Flipkart.com

Mental Ability Free online Practice Test

For more please visit parikshaa

Mental Ability Free online Practice Test
Mental Ability Sample Test Questions
Free Online Mental Ability Test Practice and Preparation Test
Directions (1-4) :In each of the following questions a statement is followed by two assumptions (a) and (b).
Mark answer
(A) if only assumption (a) is implicit
(B) if only assumption (b) is implicit
(C) if both (a) and (b) are implicit
(D) if neither (a) nor (b) is implicit

1. Statement: Ram is the tallest among all the students of Class – x. Assumptions :
(a) The heights of all the students of Class X are known.
(b) No comparison is possible with the students of other classes as there is no information about their heights.
Ans:-A

2. Statement “If you are intelligent we will make you a student of engineering. If not, we will make you intelligent-An advertisement. Assumptions:
(a) All youth want to take admission in engineering course.
(b) Any one who wants to take admission in engineering course, he/she can do so.
Ans:-D

3. Statement: ‘To stop the train pull chain. There is a fine of Rs. 250 for improper use” Assumptions : (a) If chain is pulled the train stops automatically.
(b) Chain can be pulled for improper use.
Ans:-C

4. Statement : It was my fault to depend upon Shyam for financial help.
Assumptions: (a) Financial condition of Shyam is not good.
(b) If one needs financial help then Shyam is not reliable.
Ans:-D

Directions (5-6) Study the following number sequence and answer the questions that follow:
5 1 4 7 3 9 8 5 7 2 6 3 1 5 8 6 3 8 5 2 2 4 3 4 9 6

5. How many odd numbers are the above sequence are immediately
Followed by an odd number?
(A)More than4
(B)2
(C)3
(D)4
Ans:-A

6. How many odd numbers are, there in the sequence which are immediately preceded and also immediately followed by an even number?
(A)5
(B)2
(C)3
(D) 4
Ans:-D

Directions In following letter series some of the letters are missing. The missing letters are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the Correct alternative;

7. ba-.b-aab-a-b
(A) babb
(B) abab
(C) abba
(D) baba
Ans:-C

8. There are four ways and you are coming from south. The way from south takes you away from the coffee house. It you go to straight it will take you to college. In which direction is the temple?.
(A)North
(B)West
(C) South
(D) East
Ans:-B

9. What will the next digit.
17, 24, 34, 31, 38, 68
(A) 45
(B), 53
(C)61,
(D)35
Ans:-A

Directions—(Q. 10—14): Find word from the given alternatives which is dissimilar from other words.

10. (A) John F. Kennedy
(B) Abraham Lincoln
(C) George Washington
(D) Gerald Ford
Ans. (D)

11. (A) gun
(B) Pistol
(C) Dagger
(D) Atom bomb
Ans. (C)

12. (A) Indira Gandhi
(B) Lal Bahadur Shastri
(C) Jawahar Lal Nehru
(D) Dr. Rajendra Prasad
Ans. (D)

13. (A) sword
(B) Needle
(C) Knife
(D) Scissors
Ans. (B)

14. (A) ship
(B) Shikara
(C) Aeroplane
(D) Boat
Ans. (C)

Directions for Questions 15 to 20: Of the six men of the literature X, Y, Z, U, V and W being considered here one belonged to the seventeenth century, two to the nineteenth century and three to the twentieth century. Four were great poets, three great novelists and four great dramatists. One of them wrote poetry oi4y while another wrote dramas only. Two contributed to Bengali literature, one to Hindi, two o Marathi and one to Tamil. The seventeenth century writer wrote dramas only and contributed to Bengali literature. The twentieth century Bengali writer contributed to all the above three forms. Both the Marathi writers belonged to the nineteenth century. One of them contributed to both poetry and novel, while the other wrote poetry only. The Hindi writer belonged to the twentieth century and contributed to poetry and drama. X belonged to the twentieth century. Y wrote poetry as well as novel but no drama, Z contributed to Hindi literature. U was a Marai1i poet of the nineteenth century who did not contribute to any other form of literature, V belonged to the seventeenth century and W contributed to novel and drama.
Now answer the following questions based on the above informations:

15. Which writer other than U contributed to Marathi literature?
(A) X
(B) Z
(C) Y
(D) None of these
Ans. (B)

16. Which writer contributed to all the three forms of literature?
(A) X
(B) Y
(C) Z
(D) None of these
Ans. (A)

17. To which form of literature did V contribute?
(A) Poetry
(B) Novel
(C) Drama
(D) All of these
Ans. (C)

18. To which language did Y contribute in the paragraph?
(A) Bengali
(B) Hindi
(C) Tamil
(D) None of these
Ans. (D)

19. To which language did W contribute?
(A) Bengali
(B) Hindi
(C) Tamil
(D) None of these
Ans. (C)

20. Which two of the following belonged to the twentieth century? -
(A) Y, Z
(B) Z, W
(C) V, W
(D) Y, W
Ans. (B)

2 comments to Mental Ability Free online Practice Test

  • Shakti Pravesh

    15. Which writer other than U contributed to Marathi literature?
    (A) X
    (B) Z
    (C) Y
    (D) None of these

    According to my calculation: C, Means Y. Please cross check and update.

  • duarte

    Please send Principal tat test question with answer

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>