Flipkart.com

home science exam solved questions Free online mcq test For PGT TGT BA

For more please visit parikshaa

home science exam solved questions Free online mcq test For PGT TGT BA
Online Solved questions Home science
Free MCQ test
Latest objective questions on Home Science

1. Protein-calorie deficiency in the diet is the cause of?
(A) Kwashiorkor
(B) Marasmus
(C) Osteomalacia
(D) Keratomalacia

ANS : A

2. Protein is an organic compound made up of?
(A) Sulphur
(B) Nitrogen
(C) Amino adds
(D) None of the above

ANS : C

3. Most commonly used chemical for stain removal is?
(A) Javelle water
(B) Citric add
(C) Mineral water
(D) Salted water

ANS : A

4. Which of the following is a common adulterant mixed in foods?
(A) Papaya seeds
(B) Saw dust
(C) Water
(D) All the above

ANS : D

5. The most concentrated t source of energy in food is?
(A) Fat
(B) Protein
(C) Carbohydrates
(D) Mineral salts

ANS : A

6.Theory of cognitive development was given by?
(A) Piaget
(B) Crow and Crow
(C) EB. Hurlock
(D) Einstein

ANS : A

7. Germ Theory of Disease was given by?
(A) Edward Jenner
(B) Louis Pasteur
(C) Leeuwenhoek
(D) None of the above

ANS : B

8. Essential fatty acids are helpful in absorption of vitamins?
(A) A,B,C,D
(B) A,B,D,K
(C) A,D,E,K
(D) All the above

ANS : C

9. Common refrigerants used in refrigerators in these days is?
(A) Freon 12
(B Dichlorodifloro-methane
(C) Dry ice
(D) All the above

ANS : A

10. Osteoporosis affects the following part of body?
(A) Skin
(C) Eyes
(B) Bones
(D) Throat

ANS : B

11. How many pairs of chromosomes are present in human?
(A) 20
(B) 23
(C)40
(D) 46

ANS : B

12. Oral vitamin A prophylaxis is given to children every?
(A) 2 months
(B) 6 months
(C) 9 months
(D) one year

ANS : B

13. Jaundice is related to the organ in the body?
(A) Heart
(B) Liver
(C) Lungs
(D) Brain

ANS : B

14. The cause of Typhoid is?
(A) Infected water
(B) Infected air
(C) Infected food
(D) All the above

ANS : A

15. Healthy teeth and bones require
(A) Calcium and phosphorus
(B) Vitamin A
(C) Iron
(D) Copper

ANS : A

16. Which stitch is used in Punjabi Phulkari?
(A) Chain
(B) Darning
(C) Herringbone
(D) Satin

ANS : B

17. Reason for irregular stitching in Sewing machine is?
(A) Too little pressure on pressure foot
(B) Too much pressure on pressure foot
(C) Thread too loose
(D) Irregular thread tension

ANS : A

18. Which category of colour is obtained while mixing two secondary colours?
(A) Intermediate colour
(B) Secondary colour
(C) Tertiary colour
(D) Quaternary colour

ANS : A

19. The best method of educating villagers is by?
(A) Lecture
(B) Play
(C) Demonstration
(D) Flash card

ANS : C

20. Demographic gap means?
(A) Difference between birth and death rate
(B) Difference between age specific birth and death rate
(C) Difference in sex ratio
(D) Difference in child/woman ratio

ANS : A

21. The main function of WBC is?
(A) To give oxygen to the body
(B) To protect the body against microbes
(C) To provide energy
(D) None of these

ANS : B

22. Which Vitamin is synthesized in our body?
(A) Vitamin A
(B) VitaminD
(C) Vitamin B
(D) None of these

ANS : B

23. Which of the following reaction is responsible for conversion of solar energy into chemical energy?
(A) Respiration
(B) Photosynthesis
(C) Absorption
(D) Assimilation

ANS : B

24. Which of the following statement is correct?
(A) Cellulose helps to remove constipation
(B) Cellulose helps in digestion
(C) Cellulose helps is nourishment
(D) Both (B) and (C)

ANS : B

25. Mono-sodium glutamate is the chemical name of?
(A) Salt
(B) Turmeric
(C) Ajinomoto
(D) Cumin seeds

ANS : C

26. Obesity is due to?
(A) Less exercise
(B) Increased intake
(C) Both (A) and (B)
(D) Low intake

ANS : C

27. Major source of energy in brain is?
(A) Glucose
(B) Protein
(C) Fat
(D) Vitamins

ANS : A

28. Calcium is needed for?
(A) Healthy bones
(B) Healthy kidney
(C) Healthy skin
(D) Healthy liver

ANS : A

29. Insulin hormone
(A) Increases blood sugar
(B) Decreases blood sugar
(C) Produces blood sugar
(D) None of the above

ANS : B

30. During Diastole in heart
(A) All chambers relax
(B) All chambers contract
(C) Atria contracts
(D) Ventricles contract

ANS : A

31. In humans the length of gestation period is about (in days)?
(A) 180
(B) 200
(C) 300
(D) 280

ANS : D

32. The birth cry of baby serves the purpose?
(A) Stimulates blood circulation
(B) Stimulates breathing process
(C) He requires feeding immediately
(D) He is in pain

ANS : B

33. Organ through which nourishment passes to the fetus is?
(A) Uterus
(B) Ovum
(C) Fallopian tubes
(D) Placenta

ANS : D

34. First Montessory School in 1920 was started by?
(A) Guju Bhai
(B) TaraBai
(C) Ranjeet Bhai
(D) None of these

ANS : B

35. In a Bank current account the withdrawals can be made?
(A) Once a day
(B) Once a week
(C) Once a month
(D) As many times as needed

