Flipkart.com

Objective GK for exams india

For more please visit parikshaa

Objective GK for exams india
Objective GK General Knowledge Current Affairs Competitive Exams
Free online Objective GK test India
objective GK Practice test Questions For UPSC NDA Exam INDIA
Latest General Knowledge and Current Affairs Quiz

1. Match List-I (Country) with list-II (Sea) and select the correct answer using the codes given below the lists:

List-I                                           List-II

(Country)                                         (Sea)

A. Yemen                                     1. Caspian Sea

B. Bulgaria                                   2. Black Sea

C. Algeria                                    3. Mediterranean Sea

D. Iran                                         4. Red sea

Code:

A B C D

(1) 3 1 4 2

(2) 4 2 3 1

(3) 3 2 4 1

(4) 4 1 3 2

Ans. (2)

2. Match List-I (Mineral Resources in India) with List-II (Location) and select the correct answer using the codes given below the Lists:

List-I                                                           List-II

(Mineral Resources in India)                                 (Location)

A. Kolar Gold Field                                                     1.Bihar

B. Khetri Copper Complex                                          2. Karnataka

C. High-grade Iron Ore Deposits                               3. Tamil Nadu

D.  Neyveli Lignite Field                                           4. Bailadila (Chhattisgarh)

5. Rajasthan

Code:

A B C D

(1) 3 4 1 2

(2) 2 5 4 3

(3) 3 5 4 2

(4) 2 4 1 3

Ans. (2)

3. Which one of the following is the correct chronological order of formation of the given

States?

(1) Himachal  Pradesh — Sikkim – Gujarat — Haryana

(2) Gujarat — Haryana — Himachal Pradesh — Sikkim

(3) Himachal Pradesh — Haryana — Gujarat — Sikkim

(4) Gujarat — Haryana — Pradesh

Ans. (2)

4. Which one of the-following States is the major producer of cardamom?

(1) Andhra Pradesh

(2) Sikkim

(3) Gujarat

(4) Madhya Pradesh

Ans. (2)

5. Match List-I (Defense Training Institute) with List-II (Location) and select the correct answer using the codes given below the Lists:

List-I                                                    List-II

(Defense Training Institute)                          (Location)

A. INS Valsura                                                 1. Mhow

B. Air Force Administrative  College              2. Coimbatore

C. Army War College                                      3. Jamnagar

D. Institute of Military Law                             4. Kamptee

Code:

A B C D

(1) 3 4 1 2

(2) 1 2 3 4

(3) 3 2 1 4

(4) 1 4 3 2

Ans. (3)

6. Match List-1 (Training Institutes of Para—Military Forces) with List-II (Location) and select the correct answer using the codes given below the Lists:

List-I                                                         List-II

(Training Institutes of Para-Military Force)                    (Location)

A. Internal Security Academy                                               1. Indore

B. BSF Academy                                                                   2. Hakim pet (Secunderabad)

C. Central School of Weapons and Tactics                           3. Mt. Abu

D. National Industrial Security Academy                              4. Tekanpur

Code:

A B C D

(1) 1 4 3 2

(2) 3 2 1 4

(3) 1 2 3 4

(4) 3 4 1 2

Ans. (2)

7. Match list-I (Venue of Olympic Games) with List-II (Year) and select the correct answer using the codes given below the Lists:

List-I                                                      List-II

(Venue of Olympic Games)                             (Year)

A. Seoul                                                              1.1992

B. Los Ange1es                                                  2.1984

C. Atlanta                                                           3. 1996

D. Barcelona                                                      4. 1988

Code:

A B C D

(1) 3 2 4 1

(2) 4 2 3 1

(3) 3 1 4 2

(4) 4 1 3 2

Ans. (2)

8. Among the following famous Indian/Pakistani Hockey players, who is the Pakistani player.?

(1) Aslam Sher Khan

(2) Mohammad Shahid

(3) Zafar Iqbal

(4) Shahbaz Ahmed

Ans. (4)

9. Consider the following statements:

1. India won the One-day cricket World Cup in 1983 in Australia.

2. Sunil Gavaskar made his test-cricket debut against England.

3. Anil Kumble took 10 wickets in one inning of a cricket test match against Pakistan

Which of the statements given above is/are correct?

