Flipkart.com

Model Paper RVPNL, RVUNL jobs General Awareness

For more please visit parikshaa

Model Paper RVPNL, RVUNL jobs General Awareness
Sample paper for Accounts Officer,Accountant,Junior Accountant jobs
Syllabus
For the post of Accounts Officer:

Part- A :- Accounting(100 Marks), Auditing (60 Marks) & Taxation (40 Marks)
(Maximum marks– 200; 100 Questions)
(i) Corporate Accounting.
(ii) Income Tax
(iii) Cost Accounting
(iv) Theory and Practice of Auditing
(v) Management Accounting, Advanced Cost Accounting, Cost and
Management Audit, Computer Application in Accounting,
Taxation Law and Practice, Advanced Financial Accounting

Part- B :- General English & General Awareness
(Maximum marks–100; 100 Questions)
(a) General English (50 Marks) :
(i) Comprehension of given passages.
(ii) Vocabulary
(iii) English Grammar
(b) General Awareness (30 marks) :
(i) Current Affairs
(ii) General Science
(iii) Geography and Natural Resources
(iv) Agriculture and Economic Development
(v) History and culture
(c) Mental Aptitude/Reasoning (20 Marks)

For the post of Accountant & Junior Accountant: -
Part- A :- Accounting, Auditing & Taxation
(Maximum marks– 300; 100 Questions)
(i) Corporate Accounting.
(ii) Income Tax
(iii) Cost Accounting
(iv) Theory and Practice of Auditing
(v) Management Accounting, Advanced Cost Accounting, Cost and
Management Audit, Computer Application in Accounting,
Taxation Law and Practice, Advanced Financial Accounting

Part- B :- General English & General Awareness
(Maximum marks–100; 100 Questions)
(a) General English:
(i) Comprehension of given passages.
(ii) Vocabulary
(iii) English Grammar
(b) General Awareness:
(i) Current Affairs
(ii) General Science
(iii) Geography and Natural Resources
(iv) Agriculture and Economic Development
(v) History and culture
Questions shall be asked to adjudge knowledge of candidates
with special reference to Rajasthan also.

Sample paper general Awareness

GK Model Paper

1. A tree species in Mauritius failed to reproduce because of the extinction a fruit-eating bird. Which one of the following was that bird?

(1) Dove

(2) Dodo

(3) Condor

(4) Skua

Ans. (2)

2. Devaluation of a currency means:

(1) Reduction in the value of a currency vis-a-vis major internationally traded currencies

(2) Permitting the currency to seek its worth in the international market

(3) Fixing the value of the currency in conjunction with the movement of the value of in basket of predetermined currencies

(4) Fixing the value of a currency in multilateral consolation with the IMF, the

Wor1d Bank and major trading partners

Ans. (1)

3. Indira Gandhi planetarium is located at:

(1) Allahabad

(2) Lucknow

(3) Gorakhpur

(4) Mathura

Ans. (2)

4. The Himalayas are formed of parallel fold ranges of which the oldest ranges is

(1) The Sivalik Range

(2) The Lesser Himalayas

(3) The Great Himalayan Range

(4) The Dhaula Dhar Range

Ans. (3)

5. The main function of the I.M.F. is to:

(1) Arrange international deposits from banks

(2) Help to solve balance of payments problems of member countries

(3) Act as private sector lending arm of the World Bank

(4) Finance investment loans to developing countries

Ans. (2)

6. A meteor is:

(1) A rapidly moving star

(2) A piece of matter which has entered the earth’s atmosphere from outer space

(3) Part of a constellation

(4) A comet without a tail

Ans. (2)

7. Consider the following statements:

1. National Thermal Power Corporation has diversified into hydropower sector.

2. Power Grid Corporation of India has diversified into telecom sector.

Which of the statements given above is/are correct?

