Flipkart.com

objective type (multiple choice questions) mppsc Zoology

For more please visit parikshaa

objective type (multiple choice questions) mppsc Zoology
Madhya Pradesh State Administrative Service Examination Objective zoology
Solved Sample questions zoology

1. In Eutheria, if the fertilized ovum is implanted in the uterine wall, then further development of the foetus cannot occur

(a) Without the formation of placenta

(b) In the presence of progesterone

(c) In the presence of foetal membranes

(d) With mother’s hormones

Ans. (a)

2. The oral contraceptive pill used by women

(a) permits ovulation, but prevents fertilization

(b) permits ovulation, but blocks luteinization

(c) permits fertilization but interferes with implantation

(d) inhibits ovulation by suppressing pituitary LH secretion

Ans. (d)

3. The fertilized egg in human female gets implanted in the uterus after

(a) two months of fertilization

(b) about one week days of fertilization

(c) one month of fertilization

(d) three weeks of fertilization

Ans. (b)

4. Testes may be

(i) Intra abdominal.

(ii) Withdrawn after breeding season, into the body cavity.

(iii) Permanently retained in the scrotum.

Examples of these conditions of the testes listed at i, ii and iii are to be found in:

I                                            II                                           III

(a) Chiroptera                      Monotremata                             Primates

(b) Metatheria                         Chiroptera                         Most carnivores

(c) Montremata                       Chiroptera                              Primates

(d) Metatheria                    Some carnivores                         Primates

Ans. (c)

5. After fertilization, the vitelline membr4fe gets separated from the plasma membrane. This is:

(a) to prevent polyspermy

(b) to facilitate cleavage

(c) to maintain osmotic tension

(d) for free cell movement during gastrulation

Ans. (d)

6. The type of parthenogenesis in which the male develops from unfertilized egg and female from fertilized egg, is known as:

(a) thelytoky

(b) arrhenotoky

(c) gynogenesis

(d) apospory

Ans. (b)

7. In the unfertilized egg, inactivated NMD kinase is made active only:

(a) when capacitation and contact between the gametes have been established

(b) after the penetration of the sperm head -into the vicinity of the egg plasma membrane

(c) when the second polar body of the egg has been discharged

(d) when the amphlimixis is over

Ans. (a)

8. The first cleavage in chick embryo appears in surface view as a narrow furrow, extending across the central part of the blastodisc:

(a) immediately after fertilization

(b) about 3 hours after fertilization

(c) at 6 hours

(d) at 8 hours

Ans. (a)

9. Anterior neuropore persists throughout the life in:

(a) chick

(b) Amphioxus

(c) frog and Amphioxus

(d) chick, Amphioxus and frog

Ans. (a)

10. The grey crescent of frog’s embryo represents the future.

(a) anterior side of the developing embryo

(b) posterior side of the developing embryo

(c) dorsal side of the developing embryo

(d) ventral side of the developing embryo

Ans. (c)

11. Egg of eutherian mammals is:

(a) centrolecithal

(b) telolecithal

(c) macrolecithal

(d) microlecithal

Ans. (d)

12. In which type of cleavage do the cleavage furrows divide a small amount of active cytoplasm at the animal pole?

(a) Meroblastic

(b) Holoblastic

(c) Determinate

(d) Unequal holoblastic

Ans. (a)

13. The amnion in mammals consists of extra-embryonic:

(a) endoderm and somatic mesoderm

(b) ectoderm and somatic mesoderm

(c) ectoderm and splanchnic mesoderm

(d) endoderm and splanchnic mesoderm

Ans. (b)

14. The egg of a frog is:

(a) telolecithal

(b) microlecithal

(c) centrolecithal

(d) alecithal

Ans. (a)

15. The correct sequence in the formation of spermatozoa is:

(a) spermatogonia ? spermatids ? spermatocytes ? spermatozoa

(b) spermatids ? spermatogonia ? spermatocytes ? spermatozoa

(c) spermatids ? spermatogonia ? primary spermatocytes ? secondary spermatocytes ? spermatozoa

(d) spermatogonia ? primary spermatocytes ? secondary spermatocytes ? spermatids ? spermatozoa

Ans. (d)

16. Which one of the following types of uteri is simplex?

Ans. (d)

17. Which of the following pairs ‘regarding the source and protective coverings formed from such source in lien’s egg are correctly matched?

I. Vitelline Primary envelope secreted by the egg itself

II. Albumen (egg white) Secondary envelope secreted by the follicle cells

III. Outer calcareous shell Tertiary envelope secreted by the oviduct

Select the correct answer using the codes given below:

Codes:

(a) I and II

(b) II and III

(c) I and III

(d) I, II and III

Ans. (d)

18. Which of the following represent (s) the permanently neotenic form?

In some Amphibia

(a) If there is deficiency of iodine in the surrounding water, the larval stage is prolonged

(b) Larva may become sexually mature even when its body retains gills, gill slits and several other larval characters. But the larva can metamorphose under certain natural and experimental conditions

(c) Adults always have well-developed gills, lidless eye, cartilaginous skull etc. In no conditions do they shed these characters

Select the correct answer using the codes given below:

Codes:

(a) I and II

(b) II and III

(c) III alone

(d) II alone

Ans. (a)

