Flipkart.com

objective management questions

For more please visit parikshaa

objective management questions
Objective questions on General Management and HR
HUMAN RESOURCE MANAGEMENT:MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
Objective Questions and Answers for Management Studie
Free graduate level MCQ Quiz

1. The motion of men implicit in the classical theory lends to generate a kind of employee psyche, which may be described as:

(a) Self-development oriented

(b) Aggressive

(c) Submissive

(d) Deficiency-oriented

Ans. (c)

2. Who described the phenomenon that each employee engaged in a staff function creates work for his colleagues:

(a) W. Wilson

(b) Parkinson

(c) D. Waldo

(d) Creep

Ans. (b)

3. Theory is the formulation of universal principles of organization:

(a) Classical Tory

(b) Human Relation Theory

(c) Bureaucratic Theory

(d) Scientific Management

Ans. (a)

4. “Grapevine” is a term used in relation to:

(a) Formal communication

(b) Informal communication

(c) Both (a) and (b)

(d) This term is not used in relation to communication

Ans. (b)

5. The authoritarian leadership style goes with:

(a) Theory X

(b) Theory Y

(c) Theory Z

(d) None of these

Ans. (a)

6. Which of the following will tend to raise the market rate of interest in the long run?

(a) A fall in the marginal productivity of capital

(b) An increase in the amount of savings by individuals

(c) A rise in consumers demand and for present over future consumption

(d) None of the above

Ans. (c)

7. National income ordinary expressed means:

(a) Net national product at market price

(b) Groups national product as market price

(c) GNP at factor cost

(d) NNP at factor cost

Ans. (c)

8. If the short-run marginal cost of a typical firm in a competitive industry should fall continuously over a substantial range of increasing output the likely consequences is that:

(a) New firms must enter that industry

(b) The profit earned by that typical firm can be expected to fall

(c) The marginal cost of that firm will exceed its average cost through the output range in question

(d) None of the above

Ans. (c)

9. What happens to a company, If a shareholder dies?

(a) The company is dissolved

(b) The company is not dissolved

(c) The operations of the company will be temporarily suspended

(d) The company dissolved subject to the orders of the court

Ans. (b)

10. Delegation of authority makes the size of the organization:

(a) Smaller

(b) Larger

(c) Very Big

(d) Dose not affect size

Ans. (b)

11. Communication can be:

(a) Upward

(b) Downward

(c) Sideward

(d) All of the above

Ans. (b)

12. Taylor’s differential piece work plan provides that:

(a) All labourers should be assigned different amount of work

(b) All labourers should be put in different time-period

(c) Those who produce above standard should receive higher wages than those producing below standard

(d) Payment should be the same on a fixed standard

Ans. (a)

13. Marketing research data is gathered by:

(a) Observation

(b) In-depth interviews

(c) Controlled experiment

(d) All of the above

Ans. (c)

14. Taylor whose thoughts go under the name of scientific management made two assumptions:

1. The application of the methods of science to organizational problems leads to higher industrial efficiency.

2. The incentive of high wage will promote the mutuality of interest between workers

and managers which, in its turn, will lead to higher, productivity.

3. The staff members are personally free, observing only the impersonal duties of their offices.

4. There is a clear hierarchy of offices. Select the correct answer from the codes given below:

(a) 1 and 2

(b) 1 and 3

(c) 2 and 3

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans. (a)

15. The three methods of science are:

(i) Observation and measurement

(ii) Experiment

(iii) Analysis and tabulation

(iv) Representation

Select the correct answer from the codes given below:

(a) (i) and (ii)

(b) (ii) and (iii)

(c) (iii) and (iv)

(d) (i) and (iv)

Ans. (a)

16. The Delphi techniques uses:

(a) Mathematical models as input to the decision making process.

(b) A panel of experts making a series of independent decisions.

(c) A “top down” approach.

(d) None of the above.