(1) 1 only

(2) 2 only

(3) Both 1 and 2

(4) Neither l nor 2

Ans. (1)

8. The first bird is believed to have appeared on the surface of the earth:

(1) 300 million years ago

(2) 200 million years ago

(3) 150 million years ago

(4) 100 million years ago

Ans. (3)

9. Which one of the following types of erosion is responsible for the formation of Chambal Ravines?

(1) Splash

(2) Sheet

(3) Rill

(4) Gully

Ans. (4)

10. The only anthropoid ape to be found in India is the:

(1) Hanuman monkey

(2) Lion tailed macaque of Western Ghats

(3) Slow loris of Assam

(4) White browed gibbon of Assam

Ans. (4)

11. Tarun Bharat Sangh an organization based in a village near Alwar (Rajasthan) has become famous because of:

(1) Cultivation of generically modified cotton

(2) Rehabilitation of women victims of AIDS

(3) Livelihood project’s for destitute rural women

(4) Rainwater harvesting

Ans. (4)

12. Which one of following pairs is not correctly matched?

Unit of Indian Railways   :  Location

(1) Railway Staff College                                            : Vadodra

(2) Central Origination for Railway Electrification     : Varanasi

(3) Wheel and Axel plant                                             : Bangalore

(4) Rail Coach Factory                                                 : Kapurthala

Ans. (2)

13. Convertibility of the rupee implies:

(1) Being able to convert rupee notes into gold

(2) Allowing the value of the rupee to be fixed by market forces

(3) Freely permitting the conversion of rupee to other major currencies and vice versa

(4) Developing an international market for currencies in India

Ans. (3)

14. Phenylketonuria is an example of an inborn error of metabolism.

This “error” refers to:

(1) Hormonal overproduction

(2) Atrophy of endocrine glands

(3) Inherited lack of an enzyme

(4) Non disjunction

Ans. (3)

15. Toramana belonged to the ethnic horde of the:

(1) Scythians

(2) Hunas

(3) Yue-chis

(4) Sakas

Ans. (2)

16. The difference between a bank and non-banking financial institution (NBFI) is that:

(1) A bank interacts directly with customers while an NBFI interacts with banks and government

(2) A bank indulges in a number of activities relating to finance with a range of customers, while an NBFI is mainly concerned with the term loan needs of large, enterprises

(3) A bank deals with both internal and international customers while’ an NBFI is mainly concerned with the finances of foreign companies

(4) A bank’s main interest is to help in business transactions and saving/investment activities while an NBFI’s main interest is in the stabilization of the currency.

Ans. (2)

17. Consider the following statements:

1. Damodar Valley Corporation is the first multipurpose valley project of independent India.

2. Damodar Valley Corporation includes thermal and gas power stations.

Which of the statements given above is/are correct?

(1) 1 only

(2) 2 only

(3) Both 1 and 2

(4) Neither 1 nor2

Ans. (3)

18. Which of the following international events influenced the course of the national movement in India before the advent of Mahatma Gandhi?

1. Italian-Abyssinian War, 1898

2. Boxer Movement in China

3. Revolutionary Movement in Ireland

4. Victory of Japan in the Russia-Japanese war.

Choose the correct answer from the codes given below:

(1) 1, 2 and 3

(2) 1, 2 and 4

(3) 3 and 4

(4) 1, 2, 3 and 4

Ans. (4)

19. An aeroplane takes off from 30° North latitude 50° East longitude and land at -the opposite end of the earth. Where does it land?

(1) 30? North latitude 50° West longitude

(2) 30° South latitude 50° West longitude

(3) 50° North latitude 50° West longitude

(4) 30° South latitude 130° West longitude

Ans. (4)

20. The first Indian ruler who joined the Subsidiary Alliance was:

(1) The Nawab of Awadh

(2) the Nizam of Hyderabad

(3) Peshwa Baji Rao II

(4) The King of Travancore

Ans. (2)

21. Who among the, following is said to have witnessed the reigns of eight Delhi Sultan? (1) Ziauddin Barani

(2) Shams-i- Siraj Afif

(3) Minhaj – us – Siraj

(4) Amir Khusrau

Ans. (4)

