Flipkart.com

multiple choice questions with answers in home science

For more please visit parikshaa

multiple choice questions with answers in home science
Home science multiple choice questions answers
Home Science Quiz – Multiple Choice Questions with Answers
Objective MCQ Home Science

1. Which of the following is not the way to make sure you meet the highest standards of personal hygiene?
(a) Limit the jewelry that you wear
(b) Long hair must be tied back
(c) Clean your teeth regularly
(d) Wash your hands regularly

Ans: a

2. Damage from lack of oxygen to the brain begins in
(a) Less than 4 minutes
(b) 3 minutes
(c) 1-2 minutes
(d) More than 5 minutes

Ans: d

3. What is a symptom of a blood clot?
(a) Muscle pain
(b) Lack of pulse in the affected extremity
(c) Bluish skin tone
(d) All of the above

Ans: d

12. The mobile parts of the spinal column are
(a) Coccyx and sacrum
(b) Vertebrae
(c) Thoracic and lumbar
(d) Ligaments

Ans: b

4. Which sentence is False?
(a) Blood clots that form in the lower extremities rarely travel upward in the body
(b) Blood clots often clear up on their own
(c) Renal vein thrombosis, a condition in which a blood clot forms in the vein that drains the kidney, is more serious in children than in adults.
(d) Blood clots can lead to tissue death

Ans: c

5. Where is your liver?
(a) On top of the stomach
(b) Below the gallbladder
(c) Near the rectum
(d) Below the large intestines

Ans: b

6. What is the percentage of fats and oils that should be included in the normal diet?
(a) 10-15%
(b) 12-15%
(c) 25-30%
(d) 30-35%

Ans: a

7. Anhidrosis is:
(a) too much sweating
(b) the scientific word for sweating
(c) too little sweating
(d) none of the above

Ans: c

8. What is a symptom of hereditary patterned baldness?
(a) Rapid hair loss
(b) One or more patches of hair loss
(c) Thinning hair
(d) Breaking of hair shafts

Ans: c

9. Hyperhidrosis can lead to:
(a) fungal nail infections
(b) heat rash
(c) jock itch
(d) all of the above

Ans: d

10. What group has the most scalp hair?
(a) Brunettes
(b) Blondes
(c) Redheads
(d) Skinheads

Ans: a

11. What increases the risk of developing a hernia?
(a) Excess weight
(b) Smoking
(c) Abdominal strain
(d) All of the above

Ans: d

12. The effects of caffeine in just one 8- ounce cup of coffee can be dangerous for:
(a) people with high-blood pressure
(b) pregnant women
(c) students taking exam
(d) tired drivers

Ans: a

13. Which sentence is False?
(a) Changes in eating habits and medications are effective treatment for some hernias
(b) It is very uncommon for women to have hernias
(c) Hernias that cause severe pain require immediate attention
(d) Some hernias in babies will disappear on their own before the child turns

Ans: c

14. Which sentence is False?
(a) caffeine is not a nutritional requirement
(b) If you are trying to eliminate caffeine from your diet, you should do so gradually
(c) Drinking a cup of coffee won’t help an intoxicated person “sober up”
(d) Instant coffee contains more caffeine than coffee that’s brewed

Ans: d

15. Heartburn is an inflammation of the:
(a) Stomach
(b) Heart
(c) Throat
(d) Intestines

Ans: a

16. What is colon cancer?
(a) A disease in which cancerous cells are found in the large bowel
(b) A malignancy located in the rectum
(c) The growth of one or more polyps in the colon
(d) Excess cell growth in the small intestine

Ans: c

17. What are symptoms of the heartburn?
(a) Chest pain
(b) Hoarseness
(c) Coughing
(d) All of the above

Ans: d

18. How can food poisoning occur?
(a) Eating hamburger that’s pink in the centre
(b) Eating unrefrigerated hard cooked eggs from an Easter egg hunt the day before
(c) Eating reheated leftovers form a week ago
(d) All of the above

Ans: d

19. What is Not a risk factor of gout?
(a) Excessive exercise
(b) Eating red meat
(c) Eating spinach
(d) Heredity

Ans: b

20. Approximately how many quarts of blood does the adult human body contain?
(a) 2
(b) 5
(c) 10
(d) 15

Ans: b

21. Who are most susceptible to shingles?
(a) Newborn infants
(b) People who’ve received the chickenpox vaccine
(c) People who’ve had chickenpox and are undergoing treatment for cancer or AIDS
(d) Elderly people who’ve never had chickenpox

Ans: c

22. Why do we dream?
(a) To stimulate our brain during sleep
(b) To fulfill wishes and desires
(c) To maintain our memory function
(d) No one knows for sure

Ans: d

23. Which statement is True?
(a) You can stop chronic bad breath by simply changing your diet
(b) Generally, at least 50 percent of the population has bad breath at any given time
(c) Sometimes, people may cough up little white particles from their tonsils. Though these particles smell bad, they don’t necessarily cause bad breath nor do they indicate any major health problem
(d) On average, the human mouth harbors approximately 100 different types of bacteria

Ans: c

24. What are the four components of physical fitness?
(a) Mental acuity, muscular strength, physical dexterity and energy efficiency
(b) Aerobic endurance, cardiovascular strength, muscle density, mental outlook
(c) Cardio respiratory endurance, muscular strength, muscular endurance and flexibility
(d) Low body fat, agility, muscular
appearance and cardio capacity

Ans: d

25. Which of these dark-green leafy vegetables’ is not a good source of calcium?
(a) Spinach
(b) Broccoli
(c) Kale
(d) Mustard

