Flipkart.com

Management solved Objective paper UGC

For more please visit parikshaa

Management solved Objective paper  UGC
UGC NET/JRF/SLET Management Paper based on the new Pattern
UGC NET Solved Sample Question Paper

1. OPEC is an example of the type of producer’s

organization known as a:

(a) Marketing Board

(b) Producer’s Cooperative

(c) Trust

(d) Cartel

Ans. (d)

2. TQM’s major emphasis is on

(a) Product quality

(b) Company profitability

(c) Customer delight

(d) Employee training

Ans. (a)

3. Assertion (A): Effective motivation is moderated by organizational complexity and conflicts.

Reason (R): An Individual’s motives may be complex and conflicting.

Codes:

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

(b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A.

(c) A is true but R is false.

(d) A is false but R is true.

Ans. (d)

4. Match the following:

List-I                                             List-II

A Classical                               1. Fact-orientation

B Human Relations                  2. Environment

C Behavioural                          3. Structure

D Systems                                4. Informal organization

5. Incentives to work

Codes:

A B C D

(a) 4 2 1 3

(b) 1 4 3 2

(c) 3 2 4 5

(d) 3 4 1 2

Ans. (d)

5. External environment of business is:

(a) Physical

(b) Demographic

(c) Economic

(d) All of these

Ans. (d)

6. ‘Co-ordination’ in an organization means:

1. Complete control of the activities of the employees.

2. To structure harmony among different units of the organization.

3. Removal of conflict and overlapping in the organization.

Codes:

(a) 1 and 2

(b) l and 3

(c) 2 and 3

(d) 1, 2 and 3

Ans. (c)

7. Regression coefficient is independent change of:

(a) Origin but not to scale

(b) Both origin and scale

(c) Scale but not of origin

(d) None of these

Ans. (a)

8. Assertion (A): E-commerce is an emerging field, which cannot be ignored.

Reason (R): The legal framework relating to E-commerce is yet to be crystallized.

Codes:

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.

(c) A is true but R is false.

(d) A is false but R is true.

Ans. (b)

9. Which of these is marketing research method?

(a) Observation

(b) Questionnaire

(c) Interview

(d) None of these

Ans. (a)

10. Note issuing deptt. of RBI should always posses the minimum gold stock of worth:

(a) Rs. 85 crores

(b) Rs. 115 crores

(c) Rs. 200 crores

(d) None of these

Ans. (b)

11. ISO-quants are also known as:

(a) Equal revenue curves.

(b) Equal cost curves

(c) Equal product curves

(d) Indifference curves

Ans. (c)

12. Match the following:

List-I                                 List-II

(a) Cardinal approach              1. Margin Utility

(b) Ordinal approach               2. Alfred Marshall

(c) Hicks-Allen approach        3. J. R Hicks

(d) Consumer’s surplus           4. Indifference curve

5. Revealed preference theory

Codes:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 1 5 4 2

(c) 1 3 4 2

(d) 1 3 2 4

Ans. (b)

13. The scientific management stressed upon:

1. Rationality

2. Specialization

3. Technical competence

4. Predictability

Select the Correct Code:

(a) 1 and 2

(b) 1, 2 and 3

(c) 2, 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans. (d)

14. One who does too mu1i work is called:

(a) A rate buster

(b) A chiseller

(c) A squealer

(d) None pf the above

Ans. (a)

15. Which of the following is not an essential feature of social environment?

(a) Competitiveness

(b) Respect for the individual

(c) Better quality of life

(d) Bailment

Ans. (d)

16. Marketing information system help to

(a) Sales Manager

(b) Purchase Manager

(c) Operational Manager

(d) Marketing Manager

Ans. (d)

17. Consider the following:

I Measurement

II. Projection

III. Selection

IV. Observation

V. Comparison

VI. Decision making

The correct sequence of the above ingredients of management by exception is:

(a) I, II, III, IV, V, VI

(b) I, II, III, V, IV, VI

(c) I, H, III, VI, IV, V

(d) I, II, III, IV, VI, V

Ans. (a)

18. Which one of the following pairs is not correctly matched?

A. Value of any security                1. The real value of any security is determined by the

prior rights to the return of income.

B. Debenture                                 2. It possesses maximum safety and normally offers

regular and fixed income.

