Flipkart.com

Model paper Airman Group ‘Y’ in the IAF Indian Air Force

For more please visit parikshaa

Model paper Airman Group ‘Y’ in the IAF Indian Air Force
Prepare for jobs in Indian Air Force
Online Free preparation material for IAF Airman jobs
Solved paper General Awareness for IAF Jobs

1. As per 1991 census reports, which of the following is not true?
(a) The country’s population was enumerated at 844 million.
(b) India and China together account for more than 1/3rd of the world’s population.
(c) There is a deterioration in the number of females per thousand males
(d) Average annual population growth rate is 2.35 percent
(e) None of these.
Ans. (d)

2. The area declared as a ‘Biosphere Reserve’ is
(a) Nilgiris
(b) Gulf of Mannar
(c) Nokrek
(d) Manas
Ans. (a)

3. Which state has proportionately the largest area covered by forests?
(a) Madhya Pradesh
(b) Bihar
(c) Arunachal Pradesh
(d) Nagaland
Ans. (c)

4. Which of the following statements regarding the natural vegetation of India are true?
1. The high rainfall areas have dense tropical forests.
2. The moderate rainfall areas have monsoon forests.
3. The low rainfall areas have temperate grasslands.
(a) l, 2, 3
(b) l and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3
Ans. (a)

5. The tropical ever forest in India is found in
(a) Kerala
(b) Gujarat
(c) Himachal Pradesh
(d) Jammu & Kashmir
Ans. (b)

6. Canal irrigation is largely practised in
(a) Madhya Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Andhra Pradesh
(d) Tamil Nadu
Ans. (c)

7. The Himalayas are formed by
(a) orogenic forces
(b) centrifugal forces
(c) tectonic forces
(d) epirogenic forces
Ans. (c)

8. The Indian Wild Ass, largely confined to the Rann of Kutch, is fast becoming an endangered species because of
(a) insufficient vegetation
(b) large scale domestication
(c) excessive depredation
(d) poaching
Ans. (a)

9. The dense vegetation in Rajasthan is found in
(a) the Chambal valley
(b) Central Rajasthan
(c) along the Indira Gandhi canal
(d) Aravalli ranges
Ans. (d)

10. The most important fisheries in India are
(a) off-shore
(b) natural inland
(c) deep sea
(d) cultural inland
Ans. (a)

11. Indian forests with conifers are largely distributed in the state of
(a) Himachal Pradesh, Jammu & Kashmir, UP.
(b) M.P., Maharashtra, Kerala
(c) Assam, West Bengal, Gujarat
(d) Tripura, Orissa, Tamil Nadu
Ans. (a)

12. Which of the following river groups flows into the Bay of Bengal?
(a) Narmada, Ganga, Bhramaputra
(b) Krishna, Godavari, Tapti
(c) Ganga, Yamuna, Ravi
(d) Godavari, Bhramaputra, Ganga
(e) Kaveri, Krishna, Narmada
Ans. (d)

13. India’s first launch vehicle SLV-3 was launched from SHAR centre at
(a) Ahmedabad
(b) Car Nicobar
(c) Sriharikota
(d) None of these
Ans. (c)

14. The Korba, the Super Thermal Power Station, which has become the largest in the country, is located in
(a) Goa
(b) Madhya Pradesh
(c) Orissa
(d) Maharashtra
Ans. (b)

15. Among the marine fishes of Bombay, one of the common variety is
(a) Mackerel
(b) Sardine
(c) Catfish
(d) Soles
Ans. (a)

16. To which of the following types does the natural vegetation in the Western Ghats belong?
(a) Deciduous
(b) Alpine
(c) Evergreen
(d) Mangrove
(e) None of these
Ans. (c)

17. The state of Madhya Pradesh has common borders with
(a) 5 states
(b) 6 states
(c) 7 states
(d) 8 states
Ans. (d)

18 The only state in India to have a common border with the state of Sikkim is
(a) Assam
(b) Bihar
(c) West Bengal
(d) Arunachal Pradesh
Ans. (c)

19. Indira Gandhi Canal originates from
(a) Gandhi Sagar Dam
(b) Hirakud Dam
(c) Harike barrage
(d) Bhakra Dam
Ans. (c)

20. Which of the following is correctly matched?
(a) Kolhapur : Maharashtra
(b) Shimoga : Kerala
(c) Allepey : Karnataka
(d) Murshidabad : Gujarat
Ans. (a)

21. In the Deccan peninsula, the natural vegetation is mainly controlled by
(a) altitude.
(b) soil conditions
(c) rainfall
(d) irrigation
Ans. (c)

22. Marble is mainly found in
(a) Himachal Pradesh
(b) Karnataka
(c) Uttar Pradesh
(d) Rajasthan
Ans. (d)

23. Which one of the following was earlier known as the Lushai Hills District?
(a) Meghalaya
(b) Tripura
(c) Nagaland
(d) Mizoram
Ans. (d)

24. Which of the following is the largest district of Rajasthan?
(a) Jaipur
(b) Bikaner
(c) Jodhpur
(d) Jaisalmer
Ans. (d)

25. Which of the following states has the maximum urban population?
(a) Uttar Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Tamil Nadu
(d) West Bengal
Ans. (a)