(1) l and 2

(2) 3 only

(3) 2 only

(4) 1 and 3

Ans. (2)

10. Match List-I (Indian Sports persons) with List-II (Game/ Sport) and select the correct answer using the codes given below the Lists:

List-I (Indian Sports persons)                                List-II (Game/Sports)

A. Aprana Popat                                                          1. Weightlifting

B. Koneru Humpy                                                       2. Shooting

C. Abhinav Bindra                                                      3. Chess

D. Kunjarani Devi                                                       4. Badminton

5. Hockey

Code:

A B C D

(1) 2 5 4 3

(2) 4 5 2 3

(3) 2 3 4 1

(4) 4 3 2 1

Ans. (4)

11. Consider the following statements:

1. A Chief Metropolitan Magistrate can pass a sentence of death. .

2. A Metropolitan Magistrate can pass a sentence of imprisonment for life.

Which of the statements given above is/are correct?

(1) l only

(2) 2 only

3) Both 1 and 2

4) Neither 1 nor 2

Ans. (4)

12. Which one among the following has the highest population density in India?

(1) Uttar Pradesh

(2) Bihar

(3) Delhi

(4) Chandigarh

Ans. (3)

13. The Survey of India works ‘under which one of the following ministries of the Government of India?

(1) Ministry of Defense

(2) Ministry of Home Affairs

(3) Ministry of Science and Technology

(4) Ministry of Tourism and Culture

Ans. (2)

14. Consider the following statements:

1. The Constitution (74th Amendment) Act gives constitutional status to the Gram Sabha.

2. Gram Sabha means a body consisting of the persons elected by the villagers above the age of 18 years residing in the area of the Gram Panchayat.

3. The Constitution envisages that. Gram Sabha selects beneficiaries under various schemes of the Central Government undertaken for rural development.

Which of the statements given above is/are correct?

(1) l and 2

(2) 1, 2 only

(3) 3 only

(4) 2 and 3

Ans. (3)

15. Which one of the following statements is not correct?

(1) Delhi and Pondicherry have Lieutenant Governors

(2) The Administrator of Chandigarh is designated as the Chief Commissioner

(3) The Legislative Assembly of Pondicherry may make laws with respect to matters enumerated in List II or List III of the Seventh Schedule in so far as these matters are applicable in relation to that Union Territory

(4) The Legislative Assembly of the National Capital Territory of Delhi does not require the prior approval of the Central Government for the introduction of any Bill in the Legislative Assembly

Ans. (2)

16. With reference to human nutrition, which one of the following statements is not correct?

(1) Deficiency of Vitamin A can cause the non-functioning of tear-producing glands

(2) Vitamin A is synthesized in the skin in the presence of sunlight

(3) Deficiency of Vitamin B1 is common in those areas where polished rice is the major food item

(4) Deficiency of Vitamin D causes increased loss of calcium in urine

Ans. (2)

17. Consider the following statements:

In human body.

1. The opening of stomach into intestines is called caecum.

2. The junction of small intestine and large intestine is called pylorus..

3. Colon is much broader than the ileum.

Which of the statements given above is/are correct?

(1) 1 and 2

(2) 2 only

(3) 2 and 3

(4) 3 only

Ans. (1)

18. Which one of the following statements is not correct?

(1) Sweating at night and weight loss are symptoms of AIDS

(2) There are no vaccinations against Cholera

(3) Typhoid is caused by a Bacterium

(4) Oral vaccine is available to prevent typhoid

Ans. (4)

19. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(1) Vitamin A          : Fish liver oil

(2) Vitamin B1 : Whole cereals

(3) Vitamin C          : Milk

(4) Vitamin E          : Butter

Ans. (3)

20. Consider the following minerals:

1. Calcium

2. Iron

3. Sodium

Which of the minerals given above are required by human body for the contraction of muscles?

