Flipkart.com

objective Physical Education for Physical education Teachers exam

For more please visit parikshaa

objective Physical Education for Physical education Teachers exam
Physical Education MCQ Quiz for teachers Jobs
Free Online MCQ Test
Solved Questions and Answers for KVS DSSSB and other Phy Education job exams
1. The useful method of teaching for games and sports is
(A) Pictures
(B) Poster
(C) Drawing
(D) Audio visual aids

2. The term ‘Double Fault’ is related with
(A)Bridge
(B) Golf
(C)Cricket
(D) Lawn Tennis

3. Direct communicable disease is?
(A)AIDS
(B) Diptheria
(C)T.B.
(D) Hookworm

4. In normal air, the percentage of oxygen is?
(A)20%
(B) 21%
(C)22%
(D) 25%

5. 1 gm of carbohydrates (glucose) in the body yields?
(A) 10.4 kilo calorie of energy
(B) 6.8 kilo calorie of energy
(C) 4.2 kilo calorie of energy
(D) 2.6 kilo calorie of energy

6. Which country won Football World Cup, the maximum times?
(A) Argentina
(B) Italy
(C)Brazil
(D) Germany

7. The first’Dronacharya Award in wrestling was given to?
(A) Bal Bhagwat
(B) Udai Chand
(C) K. N. Singh
(D) Satpal

8. In health education, the basic principle is to start from?
(A) Ancient to modern
(B) Earlier to the recent
(C) Voluntary to involuntary
(D) Known to unknown

9. What is one objective of situps?
(A) To develop strength in abdominal muscles
(B) To give proper shape at abdominal area
(C) To reduce fat
(D) To reduce weight

10. In ancient time, which games were organized in front of Lord
Apollo?
(A) Namin games
(B) Isthiminian games
(C) Pythain games
(D) Modern Olympic games

11. Strategy ‘Double Nelson’ is related to the game?
(A) Hockey
(B) Athletics
(C) Wrestling
(D) Kho kho

12. Which of the following aspects of health primarily determines whether or not a person is healthy?
(A)Genetic
(B) Biological
(C)Cultural
(D) Social

13. The centre controlling point of cell is?
(A)Mitochondria
(B)Nucleus
(C)Golgi apparatus/body
(D) Cytoplasm

14. Which type of bandage is used on finger injury?
(A) Roller Bandage
(B) Trangular Bandage
(C) Two-Niket Bandage
(D) Crap Bandage

15. What is ‘fitness’?
(A) Capacity of inner power
(B) To be rich
(C) Stay healthy
(D) Slim body

16. Maulana Azad Trophy is awarded for overall games championship at?
(A) State level
(B) Inter-university level
(C) National games level
(D) International level

17. School health records to be used?
(A) By Medical officer
(B) Only nurses
(C) To understand student more only for teacher’s help
(D) To cure diseases, by cornpounders

18. Insulin is produced in?
(A) Sex glands
(B) Pancreas
(C) Thyroid
(D) Spleen

19. The part of the respiratory system responsible for speech is?
(A)Trachea
(B) Nasal cavity
(C)Pharynx
(D) Larynx

20. Which cricketer is known as ‘palm tree hitter’?
(A) Kapil Dev
(B) Hanumant Singh
(C) Virendra Sehwag
(D) Polly Umrigar

21. The number of bones in vertebral column is?
(A) 22
(B) 33
(C) 23
(D) 36

22. Guru Hanuman received Drona charya award for the game?
(A)Boxing
(B) Judo
(C) Wrestling.
(D) Taikando

23. Out of the following name, the disease that is not categorized as a communicable disease is?
(A) Diabetes
(B) Leprosy
(C) Tuberculosis
(D) Whooping-cough

24. What is Physical Education?
(A) All round development of human being
(B) Physical Training
(C) Physical Execution
(D) Physical Fitness

25. Which of the following is called ‘Master gland’ in human body?
(A) Thyroid
(B) Parathyroid
(C) Pituitary
(D) Thalamus

26. The number of Hurdles in 110 m Hurdle race are?
(A)Eight
(B) Nine
(C)Ten
(D) Twelve

27. Command method is used
(A) During track and field events
(B) Hockey
(C) Swimming
(D) March past

28. For which disease, the flies are not the carrier?
(A) Typhoid
(B) Yellow fever
(C) Cholera
(D) Dysentry

29. Which of the following are chemically known as lipids?
(A) Fats
(B) Sugars
(C) Candies
(D) Amino Acids

30. The deficiency of which vitamin
causes night blindness?
(A) Vitamin A
(B) Vitamin B
(C) Vitamin C
(D) Vitamin D

31. First National Institute of Physical Education is situated at?
(A) Patiala
(B) Chandigarh
(C) Delhi
(D) Gwalior

32. Out of the following name the factor which is considered key to good health?
(A) Pollution free environment
(B) Nutritious diet
(C) Good life routine
(D) Stress free life