26. Which of the following is correctly matched?
(a) Nasik : Gujarat
(b) Ernakulam : Andhra Pradesh
(c) Bolangir : Orissa
(d) Mandya : Rajasthan
Ans. (c)

27. India’s feeder airline is known as
(a) l. A
(b) Vayudoot
(c) Air Asiatic
(d) U.B. Air
Ans. (b)

28. In Rajasthan, rich deposits of marble mostly occur in the district of
(a) Ajmer
(b) Kota
(c) Nagaur
(d) Bikaner
Ans. (c)

29. The Terai areas of North India have over- abundance of surface water because of
(a) the heavy rains throughout the year
(b) abundance of natural springs
(c) rivers with flat valleys spread water over large areas
(d) large scale seepage of water from Bhabars in north
Ans. (b)

30. I. R. S – l B is
(a) a research station set up by India in Antarctica
(b) an Indian space station in Bangalore
(c) an Indian remote sensing satellite
(d) None of these
Ans. (c)

31. Obra, where a large thermal power station has been built, is in
(a) Madhya Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Uttar Pradesh
(d) Bihar
Ans. (c)

32. Which of the following mountain ranges is spread over only one state in India?
(a) Sahyadri
(b) Ajanta
(c) Satpura
(d) Aravalli
Ans. (b)

33. River Chambal flows through
(a) U.P., Rajasthan and Gujarat
(b) U.R, M.P. and Bihar
(c) U.P., M.P. and Rajasthan
(d) Maharashtra, UP. and Gujarat
Ans. (c)

34. Which of the following best describes Vikram Immarsat?
(a) India’s first indigenously built satellite
(b) India’s newly acquired RADAR system
(c) India’s first Inter Continental Ballistic Missile
(d) India’s first satellite mobile communication land-earth station
Ans. (d)

35. India’s first Ladies Special’ suburban train was started by which of the following zones of Indian Railways?
(a) Northern
(b) Central
(c) Western
(d) Southern
(e) Eastern
Ans. (c)

36. The most advanced launch vehicle in India incorporating cryo-engine technology is going to be
(a) SLV
(b) ASLY
(c) GSLV
(d) PSLV
Ans. (c)

37. The Narmada originates in
(a) Maharashtra
(b) Gujarat
(c) Rajasthan
(d Madhya Pradesh
(e) Karnataka
Ans. (d)

38. The Them dam is built on
(a) Sutlej
(b) Chenab
(c) Jhelum
(d) Ravi
Ans. (d)

39. Consider the following two statements:
1. Development of the Luni river in western Rajasthan is aided by the German Development Bank.
2. Some water supply projects in Kerala are assisted by the Dutch Government.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 1 and 2
(d) None
Ans. (c)

40. Given below is a list of ports of the western coast of India:
1. Marmugao
2. Ratnagiri
3. Quilon
4. Okha
Which of the following represents them in their logical order from north to south?
(a) l, 4, 2, 3
(b) 2, 4, 3, 1
(c) 3, 1, 4, 2
(d) 4, 2, 1, 3
Ans. (d)

20 comments to Model paper Airman Group ‘Y’ in the IAF Indian Air Force

  • how to get the job in indian airforce

  • deva

    sir, would u plzz provide me with group -x model test papers

  • Arun Kumar Singh

    sir,
    please tell how i join airforce

  • anup

    sir i have 60 percent marks but when i apply for the post of air man group y then why i am not called for the exam please send me the reason behind it because i have a lacking desore to join the air force

  • Nitesh Sharma

    Sir,
    please tell how I join airforce

  • DEVESH TANWAR

    sir , what i do for join air force

  • kunal dhingra

    sir,i know about the iaf exam for group y

  • Gordhan

    i wantsom model paper plz help me any one

  • Dear sir,
    i have 10th qualification in 70%.please tell me i am apply GROUP ‘X’, OR GROUP ‘Y’. You are mention 10th overall aggeregate candidates apply in GROUP ‘ X’.
    But i am confuse. so please tell me sir.

  • vijay kala

    I wanna get information about the rallies of airforce anywhere,anytime . send me the news specially for uttrakhand airforce rally.
    and try to provide me the related exam paper of this exam.
    please i need it

  • sir,
    actually my date of birth is 10-10-1990 and i also filled the form and now i am think that may i applicable for air force Y group. please sir promptly reply my answer in my mail. if you send me than you will be grateful.

  • bikas thakur

    sir i want to know that from which fields the general awerness question are going to be from
    such political,agricultural,about rivers for group x of airforce examination.
    please leave a reply.

  • chandan singh

    very good thing…..

  • DINESH RANA

    respected sir how much marks i should get in y trade written test to be in the merit list?

  • l.ramu

    i wantto show previous papers

  • vj raaja

    that’s a very good material for those who want to learn. in my suggestion more papers of this kind should be published by the website.

    thank you

  • After I beg bless from God, to become a member of NASA it is my aim.I began my life as a player of martial arts.
    have already completed class 12 in first class and long term course in computer application and internet afflied to USA.I began my college life in Mumbai.My father want me to become air force officer so I want to bring his dream comes true.Lastly I believe that you will sure pray also for me to become airman in group Y trades for the first time.Thanks

  • vasant

    nice but sould be more e-paper

  • avinash sharma

    sir
    In airmen exam negative marking or not

  • avinash sharma

    In airmen exam negative marking or not in y group post

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>