(1) 1 and 2

(2) 2 and 3

(3) 1 and 3

(4) l, 2, and 3

Ans. (2)

21. Consider the following statements:

1. Chickenpox is caused by a bacterium.

2. Japanese Encephalitis (J E) is caused by virus and spread by mosquitoes.

Which of the statements given above is/are correct?

(1) 1 only

(2) 2 only

(3) Both l and 2

(4) Neither 1 nor 2

Ans. (4)

22. Which one of the following statements is not correct?

(1) The last Tirthankara of Jainas was the contemporary of Gautam Buddha

(2) The last Tirthankara of  Jainas was born at  Rajgriha

(3) Siddhartha was born at Lumbini

(4) The ancient town Sravasti is the modern Uttar Pradesh

Ans. (2)

23. With whom did the English conclude the Treaty of Sagauli by which Kumaon and Garhwal were ceded to the British rule?

(1) Mughal Emperor

(2) Nawab of Awadh

(3) Rohillas

(4) Gurkhas

Ans. (4)

24. Mir Kasim became the Nawab of Bengal with the help of the English, but why was Mir Jafar reinstated later on?

(1) Mir Jafar bribed the English heavily and made them remove Mir Kasim

(2) Mir Kasim opposed the religion-conversion of natives by the English

(3) Mir Kasim fought with the English as they were flouting the internal trade laws,

causing heavy loss to his income,

(4) The English felt that Mir Kasim had joined hands with the Mughal Emperor to oust the Eng1ish from India

Ans. (3)

25. Who was the Maratha Peshwa when, the Third Battle of Panipat was fought?

(1) Balaji Baji Rao

(2) Narayan Rao

(3) Madhav Rao II

(4) Baji Rao II

Ans. (1)

26. Match List-I (Temple) with List-II (Place) and select the correct answer using the codes given below the Lists:

List-I (Temple)                                                 List-II (Place)

A. Kandariya  Mahadeva Temple                       1.Varanasi

B. Adinatha Temple                                            2. Kangra

C. Brajesvari Devi temple                                   3. Khajuraho

D.Vishvanath Temple                                         4. Dilwara, Mt. Abu

Code:

A B C D

(1) 2 1 3 4

(2) 3 4 2 1

(3) 2 4 3 1

(4) 3 1 2 4

Ans. (2)

27. Which one of the following statement is not correct?

(1) During India’s freedom struggle,  Independence Day was observed all over India

on 26th January 1930

(2) Subhash Chandra Bose Inaugurated the Government of Free India in Singapore in 1942

(3) The Muslim League joined the Constituent Assembly in 1945

(4) The Indian Independence Act 1947 was passed in the British Parliament

Ans. (3)

28. Which one among be following was started first during the freedom struggle of India?

(1) Bombay Presidency Association

(2) Indian Association

(3) Madras Native Association

(4) Poona Sarvajanik Sabha

Ans. (3)

29. Consider the following statements:

1. Burma and India were separated under the Government of India Act, 1919.

2. The Government of India Act, 1935 provided for the abolition of the Indian

Council

3. The ‘Government of India Act, 1935 granted limited franchise to Indian women

Which of the statements given above is/are correct ?