33. The length of cricket bat is?
(A)38 inch
(B) 39 inch
(C) 37 inch
(D) 40 inch

34. Skinfold Caliper measures
(A) Height of a body
(B) Body fat
(C) Respiration level of body
(D) Weight of a body

35. An umpire in ‘Hockey’ shows green card. He is indicating for?
(A) Warning
(B) Temporary suspension
(C) To start the game
(D) For medical attention

36. The number of alveoli (air sacs) in our two lungs is approximately?
(A) 700 million
(B) 800 million
(C) 900 million
(D) 1000 million

37. Radio-ulna bones is situated in the human body at?
(A)Fore arm
(B) Lower leg :
(C)Foot
(D) Upper arm

38. What will be done after snake bite?
(A) Sucking
(B) Use of crepe bandage
(C) Use of antiseptic
(D) Use of two-niket bandage

39. Normal Heart Rate of stroke volume is?
(A) 5.04 litre/minute
(B) 5.5 litre/minute
(C) 6.00 litre/minute
(D) 4.50 litre/minute

40. In which country World Cup Hockey Championship for men was organized in the year 2010?
(A) Holland
(B) Australia
(C) India
(D)Spain

41. ‘Scapula’ bone is situated in?
(A) Legs
(B) Hips
(C) Upper backs
(D) Hand

42. Hinge Joint is said to be
(A) Movable joint
(B) Immovable joint
(C) Semi movable joint
(D) Static joint

43. Learning is based on
(A) Maturity
(B) Age
(C) Heredity
(D)Body (types) development

44. Who was the first Indian to win an award in Wimbledon?
(A) Ramnathan Krishnan
(B) Ramesh Krishnan
(C) Vijay Amritraj
(D) Jaideep Mukherjee

45. Percentage of water in the human body is?
(A) 60 percent
(B) 65 percent
(C) 70 percent
(D) 75 percent

46. Khajan Singh is associated with?
(A) Volleyball
(B) Weight lifting
(C) Swimming
(D) Athletics

47. The length and width of Badminton court is?
(A) 40x25feet
(B) 44x20feet
(C) 35xl5feet
(D) 44x22feet

48. Strength is measured by
(A) Manometer
(B) Goniometer
(C) Dynamometer
(D) Weight training

49. ‘Degree of difficulty’ is related with?
(A) Archery
(B) Diving
(C) Swimming
(D) Fencing

50. In which game you can see Antenna?
(A) Basketball
(B) Football
(C) Volleyball
(D) Tennis

ANSWERS:

1 D
2 D
3 D
4 B
5 C
6 C
7 A
8 D
9 C
10 B
11 C
12 B
13 B
14 A
15 A
16 B
17 C
18 B
19 D
20 D
21 B
22 C
23 A
24 A
25 C
26 C
27 C
28 B
29 A
30 A
31 D
32 B
33 A
34 B
35 A
36 A
37 A
38 B
39 C
40 C
41 C
42 A
43 B
44 A
45 C
46 C
47 B
48 C
49 B
50 C

7 comments to objective Physical Education for Physical education Teachers exam

  • Premjith C P

    hai,
    i am working in college as physical education teacher i need more objective type question in physical education.

    thank you

    premjith.

  • Gina Hernandez

    These tests questions are very beneficial. I have taken the tests a number of times and still cannot pass it. I probably have a gift to teach in elementary education and to this day interested in the field. I just cannot pass the Texas exam. Anyway, I enjoy taking these tests. Thank-you.

  • M.PONKUMAR

    i am prepare TRB exam in tamil nadu.i need more objective type question in physical education subject.thank u

  • ashish kumar singh

    plz. give the answer in comprehensive way for the satisfaction. thnks

  • Please extend the questions and answer deeply.Increase the number of questions and answers

  • thanks for your essay…

  • Neelu Shekhawat

    There r sum questions whose answers r not correct here…. like-

    Objective of sit ups is to develop abdominal strength.

    Pythain games were organised in front of lord Apollo.

    thanks

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>