Flipkart.com

home Science solved questions for UGC NET JRF

For more please visit parikshaa

home Science solved questions for   UGC NET JRF

UGC NET JRF Home Science practice paper
UGC NET Exam Papers practice home science
1. The treatment of a major fracture to a limb includes
(a) Immobilizing the injured limb in as natural a position as possible
(b) A compression bandage layered away from the heart over the site to restrict swelling
(c) Always splinting to another limb
(d) Elevation of the limb and giving pain relieving medication

Ans: a

2. What is health economics?
(a) A study of cost containment
(b) A study of resource allocation
(c) A study of optimal resource allocation
(d) Traditional economics applied on health care

Ans: c

3. Flow can the findings of health economics be used?
(a) To determine which services to provide
(b) To determine who should get the services provided
(c) To determine where and how to provide services
(d) All of the above

Ans: d

4. After managing life threatening problems the casualty should be examined in which order:
(a) Head, arms, chest, back, abdomen and legs
(b) Head, chest, arms, abdomen, legs and back
(c) Head, chest, abdomen, arms, legs and back
(d) Head, arms, legs, abdomen, chest and back

Ans: c

5. What is derived demand?
(a) The demand for health
(b) The demand for health care
(c) The demand expressed by a health professional
(d) The demand motivated by a health professional

Ans: d

6. What is information asymmetry and why does it restrict consumer sovereignty?
(a) Health providers possess more knowledge than consumers
(b) Health professionals do not inform patients
(c) Patients have no power in the health care market
(d) Health providers cause a level of consumption higher than patients would have chosen

Ans: d

7. The treatment for a conscious patient who has suffered chest pains includes
(a) Place patient in a comfortable position, leaning forward pinching the nostrils and encourage breathing with short breaths to alleviate pain
(b) Loosen clothing, place patient on back with head and shoulders slightly raised and a blanket under the knees
(c) place patient on side as soon as possible, manage any injuries,
monitor ABC and seek medical aid
(d) place patient in a comfortable position, give oxygen therapy, loosen tight clothing, and reassure the patient

Ans: c

8. What is efficiency in health care?
(a) The allocation of resources between individuals and social groups
(b) The allocation of resources to maximize health benefits
(c) The allocation of resources to achieve the expected result
(d) The allocation of resources to reduce cost

Ans: c

9. Who needs the most calcium?
(a) 14—18 year olds
(b) 19-50 year olds
(c) Those 51 and over
(d) All of the above

Ans: a

10 Two. main mechanisms involved in neck injuries effecting surf lifesavers (aquatic injuries) are
(a) forward bending (flexion) and horizontal compression
(b) vertical extension and backward bending (flexion)
(c) vertical compression and forward bending (flexion)
(d) vertical compression and backward bending (flexion)

Ans: d

11. Which of these foods contains the most calcium?
(a) A cup of skim milk
(b) A cup of 2% yogurt.
(c) A cup of 2% ice cream
(d) A cup of 2% cottage cheese

Ans: d

12. Which statement is False?
(a) People who have anorexia nervosa chance of recovering from their eating disorder
than those who suffer from bulimia
(b) Black women are just as prone to develop eating disorders as white women.
(c) Eating disorders such as anorexia and bulimia weaken the bones,
the individual has no appetite
(d) Recent research has uncovered a new eating disorder known as “night-eating” syndrome, where the individual has no appetite during the day but gorges at night.

Ans: d

13. When performing mouth to mask resuscitation, which is the preferred jaw lift?
(a) Jaw support
(b) Pistol grip
(c) Jaw thrust
(d) Either method

Ans: c

14. How would you treat a person who had a blister?
(a) Pierce t1ie sin to allow the fluid to drain out and then cover with a plaster
(b) Apply surgical spirit to the area to harden the skin
(c) Apply talc to dry the area out
(d) Apply calamine lotion.

Ans: b

15. Why do formula companies make formula?
(a) To help the two mothers in one hundred who can’t breast feed
(b) To make it easier for other people to feed your baby
(c) To support the dairy industry
(d) To make money

Ans: a

16. Thermotherapy is a treatment using
(a) ice
(b) cold water
(c) heat
(d) wind

Ans: c

17. Which of the following statements is true?
(a) A breast feeding mother has to be extremely careful about what she eats
(b) Women with small breasts make less milk than those with large breasts
(c) A mother who smokes is better not to breast feed
(d) None of the above

Ans: a

18. Which specific massage movement would be most beneficial to relieve tense quadriceps muscles?
(a) Effleurage
(b) Hacking
(c) Kneading
(d) Vibrations

Ans: c

19. Smoking increases your susceptibility to which of the following?
(a) Flu, pneumonia, tuberculosis
(b) Arthritis, lupus
(c) Infertility, menstrual cramps, and irregular periods
(d) All of the above

Ans: b

20. Babies who sleep alone are often under stress. The biggest problem with that is:
(a) they might grow up to be poor sleepers
(b stress produces cortisol, and too much cortisol can damage the brain and cause permanent problems
(c) they might chew the bars of their crib
(d) they might get used to being alone and not want to be with other people

Ans: d

21. Smokers are how much more likely than non-smokers to develop the scaly, red, chronic skin condition called psoriasis?
(a) 25%
(b) 50%
(c) Twice
(d) 400 times

