Flipkart.com

GK test For HIMACHAL PRADESH PUBLIC SERVICE COMMISSION Exams

For more please visit parikshaa

GK test For HIMACHAL PRADESH PUBLIC SERVICE COMMISSION Exams
Himachal Pradesh Public Service Commission (HP PSC) Model paper GK
G.K. & G.S.for Himachal Pradesh (HP) Public Service Commission
HIMACHAL PRADESH PUBLIC SERVICE COMMISSION prepare

1. Consider the following pairs:

1. Ilbert Bill               : Lord Hastings

2. August Offer          : Lord Ripon

Which of the above pairs is are correctly matched?

(1) 1 only

(2) 2 only

(3) Both 1 and 2

(4) Neither 1 nor 2

Ans. (4)

2. Who of the following founded the “East India Association”?

(1) C.R. Das

(2) Dadabhai Naoroji

(3) Devendra Nath Tagore

(4) V. D. Savarkar

Ans. (2)

3. Who of the following started the newspaper “Bande Mataram”?

(1) Barindra Kumai Ghose

(2) Bipin Chandra Pal

(3) Devendra Nath Tagore

(4) Surendra Nath Banerjee

Ans. (2)

4. Consider the following famous historical persons:

1. Ashvaghosha

2. Bhavabhuti

3. Nagarjuna

4. Naga sena

Who of the above are Buddhist scholars?

(1) 1 and 3 only

(2) 2, 3 and 4

(3) 1, 3, and 4

(4) 1, 2 and 4

Ans. (3)

5. Which one among the following types of forests exhibits highest bio-diversity?

(1) Dry deciduous forest

(2) Tropical rain forest

(3) Moist deciduous forest

(4) Mangrove forest

Ans. (2)

6. Among the following rivers, which one is the longest?

(1) Godavari

(2) Krishna

(3) Mahanadi

(4) Narmada

Ans. (1)

7. Where is the headquarters of Asian Development Bank?

(1) Jakarta

(2) Manila

(3) Singapore

(4) Bangkok

Ans. (2)

8. The National River Conservation Directorate is under:

(1) Ministry of Agriculture

(2) Ministry of Environment and Forest

(3) Ministry of Earth Sciences

(4) Ministry of Water Resources

Ans. (2)

9. Consider the following statements:

1. Mikhail Gorbachev was the first President of Russian Federation

2 Dmitry MedvedevVs Vs the fifth President of Russian Federation

Which of the statements given above is/are correct?

(1) 1 only

(2) 2 only

(3) Both 1 and 2

(4) Neither 1 nor 2

Ans. (2)

10. Who of the. following is the author of the book “My Country, My Life”

(1) A. P. J. Abdul Kalam

(2) Atal Behari Vajpayee

(3) L. K. Advani

(4) Shashi Tharoor

Ans. (3)

11. Which one of the following beaches is visited by Olive Ridley turtles annually for mass nesting?

(1) Chandipur

(2) Gahirmatha

(3) Gopalpur

(4) Paradip

Ans. (2)

12. The administration of the English East India Company in India came to an end In:

(1) 1857

(2) 1858

(3) 1862

(4) 1892

Ans. (2)

13. Who of the following is not a sports person?

(1) C. B. Bhave.

(2) P. T. Raghunath

(3) Samaresh Jung

(4) Suma Shirur

Ans. (1)

14. The famous name Vikram Pandit is associated with:

(1) Cairn Energy

(2) Citigroup

(3) PepsiCo

(4) Vodafone

Ans. (2)

15. What is H5N1 recent times?

(1) A new multi-purpose helicopter of Indian Army

(2) A virus causing Bird Flu

(3) The nearest galaxy to our own Milky way

(4) A genetically modified rice plant

Ans. (2)

16. The Jarawa tribe lives in which one of the following States/Union Territories?

(1) Arunachal Pradesh

(2) Assam

(3) Andaman and Nicobar Islands

(4) Lakshadweep Islands

Ans. (3)

17. A very young sportsperson of India, Virdhawal Khade is a:

(1) Boxer

(2) Chess player

(3) Golfer

(4) Swimmer

Ans. (4)

18. Which one among the following is a water soluble vitamin?

(1) Vitamin A

(2) Vitamin C

(3) Vitamin E

(4) Vitamin K

Ans. (2)

19. Which one of the following is a pigment?

(1) Albumin

(2) Elastin

(3) Keratin

(4) Melanin

Ans. (4)

20. On which one of the following dates did Jawaharlal Nehru unfurl the tri-color national flag on the banks of the Ravi as the clock struck the midnight?

