Flipkart.com

Numerical Ability maths MCQ Quantitative aptitude for NDA CDS RRB RBI KVS exams

For more please visit parikshaa

Numerical Ability maths MCQ Quantitative aptitude for NDA CDS RRB RBI KVS exams
Free Quantitative Aptitude Online Practice Tests
Multiple-Choice o Mathematics
quantitative aptitude & Numerical ability

1. A cylindrical vessel of radius 4 c.m. is lowered into water until it is completely immersed. The water level in the vessel will rise by—

(a) 4.5 c.m.

(b) 2.25 c.m.

(c) 2/9 c.m.

(d) 4/9c.m.

Ans. (b)

2. If 20 men can build a wall 112 meters long in 6 days, what length of a similar wall can be built by 25 men in 3 days?

(a) 140 meters

(b) 44.8 meters

(c) 70 meters

(d) 105 meters

Ans. (c)

3. A train 280 meters long is moving at a speed of 60 km/hr. The time taken by the train to cross a platform 220 meters long is

(a) 30 seconds

(b) 25 seconds

(c) 35 seconds

(d) 20 seconds

Ans. (a)

4. The prices of scooter and television set are in the ratio of 3:2. If scooter costs Rs. 6000 more than television set, the price of television set is—

(a) Rs. 18,000

(b) Rs. 12,000

(c) Rs. 10,000

(d) Rs. 6000

Ans. (d)

5. Two numbers are in the ratio 2:3 and their L. C. M is 72. H. C. F. of the remainder is:

(a) 2

(b) 3

(c) 6

(d) 12

Ans. (d)

6. If 5 men earn Rs. 540 in 4 days, then earning of 7 men in 6 days is—

(a) Rs. 1440

(b) Rs. 1134

(c) Rs. 1270

(d) Rs. 1468

Ans. (b)

7. The simple interest on a sum of money at the end of 8 years in 2/5 th of the sum itself. Rate percent of interest charged was—

(a) 5%

(b) 5 ¼ %

(c) 5 ¾ %

(d) 5 ½ %

Ans. (a)

8. 2/5th of a pole is in mud, of the remainder in water and 6m is above water. The length of the pole is:

(a) 20m

(b) 25 m

(c) 15 m

(d) 10 m

Ans. (c)

9. A car travels 50 meters in 5 seconds. The rate in kilometer per hour is:

(a) 42

(b) 36

(c) 30

(d) 24

Ans. (b)

10. If the length of a rectangular plot of land is increased by 12 ½ % and the breadth is decreased by 10% its area is—

(a) decreased by 1 .25 %

(b) decreased by 2.5 %

(c) increased by 2.5 %

(d) increased by 1.25 %

Ans. (d)

11. 3040 is divided into two parts, one of which is 8/11 of the other.

The smaller part is—

(a) 1280

(b) 640

(c) 1580

(d) 1760

Ans. (a)

12. The difference of the greatest and the least among the fractions

6/7, 7/8, 8/9, 9/10 is —

(a) 3/70

(b) 1/56

(c) 1/40

(d) 1/72

Ans. (a)

13. A and B together complete a job in 16 days, while B and C together finish the job in 24 days. If A is thrice as efficient as C, in how many days wi1l all of them working together complete the job?

(a) 96/7

(b) 48/7

(c) 24/3

(d) 48/5

Ans. (a)

14. At the time of marriage a man was 6 years older than his wife but 12 years after the marriage 6/5 times the age of his wife. What were their ages in year at the time of marriage?

(a) 24, 18

(b) 26, 20

(c) 27, 21

(d) 21, 15

Ans. (a)

15. Renu, Minu and Sonu are three cousins, Renu and Minu are of the same age and sum of the ages of three cousins’ is five times the age of Sonu. Three years ago Renu’s age was thrice the age of Sonu. What will be Sonu’s age after four years?

(a) 8 years

(b) 10 years

(c) 7 years

(d) 12 years

Ans. (b)

16. If a, b, c, be any 3 consecutive integers, then log (1 + ac) equals:

(a) log (2b)

(b) 1og (b/2)

(c) 2 log b

(d) 1/2 log b

Ans. (c)

17. A father deposits a total sum of Rs. 50,000 at 5% simple interest per annum in the names of his two sons in such a way that at the age of 18 years both of them get equal amount. If their present ages be 12 years and 14 years respectively, what is the present sum in the name of the younger son?

(a) Rs. 22,000

(b) Rs. 23,350

(c) Rs. 24,000

(d) Rs. 23,800

Ans. (c)

18. Standard deviation of 1, 4, 5, 7 and 8 is 2.45. If 9 is added to each term, what is the new standard deviation?

(a) 2.45

(b) 5.45

(c) 11.45

(d) 5.62

Ans. (a)

19. If n is a natural number, then n(n + 1) (n + 2) is always divisible by:

(a) 4

(b) 5

(c) 6

(d) 7

Ans. (c)

20. Two taps A and B can fill a cistern in 28 minutes and 42 minutes respectively. Third tap C can empty it in 42 minutes. If all the three taps are open, the time taken to fill the cistern is

(a) 12 minutes

(b) 28 minutes

(c) 16.8 minutes

(d) 42 minutes

Ans. (b)

21. A dealer allows 16% discount to a retailer and retailer allows 10% discount to a customer. These both discounts are given on the painted price of the book. If the customer pays Rs. 270 for a book and the dealer makes a profit of 5% what is the C.P. of the book for the dealer?

(a) Rs. 252

(b) Rs. 250

(c) Rs. 243

(d) Rs. 240

Ans. (d)

Directions (Q.22-23) work in 2 days, if the same work is done by Rajesh, he requires 3 days. Ramesh can do a work in 5 days. While for the same work Rajesh requires 4 days. Together they finish a project in 20 days.

22. If Rajesh wants to work alone, how many days will he require completing the project?

(a) 66

(b) 30

(c) 60

(d) 45

Ans. (a)

23. If Ramesh wants to work alone, how many days ‘)ill he require to complete the project?

(a) 75

(b) 83

(c) 80

(d) 85

Ans. (b)

24. Four years ago, Ram was two times as old as Shyam. Six years later from now, Ram will be only 1.5 times as old as Shyam. The present age of Ram and Shyam respectively will be—

(a) 20 and 16

(b) 24 and 14

(c) 26 and 15

(d) 30 and 17

Ans. (b)

25. In a particular college, the number of students is increased by 20%. Due to anew ordinance passed by the government, education for the girls was made free. To collect the fee, which was numerically equal to what was collected last year, the college had to charge 25% more from the boys compared to last year. Find the ratio of boys to girls this year.

(a) 2:1

(b) 1:2

(c) 4:3

(d) 3:4

Ans. (c)

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>