Flipkart.com

Model Test paper Post Office Assistants Exam previous papers based

For more please visit parikshaa

Model Test paper Post Office Assistants Exam previous papers based
practice paper for post office assistants exams in india
This test paper Contains
GK
Reasoning
Mathematics
1. The thief made a clean breast of his crime. The phrase ‘made a clean breast of’ means
(A) cleaned his chest
(B) fought for
(C) faced bravely
(D) confessed without hiding anything
2. The mother of the victim left………. in her efforts to get the culprit convicted.
The blank can be filled by.
(A) resigned to her fate
(B) home
(C) no stone unturned
(D) right

3. Complete the following proverb
“Rome was not built in a
(A) day
(B) week
(C) month
(D) year

4. ‘Phobia’ means
(A) hobby
(B) payment made before using a service
(B) study of something
C) fear of something
(D) craze
5. ‘Post-Paid’ means
(A) a post office term
(B) payment made before using a service
(C) payment made after using a service
(D) payment made at the time of using the service

6. Complete the phrase : “As faithful as a
(A) cat
(B) donkey
(C) dog
(D) fox

7. A doctor who specializes in the treatment of children is called?
(A)pedestrain
(B)pediatrician
(C)pedologist
(D) pedigree

8 The police are ………………….the theft in the office. The blank can be filled by.
(A) instigating
(B)interrogating
(C)investigating
(D)introspecting

9.The Supervisor needs a ……..of scissors for opening the envelope.
(A)pair
(B) pear
(C)pare
(D) twin

10. The collective noun for a group of elephants is?
(A)group
(B) gang
(C)pack
(D) herd

11. How many minutes before 12 Noon is it when it is 10:35 a.m.?
(A)86
(B) 87
(C)85
(D) 84

12. Statements:
All scientists are fools.
All fools are intelligent.
Conclusions:
I. All scientists are intelligent.
II. All intelligent people are scientists.
III. All intelligent people are fools.
IV. Some intelligent people would be scientists.
(A) Only I is correct
(B) Only IV is correct
(C) Only I and IV are correct
(D) Only II and IV are correct

13. Ramesh walked 10 metres towards north, took a left turn and walked 75 metres, again took a left turn and walked 100 metres and stopped walking.
What direction was he facing when he stopped walking?
(A) north
(B) south
(C) north-west
(D) south-east
14. Pick the odd one out
(A)fruit
(B) flower
(C)leaf
(D) petal
15. Pick the odd one out
(A)cuckoo
(B) crow
(C)bat
(D) parrot
16. Pick the odd one out
(A)gold
(B) copper
(C)silver
(D) brass
17. Identify the city which is the odd one out?
(A) Patna
(B) Ranchi
(C) Raipur
(D) Jamshedpur

18.The leading producer of tin in the world is?
(A) Bolivia
(B) Brazil
(C)Indonesia
(D) Malaysia

19. Which is the odd one out in the following?
(A) Triangle
(C) Circle
(B) Rectangle
(D) Sphere

20. If we are viewing an angle of 3° through a magnifying glass capable of magnifying 3 times, how big would the angle look?
(A)9°
(B) 30°
(C)6°
(D) 12°

21. 300 bananas were purchased at As. 128 a hundred. What should be the selling price per dozen, if a profit of Rs. 66 is to be made?
(A)Rs. 15
(B) Rs.18
(C)Rs. 20
(D) Rs 21

22. Choose the correct algebraic statement for the following
“A number is equal to 3 less than three times another number.”
(A) y=3x—3
(B) y=3x/3
(C) y=3x+5
(D) 3y=3x—3

23. Which of the following numbers is divisible by 18 (remainder 0)?
(A) 245678
(B) 2456789
(C) 2445678
(D) 2455678

24. A 4 cm x 4 cm x 4 cm brick weights 64 kg. What would be the weight of a brick of size 1 cm x 1 cm x 1 cm?

(A)32 kg
(B)8 kg
(C)16kg
(D) 1 kg

25. What is the angle between the hour hand and the minute hand at 6.30 p.m.?
(A)0°
(B)15°
(C)30°
(D)195°

26. Mr. Dhoni has 5 pairs Of white gloves and 5 pairs of black gloves, which he keeps in a box. If he picks 3 gloves at random, what is the probability that he will get a matching pair?
(A)0.5
(B) 0.75
(C)0.9
(D)1

27. If the length and breadth of a room are 48 feet and 24 feet respectively, and the space diagonal (one corner on ceiling to opposite corner on floor) is 56 feet, what is the height of the room?
(A)l4 feet
(B) 15 feet
(C)16 feet
(D) l7 feet

