Flipkart.com

Objective Questions In Library And Information Science Free Online

For more please visit parikshaa

Objective Questions In Library And Information Science Free Online

Objective Question Bank for Library Information Science

objective type questions in library science

Free Online MCQ Test Solved Questions Library And Information Science

1. Posting the right person at the right place is called ________
A. Recruitment
B. Coaching
C. Deployment
D. Induction

2.TQM is a system of continuous improvement employing participative management and centered on needs of the ________
A. Customers
B. Staff
C. Organization
D. Government

3.Financial support given to libraries are of . two types
(i) Recurring and
(ii)………
A. Ad-hoc
B. Endowments
C. Annual
D. Non-recurring

4. Principle of maximum aggregate benefit is concerned with________
A. growth of library
B. library use
C. library service
D. library fee

5……….. takes items of expenditure for libraries as the working data for allocation
of funds.
A. Method of details
B. Per capita method
C. Principle of economy
D. Library budget

6.A budget which mainly covers items of current revenue and expenditure is called
___.
A Programme budget
B. Welfare economics
C Current budgeting
D. Capital budgeting

7._______ budgeting does not take into account what happened in the past but
emphasizes on current activities.
A. formula
B. performance
C. programme
D. zero-base

8. The library budget of a university is passed by the ?
A Senate
B. Executive Council
C. Academic Council
D. Research Council

9. In fund accounting, _______ fund can not be used for other purposes.
A Recurring
B. Non-recurring
C. Restricted
D. Encumbering

10. Scrutiny of financial transactions is called
A. Budgeting
B. Programming
C. Accounting
D. Auditing

11. A good library building is an outcome of librarian and _________.
A. Registrar
B. Building Corporation
C. Finance Officer
D. Architect

12. ________ are the storage areas for the various types of documents kept in a library.
A. Tasks .
B. Racks
C.Stacks
D. Desks

13. Study carrels are exclusive areas meant for……………
A. students
B. public
C. women
D. researchers

14. Library catalogue cards are filed in specially designed. drawers called ________
A. Charging tray
B. Catalogue cabinet
C. Display rack .
D. Filling equipment

15.. Information Gatekeepers come under ________ sources.
A documentary
B. human
C. institutional
D. neo-conventional

16…………… categorises documents into three types such as primary, secondary and.
tertiary.
A. Grogan
B. Skeltor
C. SR. Ranganathan
D. Hanson
17. ________ is a legal document and can be used as a source of industrial information.
A. Report
B. Law Review
C. Patent
D. Specification

18. In Encyclopaedia Britianica, ___________ acts as an index to macropaedia.
A. Bibliography
B. Introduction Part
C. Propaedia
D. Micropaedia

19. One of the book selection principles states that “the best reading for the largest number at the ……………Cost.”
A. maximum
B. medium
C. least
D. zero

20. Payments for the books purchased can be made only after
A. accessioning
B. classification
C Cataloguing
D arrangement in the shelve

21. The standard size of an accession register is ?
A.15” x 13”
B. 16 x 13”
C.12” x 5”
D. 5” x 3”
22. ISBN stands for ________
A. Integrated Services Bibliographic Network
B. Indian Standard Book Number
C. International Standard Book Number
D. International Standard for Book and Non- book

23. The three card system introduced by Ranganathan are
(i) Register Card
(ii) Check Card
(iii)……..
A. KARDEX
B LINDEX
C. Ledger Card
D. Classified Index Card

24. Technical section performs mainly two functions namely classification and……….
A. accessioning
B. bills payment
C. cataloguing
D. shelving

25. PRECIS was developed by Derek Austin for use in the ________
A. BNB
B. INB
C. ISBD
D. ISBN

26. ________ is one of the records of circulation section.
A. Accession Register
B. Day book
C. Catalogue Card
D. AACR-2 (R)

27. Getting books back from the users and releasing the borrower’s ticket is known as
A. charging
B. holding
C. reserving
D. discharging

28.While entering the library, the personal belongings of a reader is kept in ________
A. Cloak room
B. Property counter
C. Gate counter
D. Store room

29. Physical condition of the books should be property maintained. This is known as
A. collation.
B. conservation
C. shelf-arrangement
D. organization

30.________ is an important record of books, which shows the position of any book on the shelves.
A. Bay Guide
B. Authority File
C. Accession List.
D. Shelf. .List

31.Books misplaced on the shelves by readers are restored. This work is referred to
as .
A. Shelving
B. Stock verification
C. Shelf rectification
D. Shifting

32. Books lost from the library are known through ________
A. Stock verification
B. Charging and discharging
C. Shelf list
D. Accession Register

33. Outdated and seldom used books are withdrawn from the library is otherwise
known as – .
A. Shelving
B. Weeding
C. Circulating
D. Guiding

34. The objective of library binding is ________
of the library materials.
A. Proper organisation
B. accessibility.
C. durability
D. humidity control

B. Imitation
D. Sheep skin
35.All part and pages of a volume are correctly sequenced in the first stage of binding
process known as?
A. sewing
B. guard
C. pulling
D. collation
36. Sheets before and after the text of a book are called _________. .
A. End papers
B. Attach cover
C Head bands
D Gilding

37.Leather being used as one of the binding materials i.e., _________ is the strongest
leather.
A Roan
B. Imitation
C. Pig skin
D. Sheep skin

38. ________ has prescribed certain standards for library binding.
A. ILA
B. ALA .
C. BLA
D. NBT

39 ________ is a process of helping employees in an organization to acquire new skills
and competence on a continuing basis
A. Total Quality Management
B Management Information System
C. Financial Resources Development
D. Human Resources Development.

40. A skillful method of providing means, mechanism and structural elements to.
streamline organizational work is known as _______
A. Strategic planning
B. Role analysis
C. Work culture
D. Autonomous planning

ANSWERS
1 D
2 C
3 B
4 C
5 D
6 D
7 B
8 B
9 A
10 D
11 D
12 C
13 D
14 B
15 A
16 A
17 D
18 D
19 C
20 A
21 B
22 C
23 D
24 C
25 A
26 A
27 D
28 B
29 B
30 D
31 C
32 B
33 B
34 C
35 D
36 A
37 D
38 B
39 A
40 A

37 comments to Objective Questions In Library And Information Science Free Online

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>