Flipkart.com

mcq Political science Solved Questions

For more please visit parikshaa

mcq Political science Solved Questions
MCQ Pol Science
Pol Science Objective questions solved
Q. 1. Which one of the following theories is known as ‘Voices from periphery’?

(a) Modernization

(b) Class-struggle

(c) Dependency

(d) Imperialism

Ans. (c)

Q. 2. New Dependency emphasizes on:

(a) surplus extraction as the major cause of underdevelopment

(b) monopoly of trade complemented by a monopoly of land, mines and manpower in developing countries

(c) domination of capital by hegemonic centers

(d) investment by multinational corporations

Ans. (d)

Q. 3. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R)

Assertion (A): Planning in advance for development Textiles and apparels are products in which developed countries have a comparative advantage.

Reason (R): Textiles and apparels have been for long, a labour intensive industries.

In the context of the above two statements. Which one of the following is correct?

Codes:

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

(b) Both A and R are true and R is not the correct explanation of A

(c) A is true but R is false.

(d) A is false but R is true.

Ans. (c)

Q. 4. Who used to concept of ‘associated dependent development?

(a) Ernesto Laclau

(b) Alfred Stepar

(c) Dos Snatos

(d) Fernando Cardosa

Ans. (d)

Q. 5. Environment problems and issues received special attention of the Government of India from the:

(a) Third Five-Year Plan

(b) Fourth Five-Year Plan

(c) Sixth Five-Year Plan

(d) Ninth Five-Year Plan

Ans. (c)

Q. 6. Consider the following events:

1. Nationalization of Banks

2. Pokhran-I

3. Statehood to Goa

4. Passing of the Hindu Code Bill

The correct chronological order of these events is:

(a) 4, 2, 3, 1

(b) 4, 1, 2, 3

(c) 3, 1, 2, 4

(d) 2, 1, 4, 3

Ans. (b)

Q. 7. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):

Assertion (A): Regionalism in Indian politics reflects the cultural diversity of the country.

Reason (R): The Political leaders which up the ethic identities.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Ans. (b)

Q. 8. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):

Assertion (A): The challenge that the Indian state is facing today is how to achieve an equivalence between the state and the civil society within a democratic framework.

Reason (R): Criminalization of politics, political corruption and communal violence stand in the way of creating a value based political culture.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Ans (a)

Q. 9. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):

Assertion (A): The parliamentary democratic system as adopted and operating in India is not capable of responding effectively to the challenge of economic equalities.

Reason (R): The most explosive issues faced by India’s post-independence leadership have been the problems of caste oppressions and socioeconomic inequalities.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Ans. (b)

Q. 10. Communalism in Indian context means:

(a) serving the community in a benefiting manner

(b) using communal identity for political gains

(c) a group of people bound by ethic feelings

(d) creating friendly relations with the other communities

Ans. (b)

Q. 11. In which year did India become a party to the International Convention on Biological Diversity?

(a) 1992

(b) 1993

(c) 1994

(d) 1995

Ans. (a)

Q. 12. As per the 2001 Census, the minimum standards of literacy are:

(a) a person aged 12 years and above who can read and understand any language

(b) a person aged 18 years and above who can read speak and write in any language

(c) a person aged 7 years and above who can both read and write with understanding in any language

(d) a person aged 21 years and above, who can read, speak and write any language

Ans. (c)

Q. 13. Birsa Munda was associated with tribal struggle of:

(a) North East Region

(b) Jharkhand

(c) Nagpur Division

(d) Deccan

Ans. (b)

Q. 14. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R)

Assertion (A): Naxalite movement is an armed struggle of poor peasantry against the landlords.

Reason (R): Naxalite movement was born in the Naxalbari village of Darjeeling District.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true but’ R is not the correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Ans. (b)

Q. 15. Which one of the following is not a Peasant movement?

(a) Telengana Insurrection

(b) Tebhaga Movement

(c) Naxalvadi Movement

(d) Appiko Movement

Ans. (d)

Q. 16. Which one of the following is not an NGO campaigning for Human Rights?

(a) Amnesty International

(b) World Watch

(c) PUCL

(d) Oxfam

Ans. (d)

Q. 17. The well-known theorist of New Social Movement is:

(a) Habermas

(c) Foucault

(b) Karl Marx

(d) Althusser

Ans. (c)