Ans: a

26. What can lead to athlete’s foot?
(a) Poor hygiene
(b) Wearing the same pair of shoes every day
(c) Wearing socks made of synthetic fibres
(d) All of the above

Ans: c

27. What are antioxidants?
(a) Minerals
(b) Phytochemicals
(c) Pollutants
(d) Enzymes

Ans: a

28. What’s the serving size for raw, leafy vegetables?
(a) 4 handfuls
(b) 6 cups
(c) 1 cup
(d) 12 leaves

Ans: a

29. How often should your toothbrush be replaced?
(a) Every eight to 10 weeks
(b) Every three or four months
(c) Every other month
(d) Every month

Ans: b

30. HIV/AIDS can be prevented through
(a) the us of good quality condom in every sexual intercourse
(b) the use of protective gloves when handling blood or body fluids
(c) use of uncontaminated skin- piercing equipment
(d) all of the above

Ans: d

31. What is the function of a lymph vessel?
(a) To work with blood to collect and distribute waste
(b) TG transport lymph to the arteries
(c) To transport lymph to the lymph ducts
(d) To transport lymph to the veins

Ans: c

32. Isometric exercise is an exercise where
(a) a muscle changes in length but the tone remains the same
(b) the length of the muscle does not change but there is a change in the tone
(c) the tone of the muscle is constant
(d) the muscle becomes longer and thicker as the origin and insertion move away from each other

Ans: b

33. What is inversion?
(a) Lifting the medial border of the foot
(b) Pointing the toe upwards
(c) Pointing the toe downwards
(d) Lifting the lateral border of the foot

Ans: a

34. Which of the following is caused by smoking?
(a) Premature baldness in men
(b) Chest hair on women
(c) Cough with phlegm
(d) Autism

Ans: c

35. What is it called when the lining of the uterus breaks down and slowly flows from the vagina over a period of 3 to 8 days?
(a) Ovulation
(b) Menstruation
(c) Fertilization
(d) None of these

Ans: b

36. What is the relationship between health and health care according to the theory of the “household production of health”?
(a) Health is related to the house environment
(b) General living conditions improve health
(c) There is no relationship
(d) None of these

Ans: b

37. How does your body use calcium?
(a) In building and maintaining strong bones
(b) In maintaining heart function
(c) In digestion
(d) a and b

Ans: d

38. Which of the following is best to give to breast feeding newborn babies?
(a) Water
(d) None of the above
(b) Formula
(c) Sugar water

Ans: b

39. Who said a baby crib is the breeding ground for many of the mental health and social ills in Western societies?
(a) The creators of “Marlboro man” ads
(b) Dr. Michael Commons, Harvard Medical School
(c) Oprah Winfrey
(d) Stone Cold Steve Austin

Ans: b

40. What are the advantages of having a baby without medication?
(a) Babies born without drugs are more active and alert
(b) Right after birth the mother can comfort, stroke and gaze at her baby
(c) Breast feeding is more easily established
(d) All of the above

Ans: d

41. Why has “rooming-in” become normal at some hospitals?
(a) This practice saves space in crowded hospitals.
(b) Without the baby in the room mothers don’t have anything to do
(c) Researchers have learned that constant connection between mother and baby is very important
(d) Due to hospital cutbacks, nurses don’t have time to carry the babies back and forth from the nursery to their mothers

Ans: c

42. If two-year-olds show resentment toward a younger sibling, what may this indicate?
(a) It may show that the older child has formed normal, beneficial ties to the parents
(b) It may show that two-year-olds have not been taught to be tolerant of others
c) It may show that the parents display resentment toward some people and the two-year-old has learned this type of behaviour from them
(d) It may show that two-year-olds like older people, because they can help them, and younger people they feel, are of no value to them

Ans: a

43. What is meant by the term “ghosts in the nursery”?
(a) Some parents used to tell ghost stories to children when they went to bed
(b) Most children pretend they see ghosts in their room at night so’ that their parents will come back into their room several times
(c) Most of the time ghosts appear in a nursery
(d) It refers to the thoughts and feelings that are buried deep in our minds since childhood which affect how we deal with others

Ans: d

44 Attunement is a term referring to
(a) a tune that mother. father and baby all like
(b)a tune that is meant to soothe the baby
(c) when the signals from mother to baby and baby to mother are properly matched
(d) when a father has fallen in love with his baby

Ans: c

45. The peripheral nervous system is divided into 3 further systems. Which of the following is not one of these three systems?
(a) Cranial nerves
(b) Spinal nerves
(c) Precentral nervous system
(d) Autonomic nervous system

Ans: c

46. If an experimenter points to an unfamiliar object and says “that’s foff”, children will almost always guess that “f off” refers to:
(a) some part of the object
(b) the whole object
(c) the Material from which the object is made
(d) the color of the object

Ans: a

47. Which one of the following is most distinctively a trait?
(a) Ecstasy
(b) Trustfulness
(c) Anger
(d) Happiness

Ans: b

48. Research on social learning has demonstrated that aggressive behaviours
(a) are imitated only if people observe the aggressive model in person.
(b) can be encouraged by viewing models who are rewarded for aggressive behaviour
(c) are influenced by modeling but attitudes & beliefs are not.
(d) are not affected by non-aggressive behaviour

Ans: b

49. You should exercise at least
(a) Two days/week
(b) Three days/week
(c) Four days/week
(d) Five days/week

Ans: b

50. Protein can be found in which food?
(a) Broccoli
(b) Meat
(c) Pie
(d) Pizza

Ans: b

8 comments to multiple choice questions with answers in home science

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>