Flipkart.com

home Science solved practice paper

For more please visit parikshaa

home Science solved practice paper
ugc solved homescience paper i Examples Q-papers for practice
SAMPLE QUESTION PAPER HOME SCIENCE
1. To inflate an infant’s lungs you should
(a) fill your lungs and blow into the infant’s mouth
(b) ensure they have maximum head tilt
(c) fill your cheeks with air and puff till their chest rises
(d) fill your lungs and blow into the infant’s nose

Ans: c

2. The best artery for checking the pulse on a baby is
(a) carotid artery
(b) radial artery
(c) brachial artery
(d) temporal artery

Ans: c

3 The main steps of the risk management process are
(a) identifying hazards, assessing and controlling risks, monitoring and reviewing control measures
(b) consultation, straining and information management
(c) workplace inspections, checklists, records and information
(d) monitoring hazardous levels, health surveillance, training arid recording

Ans: a

4. HIV/AIDS is
(a) a major cause of poverty
(b) a major cause of stigma and discrimination
(c) a threat to fundamental rights for those infected at work
(d) a b and c

Ans: d

5. From the early days of the epidemic there have been
(a) scare stories
(b) misreporting
(c) panic reactions
(d) all of the above

Ans: d

6. The HIV/AIDS pandemic has evolved
(a) in different ways
(b) at varying speeds
(c) in different parts of the world
(d) a, b and c

Ans: d

7. In some countries most at risk from the HIV disease, the proportion of young people who have correct knowledge to protect themselves is as low as 20 per cent. The result is that half of all new infections today are in people between the ages of
(a) 10-14
(b) 15-24
(c) 25-49
(d) a and b

Ans: d

8. The functions of the skeletal system include to
(a) Receive messages, protect
(b) Store calcium, form red blood cells
(c) Form vitamin D, maintain homeostasis
(d) Stimulate and reproduce muscles

Ans: b

9. Eversion is
(a) moving the side of the sole of the foot outwards
(b) pointing the toes upwards
(c) pointing the toes downwards
(d) moving the side of the sole of the foot inwards

Ans: a

10. To evaluate the dynamic strength of a client he/she must
(a) perform as many bench press exercises. by lifting a heavy weight to exhaustion as possible
(b) perform as many press ups as possible in a minute
(c) do three sets of 30 sit ups within 5 minutes
(d) perform an overhead press by lifting th heaviest possible weight once

Ans: c

11. Overload is defined as
(a) over training ,
(b) carbohydrate loading for endurance athletes
(c) making the body harder than it is accustomed to working
(d) carrying more weight than is necessary for the exercise

Ans: c

12. VO2 max means maximum
(a) aerobic capacity
(b) heart rate
(c) anaerobic capacity
(d) blood pressure

Ans: a

13. Why is a client suffering from psychosis contra indicated to reflexology?
(a) Because the treatment may cause headaches
(b) Because the treatment may stimulate circulation
(c) Because the treatment may trigger emotional stability
(d) Because the treatment may trigger emotional instability

Ans: d

14. Where is the reflex area for the solar plexus?
(a) On the centre of the diaphragm line
(b) On the edge of the diaphragm line
(c) Just above the diaphragm line
(d) Just below the diaphragm

Ans: a

15. Corns may indicate:
(a) kidney problems
(b) overworked adrenals
(c) stress
(d) pressure on the skin from ill fitting footwear

Ans: d

16. A person presents with tenderness over the lateral epicondyle. What would be your first action?
(a) Ice the area for 15 minutes every hour
(b) Use a heat pad on the area for 15 minutes
(c) Seek medical advice
(d) Strap the tender area to prevent any swelling

Ans: c

17. Smokers in their 40s have approximately as many wrinkles as non-smokers in their:
(a) early 50s
(b) mid-50s
(c) late 50s
(d) 60s

Ans: d

18. Where does fertilization take place inside of the mother’s body?
(a) Vagina
(b) Uterus
(c) Fallopian Tube
(d) All of the above

Ans: b

19. What is the tube shaped passage that connects the uterus with the outside of the body?
(a) Cervix
(b) Fallopian Tube
(c) Vagina
(d) All of the above

Ans: a

20. What is another name for the uterus?
(a) Stomach
(b) Womb
(c) Ovary
(d) Marrow

Ans: b

21. What is the relationship between health and health care?
(a) Health is a commodity but health care is not
(b) Health care is the only factor affecting health
(c) Health care produces health
(d) Health care is concerned with all dimensions of health

Ans: d

22. What is the relationship between demand for health and health status according to the theory of “human capital”?
(a) Individuals’ demand for investments to their “health stock”
(b) The higher the health status the bigger the demand for health care
(c) The lower the health status the bigger the demand for health care demand
(d) Individuals’ demand for health depends on their financial problem situation

Ans: b

23. What is agency relationship?
(a) Patients choose agents to represent them in the health care market
(b) Health insurance-patient relationship
(c) Doctor-patient relationship
(d) Doctors being both advocates of patients and providers of services

Ans: b

24. What is moral hazard and why it is a problem?
(a) The excessive use of health services due to doctors’ decisions
(b) The excessive use of health services due to patient’s insecurity
(c) The excessive use of health services due to health insurance
(d) Over treatment due o monetary factors

Ans: c

25. How much daily calcium should other
age groups get?
(a) 1000 mg/day
(b) 11,00 mg/day
(c) 1200 mg/day
(d) 1500 mg/

Ans: c

26. What happens when you have osteoporosis?
(a) Your bones become thin and brittle.
(b) You are more likely to break your hip, spine, wrist, and other bones.
(c) You may lose height and develop a curved spine.
(d) All of the above.