Ans. (b)

17. Econometric models include techniques from:

(a) Economics

(b) Statistics

(c) Mathematics

(d) All of the above

Ans. (d)

18. Dorwin Cartwright and Alvin Zander identified the following two variables;

(1) Employee-oriented

(ii) Production-oriented

(iii) Goal-oriented

(iv) Group-oriented

The Correct Code is:

(a) (i) and (ii)

(b) (ii) and (iii)

(c) (iii) and (iv)

(d) (1) and (iv)

Ans. (c)

19. The democratic leadership style goes with:

(a) Theory X

(b) Theory Y

(c) Theory Z

(d) None of these

Ans. (b)

20. Taylorism:

(i) Viewed man as an adjunct of man

(ii) Completely neglected the psychological aspects

(iii) Emphasized only a limited number of the physiological variables

(iv) Under-estimated the meaning of human motivation

Select the correct answer:

(a) (i), (ii) and (iii)

(b) (iii), (ii) and (iv)

(c) (i), (ii), (iii) and (iv)

(d) (1) and (iv)

Ans. (c)

21. “Focus on Social Environment” is related to the:

(a) Human Relations

(b) Unity of Direction

(c) Unity of Command

(d) None of the above

Ans. (a)

22. Assertion (A): Delegation of authority does not reduce the work load of a superior executive.

Reason (R): Authority can be delegated but responsibility cannot be delegated.

Codes:

(a) Both the statements are correct and second is a correct explanation of the first.

(b) Both the statements are correct but second is not a correct explanation of the first.

(c) First statement is correct but second is not.

(d) First statement is wrong but second is correct.

Ans. (d)

23. Assertion (A): The top management in an organization should be mainly concerned with very important and complex problems and not with routine day to day problems. Reason (R): This is started by the scalar principle of organization.

Codes:

(a) Both the statements are correct and second is a correct explanation of the first.

(b) Both the statements are correct but second is not a correct explanation of the first.

(c) First statement is correct but second is not.

(d) First statement is incorrect but second is correct.

Ans. (c)

24. Assertion (A): The span of management at upper levels of management is generally narrow while at lower level span is wide.

Reason (R): Tasks allocated to subordinates at lower levels of management are more specific and precise and thus making supervision easy and simple.

Codes:

(a) Both the statements are correct and second is a correct explanation of the first.

(b) Both the statements are correct but second is not a correct explanation of the first.

(c) First statements is correct but second is not.

(d) First statement is incorrect but second is correct.

Ans. (a)

25. Match the following:

List-I                                                                             List-II

A. To check the quality of work                                       1. Speed boss

B. To see that work is completed in time                         2. Inspector

C. To check absenteeism of workers                                3. Instruction and clerk.

D. To issue instructions regarding method of Work        4. Shop discipline

Codes:

A B C D

(a) 3 2 1 4

(b) 2 1 4 3

(c) 2 1 3 4

(d) 4 3 1 2

Ans. (b)

26. Effective supervision is an activity of:

(a) Organization function

(b) Staffing function

(c) Direction function

(d) Control function

Ans. (c)

27. it is the value assigned to the expected benefits for desirable national gains:

(a) Cost price

(b) Shadow price

(c) Real price

(d) Opportunity cost

Ans. (b)

28. Effective leadership behaviour is a result of following variable:

(a) Structure

(b) Consideration

(c) Environment

(d) All of these

Ans. (d)

29. Structure variable is synonymous with:

(a) Task

(b) Relations

(b) Style

(d) Attitude

Ans. (a)

30. Consideration is synonymous with:

(a) Task

(b) Relations

(c) Style

(d) Attitude

Ans. (b)

31. Match the following:

List-I List-II

A. Fayol                                              1. Economy and Society

B. Taylor                                             2. General and Industrial Administration

C. Weber                                             3. Principles of Organization

D. Mooney and Reilley                       4. Shop Management

Select the correct code:

A B C D

(a) 3 4 1 2

(b) 2 4 1 3

(c) 1 3 2 4

(d) 4 3 2 1

Ans. (b)

32. The main focus of the Human Relations Theory is on:

(a) Formal organization

(b) Informal organization

(c) Individual

(d) Participatory decision making

Ans. (c)

33. Cross elasticity of complementary goods is:

(a) Negative

(b) Zero

(c) High

(d) Infinite

Ans. (a)