Ans: d

22. What is a photic sneezer?
(a) Someone who sneezes at will
(b) Someone who sneezes when being photographed
(c) Someone who sneezes when exposed to bright light
(d) Someone who sneezes when pinched

Ans: c

23. What is a symptom of liver disease?
(a) Jaundice
(b) When bile flow stops or decreases
(c) An enlarged liver
(d) All of the above

Ans: d

24. Which statement is False?
(a) Liver disease claims more than 43,000 lives in the United States each year
(b) Infections are the No. 1 cause of cirrhosis, a chronic disease which damages liver tissue
(c) Hepatitis A, B and C are all caused by viruses
(d) People suffering from liver disease generally are restricted to a diet high in carbohydrates, moderate in fat, and low to moderate in protein

Ans: b

25. What is vertigo?
(a) Dizziness caused by standing up too quickly
(b) Periodic headaches often accompanied by nausea
(c) A whirling sensation or feeling that the room around you is moving
(d) The opposite of horizontal

Ans: c

26. How much calcium do we need to be healthy?
(a) 100 mg per day
(b) 400 mg per day
(c) 700 mg per day
(d) No fixed amount

Ans: c

27. A drop in testosterone as men age can cause:
(a) 4seohunt.com/www/m4in.com decreased energy and strength
(b) sexual dysfunction
(c) depression
(d) all of the above

Ans: d

28. Gum disease is caused by:
(a) a buildup of bacteria-laden tartar on teeth and below the gum line
(b) eating too much candy
(c) not brushing your teeth
(d) gingivitis

Ans: a

29. How often should you eat fish, according to experts?
(a) Once a week
(b) Twice a week
(c) Every day
(d) Once a month

Ans: c

30. How much water do experts reckon people should drink every day?
(a) 1 liter
(b) 2 liters
(c) 3 liters
(d) 10 liters

Ans: b

31. What is the best way to avoid the risk of prostate cancer?
(a) stay out of the sun
(b) take a calcium supplement daily
(c) eat a diet rich in fruits, vegetables and whole grains
(d) drink tomato juice every morning

Ans: c

32. Do active people or inactive people have a higher bone density?
(a) Active
(b) Inactive
(c) Can’t say
(d) None of these

Ans: a

33. Which sex has twice the rate of hip fractures as the opposite sex?
(a) Male
(b) Female
(c) Can’t say
(d) None of these

Ans: b

34. Should all women take estrogen replacement therapy when they reach menopausal age?
(a) Yes
(b) No
(c) Can’t ‘say
(d) None of these

Ans: a

35. Do larger or smaller women have an increased risk of osteoporosis?
(a) Larger
(b) Smaller
(c) Can’t say
(d) None of these

Ans: a

36. Oncology is the diagnosis and treatment of which disease?
(a) Tuberculosis
(b) Kidney Failure
(c) Cancer
(d) Aids

Ans: c

37. What is the human trachea also called?
(a) Windpipe
(b) Lungs
(c) Small Intestine
(d) Large Intestine

Ans: a

38. The tongue has more than
(a) 2000 taste buds
(b) 1000 taste buds
(c) 8000 taste buds
(d) More than 10, 000 taste buds

Ans: c

39. You watch a new TV programme with enthusiasm. You then watch a second
similar programme. You later find it difficult to remember the details of the second programme in that things about the first keep intruding. What probably has occurred?
(a) Proactive interference
(b) Trace consolidation
(c) Mnemonic transfer
(d) Decay of memory trace

Ans: a

40. Which of the following is not a defense mechanism?
(a) Denial
(b) Reality principle
(c) Reaction formation
(d) Projection

Ans: b

41. The World Health Organization says formula feeding is the
(a) first best choice for babies
(b) second best choice for babies
(c) third best choice for babies
(d) fourth best choice for babies

Ans: b

42. How long is breast feeding recommended by the American Academy of Pediatrics?
(a) Three months
(b) Six months
(c) Nine months
(d) Twelve months

Ans: d

43. A baby is the safest when it sleeps:
(a) In a room by itself
(b) In a room with another young child
(c) with its parents
(d) in a room with the family dog

Ans: c

44. If all babies slept with their parents, which of the following would happen?
(a) The crib manufacturers would lose money
(b) The manufacturers of Queen and King size beds would make more money
(c) There would be more happy babies
(d) All the above

Ans: c

45. How does a pregnant woman know how to give birth?
(a) Her body will do the right things automatically
(b) Her doctor or mid wife will tell her
(c) She can read any book on childbirth
(d) Friends and relatives can tell her

Ans: a

46. Bread, cereal, potatoes and spaghetti are all good sources of what?
(a) Carbohydrates
(b) Fluoride
(c) Sugar
(d) Vitamins

Ans: a

47. Which of these would be the healthiest choice for a snack?
(a) Cookies
(b) Chips
(c) Peanuts
(d) None

Ans: a

48. All women should include what in their diets to help prevent osteoporosis?
(a) More calcium, either from dietary sources or from calcium supplements Vitamin D
(b) High sodium foods
(c) More calcium and vitamin D
(d) None of these

Ans: c

49. At what age is it recommended for a woman to have her first mammogram
if she does not have a family history of breast cancer or is not considered at high risk?
(a) 30
(b) 35
(c) 40
(d) 45

Ans: b

50. At what age has a woman acquired 98% of her skeletal mass?
(a) 12
(b) 16
(c) 20
(d) 25

Ans: c

1 comment to home Science solved questions for UGC NET JRF

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>