(1) 31st December, 1929

(2) 26th January, 1930

(3) 31st December, 1931

(4) 26th January, 1933

Ans. (1)

21. Tipu Sultan died fighting the English. forces under:

(1) Lord Cornwallis

(2) Lord Wellesley

(3) Lord Dalhousie

(4) Lord Hastings

Ans. (2)

22. The battle of Wandiwash was fought between:

(1) Marathas and Portuguese

(2) The English and the French

(3) The English. and Portuguese

(4) Marathas and the English

Ans. (2)

23. The author of “Nildarpan” was:

(1) Dinabandhu Mitra

(2) Sivnath Sastri

(3) Devendra Nath Tagore

(4) Harishchandra Mukherjee

Ans. (1)

24. The first weekly Bengali newspaper ‘Samachar Darpan’ was published by:

(1) Harish Chandra Mukherjee

(2) Dinabandhu Mitra

(3) Marshman

(4) Vidyasagar

Ans. (3)

25. Who among the following Peshswas was popularly known as Nana-Saheb?

(1) Balaji Vishwanath

(2) Baji Rao

(3) Balaji Baji Rao

(4) Madhav Rao I

Ans. (3)

26. Who was responsible for the introduction of the Vernacular Press Act of 1878?

(1) Lord Mayo

(2) Lord Lytton

(3) Lord Ripon

(4) Lord Curzon

Ans. (2)

27. Alauddin Khalji captured the Delhi throne after securing fabulous wealth from:

(1) Chanderi

(2) Gujarat

(3) Devagiri

(4) Madurai

Ans. (3)

28. Who of the following was a contemporary of Gautama Buddha?

(1) Bhadrabahu

(2) Chandragupta Maurya

(3) Parsvanatha

(4) Varadhamana Mahavira

Ans. (4)

30. When Babur Invaded India who was the ruler of Vijayanagara empire in South India?

(1) Saluva Narasimha

(2) Devaraya II

(3) Krishna Deva Raya

(4) Sadasiva Raya

Ans. (3)

31. Who of the following was a contemporary of Chengiz Khan?

(1) Mahmud of Ghazni

(2) Iltutmish

(3) Alauddin Khalji

(4) Mohammad bin-Tughlaq

Ans. (2)

32. Dara Shikoh finally lost the war of succession to Aurangzeb in the battle of:

(1) Dharmat

(2) Samugarh

(3) Deorai

(4) Khanua

Ans. (2)

33. Who is the author of the book Glimpses of World History?

(1) Abdul Kalam Azad

(2) Jawaharlal Nehru

(3) S. Gopalan

(4) S. Radhakrishnan

Ans. (2)

34. Match List-I with. List- II and select the correct answer using the code given below the lists:

List-I                                            List-II

(Reservoir)                                       (State)

A. Stanley Reservoir                           1. Karnataka

B. Koyna Reservoir                            2. Maharashtra

C. Jalaput Reservoir                           3. Orissa

D. Bhadra Reservoir                           4. Tamil Nadu

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(1) 1   2   3   4

(2) 1   3   2   4

(3) 4   3   2   1

(4) 4   2   3   1

Ans. (4)

35. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the

lists :

List-I                                              List-II

(Irrigation/Power Projects)                    (Location)

A. Malprabha                                        1. Andhra Pradesh

B. Kakrapara                                         2. Karnataka

C. Srisailam                                           3.Gujarat

D. Bhima                                               4. Maharashtra

Code:

(a) (b) (c) (d)

(1)  4   1    3    2

(2)  2   1    3    4

(3)  4   3    1    2

(4)  2   3    1    4

Ans. (4)

36. Which one among the following countries is the largest producer of Bauxite?

(1) Australia

(2) Brazil

(3) West Indies

(4) India

Ans. (1)

37. The busy port of Rotterdam is situated in:

(1) The Netherlands

(2) Belgium

(3) Denmark

(4) Germany

Ans. (1)

38. Which one of the following descriptions denotes the phenomenon of El Nino?

(1) A violent rotating column of air extending from a thunderstorm to the ground

(2) The deflection of the ocean currents in the northern and southern hemisphere due to the rotation of Earth

(3) The Anomalous widespread warming of the sea-surface of the tropical and central Pacific ocean

(4) The  revolving tropical Storms of the Caribbean and Gulf of Mexico

Ans. (3)

39.  Match list-I with list-II and select the correct answer by using the codes given below the list:

List-I                                               List-II

(Country)                                      (Capital City)

A. Argentina                                  1. Buenos Aires

B. Brazil                                         2 .Caracas

C. Peru                                            3.Lima

D. Venezuela                                  4. Sao Paulo

Code:

(a) (b) (c) (d)

(1)  1   3   4    2

(2)  1   4   3    2

(3) 2    3   4    1

(4) 2    4   3    1

Ans. (2)

40. Match List-I with List- II and select the correct answer using the code given below the lists:

List-I                                                List-II

(Sea)                                              (Country)

A. Adriatic Sea                                  1. Bulgaria

B. Baltic Sea                                      2. Italy

C. North Sea                                      3. Poland

D. Black Sea                                      4. United Kingdom

Code:

(a) (b) (c) (d)

(1)  2    4    3   1

(2)  2    3    4   1

(3)  1    2    4   3

(4)  1    4    2   3

Ans. (2)

41. Among the following States, which one has the highest amount of Nickel Ore resources?

(1) Chhattisgarh

(2) Jharkhand

(3) Karnataka

(4) Orissa

Ans. (4)

42. What Is the name .of the highest summit of Niligri hills?

(1) Coonoor-betta

(2) Anaimudi

(3) Doda-betta

(4) Vellangiri

Ans. (3)

43. Recently which one of the following lost the status of a planet?

(1) Mercury

(2) Neptune

(3) Pluto

(4) Uranus

Ans. (3)

44. Which one of  the following countries was hit by the cyclone Nargis recently causing a great destruction and loss of life?

(1) Bangladesh

(2) Myanmar

(3) Sri  Lanka

(4) Pakistan

Ans. (2)

45. Which one among the following is nearest to Indira Gandhi Centre for Atomic Research?

(1) Chidambaram

(2) Mahabalipuram

(3) Madurai

(4) Thanjavur

Ans. (2)

46. Which of the following arc connected by over 1700 km long BTC oil pipe line?

(1) Arabian sea Mediterranean sea

(2) Aral sea and Caspian sea

(3) Black sea and Mediterranean Sea

(4) Caspian sea and Mediterranean sea

Ans. (4)

47. Where is the old and over 20 km-long ‘Pamban Railway Bridge’ which attracts tourists from all over the country?

(1) Nilgiris

(2) Krishna Delta

(3) Palk strait

(4) Malabar coast

Ans. (3)

48. Consider the following statements:

1. The monsoon climate is found in Northern Australia.

2. The China type climate is found in Argentina.

Which of the statements given above is/are correct ?

(1) l only

(2) 2 only

(3) Both 1 and 2

(4) Neither 1 nor 2

Ans. (1)

49. At which one of the following places is the monkey called Lion-tailed macaque naturally found?

(1) Shivaliks

(2) Pachmarhi

(3) Nallainalal hills

(4) Nilgiris

Ans. (3)

70 comments to GK test For HIMACHAL PRADESH PUBLIC SERVICE COMMISSION Exams

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>