Flipkart.com

MPPSC sample papers GS general awareness

For more please visit parikshaa

MPPSC sample papers  GS general awareness
Solved Model Papers of MP PSC State Service (Pre) Exam
Free Exam Material: MP PSC (Pre) Exam,
Solved question papers of MP PSC exam of general studies GK
1. The first Europeans to start trade with India were the—
(a) Portuguese
(b) British
(c) French
(d) None of these
Ans. (d)

2. Which one of the following ensures personal freedom?
(a) Mandamus
(b) Habeas Corpus
(c) Warranto
(d) None of these
Ans. (b)

3. Herbicides are chemicals which control—
(a) fungi
(b) weeds
(c) nematodes
(d) insects
Ans. (b)

4. The ro1e of chlorophyll in photosynthesis is—
(a) absorption of water
(b) absorption of light
(c) absorption of CO2
(d) none of these
Ans. (b)

5. Which city is called the Silicon Valley of India?
(a) Hyderabad
(b) Bangalore
(c) Mumbai
(d) Chennai
Ans. (b)

6. All revenues received, loans raised by Union Govt. go into
(a) Public Accounts of India
(b) Contingency Fund India
(c) Consolidated Fund of India
(d) None of these
Ans. (a)

7. Lines on a map, where pressures are equal are called—
(a) Longitudes
(b) Latitudes
(c) Isobars
(d) Isotopes
Ans. (c)

8. Largest river in the world is—
(a) Nile
(b) Brahmaputra
(c) Amazon
(d) Mississippi
Ans. (c)

9. The time gap between two sessions of Parliament must not exceed—
(a) 3 months
(b) 6 months
(c) 9 months
(d) 1 year
Ans. (b)

10. Acupuncture is widely practiced in—
(a) India
(b) America
(c) China
(d) Germany
Ans. (c)

11.’James Bond’ is a character created by—
(a) Ian Fleming
(b) Perry Mason
(c) Agatha Christie
(d) Wode House
Ans. (a)

12. The oceans cover……. of the surface of the earth.
(a) 71 %
(b) 60 %
(c) 81 %
(d) 90 %
Ans. (a)

13. The term Grand Slam is associated with—
(a) Billiards
(b) Chess
(c) Cricket
(d) Bridge & Tennis
Ans. (d)

14. The study which deals with secret writing is known as—
(a) cryptography
(b) scretology
(c) cytography
(d) cryptology
Ans. (d)

15. City of Golden gates is—
(a) Havana
(b) San Francisco
(c) London
(d) Paris
Ans. (d)

16. The ‘stones’ formed in human kidney consist mostly of—
(a) calcium oxalate
(b) magnesium sulphate
(c) sodium chloride
(d) sodium phosphate
Ans. (c)

17. IC chips used in computers are usually made of—
(a) lead
(b) silicon
(c) chromium
(d) gold
Ans. (b)

18. Which is the capital of Manipur?
(a) Dispur
(b) Imphal
(c) Agartala
(d) None of these
Ans. (b)

19. Who is the first Indian Field Marshal?
(a) K. M. Kariappa
(b) SHFJ Manekshaw
(c) Sunderji
(d) None of these
Ans. (b)

20. Yakshagana is famous dance of which state?
(a) Andhra Pradesh
(b) Orissa
(c) Karnataka
(d) Tamil Nadu
Ans. (c)

21. How many squares are there in a Chess Board?
(a) 36
(b) 48
(c) 64
(d) 72
Ans. (c)

22. Which city is famous for oranges?
(a) Ratnagiri
(b) Darjeeling
(c) Nagpur
(d) Lucknow
Ans. (c)

23. ‘Waterloo’ is situated at—
(a) England
(b) France
(c) Spain
(d) Belgium
Ans. (d)

24. Problems of Salinity and acidity in Soil’s remedy is—
(a) dry agricultural process
(b) plantation
(c) use of Gypsum in the land
(d) none of these
Ans. (c)

25. ‘Malachite’ is the ore of which mineral?
(a) Copper
(b) Silver
(c) Magnesium
(d) Iron
Ans. (a)

26. Which of these acids is used in lead storage battery?
(a) Sulphuric acid
(b) Hydrochloric acid
(c) Nitric acid
(d) Acetic acid
Ans. (a)

27. President of India dissolves the Parliament on the—
(a) advice of Prime Minister
(b) advice of Vice-President
(c) advice of Speaker of Parliament
(d) advice of Chief Justice of Supreme Court
Ans. (a)

28. Members of Union public Service Commission give their resignation to—
(a) President
(b) Chairman of Union Public Service Commission
(c) Chief Justice of Supreme Court
(d) Prime Minister
Ans. (a)

29. Tri-cameral structure in Panchayati Raj was given by—
(a) Balwant Rai Mehta Committee
(b) Ashok Mehta Committee.:
(c) Vishweshwaria
(d) Singhvi Committee
Ans. (a)

30. The best measurement Of growth
(a) National income
(b) Average Per Capita Income
(c) Import
(d) Export
Ans. (b)

31. In 13th century who was the highest officer in army?
(a) Malik
(b) Khan
(c) Sarkhel
(d) Sipehsalar
Ans. (a)

32. Coal is found in which of these rocks?
(a) Igneous rock
(b) Sedimentary rock
(c) Metamorphic rock
(d) None of these
Ans. (b)

33. In the Seventh schedule which subject is defined?
(a) Pension and convenience of the speaker of Parliament
(b) Languages
(c) Union List, state list subject
(d) Panchayati Raj
Ans. (c)

