Flipkart.com

KBC Questions,Questions to prepare for Kaun Banega Crorepati

For more please visit parikshaa

KBC Questions,Questions to prepare for Kaun Banega Crorepati
sample questions with answers to give an idea on type of questions asked in KBC
Free download kbc questions answer Files Sample
to download just copy and paste in your PC

1. Koyali has a petroleum refinery. It is located in which of the following states?
(a) Bihar
(b) Assam
(c) Gujarat
(d) U.P
Ans. (c)

2. The largest coal producing state in India is
(a) Bihar
(b) West Bengal
(c) Orissa
(d) Madhya Pradesh
Ans. (a)

3. The chief mineral product of West Bengal is
(a) Copper
(b) Coal
(d) Manganese
(d) Dolomite
Ans. (b)

4. An oil refinery is  established at Numaligarh. It is located in the state of
(a) Assam
(b) Gujarat
(c) Bihar
(d) Maharashtra
Ans. (a)

5. Digboi in Assam is famous for
(a) tea places
(b) atomic power plant
(c) oil fields
(d) None of these
Ans. (c)

6. Iron ore in India is found at
(a) Khetri
(b) Singhbhum
(c) Kolar
(d) None of these
Ans. (b)

7. The gold mines at Kolar are situated in
(a) Andhra Pradesh
(b) Kerala
(c) Tamil Nadu
(d) Karnataka
Ans. (d)

8. In which of the following places offshore drilling is being carried out?
1. Bombay
2. Madras
3. Calcutta
4. Gujarat
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1 and 4
Ans. (d)

9. The occurrence of mica is associated with
(a) Panna
(b) Kolar
(c) Koderma
(d) Khetri
Ans. (c)

10. The first underground-railway in India was opened in l984 in
(a) Calcutta
(b) Madras
(c) Bombay
(d) Bangalore
Ans. (a)

11. The workable reserves of petroleum in India are mostly confined to
(a) Gujarat and Maharashtra
(b) Assam and Orissa
(c) Kerala and Gujarat
(d) Rajasthan and Andhra Pradesh
Ans. (b)

12. The oldest oil refinery in India is at
(a) Haldia
(b) Digboi
(c) Baroda
(d) None of these
Ans. (b)

13. India’s largest mica belt lies in the districts of
(a) Balaghat and Chhindwara
(b) Udaipur, Ajmer and Atwar
(c) Salem and Dharmapuri
(d) Hazaribagh, Gaya and Monghyr
Ans. (d)

14. The only place where tin is found in India is
(a) Hazaribagh, (Bihar)
(b) Rewa, (M.P.)
(c) Salem, (Tamil Nadu)
(d) Quilon, (Kerala)
Ans. (b)

15. Which of the following states is the largest producer of gypsum in India?
(a) Madhya Pradesh
(b) Orissa
(c) Rajasthan
(d) Bihar
Ans. (c)

16. Indicate the order of coal reserves from the highest to the lowest of the following three states.
(a) Bihar, Madhya Pradesh and West Bengal
(b) Bihar, West Bengal and Orissa
(c) Madhya Pradesh, Uttar Pradesh and West Bengal
(d) Bihar, Uttar Pradesh and Maharashtra
Ans. (a)

17. Mica mines of Chhotanagpur region are located in
1. Giridih
2. Palamau
3. Hazaribagh
(a) 1 only
(b) l and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans. (b)

18. India is self sufficient in minerals except
(a) mica
(b) coal
(c) copper
(d) manganese
Ans. (c)

19. The Neyveli thermal power plant is fed by
(a) Gondwana coal
(b) Tertiary coal
(c) Cambrian coal
(d) Quaternary coal
Ans. (b)

20. India’s oil bearing areas are mostly associated with
(a) metamorphic rocks
(b) plutonic rocks
(c) sedimentary rocks
(d) volcanic rocks
Ans. (c)

21. Which of the following alternatives has all the three places with oil refineries?
(a) Haldia, Koyana, Barauni
(b) Haldia, Digboi, Barauni
(c) Haldia, Digboi, Koyana
(d) Digboi. Koyana, Barauni
Ans. (b)

22. Which of the following refineries refines crude oil obtained from oilfields of Gujarat?
(a) Barauni
(b) Vishakhapatnam
(c) Digboi
(d) Koyali
Ans. (d)

23. Most of the coal mines are in
(a) Orissa and Bihar
(b) Bihar and West Bengal
(c) West Bengal and Nagaland
(d) None of these
Ans. (b)

24. The chief mineral product of West Bengal is
(a) copper
(b) manganese
(c) coal
(d) dolomite
Ans. (c)

25. The state in south India with a thermal station at Tuticorin is
(a) Karnataka
(b) Kerala
(c) Tamil Nadu
(d) Andhra Pradesh
Ans. (c)