Q. 18. Which of the following pairs is not correctly matched?

(a) Sunderlal Bahuguna                      : Chipko Movement

(b) Sardar Patel                                  : Warli Struggle

(c) Narayanaswamy Naidu : Tamilliga Vyvasaigal Sangam

(d) Ram Manohar Lohia                      : Kagodu Satyagraha

Ans. (b)

Q. 19. Match List- I with List- II and select the correct answer:

List I (Individual)                 List -II (Movement)

A. Sharad Joshi                          1. Gandhian Movement

B. Dattopant Thengadi               2. Chipko Movement

C. Nirmala Deshpande               3. Farmers Movement

D. Sundar Lal Bahuguna            4. Workers’ Movement

Codes:

A B C D

(a) 3 4 1 2

(b) 3 1 4 2

(c) 2 4 1 3

(d) 2 1 4 3

Ans. (a)

Q. 20. Who among the following was the first President of AITUC?

(a) Joseph Baptista

(b) Lala Lajpat Rai

(c) B.P. Wadia

(d) P.C. Joshi

Ans. (b)

Q. 21. Who among the following is associated with Eco- Feminism?

(a) Suman Sahi

(b) Shabana Azmi

(c) Vandana Shiva

(d) Arundhati Roy

Ans. (c)

Q. 22. Who among the following was considered to be a forerunner of backward class movement?

(a) Dr. B.R. Ambedkar

(b) Jyotirao Phule

(c) E.V. Ramsawamy Naicker

(d) Ram Manohar Lohia

Ans. (b)

Q. 23. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):

Assertion (A): A social movement is a particular form of collective behaviour in which the motive to act springs from the attitude of members and the challenges of the society.

Reason (R): Social Groups and movements embrace interest groups and political parties to achieve their goals.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(a) Both A and-R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Ans. (b)

Q. 24. Generally Non-government Organization in India are registered under:

(a) Registration Act, 1860

(b) Registration Act, 1871

(c) Registration Act, 1960

(d) Registration Act, 1948

Ans. (a)

Q. 25. In which year was the Human Rights Protection Law passed in India?

(a) 1986

(b) 1987

(c) 1993

(d) 1995

Ans. (c)

Q. 26. Which one of the following statements is not true with regard to Non-Government Organizations?

(a) They have come to play increasingly constructive role in the development process

(b) They have to redefine their role in accordance with the changing times

(c) The government has to change the bureaucratic

(d) The government should affiliate Non-Government Organization to its respective departments in order to have better control over their functioning

Ans (d)

Q. 27. The scientific method does not emphasize on:

(a) empiricm

(b) values

(c) facts

(d) objectively

Ans. (b)

Q. 28. Jhum cultivation by cutting and burning trees is in practice by indigenous tribes in:

(a) Karnataka

(b) North-Eastern States

(c) Orissa

(d) Jammu and Kashmir

Ans. (b)

Q. 29. Which one of the following social movements is driven more by identity, concerns rather than the ideological concerns?

(a) Narmada movement

(b) Farmers’ movement Karnataka against the MNCs

(c) Sub – caste reservation movements among the Scheduled Castes

(d) Anti-liquor shop campaign in Andhra Pradesh

Ans. (c)

Q. 30. Match List -I (Movements) with List- II (Issues) and select the correct answer using the codes given below the Lists:

List –I                                     List-II

A. Panthers                       1. Agrarian relations

B. Chipko                         2. Environmental

C. Jharkhand                     3. Exploitation discrimination

D. Tebhaga                       4. Statehood

Codes:

A B C D

(a) 4 2 3 1

(b) 3 1 4 2

(c) 4 1 3 2

(d) 3 2 4 1

Ans. (d)

Q. 31. In the eyes of a radical feminist, gender equality can be achieved through:

(a) gradual reform

(b) getting more women elected in legislatures

(c) challenging patriarchy

(d) class struggle

Ans (c)

Q. 32. Which one of the following is not a peasant movement?

(a) Kheda movement

(b) Tabligh movement

(c) Telengana movement

(d) Tebhaga movement

Ans. (b)

Q. 33. Which one of the following non-governmental organizations is exclusively involved in human rights advocacy?

(a) Oxfam

(b) Ford foundation

(c) Amnesty International

(d) Caritas

Ans. (c)

Q. 34. The most essential principle of liberalism is:

(a) Equality

(b) Social justice

(a) Freedom

(d) Democracy

Ans. (c)