34. India imports maximum amount of which of the following ores?
(a) Bauxite
(b) Manganese
(c) Mica
(d) Sulphur
Ans. (c)

35. In which amendment of Constitution ‘Goa’ was made a state?
(a) 52nd
(b) 58th
(c) 56th
(d) 73rd
Ans. (c)

36. Economic Survey is published by—
(a) Finance Minister
(b) Reserve Bank of India
(c) C.S.O
(d) Indian Commerce Ministry
Ans. (a)

37. Where is National Defence Academy?
(a) Bangalore
(b) Coimbatore
(c) Kharagbasla
(d) Dehradoon
Ans. (c)

38. Where is Netaji Subhash Chandra Bose Institute of Sport?
(a) Mumbai
(b) Kolkata
(c) Delhi
(d) Patiala
Ans. (d)

39. Jayakvari project is situated on the river—
(a) Krishna
(b) Godavari
(c) Narmada
(d) Cauvery
Ans. (b)

40. Which of the following writs may be issued to enforce a Fundamental Right?
(a) Habeas Corpus
(b) Mandamus
(c) Prohibition
(d) Certiorary
Ans. (a)

41. A common High Court for two or more states and/or Union Territory may be established by—
(a) President
(b) Parliament by making law
(c) Governor of states
(d) Chief Justice of India
Ans. (b)

42. Who among the following was the Constitutional adviser to the Constituent Assembly of India?
(a) K. M Munshi
(b) J. L. Nehru
(c) M.C. Setalvad
(d) B. N. Rao
Ans. (d)

43. During the period of Renaissance, new style of architecture first developed in—
(a) Italy
(b) France
(c) England
(d) Germany
Ans. (a)

44. The Barrah dacoity was the first major venture of the revolutionary terrorists of the freedom movement in—
(a) The Madras Presidency
(b) Punjab
(c) Bombay — Karnataka
(d) East Bengal
Ans. (d)

45. Who among the following were popularly known as Red Shirts?
(a) Congress Socialists
(b) Members of Azad Hind Fauj
(c) Khudai – Khidmatgars
(d) None of these
Ans. (c)

46. The state in India having dry season for only 3 to 4 months every year is—
(a) West Bengal
(b) Kerala
(c) Mizoram
(d) Himachal Pradesh
Ans. (c)

47. Which .of the following is correctly matched?
(a) Gulbarga — Karnataka
(b) Midnapur — Gujarat
(c) Wardha — Madhya Pradesh
(d) Cochin — Tamil Nadu
Ans. (a)

48. U. Thant Award is given for—
(a) contribution to east-west understanding
(b) community leadership
(c) social service
(d) journalism
Ans. (b)

49. Bishop Desmond Tutu is the native of—
(a) South Africa
(b) Cuba
(c) Tanzania
(d) Zambia
Ans. (c)

50. The first electric railway opened in—
(a) 1853
(b) 1885
(c) 1905
(d) 1925
Ans. (d)

10 comments to MPPSC sample papers GS general awareness

  • durg

    nice it cosists of lot of knowledge………..

  • pankaj

    first ans,is wrong. Right ans. Is purtgal

  • pankaj singh Banda

    plz give option every qustion

  • qoney

    hi pankaj
    They Were Greeks Actually
    Colonial India refers to areas of the Indian Subcontinent and Maharajahs under the influence of European colonial powers through trade and conquest. The first European power to arrive in India was the army of Alexander the Great in 327-326 BC. The satraps he established in the northwest quickly crumbled after he left. Later, trade was carried between Indian states and the Roman Empire by Greco-Roman sailors that reached India by sailing on the Red and Arabian Seas. The spice trade between India and Europe was one of the main drivers of the world economy[1] and the main catalyst for the Age of Discovery.[2]

    The search for the wealth and prosperity of India led to the accidental discovery of Americas by Christopher Columbus. However, it was the Portuguese sailor, Vasco da Gama, who became the first European to arrive in India solely by navigating the sea, at the end of the 15th century. Having arrived in Calicut, which by then was one of the major trading ports of the eastern world,[3] he obtained permission by M?navikraman Raja to trade in the city from Saamoothiri Rajah.

    Trading rivalries brought other European powers to India. Dutch, British, French and Danes established trading posts in India in the early 17th century. As the Mughal Empire disintegrated in the early 18th century, the Maratha Empire became weakened after the third battle of Panipat. Leading to unstable, fractured, debilitated Indian states who were manipulated by Europeans through increasingly dependent “friendly” Indian rulers. The second half of the 18th century saw the British and French enter into intense struggles for dominance through proxy Indian rulers and by direct military intervention. The defeat of the redoubtable Indian ruler, Tipu Sultan, in 1799, marginalized French influence. With the French threat removed, the following decades witnessed a rapid expansion of British power through the greater part of the subcontinent. By the middle of the 19th century, the British had already gained direct or indirect control over almost all of India. It was the most populous and valuable colony of the British Empire, thus became known as the jewel in the British crown.

  • navin ashapure

    its good sample paper which contents lots of knowledge from every feild

  • Tosif Ali

    Lots of answers are wrong…
    Mr. admin please be careful…

  • lachhi ram

    its nice

  • jitendra

    YUP………..ROMANS ACTUALLY (GREEKS) STARTED FIRST TRADE AFTR ALEXANDER’S INVASION TO INDIA THEY DIDNT SETTELED COLONY IN INDIA

  • DVD

    WHERE I CAN HAVE MORE Q’S…? PLS PROVIDE.

  • Sanjay

    Answer is Q.no. 16 is wrong… correct is option a- calcium oxalate

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>