34. Managerial Grid suggests the following as the best leader-behaviour:

(a) Low structure and low consideration

(b) High concern both for production and people

(c) Low concern both for production and people

(d) High structure and high consideration

Ans. (b)

35. Henri Fayol supports the:

(a) Humanistic approach

(b) Mechanistic approach

(c) Organic approach

(d) Scientific approach

Ans. (b)

36. A statistical measure based upon the entire population is called parameter while measure based upon a sample is known as:

(a) Sample parameter

(b) Inference

(c) Statistic

(d) None of these

Ans. (c)

37. Who is regarded as the Father of Scientific Social Surveys?

(a) Darwin

(b) Best

(c) Marx

(d) Angels

Ans. (b)

38. The process not needed in experimental research is:

(a) Observation

(b) Controlling

(c) Manipulation and replication

(d) Reference collection

Ans. (d)

39. Generalized conclusion on the basis of a sample is technically known as

(a) Statistical inference of external validity of the research

(b) Data analysis and interpretation

(c) Parameter inference

(d) All of the above

Ans. (a)

40. A researcher divides his population into certain groups and fixed the size of the sample from each group. It is called:

(a) Stratified sample

(b) Quota sample

(c) Cluster sample

(d) All of the above

Ans. (b)

41. All causes non-sampling errors except:

(a) Faculty tool of measurement

(b) Inadequate sample

(c) Non-response

(d) Defect in data collection

Ans. (b)

42. Managerial decision-making refers to:

(a) Programmed decisions

(b) Unprogrammed decisions

(c) Information system

(d) Operation research

Ans. (b)

43. Fixed asset file management procedures are not. required for:

(a) Carrying out fixed asset physical inventory taking

(b) Processing fixed asset purchase

(c) Estimating e.g. fire insurance requirements

(d) All of the above

Ans. (c)

44. If the reference for arbitration is for even number of arbitrators, they have;

(a) Power to increase, the number

(b) Power to appoint an umpire

(c) Power to decrease the number

(d) None of the above

Ans. (b)

45. Public sector consists of those enterprises in which the state owns:

(a) 50% of the capital

(b) 66% of the capital

(c) 5% of the capital

(d) 100% of the capital

Ans. (d)

46. F. W. Taylor called “the Military type of foreman” to:

(a) Span of control

(b) Unity of command

(c) Department

(d) Delegated legislature

Ans. (b)

47. Scientific management addresses itself to the problems of:

(a) Middle tier of management

(b) Top management

(c) Lower tier of organization

(d) None of the above

Ans. (c)

48. The managers did not like the scientific management theory because:

(a) They felt that the workers were given undue importance in the theory

(b) It reduced managerial remuneration

(c) They felt that it had the effect of giving away more wages to the workers

(d) They felt that the rigid scientific methods look away their managerial freedom in decision-making

Ans. (d)

49. Who is known as father of scientific management?

(a) Henry Fayol

(b) Herbert Spencer

(c) Hertzberg

(d) F. W. Taylor

Ans. (d)

50. The idea that all the units of an organization should be integrated under the authority of one- head had been interpreted as:

(a) Span of control

(b) Delegated legislation

(c) Unity of command

(d) Hierarchical system

Ans. (c)

4 comments to objective management questions

  • Kumari Toshi

    I want the sample papers for Bharat Petroleum Corporation Limited regarding HR and General Aptitude Test

  • Kumari Toshi

    I like the solved questions very much which is very knowledgeable. Thanks a lot

  • ALKA

    I want Objective Tests sample paper i.e.
    (Grammer,Vocabulary,Comprehension)
    2)Test of General Awaraness,Marketing Computers.
    3)Test Data Analysis & Interpretation.
    4)Test of Reasoning.
    for NATIONAL HEALTH CARE ORGANIZATION

  • ALKA

    I want OBjective Test sample paper (Grammer,Vocabulaary,Comprehension)
    2)Test of General Awarness,Marketing Computers.
    3)Test Data Analysis & Interpretation.
    4)Test Of Reasoning for “NATIONAL HEALTH CARE ORGANIZATION”

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>