Ans: d

27. What percentage of mothers who have their babies at home or in a
birthing centre are able to successfully breast feed?
(a) Ten per cent
(b) Thirty per cent
(c) Seventy per cent
(d) One hundred per cent

Ans: d

28. Unfortunately, sexual abuse among young children occurs. This may happen more easily if:
(a) the abusing parent has a mental problem
(b) the child sleeps with its parents
(c) the child sleeps in a room by itself
(d) the child has misbehaved

Ans: a

29. Who is the best person to help you give birth?
(a) Family doctor
(b) Midwife
(c) Obstetrician
(d) All of the above

Ans: c

30. How can parent’s best decide where to have their baby?
(a) Ask as many friends and relatives as possible about their personal experience
(b) Talk with a midwife and a doctor
(c) Visit all the places you’re considering
(d) All of the above

Ans: d

31. Besides drugs, whet things help relieve the pain of labour
(a) changing position, relaxing in a Warm bath, having a massage, or listening to music
(b) a doula
(c) having encouragement and support from those who are with you
(d) all of the above

Ans: d

32. Human beings naturally seek the company of others because:
(a) they can con them out of something.
(b) it’s not a party unless they are with others
(c) it is natural to our species
(d) others may think they are an alcoholic if they drink alone

Ans: c

33. What does the African proverb “It takes a village to raise a child mean?
(a) The same familiar people are always around help with the care of the baby
(b) The people in a village all know each other and value the nurturing of a new baby
(c) The mother feels supported and valued by everyone
(d) All the above

Ans: d

34. Babies raised in institutions don’t do well because
(a) they will have changing caregivers
(b) they will have to share their caregiver with other babies
(c) even brief periods of separation from their mothers and others to whom they are attached can cause problems
(d) all of the above

Ans: d

35. Select the one thing that only the mother can provide to her newborn.
(a) Protection
(b) Immunity to certain diseases
(c) Food
(d) Temperature control

Ans: b

36. Why is it that baby wearing parents report that their babies do not cry much?
(a) Baby wearers find that they learn very early to tell by the movements of the baby what .the baby wants so they deal with it earlier.
(b) Wearing a sling can damage your ears so you can’t hear as well
(c) Babies in a sling get so shook up they can’t remember how to cry
(d) Babies in a sling are so close that they know they’ll get spanked right away if they cry

Ans: a

37. What is a good time not to wear a baby in a sling?
(a) While doing housework or chores
(b) While in the car
(c) When the baby is asleep
(d) While shopping in a mall

Ans: b

38. In order for a human adult to be able to experience and express love, what is one thing that is necessary s a baby’s brain develops.
(a) The infant should be kept in a playpen most of the time
(b) The infant should be cared for by both parents
(c) The infant should receive the sensory stimulation we equate with love, bonding and intimacy
(d) The infant should be taught by both parents to treat others with love and respect

Ans: c

39. A recent study found that babies carried close to their mother’s body were “securely attached” to the mother; this means:
(a) the baby was safe from falling out
(b) the baby was tied in the sling
(c) the baby was emotionally attached to the mother
(d) none of the above

Ans: c

40. Why is it difficult for a two-year-old to accept a newborn sibling in the house?
(a) A newborn sibling would likely to keep the two year old awake some nights
(b) The two-year-old would have to share the love and attention of his or her parents
(c) The two-year-old would be frustrated because the newborn wouldn’t be able to play with him or her
(d) The two-year-old may have to share his or her bedroom with the newborn

Ans: b

41. What situation is more difficult for parents than the day-to-day episodes of sibling rivalry caused by close spacing?
(a) Having a baby,, with a serious physical defect
(b) Having too many pets in the house
(c) Having all boys
(d) Having all girls

Ans: a

42. During which stage is -the younger sibling more likely to be the only one
receiving abuse?
(a) After two years of age
(b) Between 4 and 18 months
(c) Between 8 and 10 months
(d) Between 11 and 13 months

Ans: c

43. What long-term effects can be the result of hurtful parents?
(a) Low self-esteem
(b) Feelings of worthlessness
(c) Feeling unlovable
(d) All the above

Ans: d

44. Of what value is the understanding of your up-bringing and how it has influenced you?
(a) It assists you to understand your past and will enable you to predict your future
(b) It will help you become a better parent
(c) It provides good information that you can use when writing a resume for a job
(d) The information would be good to tell your grandchildren

Ans: b

45. What a baby experiences in infancy can
(a) affect its IQ
(b) determine which brain pathways develop
(c) affect its capacity to form loving relationships as an adult
(d) all of the above

Ans: c

46. If a baby has very frightening things happen to it often enough it can cause
(a) certain brain pathways to develop
(b) certain brain pathways not to develop
(c) permanent changes in the brain
(d) all the above
Ans: d

47. Which of the following can damage a baby’s growing brain?
(a) Teratogens
(b) Certain diseases during pregnancy
(c) Early child abuse and neglect
(d) All of the above

Ans: d

48. Unconscious memories are memories that:
(a) you can’t remember but can make you feel scared
(b) are created when the hippocampus and cerebral cortex are not involved
(c) are stored in the amygdala and its related parts
(d) all the above

Ans: a

49. What is the definition of ontogeny?
(a) The process by which an individual changes during the course of a lifetime
(b) The process by which a foetus develops into a full grown organism
(c) The process by which a species evolves to develop a new trait
(d) The process by which the brain develops and changes

Ans: a

50. Which of the following is not type of emotional attachment?
(a) Secure attachment
(b) Avoidant attachment
(c) Separation attachment
(d) Resistant attachment

Ans: b

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>