Q. 35. Which one of the following doctrines rejects the role of the State as an instrument of social transformation?

(a) Guild socialism

(b) Syndicalism

(c) Fabian socialism

(d) Marxian socialism

Ans. (d)

Q. 36. The formula “from each according to his ability to each according to his work” for the system of distribution in the State was given by:

(a) G.D.H. Cole

(b) Sorel

(c) H.G. Wells

(d) Lenin

Ans. (a)

Q. 37. The Marxian theory of Surplus Value is largely derived from the theory of:

(a) Adam Smith

(b) Ricardo

(c) Malthus

(d) John Stuart Mill

Ans. (b)

Q. 38. Which one of the following is not true of Fabianism?

(a) It regards the transition from capitalism to socialism as a gradual and peaceful process through political agencies already at hand

(b) It sees in the middle class a group that can be utilized in developing the technique of administration on behalf of the new social order

(c) It is an important step in rousing the social conscience of the community in favour of the socialist ideal

(d). It entirely retains the individual ownership of baise industries and system of production and distribution but seeks to control these for social good

Ans. (d)

Q. 39. Which one of the following brands of socialism considers socialism as a refinement and logical conclusion of democracy:

(a) Fabianism

(c) Marxism

(b) Syndicalism

(d) Guild socialism

Ans. (a)

Q. 40. Who among the following thinkers has attempted to apply structuralism to the study of Marxist socialism?

(a) Gramsci

(b) Horkheimer

(c) Sartre

(d) Althuseer

Ans. (d)

Q. 41. Given below are two statements one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):

Assertion (A): Scientific socialism explains history in terms of class struggle.

Reason (R): Class struggle in history takes place as a result of contradictions between the proletariat and the peasantry.

In the context of the above two statements which one of the following is correct?

Codes:

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Ans. (c)

Q. 42. Which of the following are true of socialism?

1. Socialism aims at the elimination of capitalism

2. Socialism stands for the subordination of the interests of the society to the higher interests of the individuals

3. Socialism stands for justice, fair play and liberty. It aims at adding to the sum total of social welfare

4. Socialism stands for the elimination of competition where there is much economic waste

(a) 1, 2 and 3

(b) 1, 3 and 4

(c) 1, 2 and 4

(d) 2, 3 and 4

Ans. (b)

Q. 43. Consider the following statements about the function of the State ascribed to the democratic socialists:

1. They favour collective control and a wide extension of ‘public activities’

2. They believe th individual freedom can be better secured

3. They believe in state ownership of the means of production for the social welfare of the people

4. They believe in strong and prosperous state as end in itself

Which of the above is/are correct? Choose the correct answer from the codes given below:

(a) 1, 2, 3 and 4

(b) 1, 2 and 3

(c) 1 and 2

(d) None

Ans. (b)

Q. 44. Who among the following stated the principle of fascism as a nationalist from of socialism?

(a) Martin Heidegger

(b) Georges Sorel

(c) Alfredo Rocco

(d) Rudolf Kjellen

Ans. (c)

Q. 45. The official philosopher of national socialism was:

(a) Rosenberg

(b) Heidegger

(c) Wagner

(d) Haushofer

Ans. (a)

Q. 46. Which one of the following features distinguishes Nazism from Communism?

(a) Totalitarian state

(b) Lack of individual freedom

(c) Equality of all

(d) Secret police

Ans. (c)

Q. 47. Which one of the following statements enunciates a principle of totalitarianism?

(a) ‘Over himself, over his own body a mind, the individual is sovereign’

(b) ‘He who does not work, neither shows be eat’

(c) ‘Force is the midwife of every society pregnant with a new one’

(d) ‘We live, move and have our being the State’

Ans. (d)

Q. 48. Which of the following thinkers were exponent of Guild Socialism?

1. Robert Owen

2. Graham Wallas

3. Bertrand Russell

4. G.D.H. Cole

(a) l and 4

(b) l and 3

(c) 2 and 4

(d) 3 and 4

Ans. (d)

Q. 49. Lenin’s first important theoretical work relates to:

(a) factors of production

(b) organization of the party

(c) industrial economy

(d) peasant movements

Ans. (c)

Q. 50. “A half-way house between States Socialism and Syndicalism”

This description fits:

(a) Fabian Socialism

(b) Guild Socialism

(c) Marxian Socialism

(d) Platonic Communism

Ans. (a)

1 comment to mcq Political science Solved Questions

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>