Flipkart.com

Maths Sample Paper for All Entrance Examination

For more please visit parikshaa

Maths Sample Paper for All Entrance Examination

Solved Maths Model Test Paper

Directions (Q. 1—4): Study the following table carefully and answer the questions given below:

Average marks obtained by 20 Boys and 20 Girls in Five Subjects from five different schools.

 

1. The boys and girls of which of the following school did secure minimum marks in all the subjects taken together?

(a) Q

(b) P

(c) T

(d) S

Ans. (d)

 

2. What were the total marks obtained by boys of school Q in History?

(a) 900

(b) 1000

(c) 800

(d) 130

Ans. (a)

 

3. What is difference between the total marks obtained by boys of school R in Mathematics and that of girls of school S in Mathematics?

(a) 0

(b) 1100

(c) 100

(d) 1200

Ans. (b)

4. In which of the following subjects did girls from all the schools secure maximum average percentage of marks?

(a) Science

(b) Geography

(c) English

(d) History

Ans. (a)

5. In the given figure, determine the area of shaded part—

(a) 134.75 cm2

(b 154cm2

(c). 143.75 cm2

(d) 154.7 cm2

Ans. (a)

 

Directions (Q.6 -10): Study the following graph carefully and answer the questions:

Imports and Exports between India and Turkey (in million dollars)

6. Approximate % increase in imports from 1988 to 1989 is—

(a) 200

(b) 100

(c) 400

(d) 44

Ans. (b)

7. The % increase in exports from 1988 to 1989 is

(a) 200

(b) 400

(c) 40

(d) 4

Ans. (b)

 

8. Approximate % decrease in exports from 1990 to 1991 is—

(a) 20

(b) 8

(c) 80

(d) 40

Ans. (a)

 

9. Exports in which year were 50% of the average exports during the given year?

(a) 1988

(b) 1989

(c) 1991

(d) 1992

Ans. (d)

 

10. The imports in which year were nearer to the total value of  imports and exports in 1992?

(a) 1988

(b)1989

(c) 1990

(d) 1989 and 1990

Ans. (a)

 

11.In this questions, find the value of K.

2.5 + 0.5—[1.6—{3.2 +2.1 + K)}] = 0.65

(a) 0.09

(b) 0.7

(c) 7

(d) None of these

Ans. (d)

Directions (Q. 12—16): Refer to the following table:

Railway Time Table- Gitanjali Express

 

City                 

Arrival time (hrs.)      

Dep. time (hrs.)             

Distance (kms.)

Mumbai

-

08.00

0

Igatpuri

11.00

11.02

130

Nasik

14.50

14.55

406

Bhusaval

17.10

17.15

545

Akola

22.40

22.45

870

Nagpur

00.10

00.25

950

Durg

02.10

02.12

1100

Jamshedpur

10.20

10.32

1736

Kolkata

13.45

-

1968

 

 

 

 

 

 

 

12. Th average speed that the train maintained between Mumbai and Kolkata was approximately:

(a) 56 kmph

(b) 62 kmph

(c) 66 kmph

(d) 72 kmph

Ans. (c)

13. Average speed that the train maintained between two successive stations was highest between—

(a) Igatpuri-Nasik

(b) Nagpur-Durg

(c) Durg-Jamshedpur

(d) Jamshedpur -Kolkata

Ans. (d)

 

14. If we consider a journey that begins at Mumbai and ends at Kolkata, the train has the longest halt at——

(a) Mumbai

(b) Kolkata

(c) Jamshedpur

(d) Nagpur

Ans. (d)

 

15. The longest run for the train – between two successive halts is—

(a) Jamshedpur-Kolkata

(b) Nagpur-Durg

(c) Durg-Jamshedpur

(d Igatpuri-Nasik

Ans. (c)

 

16. The train begins its return journey from Kolkata to Mumbai eight hours after it has arrived at Kolkata. If the train left Mumbai on Monday on what day will it have returned to Mumbai? (Assume that. on the return journey the train maintains the same average speed as on onward journey)

(a) Monday

(b) Tuesday

(c) Wednesday

(d) Thursday

Ans. (b)

 

Directions (Q.17—21): In the following given circle figure percentage of marks in five different subjects of a stunt is shown. In all subjects maximum marks is 560, then from above given data find correct answer of the following questions.

17. In which subject student achieves 17:5% marks of the total marks?

(a) Social studies

(b) Social Science

(c) Math

(d) English

Ans. (d)

 

18. In which subject student gets 140 marks?

(a) Moths

(b) Hindi

(c) English

(d) Social studies

Ans. (a)

 

19. In Hindi what per cent of total marks are got?

(a) 130

(b) 156

(c) 126

(d) 136

Ans. (c)

 

20. Total Marks got in Math, English and Hindi is more than what percent of total marks got in Social studies and Social science?

(a) 85 6/7

(b) 85 5/7

(c) 85 3/7

(d) 85 5/14

Ans. (b)

21. In English, what per cent of total mark are got?

(a) 105

(b) 30

(c) 95

(d) 98

Ans. (d)

 

22. AABC is a tight angled triangle  where AB = 5 and BC = 12. If X

= Area of square ACED and Y = Area of square BCGF + Area of HABI, then:

 

(a) X>Y

(b) X<Y

(c) X=Y

(d) None of these

Ans. (b)

 

23.  In the figure, all line segments meet at right angles and each segment has a length of X. What is the area of the figure in terms of X?

(a) 25 x2

(b) 36 x2

(c) 41 x2

(d) 45 x2

Ans. (c)

 

24. Select the serial number of the figure (A, B, C or D) which will appear like the question figure (X) when seen in the mirror.

Ans. (C)

 

 

25. In ? ABC, Seg AD Seg CB, also – AE is angle bisector of <CAB.

Find <AED:

(a) 60°

(b) 70°

(c) 80°

(d) none of these

Ans. (a)

 

 

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>