(A) Addison
(B) Marconi
(C) J.L. Baird
(D) J.B. Radje
Ans. (C)

15. Which state of India has the highest density of population?
(A) Uttar Pradesh
(B) Tamilnadu
(C) West Bengal
(D) Maharashtra
Ans. (C)

16. What is the source of Brahmaputra River?
(A) Mount Kailash in Tibet
(B) Gangotri Glacier in Himalayas
(C) Mansarovar Lake in Western Tibet
(D) None of these
Ans. (A)

17. Who is at present coach of the Indian Cricket team?
(A) Kapil Dev
(B) Sunil Gavaskar
(C) Greg Chappell
(D) None of these
Ans. (D)

18. The largest gland in human body is—
(A) Thyroid
(B) Pituitary
(C) Liver
(D) Pancreas
Ans. (C)

19. Which state in India is touching the boundaries of largest number of states?
(A) Haryana
(B) Madhya Pradesh
(C) Uttar Pradesh
(D) Maharashtra
Ans. (C)

20. Who is known as the Father of Genetics?
(A) Charles Darwin
(B) Gregor Mendel
(C) James Watt
(D) Einstein
Ans. (B)

21. The first battle of Panipat was fought in—
(A) 1524
(B) 1525
(C) 1526
(D) 1527
Ans. (C)

22. Which country is credited with the mathematical invention of ‘Zero’?
(A) China
(B) Germany
(C) England
(D) India
Ans. (D)

23. Who first built the Grand Trunk Road?
(A) Akbar the Great
(B) Shahjahan
(C) Sher Shah Suri
(D) Lord Dalhousie
Ans. (C)

24. Quit India Movement was launched in—
(A) 1942
(B) 1943
(C) 1944
(D) 1945
Ans. (A)

25. Which country has won the Football World Cup five times?
(A) Germany
(B) Argentina
(C) Italy
(D) Brazil
Ans. (D)

26. Which batsman has the highest average of runs scored in Test cricket?
(A) Sachin Tendulkar
(B) Don Bradman
(C) Brian Lara
(D) Vivian Richards
Ans. (B)

27. How many States are there in India excluding Delhi?
(A) 23
(C) 28
(B) 25
(D) 30
Ans. (C)

28. Night-blindness is caused due the deficiency of—
(A) Iron
(B) Calcium
(C) Vitamin A
(D) Vitamin C
Ans. (C)

29. How many colours does the sunlight have?
(A) 1
(B) 4
(C) 5
(D) 7
Ans. (D)

30. Spring tides come during—
(A) Full moon
(B) New moon
(C) Half moon
(D) Not related to moon
Ans. (B)

31. Chilka lake is situated in which State?
(A) Tamilnadu
(B) Andhra Pradesh
(C) Karnataka
(D) Orissa
Ans. (D)

32. Muhammad-bin-Tughlaq transferred his capital from Delhi to Devagiri and renamed it as—
(A) Fatehgarh
(B) Aurangabad
(C) Daultabad
(D) Fatehgiri
Ans. (C)

33. Who is regarded as the great law giver of ancient India?
(A) Manu
(B) Kautilya
(C) Dhanvantari
(D) Panini
Ans. (A)

34. The word ‘Sikh’ is derived from a word which means—
(A) Knowledge
(B) Discipline
(C) Humanity
(D) Disciple
Ans. (D)

35. Durand Line is drawn up between—
(A) India and Afghanistan
(B) India and Bangladesh
(C) India and China
(D) India and Pakistan
Ans. (A)

36. To whom the President of India can submit his resignation?
(A) Vice President
(B) Chief Justice of India
(C) Speaker of Lok Sabha
(D) Prime Minister
Ans. (A)

37. Deficiency of which vitamin causes Scurvy?
(A) Vitamin C
(B) Vitamin D
(C) Vitamin E
(D) Vitamin B
Ans. (A)

38. Deficiency of iron in human diet causes—
(A) Goitre
(B) Rickets
(C) Anaemia
(D) Scurvy
Ans. (C)

39. Leukemia affects which part of the human body?
(A) Lungs
(B) Blood
(C) Skin
(D) Liver
Ans. (B)

40. Cholera is a typical example of—
(A) air-borne disease
(B) infectious disease
(C) change of weather
(D) water-borne disease
Ans. (B)

41. Nobel Prize was started in the year—
(A) 1904
(B) 1903
(C) 1902
(D) 1901
Ans. (D)

42. Printing Press was invented by—
(A) Jannsen
(B) Samuel Morse
(C) J.C. Perier
(D) Jin Gutenberg
Ans. (D)

43. The first satellite launched by India was—
(A) Insat IA
(B) Apple
(C) Aryabhatta
(D) Bhaskara
Ans. (C)

44. Bhabha Atomic Research Centre is located in—
(A) Chennai
(B) Delhi
(C) Mumbai
(D) Kolkata
Ans. (C)

45. The length of the pitch in cricket is—
(A) 20.12 meter
(B) 20.22 meter
(C) 20 meter
(D) 21 meter
Ans. (A)

46. On which day the ‘World Environment Day’ is celebrated?
(A) 5thJune
(B) 3lstJuly
(C) 4th September
(D) 9th November
Ans. (A)

47. Which Indian film was honoured by Special Oscar Award?
(A) Mother India
(B) Paather Panchali
(C) Mughal-e-Azam
(D) Lagaan
Ans. (B)

48. The headquarters of International Labour Organization (ILO) are at—
(A) Paris
(B) Washington
(C) Geneva
(D) Rome
Ans. (C)

49. Suez Canal connects Mediterranean Sea with—
(A) Red Sea
(B) Black Sea
(C) Caspian Sea
(D) Caribbean Sea
Ans. (A)

50. Study of skin is called—
(A) Cytology
(B) Dermatology
(C) Etiology
(D) Ecology
Ans. (B)

9 comments to GK Solved Questions for Management trainee exam of Food Corporation of India FCI

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>