(1) 1 and 2

(2) 2 and 3

(3) 3 only

(4) 1, 2, and 3

Ans. (2)

30. Match List- I (Organization) with List-II (Founder) and se1ect the correct answer using the codes given below the List:

List-I (Organization)                                      List-II (Founder)

A. East India Association                               1. Dadabhai Naoroji

B. Satya Shodhak  Samaj                               2. Devenaranath Tagore

C. Servants of Indian Society                         3. Gopa1 Krishna Gokhale

D Tattivabodhini Sabha                                  4. Jyotirao Govindrao Phule

Code:

A B C D

(1) 1 2 3 4

(2) 3 2 1 4

(3) 1 4 3 2

(4) 3 4 1 2

Ans. (3)

31 The great emperor Kanishka belonged to which dynasty?

(1) Maurya

(2) Vardhana

(3) Kushan

(4) Gupta

Ans. (3)

32. Which one of the following is the correct chronological order?

(1) Khilji Dynasty — Tughlaq Dynasty — Lodhi Dynasty— Sun Dynasty

(2) Lodhi Dynasty — Sun Dynasty —Khilji Dynasty — Tughlaq Dynasty

(3) Khilji Dynasty — Sun Dynasty — Lodhi Dynasty — Tughlaq Dynasty

(4) Lodhi Dynasty — Tughlaq Dynasty Khilji Dynasty—Sun Dynasty

Ans. (1)

33. Consider the following statements

1. Function of flywheel in an engine Is to reduce fluctuations of its speed.

2. Octane 93 is a rating of diesel as fuel.

3. Gyroscopic principle is used In ships and aircraft.

Which of the statements given above are correct?

(1) l and 2

(2) l and 3

(3) 2 and 3

(4) 1, 2, and 3

Ans. (2)

34. Consider the following statements:

1. Modem is used to link a computer with a telephone line so that data can be transmitted at high speeds from one computer to another.

2. Pentium chip performs the function of RAM in a computer CPU.

3.Giga represents 109

Which of the statements given above is/are correct?

(1) 1 and 3

(2) 1 and 2

(3) 3 only

(4) 1, 2, and 3

Ans. (4)

35. Which one of the following statements is not correct?

(1) So far there have been three proclamations of Emergency in whole of India

(2) A written communication of the decision of the Union Cabinet is an essential precondition for the issue of proclamation of Emergency In whole of India by the President of India

(3) Under no circumstances could the enforcement of  Fundamental Rights under articles 20 and 21 of the Constitution of India be denied even during Emergency.

(4) If the Lok Sabha passes a resolution disapproving the proclamation of Emergency or its continuance, it shall be revoked within two months

Ans. (4)

36. Consider the following statements:

1. A new chapter on the Fundamental Duties of citizens was inserted in the Constitution of  India by a Constitutional Amendment Act.

2.A new article dealing with the Right to Education regarding providing free and compulsory education to all children of the age of six to fourteen years was inserted in the Constitution of India by a Constitutional Amendment Act.

3. The Right to Property has been omitted as a Fundamental right and made only a legal right.

Which of the statements given above are correct?

(1) 1, 2, and 3

(2) 1 and 2

(3) 2 and 3

(4) 1 and 3

Ans. (4)

37. Consider the following statements:

1. Rajya Sabha has no power either to reject or amend a Money Bill.

2. Rajya Sabha cannot vote on the Demands for Grants,

3. Rajya Sabha cannot discuss the Annual Financial Statements.

Which of the statements given above is/are correct?

(1) 1 only

(2) 1 and 2

(3) 2 and 3

(4) l, 2, and 3

Ans. (4)

38. Which one of the following is the, correct statement?

(1) The Comptroller and Auditor General of India holds office during the pleasure of the President of India

(2) The comptroller and Auditor General of India is ineligible for any other office under the Government of India or any State Government after he has ceased to hold his office

(3) The salary and allowances of the Comptroller and Auditor General of  India are

determined by the Ministry of Finance

(4) The Comptroller and Auditor General of India submits reports relating to the accounts of the Union to the Speaker of the Lok Sabha

Ans. (2)

39. Consider the following statements:

l. Rajya Sabha is not subject to dissolution.

2. Vice-President of India is the ex officio Chairman of the Rajya Sabha and holds

the Office of the Vice President of India for a period of six years.