22. Who was the last ruler of the Thughluq dynasty of the Delhi Sultanate?

(1) Firuz Shah Thughluq

(2) Ghiyas-ud-din Tughluq Shah II

(3) Nasir-ud-din Mahmud

(4) Nasrat Shah

Ans. (3)

23. Which of the following electoral systems have been adopted for various elections in India?

1. System of direct election on the basis of adult suffrage

2. System of porpportiona1 representation by means of the single transferable vote

3. List system of proportional representation

4. Cumulative system of indirect elections

Select the correct answer form the codes given below

(1) 1 and 2

(2) l and 3

(3) l, 2 and 3

(4) 2, 3 and 4

Ans. (3)

24. The first Indian ruler to organize pilgrimage at the expense of the state was:

(1) Alauddin Khilji

(2) Feroz Tughlaq

(3) Akbar

(4) Aurangzeb

Ans. (2)

25. Water is a good solvent of ionic salts because:

(1) It has a boiling point

(2) It has a high dipole moment

(3) It has a high specific heat

(4) It has no colour

Ans. (2)

26. Consider the following statements:

1. Andhra Pradesh has the longest coastline.

2. Gujarat has the highest number of Airports.

Which of the statements given above is/are correct?

(1) 1 Only

(2) 2 only

(3) Both 1 and 2

(4) Neither 1 nor 2

Ans. (2)

27. Which one of the following sets is correctly matched?

(1) Diphtheria, Pneumonia and Leprosy                                  : Hereditary

(2) AIDS, Syphilis and Gonorrhea.                                          : Bacterial

(3) Colour blindness, Hemophilia and Sickle cell anemia       : Sex linked

(4) Polio, Japanese B encephalitis and Plague                         : Viral

Ans. (3)

28 Which of the following is/are among the functions of the Election Commission of India?

1. Conduct of election for the pots of the Speaker and the Deputy Speaker of the

Lok Sabha and the Deputy Chairman, of the Rajya Sabha

2. Conduct of election to the Corporations and Municipalities

3. Deciding on all doubts and disputes arising out of elections.

Select the correct answer from the correct codes given below:

(1) l and 2

(2) l and 3

(3) 2 and 3

(4) None of these

Ans. (4)

29. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below:

List-I (Region)

A.Ca1ifornia

B. West Australia

C. Bangladesh

D. Siberia

List-II (Type of Climate)

1. Mediterranean

2. Tropical Monsoon

3; Cold Temperate

4. Hot Desert

Code:

A B C D

(1) 1 2 3 4

(2) 1 4 2 3

(3) 2 3 4 1

(4) 2 4 1 3

Ans. (4)

30. Who among the following ladies wrote a historical account during the Mughal period?

(1) Gulbadan Begum

(2) Nurjahan Begum

(3) Jahanara Begum

(4) Zebun Nisaa Begum

Ans. (1)

31. The oldest monarchy in the word is that of:

(1) U.K.

(2) Nepal

(3) Saudi Arabia

(4) Japan

Ans. (4)

32. Which, one of the following vitamins is considered to be a hormone?

(1) A

(2) B

(3) C

(4) D

Ans. (4)

33. The technique used to transmit audio signals in television broadcasts is:

(1) Amplitude Modulation

(2) Frequency Modulation

(3) Pulse Code Modulation

(4) Time Division Multiplexing.