ANS : D

36. The most risky cheque is?
(A) Account payee
(B) Draft
(C) Bearer cheque
(D) Overseas cheque

ANS : C

37. Vacuum cleaner works on the principle of?
(A) Suction effect
(B) Cooling on evaporation
(C) Capillary action
(D) Pressure effect

ANS : A

38. If molecules are arranged within the fibre wall parallel to each other, it is called?
(A) Crystalline
(B) Amorphous
(C) Orientation
(D) Haphazard

ANS : C

39. Burning test for animal fibre gives?
(A) Blue flame
(B) Smell of sulphur
(C) Grey ash
(D)Bead formation

ANS : B

40. Wrinkle resistance of wool is due to?
(A) Good elasticity
(B) Good resilience
(C) None of these
(D) Both (A) and (B)

ANS : D

41. Velvet is made by?
(A) Napping
(B) Weaving
(C) Finishing
(D) Felting

ANS : B

42. Lappet Weave is produced by?
(A) Extra set of warp yarn
(B) Extra set of we yarn
(C) Both (A) and (B)
(D) One extra set of warp and 2 extra set of weft yarn

ANS : A

43. This effect is the result mercerization?
(A) Increase in strength
(B) Increase in lustre
(C) Increase in absorbancy
(D) Fuzzy surface

ANS : B

44. Union dying is a method of dying?
(A) Yarn
(B) Fabric
(C) Fibre
(D) End-product

ANS : B

45. Polyester fibre is soluble in?
(A) Hydrochloric add
(B) Dimethyl formaldehyde
(C) Sulphuric acid
(D) Meta-cresol

ANS : D

46.Bond between two sulphur atoms present in a molecule of wool fibre is called?
(A) Salt linkage
(B) van der-Waals force
(C) Cystine linkage
(D) Hydrogen bond

ANS : C

47.Braille language is used for?
(A) Speech defect
(B) Hearing defect
(C) Visual defect
(D) None of these

ANS : C

48. What type of collar is used in clothing to hide the too long neck defect?
(A) Long
(B) Broad and flat
(C) V-shaped
(D) Rolled collar

ANS : D

49. Which of the following is used to curve a straight fabric to the moulded lines of the body?
(A)Gather
(B) Pleats
(C)Darts
(D) Tucks

ANS : C

50. Which of the following is human resource?
(A) Own house
(B) School
(C) Savings
(D) Interest

ANS : B

51. BMI gives an idea about a person’s ?

(A) Obesity
(B) Blood pressure
(C) Height
(D) Personality

ANS : A

52. Who said “Home Management consists of making decisions about using family resources to achieve family goals”?
(A) Gross and Crandell
(B) RH. Kotzin
(C) Rajmal P. Devdas
(D) Margret R. Goodyear

ANS : C

53. In which period the baroque style was famous in the history of furniture?
(A) 1600—1900
(B) 1550—1750
(C) 1715—1775
(D) 1775—1800

ANS : A

54. Pasteurization of milk is done?
(A) To kill the bacteria and preserve it for a long time
(B) Extract cream from it
(C) Destroy yeast
(D) Increase vitamins

ANS : A

55. Which of the following statement is true?
(A) Vitamin D help in healing wounds
(B) Vitamin C prevents rickets
(C) Vitamin K is necessary for clotting of blood
(D) Vitamin E prevents night blindness

ANS : C

56. Starch is a?
(A) Monosaccharide
(B) Dissaccharide
(C) Polysaccharide
(D) Wax

ANS : C

57. Elements of Art are?
(A) Line, pattern, form, texture
(B) Pattern, form, texture, colour
(C) Line, colour, texture, form
(D) Pattern, form, colour, line

ANS : C

58. Kitchen never has this shape
(A) ‘V’ shape
(B) ‘U’ shape
(C) ‘H’ shape
(D) ‘L’ shape

ANS : A

59. Which of the following is used as a preservative of food articles?

(A) Sodium benzoate
(B) Sodium carbonate
(C) Sodium chloride
(D) Sodium acetate

ANS : A

60. Sodium restriction is advised in?
(A) Peptic ulcer
(B) Influenza
(C) Hypertension
(D) Diarrhea

ANS : C

61. The vaccine ‘Triple Antigen’ is given to protect the chil4 against?
(A) Diphtheria -Polio – Tetanus
(B)Diphtheria -Whooping cough – Tetanus
(C) Diphtheria -Whooping cough – Tuberculosis
(D) Diphtheria – Polio – Tuberculosis

ANS : B

62. Which of the following denote the protein quality of a food?
(A) PER
(B) Chemical score
(C) NPU
(D) BMR

ANS : A

63. Daily requirement of protein in terms of mixed food for an adult is ?
(A) 2gm/kg body wt.
(B) lgm/kg body wt.
(C) 3gm/kg body wt.
(D) 1.5gm/kg body wt.

ANS : B

64. Which one is not Intelligence Theory?
(A) Unifactor Theory
(B) Wecheler Theory
(C) Thurston’s Theory
(D) Sampling Theory

ANS : A

65. Which of this is not a type of flower arrangement?
(A) Shoka
(B) Moribana
(C) Soebana
(D) Ikebana

ANS : A

13 comments to home science exam solved questions Free online mcq test For PGT TGT BA

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>