Which of the statements given  above is/are correct?

(1) 1 only

(2) 2 only

(3) Both 1 and 2

(4) Neither 1 nor 2

Ans. (1)

40. Which one of the following States shares boundaries with the maximum number of other States of India?

(1) Madhya Pradesh

(2) Maharashtra

(3) Assam

(4) Bihar

Ans. (1)

41. Which. of the following is a cash crop?

(1) Wheat

(2) Mullets

(3) Rice

(4) Rubber

Ans. (4)

42. Match List-I (Temple/Heritage Site) with List-II (State) and select the correct answer using the codes given below the Lists:

List-I (Temple/Heritage Site) List-II (State)

A. Brihadeswara Temple                                                   1. Orissa

B. Dilawara Temple                                                          2. Tamil Nadu

C. Lingaraja Temple                                                         3. Karnataka

D. Hampi Group of monuments                                        4. Rajasthan

5. Kerala

Code:

A B C D

(1) 1 3 5 4

(2) 2 4 1 3

(3) 2 3 1 4

(4) 1 4 5 3

Ans. (2)

43. Which one of the following is not a principal organ of the United Nations Organization?

(1) International Court of Justice

(2) Economic and Social Council

(3) Trusteeship Council

(4) Food and Agriculture Organization

Ans. (4)

44. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the Lists:

List-I                                                                      List-II

A. Chilka Lake                                                       1. Kerala

B. Alappuzha                                                         2. Orissa

C. Fort Aguda                                                        3. Port Blair

D. Cellular Jail National Memorial                       4. Goa

5. Hyderabad

Codes:

A B C D

(1) 2 1 4 3

(2) 3 4 5 2

(3) 2 4 5 3

(4) 3 1 4 2

Ans. (1)

45. Consider the following statements:

1. Bengal was separated into two provinces during the term of Lord Minto as the Viceroy of India.

2. Simon Commission came to India while Lord Irwin was the Viceroy of India

3. The Government Of India Act of 1919 is also known as Montagu – Chelmsford

Reforms.

Which of these statements are correct?

(1) 1, 2 and 3

(2) l and 2

(3) 1 and 3

(4) 2 and 3

Ans. (4)

46. Which one of the following is not an official language of the United Nations Organization?

(1) Arabic

(2) Russian

(3) Chinese

(4) German

Ans. (4)

47. Consider the following statements

1. Polar diameter of the earth is about 40km. larger than its equatorial diameter.

2. The most abundant element in the earth’s crust is oxygen.

3. On summer solstice sun’s rays fall vertically on the Tropic of Cancer.

Which of these statements is/are correct?

(1) 1, 2, and 3

(2) l and 3

(3) 2 and 3

(4) 2 only

Ans. (2)

48. When Cripps Mission came to India, who among the following was the Viceroy of India?

(1) Lord Irwin

(2) Lord Linlithgow

(3) Lord Wavell

(4) Lord Willington

Ans. (2)

49. Consider the following statements:

1. India gave up the status of Dominion on 15th August, 1947.

2. The Government of India Act of 1935 was amended and made the provisional Constitution of India till the Constituent Assembly of India framed a new Constitution.

3. Constituent Assembly functioned only as a Constitution-making body and

not as a provisional Parliament of India.

Which of these statements is/are correct?

(1) 1, 2, and 3

(2) 2 and 3

(3) 1 and 3

(4) 2 only

Ans. (2)

50. Consider the following statements:

1. Indian Railways have seven zones.

2. Jan Shatabdi trains were introduced in the 150th years of the Indian Railways.

3. The Research, Design and Standards Organization which functions as a consultant to the Indian Railways in technical matters is located at Allahabad.

Which of these statements is/are correct?

(l) l and 2

(2) 1, 2, and 3

(3) 2 only

(4) l and 3

Ans. (3)

1 comment to Objective GK for exams india

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>