C. Preference Share                      3. It offers reasonable safety as well as regular and

fixed income by way of dividend.

D. Equity Shares                           4. It invites speculative tendency and the investors.

There is risk of loss in such a share.

Select the correct answer using the codes using the codes given below:

Codes:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 1 3 4

(c) 1 2 4 3

(d) 2 1 4 3

Ans. (a)

19. Normal profits are considered as:

(a) Explicit Costs

(b) Implicit Costs

(c) Social Costs

(d) Private Costs

Ans. (b)

20. Consider the following statements:

1. Quartile deviation is more instructive range as it discards the dispersion of extreme items.

2. Coefficient of quartile deviation cannot be used to compare the degree.

3. There are 10 deciles for a series.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1, 2 and 3

(b) 2 alone

(c) 3 alone

(d) 1 alone

Ans. (c)

21. Three necessary and sufficient conditions that must be satisfied if traits should be unique determinants of the Leadership Index are —

1. The trait quality should follow a descending order as one traverses from the highest to the lowest levels.

2. There must be a high correlation between the Level of traits and the level of success

3. The achievement trait curve should be convex to the trait axis as one travels from the low to the high trait terminals.

The above conditions have been suggested by:

(a) F. W. Taylor

(b) Elton Mayo

(c) Edin E. Ghiselli

(d) Dorwin Cartwright

Ans. (c)

22. Michigan Leadership studies are based on the following approach to the study of leadership:

(a) Trait approach

(b) Attitude criterion

(c) Behaviour approach

(d) Situational approach

Ans. (b)

23. Choose the correct facts of the following?

A. Unity of command in no case seriously affected by the increasing number and growing influence of staff and auxiliary agencies.

B. What we are having today in practice, there is no unity of command, not even duality of command, but multiplicity of command.

C. The unity of command has been seriously affected by the increasing number and growing influence of staff and auxiliary agencies.

(a) A only

(b) A and B only

(c) B and C only

(d) A, B and C

Ans. (c)

24. Find out correct answer:

(a) Heart of co-ordination is unity of actions.

(b) Co-ordination is the basic responsibility of management.

(c) Co-ordination is not a distinct function but the very essence of management.

(d) All of the above

Ans. (d)

25 The definition that Economics is concerned with an enquiry into the nature and causes of wealth of nations is given by

(a) Karl Marx

(b) Adam Smith

(c) A. E. Cairns

(d) None of these

Ans. (b)

26. A long run analysis of production is called:

(a) Economies of scale

(b) Law of variable proportion

(c) Law of increasing returns

(d) Law of returns to scale

Ans. (d)

27. Which of the following persons is engaged in “secondary production”?

1. A brick layer

2. An automobile assembly-line worker

3. An accountant

4. A cinema projectionist

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans. (b)

28. Rectangular hyperbola is the shape of:

(a) TFC

(b) AFC

(c) FC

(d) MC

Ans. (b)

29. Assertion (A): A tenet of scientific management is co-operation and harmony between workers and managers.

Reason (R): Taylor believed in participative management.

In the context of the above two statements which one of the following is correct?

Codes:

(a) A and R are true and R is the correct explanation of A.

(b) A and R are true but R is not the correct explanation of A.

(c) A is true but R is false.

(d) A is false but R is true.

Ans. (c)

30. Which of the following are the Mechanisms of the Scientific Management?

1. Functional Foremanship

2. One best way of doing a task

3. Differential Piece Rate Plan

4. Scientific Selection of workman

5. Time and Motion study

(a) 1, 3, 4 and 5

(b) 2, 4 and 5

(c) 4, 3 and 5

(d) 2 and 4

Ans. (c)

31. Who described the classical approach as the engineering approach?

(a) Gullick

(b) Fayol

(c) Urwick

(d) Mooney

Ans. (c)

32. Match List-I with List-II:

List-I                                                                     List-II

A. A store clerk tells the top executive when to buy            1. Leadership by personality

a commodity.

B. A youth rushing to save life and property of a house      2. Leadership by position

on fire commands neighbours to collect water.

C. A newly elected secretary advises members about          3. Leadership by function

their duties.

D. A leader attempts to bend his followers to his will         4. Leadership by situation

in most kind of work.

