Flipkart.com

home Science solved questions for UGC NET JRF

For more please visit parikshaa

home Science solved questions
UGC NET JRF Home Science practice Question Paper
UGC NET JRF Model Questions of Home Science
UGC NET Solved Sample Question Paper of home science
1. Which of the following is not a part of environmental hygiene and keeping your place free from clutter or conditions that allow bacteria and vermin to thrive?
(a) Follow correct storage and. garbage removal procedures
(b) Maintain and clean equipments at the highest standard of hygiene
(c) Carry personal hygiene kits (bum bags) with gloves and mask
(d) Wash your hands regularly

Ans: d

2. How do we check for breathing?
(a) Look, touch, feel
(b) Look, listen, feel
(c) Listen, look, touch
(d) Touch, talk and listen

Ans: b

3. Which of the following is not a hazard that can cause injury or harm in your place?
(a) Crowd control
(b) Spills and slippery surfaces like water, food and oil
(c) Incorrect storage including flammable materials having special storage requirements
(d) Environmental conditions such as sun exposure

Ans: a

4. HIV/AIDS is
(a) one of the greatest challenges facing the. world in the 2lst century
(b) an emergency of an unprecedented nature
(c) a global disaster and threat to the world population
(d) all of the above

Ans: d

5. Which of the following is not a stage of risk management principles?
(a) Hazard control
(b) Hazard maintenance
(c) Hazard assessment
(d) Evaluation/monitoring

Ans: c

6. What do warts look like?
(a) Smooth, flat lesions the size of pinheads
(b) Rough and round lumps that are lighter in colour than surrounding skin
(c) Oval lumps that are darker than normal skin.
(d) All of the above

Ans: d

7. One of the most important but often neglected aspects of first aid treatment is
(a) Calling for help
(b) Reassuring the patient
(c) Checking for danger
(d) Assessing the patient

Ans: b

8. According to UN studies:
(a) The vast majority of the world’s young people have no idea how HIV is transmitted
(b) The vast majority of the world’s young people have no idea how to protect themselves
(c) Adolescence is the time when the majority of people become
sexually active and the tragic consequence is that they fall prey to HIV
(d) a, b and c

Ans: d

9. Checking for circulation involves
(a) feeling for pulse
(b) feeling for pulse and observing patient’s colour
(c) feeling for pulse, observing patient’s colour and looking for signs of movement
(d) feeling for breathing

Ans: b

10. Symptoms of shock include
(a) rapid, weak pulse
(b) confusion
(c) pale, cold clammy skin
(d) breathless and nausea

Ans: c

11. What is the correct treatment for a nose bleed?
(a) Stand. patient up, tilt patients head backwards, apply cold compress to forehead
(b) Lay patient down in recovery position, apply soft bandage to nose
(c) Lay patient on back, elevate knees, reassure patient
(d) Sit patient down, tilt head forward, squeeze soft part of nostrils

Ans: d

12. What is the definition of shock?
(a) Loss of effective circulation
(b) Severe injury
(c) A reaction of a traumatic event
(d) Severe infection

Ans: a

13. In a secondary assessment you need to look, listen and feel. What are you feeling for?
(a) Any movement of air from patient’s mouth or nose
(b) Deformity, texture, temperature or swelling
(c) Patient’s breathe on your cheek
(d) Patient’s responses and sounds

Ans: d

14. Symptoms of a fracture
(a) pain and tenderness
(b) possible bleeding at wound site
(c) deformity and swelling at wound site
(d) possible discoloration

Ans: c

15. Most deaths from heart attacks occur
(a) in 1-2 hours after attack
(b) in 15 – 30 minutes after attack
(c) within 24 hours of attack
(d) within an hour of attack

Ans: d

16. The most appropriate fluid to give to a conscious patient suffering from hypothermia is
(a) Cool fresh water
(b) Sweet carbonated drinks
(c) A small amount of alcohol
(d) Warm, sweet drinks

Ans: d

17. The treatment of a sprain
(a) Immobilize
(b) Stretch the muscle
(c) Apply ice, elevation and compression
(d) Apply heat, elevation and compression

Ans: c

18. What causes vertigo?
(a) Insufficient rest
(b) An inner-ear problem
(c) Poor diet
(d) Excessive weight

Ans: b

19. Which statement is False?
(a) Vertigo can occur in children as young as 18 months
(b) Vertigo attacks may last anywhere from a few minutes to several days
(c) Vertigo can be very uncomfortable, but never life-threatening
(d) Benign positional vertigo is common among older people

Ans: a

20. How is vertigo treated?
(a) No treatment is required
(b) Medication
(c) Surgery
(d) All of the above

Ans: d

21. What is a blood clot?
(a) A blockage in a blood vessel
(b) Blood that has thickened into a soft clump
(c) An impurity in blood
(d) A scab

Ans: b

22. What is the most correct procedure for first aid documentation?
(a) Gather information from bystanders and record in patrol log book
(b) Record events as witnessed, signed by first aider and kept on file
(c) Check with patient as to cause of injury, ensure next of kin notified and verbally pass information onto ambulance/paramedics
(d) Record all events as stated by bystanders and ensure patient signs as correct record

Ans: b

23. Treatment from stings is
(a) put patient in a warm shower
(b) rub with sand to stop the burn
(c) wash with fresh water and apply ice
(d) wash with sea water and apply ice

Ans: d

24. Developmental change is commonly characterized by
(a) growth
(b) orderly progression
(c) differentiation
(d) all of the above

Ans: d

25. Conservation refers to
(a) The appreciation that certain properties of an object remain constant despite some perceptual changes in the object
(b) The belief that the height of a column of liquid is the sole determinant pf the liquid’s total volume
(c) The fact that the preoperational child is incapable of performing certain perceptual transformation in his head
(d) The fact that preoperational children preserve thoughts about other people

Ans: a

5 comments to home Science solved questions for UGC NET JRF

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>