Flipkart.com

MCQ Biology Biggest Question bank For UPSC UGC NET and other exams

For more please visit parikshaa

MCQ Biology Question bank

This MCQ Question bank is most useful for
UPSC exams
UGC NET Exams
KVS TGT
KVS PGT
State PSC

1. Consider the following statements:
A. Cholesterol is a structural component of biological membranes.
B. Sphingolipids at. cell surfaces are the sites of biological recognition.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) A only
(b) B only
(c) Both A and B
(d) Neither A nor B

Ans. (c)

2. Which of the following kinds of substances are present in the cell wall of bacteria?
(a) N-acetylglucosamine and N-acetylmuramic acid
(b) Amylopectin and cellulase
(c) Chitin and pectin
(4)? -glucoronic acid and N-acetylgalactosamine
Ans (b)

3. In their experiment to prove that DNA is the, genetic material, which one of the following isotopes was used by Hershey and Chase to label bacteriophages?
(a) 14 C
(b) 15 N
(c) 32 p
(d) 3 H
Ans. (c)

11. In the context of DNA cloning, consider the following:
A. Bacteriophages
B. Bacterial artificial chromosomes
C. Yeast artificial chromosomes
Which of the above is/are cloning vectors?

(a)A only

(b)A and B
(c)B and C

(d)A,B and C
Ans. (d)

4. In the context of genetic code, consider the following statements:
A. Although an amino acid may have two or more codons, each codon specifies only one amino acid.
B. Amino acid codons are identical in human beings, tobacco plants and viruses.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) A only

(b) B only
(c) Both A and B

(d) Neither A nor B

Ans:(b)

5. In protein synthesis in E. coli. When each amino acid is attached to a specific to RNA at the expense of ATP energy, the ion of which one of the following elements is used?
(a) Calcium

(b) Copper

(c) Magnesium
(d) Zinc
Ans. (c)

6. With reference to DNA structure as proposed by Watson and Crick, consider the following statements:
A.The double helix is right-handed.
B. The bases of the two polynucleotides (of differentstrands) are attracted to each other by phosphodiester bonds.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) A only

(b) B only
(c)Both Aand B

(d)Neither A nor B

Ans. (d)

7. With reference to the structure of DNA, consider the following statements:
A. In the sugar component of DNA, the carbon of the carbonyl group occurring at one end of the chain form is numbered 1
B. The nitrogen bases are attached to the 5’- carbon of the sugar.
Which of the statements  given above is/are correct?
(a) A only

(b) B only
(c) Both A and B

(d) Neither A nor B
Ans. (d)

8. Down’s syndrome is caused by an extra
(a) 11 th chromosome
(b)18 th chromosome
(c) 21 st chromosome
(d) 22 nd chromosome
Ans. (c)

9. In the context of mutations in genetic material, which of the following is an intercalating agent?
(a) Colchicine

(b) Ethidium bromide
(c) 5-bromouracil

(d) Rifampicin
Ann. (b)

10/The structure of which one of the following inhibitors or protein synthesis is very similar to 3’ end of an aminoacyl tRNA?
(a) Chloramphenicol

(b) Cycloheximide
(c) Puromycin

(d) Streptomycin
Ans. (c)

11. What is the initiation codon in translation?
(a) UGA
(b) UAG
(c) UAA
(d) AUG
Ann. (d)

12.Which one of the following is the role of a subunit of
RNA polymerase?
(a) Bringing the core enzyme near to the DNA
(b) Binding the ribonucleotides prior to RNA synthesis
(c) Recognition of the promotor site
(d) Catalyzing ribonucleotide joining to the growing RNA chain
Ans. (c)

13. Who of the following is associated with the discovery of
bacterial transformation?
(a) Erwin Chargaff
(b) Frederick Griffith
(c) Robert Koch
(d) Thomas Hunt Morgan
Ans. (b)
14 Consider The following statements:
A. The molecular weight of RNA polymerase is greater than that of DNA polymerase-I
B. RNA polymerase starts chains without primer whereas DNA polymerase-I starts chains with primer.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) A only
(b) B only
(c) Both A and B
(d) Neither A nor B
Ans. (c)

15. For every molecule of NADH 2 that is oxidized via the electron transport system, what is the number of ATPs formed?
(a)1
(b)2
(c)3
(d) 5
Ant (c)

16. Consider the following:
A. Glycine
B. Histamine
C. Nitric oxide
Which of the above is/are neurotransmitters?
(a)A and Bonly
(b)B only
(c)A and C only
(d)A,B and C
Ans. (d)