26. At present, India’s large mineral resource is
(a) copper
(b) coal
(c) iron-ore
(d) none of these.
Ans. (b)

27. Madhya Pradesh is a leading producer of
(a) coal and mica
(b) iron ore and natural gas
(c) manganese and iron ore
(d) diamond and dolomite
Ans. (d)

28. Kalpakkam fast breeder reactor works on
(a) uranium -235
(b) liquid sodium
(c) uranium-sodium mixed carbide fuel
(d) uranium-plutonium mono carbide fuel
Ans. (d)

29. The best of the mineral mica in the world comes from:
1. Dhanbad
2. Hazaribagh
3. Jharia
4. Kulti
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 2 and 3
(d) 2 and 4
Ans. (b)

30. Rajasthan has rich deposits of copper in the district of
(a) Jaipur
(b) Bikaner
(c) Nagaur
(d) Jhunjhunu
Ans. (d)

31. Which one of the following areas is the most potential area for the exploration of coal in India?
(a) Subarnarekha valley
(b) Surma valley
(c) Mahi valley
(d) Son valley
Ans. (d)

32. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Cement-Sawaimadhopur
(b) Mica-Hazaribagh
(c) Petroleum-Bhadravati
(d) Iron and steel-Burnpur
Ans. (c)

33. Which of the following is not a sea port?
(a) Cochin
(b) Paradeep
(c) Rameshwaram
(d) Vishakhapatnam
Ans. (c)

34. How many trains are run daily by Indian Railways?
(a) 5000-9000
(b) 2000-6000
(c) 15000-17000
(d) 10000- 15000
Ans. (d)

35. Which of the following cities lies on the Delhi Bombay National Highway?
(a) Indore
(b) Jhansi
(c) Jaipur
(d) Nasik
Ans. (c)

36. The Rajdhani Express runs between
(a) New Delhi and Ahmedabad
(b) New Delhi and Guwahati
(c) Hazrat Nizamuddin and Madras
(d) Hazrat Nizamuddin and Bangalore
Ans. (d)

37. Which of the following ports is a natural harbour?
(a) Kandla
(b) Paradeep
(c) Tuticorin
(d) Bombay
Ans. (d)

38. India has the maximum amount of foreign trade with
(a) U.S.A
(c) Japan
(c) China
(d) Germany
Ans. (a)

39. In how many zones the Indian Railways are divided?
(a) 6
(b) 7
(c) 8
(d) 9
(e) 10
Ans. (d)

40. Among the agricultural commodities, the item which India imports consistently every year is
(a) wheat
(b) rice
(c) oil seeds
(d) edible oils
Ans. (d)

41. The natural seaport in eastern coast of India is
(a) Calcutta
(b) Madras
(c) Tuticorin
(d) Vishakhapatnam
Ans. (d)

42. Between which of the following stations does the Samjhota Express run?
(a) Delhi and Islamabad
(b) Kandla & Karachi
(c) Howrah and Dhaka
(d) Attari and Amritsar
Ans. (d)

43. First railway line in India was laid in
(a) 1835
(b) 1853
(c) 1917
(d) 1923
Ans. (b)

44. Which of the following are the main objectives of the Farakka barrage?
1. To Obtain hydroelectric power and additional water for irrigation and common use by India and Bangladesh.
2. To save Bangladesh from the fury of periodic floods in the Ganga.
3. To protect and save Calcutta harbour from silting
4. To improve navigability of Hooghly
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. (c)

45. Nhava Sheva, one of India’s major ports, is in
(a) Gujarat
(b) West Bengal
(c) Maharashtra
(d) Andhra Pradesh
Ans. (c)

46. Which of the following ports has a free trade zone?
(a) Cochin
(b) Tuticorin
(c) Madras
(d) Kandla
Ans. (d)

47. Which of the following states has the highest density of post offices in India?
(a) Tamil Nadu
(b) West Bengal
(c) Uttar Pradesh
(d) Kerala
Ans. (d)

48. Which of the following statements about Paradeep port are true?
1. It is specially designed for the export of iron
2. It is located on the Orissa coast
3. It is the biggest seaport in India.
4. The area around the port is a free trade zone.
(a) 1 and 2
(b) 1, 2 and 3
(c) 1, 3 and 4
(d) 2, 3 and 4
Ans. (a)

49. Taj Express runs between
(a) New Delhi -Hyderabad
(b) New Delhi -Gwalior
(c) New Delhi -Bhopal
(d) None of these
Ans. (b)

87 comments to KBC Questions,Questions to prepare for Kaun Banega Crorepati

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>