28. What is the next number in the following sequence?
0,1,1,2,3,5,8,13,21,34
(A)50
(B) 55
(C)53
(D) 51

29. ‘34’ is related to 12’ in the same way as ‘59’ is related to?
(A)95
(B) 54
(C)45
(D) 17

30.If 20 x X = 20 + X, what is the
value of X?
(A) 19/20
(B)18/20
(C) 18/19
(D)20/19

31. Which neighboring country of India embraced democracy recently to become the world’s youngest democracy?
(A)Nepal
(B) Bhutan
(C) Pakistan
(D) Sri Lanka
32. Which of the following took over the Anglo Dutch Steel Company Corus?
(A) Arcelor Mittal
(B) Steel Authority of India Ltd.
(C) Tata Steel
(D) Jindal Steel
33. For International payments Indian currency is linked to?
(A) Gold Standard
(B) International Oil Price
(C) American Dollars
(D) Pound Sterling
34. Which organization, headed by Indian environmentalist Dr. A. K. Pachauri has been awarded
Nobel Peace Prize in 2007?
(A) International Global Warming
(B) International Environment Panel
(C) International Panel on Pollution Control
(D) International Panel on Climate change

35. Which day is observed as the World Habitat Day?
(A) March27
(B) September 30
(C) October 5
(0) October 2

36. Which game will be played for the first time in 2010 Asian Games?
(A) Twenty-20 Cricket
(B) Kabaddi
(C) Kho-Kho
(D) Gilli Danda

37. Reserve Bank of India is a?
(A) Private Bank
(B) Commercial Bank
(C) Foreign Bank
(D) Central Bank

38.Which of the following rivers have almost the same point of origin?
(A) Brahmaputra and Indus
(B) Brahmaputra and Ganga
(C) Godavari and Krishna
(0) Indus and Gangs

39. What is the main advantage of transplantation method of sowing rice?
(A) It helps in early harvesting
(B) The draining of water from the field before harvesting is made easy
(C) It is helpful in achieving an economical use of water and a higher yield of grain
(D) It ensures maximum utilization of land

40.All of the following rivers flow into or join the Ganges on its left side except?
(A)Gomti
(B) Gandak
(C)Son
(0) Kosi
41. As the height above sea level increases, the temperature?
(A) Decreases
(B) Increases
(C) First decreases and then increases
(D) Change of height has no effect on temperature
42. Which of the two planets listed below are closer to the sun than the earth?
(A) Mercury and Mars
(B) Mercury and Venus
(C) Venus and Mars
(D) Jupiter and Saturn

43. Which of the following countries is not in the continent of Asia?
(A)Lebanon
(B) Libya
(C)Japan
(D) Singapore

44.The land masses of India and Sri Lanka are connected by which of the following straits?
(A) Bass Strait
(B) Bering Strait
(C) Malacca Strait
(D) Palk Strait

45. Which of the following is not correctly matched?
(A) Manipur—Imphal
(B) Meghalaya—Shillong
(C) Mizoram—Agartala
(0) Nagaland—Kohima

46. From North to South, the correct sequence of the following sea ports is?
(A) Chennai, Tuticorin, Vishakapatnam, Paradip
(B) Paradip, Chennai, Vishakapatnam, Tuticorin
(C) Paradip, Vishakapatnarn, Tuticorin, Chennai
(D) Paradip, Vishakapatnam, Chennai, Tuticorin
47. The International Date Line is located in the?
(A) Pacific Ocean
(B) Indian Ocean
(C) Atlantic Ocean
(D) Arctic Ocean

48. Which Bank has recently changed its name to Axis Bank?
(A) HDFC Bank
(B) Citi Bank
(C) ICICI Bank
(D) UTI Bank

49. What is the expanded form of MICA?
(A) Magnetic ink Character Recognition
(B) Magnetic Ink Code Reader
(C) Magnetic Inline Character Reader
(D) Magnetic Inline Code Reader

50. Which sector contributes most towards the GDP of India?
(A) Iron and Steel Industry
(B) Railway
(C) Cotton Textile industry
(D) Service Sector

Answers:

1 D
2 C
3 A
4 C
5 C
6 C
7 B
8 C
9 A
10 D
11 C
12 C
13 B
14 A
15 C
16 D
17 D
18 D
19 D
20 B
21 B
22 A
23 C
24 D
25 B
26 D
27 C
28 B
29 C
30 D
31 A
32 C
33 C
34 D
35 C
36 C
37 D
38 A
39 C
40 C
41 A
42 B
43 B
44 D
45 C
46 D
47 A
48 D
49 A
50 D

1 comment to Model Test paper Post Office Assistants Exam previous papers based

  • jitender

    pls send me the solved paper of Model Test paper Post Office Assistants Exam previous papers based

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>