17. The hormones secreted by the hypothalamus in the region of median eminence are carried to adenohypophysis by which one of the following?
(a) Hypophyseal stalk
(b) Hypophyseat portal system
(c) Pituitary stalk
(d) Neurohypophysis
Ans (b)

18. Which one of the following vitamins has a role in the formation of collagen?
(a) Vitamin A
(b) Vitamin-B2
(c) Vitamin-C
(d) Vitamin-E
Ans (c)

19 Consider the following vitamins
A. Vitamin-A
B. Vitamin-D
C Vitamin-E
Which of the above is/are made up of isoprene units ?
(a) A and B only
(b) B only
(c)A and C only
(d)A,B and C
Ans. (c)

20. Among the following conversions in glycolysis, where NADH+H + produced?
(a) Fructose 6-phosphate to fructose, 1, 6
(b) Fructose 1 ,6-biphosphate to glyceraldehyde. 3-phosphate
(c) Glyceraldehyde 3-phosphate to 1, 3-biphosphoglycerate
(d) 1, 3-biphosphoglycerate to 3- phosphoglycerate.
Ans. (c)

21. For each acetyl Co-A oxidized by the citric acid cycle, what is the energy gain?
(a) Two molecules of NADH, one FADH 2 and one nucleoside triphosphate
(b) Three molecules of NADH, one FADH 2 and one nucleoside triphosphate
(c) Two molecules of NAIDH, one FADH 2 and two nucleoside triphosphate
(d) Three molecules of NAPH, one FADH 2 and two nucleoside triphosphate
Ans. (b)

22. Which one of the following causes tetany in young individuals?
(a) Hypoparathyroidism
(b) Hyperparathyroidism
(c) Hypothyroidism
(d) Hyperthyroidism
Arts. (a)

23. Consider the following statements:
A. The oxidative decarboxylation of pyruvate catalyzed by pyruvate-dehydrogenase complex is a reversible oxidation process.
B. Four different vitamins required in human nutrition are components of pyruvate dehydrogenase complex.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) A only
(b) B only
(c) Both A and B
(d) Neither A nor B
Ans (b)

24. Consider the following statements:
A. In carbohydrate metabolism, fructose 1, 6 is convened to fatty acids via acetyl Co-A + EBC 322.
B. The liver converts fatty acids to cholesterol IBC 334 Which of the statements given above is/are correct?

(a) A only
(b) B only
(c) Both A and B
(d) Neither A nor B

Ans. (a)

25. Which one of the following is a steroid hormone?
(a) Calcitonin
(b) Cortisol
(c) Glucagon
(d) Somatostatin
Ans. (b)

26. What is the role of oxygen in cellular respiration?
(a) It is the final electron acceptor in the respiratory. chain
(b) It combines with glucose and oxidises it
(c) It clears lactic acid load
(d) It is utilized in the conversion step of AID? to ATP
Ans. (a)

27. Lactate produced by glycolysis in hypoxic muscle cells is transported via the blood to the liver. The lactose is convened to glucose and then released into the blood.
What is this process called?
(a) HMP-Shunt
(b) Cori cycle
(c) Omithine cycle
(d) Glucose-alanine cycle
Ans. (b)

28. Consider the following statements
A. The double bonds of polyunsaturated fatty acids are almost never conjugated but are separated by
methylene group.
B. In nearly all naturally occurring unsaturated fatty acids.. The double bonds are in the cis configuration.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) A only
(b) B only
(c) Both A and B
(d) Neither A nor B
Ans. (c)

29. In the context of biological oxidation reduction reactions, consider the following enzymes:
A. Acyl Co-A dehydrogenase
B. Glycerol 3-phosphate dehydrogenase
C. Succonate dehydrogenase
Which of the above enzymes employ flavin nucleotide coenzymes?
(a) A only
(b) B and C only
(c) C only
(d) A, B and C
Ans.(d)

30. In the context of comparative study of excretionary system of vertebrates, which one of the following is a special device for water conservation in mammals?
(a) Bowman’s capsule
(b) Proximal convoluted tubule
(c) Loop of Henle
(d) Collecting duct
Ans. (c)

31. Consider the following statements:
A. All enzymes require an additional chemical component called cofactor or coenzyme for their catalytic function.
B. The cofactor for pyruvate kinase is K +
Which of the statements given above is/are correct?
(a) A only
(b) B only
(c) Both A and B
(d) Neither A nor B
Ans. (b)

32. The Michaelis constant is a measure of which one of the following?
(a) Concentration of the enzyme
(b) Catalytic efficiency of the enzyme
(c) Thermo-stability of the enzyme
(d) Affinity of the enzyme for its substrate
Ans. (d)