Ans. (2)

34. To know whether the rich are getting richer and the poor getting poorer, it is necessary to compare:

(1) The Wholesale price index over different period’s of time for different regions

(2) the distribution of income of an enigmatical set of income recipients in different periods of time

(3) the distribution of income of different sets of income recipients at a point of time

(4) the availability of food grains among two sets of people, one rich and the other poor, over different periods of time

Ans. (2)

35. The highest milk producing breed of goat in India is:

(1) Barbari

(2) Jamnapari

(3) Black Bengal

(4) Beetal

Ans. (2)

36. Monazite is an ore of:

(1) zirconium

(2) thorium

(3) titanium

(4) iron

Ans. (2)

37. If safe storage is to be ensured, the moisture content of food at the time of harvesting should NOT be higher than:

(1) 14 per cent

(2) 16 per cent

(3) 18 per cent

(4) 20 per cent

Ans. (1)

38. The great Asian river Mekong does not run through:

(1) China

(2) Malaysia

(3) Cambodia

(4) Laos

Ans. (2)

39 Farm land tends to erode most rapidly when planted with:

(1) sorghum

(2) potato

(3) wheat

(4) clover

Ans. (1)

40. Rennin and lactase, the enzymes required to digest milk, disappear in the human body by the age of:

(1) two

(2) three

(3) five

(4) eight

Ans. (4)

41. Which one of the following statements regarding the ‘Veto” power in the Security Council is correct according to the United Nations Charter?

(1) The decisions of Security Council on all non procedural matters must be made by an affirmative vote of Nine members, including the concurring votes the permanent members of the Council

(2) Every permanent member of the Security Council can prevent any decision from being accepted by vetoing it

(3) The term veto was used under Article 27 of the United Nations Charter to enable any permanent member of the Security Council to prevent any resolution from being passed by the majority

(4) Any member of the Security Council can prevent any resolution from being passed by voting against it

Ans. (2)

42. Haemoglobin is dissolved in the plasma of:

(1) frog

(2) fish

(3) man

(4) earthworm

Ans. (4)

43. In which organ of the human body are the lymphocyte cells formed?

(1) Liver

(2) Long bone

(3) Pancreas

(4) Spleen

Ans. (2)

44. The greatest diversity of animal and plant species occurs in:

(1) temperate deciduous forests

(2) tropical moist forests

(3) heavily polluted rivers

(4) deserts and savannas

Ans. (2)

45. The colour of an opaque object is due to the colour it:

(1) absorbs

(2) refracts

(3) reflects

(4) scatters

Ans. (1)

46. The table below compares apparel exports of various countries between the ‘years’ 1980 and 1990:

Apparel Exports of various countries ($ billion)
1980 1990
Hong Kong

Italy

China

S. Korea

Thailand

India

Indonesia

Malaysia

4.98

4.58

1.63

2.95

0.27

0.59

0.10

0.15

15.41

11 .84

9.67

7.88

3.33

2.O

1.65

1.32

Which one of the following statements in NOT true?

(Restricting consideration to countries listed in the table only)

(1) Thailand has overtaken India in apparel export performance between 1980 and 1990

(2) Total apparel export from the countries listed has increased (in dollar terms) between 1980 and 1990 part of this is likely to be due to global inflation

(3) India’s share of the apparel exports market has increased

(4) Maximum improvement in apparel export performance, has been achieved by Indonesia

Ans. (4)

48. Which of the following fish is bread exclusively in the cold regions of India?

1 Catla

2. Tinca

3. Bhekti

4. Trout

Choose the correct answer from the codes given below:

(1) 1 and 2

(2) 1 and 4

(3) 2 and 4

(4) 3 and 4

Ans. (3)

47. When it is noon along 82° 30’ E longitude along what degree of longitude it will be

6:30 a.m.?

(1) along 165° E

(2) along 67° 30’ W

(3) 0° E or W

(4) along 82° 30’ W

Ans. (3)

49. The time taken by the Sun to revolve around the centre of our galaxy is:

(1) 25 million years

(2) l00 million years

(3) 250 million years

(4) 500 million years

Ans. (3)

50. The significance of the Bengal Regulation of 1793 lies in the fact that:

(1) it provided for the establishment of the Supreme Court

(2) it restricted the application of English law to Englishmen only

(3) it accommodated the personal laws of Hindus and Muslims

(4) it provided for the appointment of the Indian Law Commission

Ans. (4)

16 comments to Model Paper RVPNL, RVUNL jobs General Awareness

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>