Codes:

A B C D

(a) 1 3 2 4

(b) 2 4 3 1

(c) 3 4 2 1

(d) 3 2 4 1

Ans. (c)

33. Arrange the Maslow’s Need descending order:

1. Social

2. Self-Actualization

3. Physiological

4. Ego

5. Security

(a) 3, 5 1, 4, 2

(b) 3, 5, 1, 2, 4

(c) 2, 4, 1, 3, 5

(d) 2, 4, 1, 5, 3

Ans. (d)

34. Which of the following, according to Hertzberg, are not the motivators?

1. Responsibility

2. Recognition

3. Interpersonal relations

4. Work itself

5. Working condition

(a) l, 2 and 4

(b) l, 2, and 3

(c) 3 and 5

(d) 2, 4 and 5

Ans. (c)

35. The traditional theory of motivation is the theory of:

(a) Path-goal

(b) Participation

(c) Motivation-hygiene

(d) Fear and punishment

Ans. (d)

36 The sources of recruitment are:

(a) Internal

(b) External

(c) Internal as well as external

(d) None of the above

Ans. (b)

37. The Human Relations Theory rejects:

(a) Formal institutionalization

(b) Informal functioning

(c) Human motivation

(d) People

Ans. (d)

38. The terms speed boss, rout clerks etc., are used in relation to:

(a) Line organization

(b) Line and staff organization

(c) Functional organization

(d) None of the above

Ans. (d)

39. Paid-up value is payable on a life insurance policy:

(a) on the maturity of the policy

(b) when the policy lapses

(c) when the policy is surrendered

(d) on maturity or death which ever is earlier

Ans. (d)

40. FICCI was formed in the year:

(a) 1920

(b) 1925

(c) 1926

(d) 1951

Ans. (c)

41. Which among the following is the most popular approach for accomplishing the

results?

(a) Management by exception

(b) Reward system

(c) Management by objectives

(d) Mentor system

Ans. (c)

42. Techniques of managerial control are useful in:

(a) Selection of plant location

(b) Identifying appropriate technology

(c) Profit planning

(d) Conducting shareholders’ meetings

Ans. (c)

43. Facility location decisions:

(a) Do not affect other capacity decisions

(b) Are intermediate range capacity decisions

(c) Are not affected by other existing capacities

(d) All of the above statements are untrue

Ans. (d)

44. Ship building and construction of dams and bridges are typical examples of:

(a) Fixed position layout

(b) Functional layout

(c) Product layout

(d) Project type layout

Ans. (a)

45. If unit item cost = Rs. 10, monthly carrying charge = 3%, monthly demand = 100 units and ordering cost = Rs.20 per order, the EOQ is:

(a) 11.45

(b) 400

(c) 115.4

(d) 33.3

Ans. (c)

46. PERT/CPM network analysis can be used for:

(a) Projection appraisal

(b) Project Implementation

(c) Project monitoring and control

(d) All of the above

Ans. (a)

47 Where ‘r’ is equal to zero the regression lines cut each other making an angle of:

(a) 450?

(b) 60?

(c) 90?

(d) None of these

Ans. (d)

48. In a moderately asymmetrical distribution

(a) A. M > G.M > H.M

(b) A.M < G.M < H.M.

(c) A.M < G.M > H.M.

(d) None of these

Ans. (a)

49. National Housing is a controlled enterprise of:

(a) NABARD

(b) UTI

(c) RBI

(d) LIC of India

Ans. (c)

50. Corporate tax is imposed by:

(a) State Government

(b) Local Government

(c) Central Government

(d) Both (a) and (c)

Ans. (c)

5 comments to Management solved Objective paper UGC

  • Nisha

    Thanks a lot for the great help..
    it would be more helpful if send the all previous year solved papers on my email id..
    with regards
    Nisha

  • niraj srivastava

    thanks a lot for your help.
    it would be more helpful if tou send the all previous year solved papers of ugc net management on my email id.

    with regard
    NIRAJ KR. SRIVASTAVA

  • bidhan

    certain answer are incorrect.students are advised to be catious

  • qoney

    Dear Bidhan

    Please tell which answers you think are incoreect
    as this will help us to correct errors if any
    regards

  • Shiv

    I have some q.papers on net management…. I want 5years solved q.papers… anyone has please mail me at hulsoor.shiv06@gmail.com

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>