33. Which one of the following is a conjugated protein?
(a)?-d Glucosamine

(b) Plastocyanin
(c) Amylopectin

(d) Chitin
Ans. (b)

34. Which one of the following does not happen when the  sympathetic nervous system is strongly activated?
(a) Increased heart beat
(b)Secretion of sweat
( c) Constriction of pupils
(d) Decreased. secretion

35. What are the lateral line neuromasts?
(a) Olfactoreceptors
(b) Photoreceptors
(c) Rheoreceptors
(d) Gustatoreceptors

Ans. (c)

36. Consider the following statements:
A. Prosthetic groups in enzymes function as electron acceptors.
B. Prosthetic groups bind to the enzyme always by ionic bonds.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) A only

(b) B only
(c) Both A and B

(d) Neither A nor B

Ans. (b)

37. Consider the following statements:
A. Sus has deciduate placenta.
B. Talpa has non-deciduate placenta.
Which of the statements given above is/are correct?

(a)A only

(b)B only
(c) Both A and B

(d) Neither A nor B

Ans. (d)

38. Which one of the following acts as a precocious urinary bladder in which nitrogenous waste accumulates during the development of chick?
(a) Amnion

(b) Allantois -
(c) Somatopleure

(d) Yolk sac

Ans. (b)

39. With reference to gastrulation in chick, consider the following statements:
A. In the gastrulation of chick, there is neither invagination nor archenteron.
B. The place of origin of endoderm is anterior part of the blasto4erm.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) A only

(b) B only
(c) Both A and B

(d) Neither A nor B
Ans:(d)

40. With reference to the embryonic development
vertebrates, consider the following statements:
A. In the chick, the amnion and chorion have no blood vessels.
B. There is almost no yolk in mammalian eggs therefore, their embryos have no yolk sac.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)A only

(b)B only
(c) Both A and B

(d) Neither A nor B
Ans. (d)

41. With reference to sperms and ova of vertebrates, consider the following statements : -
A. In the spermatozoan, the middle piece containing nucleus and the tail contains mitochondrion.
B. The mature ovum contains a centriole which later helps the zygote in its division. -
Which of the statements given above is/are correct?
(a)A only

(b)B only

(c) Both A and B

(d)Neither A for B

Ans. (b)

42. Which one of the following is the correct statement?
Cortical reaction of egg during fertilization is necessary to
(a) inhibit polyspermy and solubilize the egg membranes
(b) inhibit polyspermy and harden the egg membranes
(c) solitbilize the egg membranes
(d) allow polyspermy and harden the egg membranes

Ans. (b)

43. In the context of the evolution of man, who of the following left evidence of artistic ability in the form of drawings
paintings on the walls of caves?
(a) Cro-magnon man

(b) Java-ape man
(c) Neanderthal man

(d) Peking man

Ans. (a)
44 Considel’ the following geological time periods:
A. Cambrian
B. Jurassic
C. Permian
U. Silurian
Which one of the following is. the corre t chronological
sequence of the above geological time periods?
(a) A—U–C—-B

(b) A—D—-B—-C
(c) D- A -C -B

(d) U—C—-A—-B

45. In the modem horse the weight of the body is sustained by which of the following?
(a) Second, third and fourth digits
(b) Third and fourth digits only
(c) Third digit only
(d) Second digit only

Ans. (c)

46. In which one of the following geological periods did the first bird appear?
(a) PerMian

(b) Triassic
(c) Jurassic

(d) Cretaceous
Ans. (c)

47. Which one of the following statements is not correct:
(a) lchthyosaurus had a dorsal fin that was supported by bone.
(b) Ichthyosaurus had both fore limbs and hind limbs
(c) Jchthyosaurus gave birth to living young ones.,.
(d) Ichthyosaumus became extinct by the end of cretaceous period
Ans. (c)

48. Consider the following statements; -
A. In prairie ecosystem, 60 to 90 percent of the net primary productivity and 90 percent of secondary productivity occur in the soil.
B. In desert ecosystems, micro-arthropods have a very important role in litter decomposition.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) A only

(b) B only

(c) Both A and B

(d) Neither A nor B
Ans. (c)

49. With reference to estuary as ecosystem, consider the following statements:
A. Estuaries are characteristically more productive than the adjacent river or sea.
B. The higher the fluctuation of water level in the estuary, the higher is its productivity.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) A only

(b) B only
(c) Both A and B

(d) Neither A nor B
Ans. (b)

50. A sucker fish attached to the belly of a shark gets a free ride and feeds on the left-overs of shark. This is an example of which one of the following?
(a) Mutualism

(b) Proto-cooperation
(c) Commensalism

(d) Parasitism
Ans. (c)

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>