19. In chordates, fertilization occurs.

(a) when the egg is in the metaphase of the first meiotic division

(b) when the egg is in the metaphase of the second meiotic division

(c) after the completion of both the meiotic divisions

(d) before the meiotic divisions

Ans. (b)

20. Which of the following statements is/are correct?

(i) In chick, the notochord is ectodermal in origin

(ii) In chick, the brain is mesodermal in origin

(iii) In chick, the stomach indodermal in origin

Select the correct answer using the codes given below:

Codes:

(a) i and ii

(b) ii and iii

(c) i alone

(d) iii alone

Ans. (d)

21. The blastocoel ultimately.

(a) forms optic vesicle

(b) vanishes

(c) forms gut cavity

(d) forms archenteron

Ans. (b)

22. Which of the following pairs are correctly matched?

(i) Blastocoel blastula of insect

(ii) Blastopore blastula of frog

(iii) Blastocyst blastula of man

(iv) Blastodisc blastula of bony fish

Codes:

(a) ii, iii and iv

(b) i, iii and iv

(c) i, ii and iv

(d) i, ii and iii

Ans. (a)

23. Match list-I (pattern of cleavage) with list-II (group of animals) and select the correct answer using he codes given below the lists:

List-I                                   List-II

A. Radial                       1. Echinodermata

B. Spiral                        2. Mollusca

C. Bilateral                    3. Ascidia

D. Irregular                    4. Coelenterate

Codes:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 1 3 2 4

(c) 4 3 2 1

(d) 4 2 3 1

Ans. (b)

24. The term “grey crescent” is associated with the egg of:

(a) Branchiostoma and frog

(b) frog

(c) chick

(d) frog and chick

Ans. (d)

25. Epiboly involves:

(a) inward movement of macromeres

(b) overgrowth of micromeres over macromeres

(c) rapid proliferation of cells at the rim of the blastopore

(d) invagination of cells at the blastopore

Ans. (b)

26. Match list-I (extra embryonic layers in rabbit) with list-II (characteristic function of the extra embryonic layers) and select the correct answer using the codes given below the lists:

List-I                                      List-II

A. Amnion              1. Somatopleure protects the embryo from mechanical shocks

B. Chorion              2. Splanchnopleure supplies O2 and nutrients to the foetus

C. Allantois            3. Splanchnopleure develops villi

4. Somatopleure develops villi

Codes:

A B C

(a) 2 4 1

(b) 2 1 3

(c) 1 3 2

(d) 1 4 2

Ans. (c)

27. Extra embryonic membranes in chick are shown in the given figure. Amnion, allantois, chorion and yolk sac are labelled in the figure respectively as

(a) iv, i, ii and iii

(b) iv, i, iii and ii

(c) i, iv, iii and ii

(d) i, iv, ii and iii

Ans. (d)

28. Evolution of sex has been necessary for the sake of

(a) continuance of species

(b) variety of characters it will result in

(c) consistency of traits that will appear generation after generation

(d) keeping the proliferation of young ones, in check

Ans. (a)

29. Which one of the following sets of structures occurs in ascidian larva but not in adult?

(a) Gills and gill slits

(b) Pharynx and endostyle

(c) Gill slits and tail

(d) Notochord and tubular nerve cord

Ans. (d)

30. In Amphioxus, the large cavity that surrounds the pharynx and in which the gill slits open is called

(a) metapleural fold

(b) coelom

(c) psuedocoelom

(d) atrium

Ans. (d)

31. Match list-I (structures) with list-II (arising from) and select the correct answer using the codes given below the lists:

List-I                                      List-II

A. Zygosphere                     1.Neural arch

B. Zygantra                         2.Centrum.

C. Prapophysis

D. Basapophysis

Codes:

A B C D

(a) 1 1 2 2

(b) 2 2 1 1

(c) 1 1 1 2

(d) 2 1 2 1

Ans. (c)

32. Consider the following statements regarding corpus luteum and corpus albicans associated with the ovary in mammals.

(i) Corpus luteum produces hormones for the ovulation.

(ii) Corpus luteum produces hormone which is essential for the preparation of reproductive tract for pregnancy and in many mammals for the inailatainance of pregnancy

(iii) Following the degeneration of corpus luteum all that remains is whitish scar like remnant connective tissue, the corpus albicans

(iv) Corpus albicans produces hormones for ovulation of these statements

(a) i and iii are correct

(b) ii and iii are correct

(c) ii and iv are correct

(d) iii and iv are correct

Ans. (b)

33. Neoteny in axolotl larva is the phenomenon where a larva

(a) gains new tone in its body muscles

(b) metamorphosis in a normal manner

(c) becomes sexually mature and can reproduce but remains other systems in their larval state

(d) permanently retains all its systems in their larval state without any exception

Ans. (c)

34. Which of the following pairs of germinal layers and organs is/are correctly matched?

(i) Ectoderm eye

(ii) Endoderm-heart

(iii) Mesoderm-brain

Select the correct answer using the codes given below:

(a) i, ii and iii

(b) i alone

(c) i and ii

(d) ii and iii

Ans. (b)

35. Which of the following pairs of important characteristics and animals are correctly matched?

(i) Grey crescent-Amphioxus

(ii) Yolk plug-frog

(iii) Hensen’s node-chick

Select the correct answer using the codes given below:

(a) i, ii and iii

(b) i and ii

(c) i and iii

(d) ii and iii

Ans. (a)

36. The coelom of Amphioxus is

(a) schizocoelic

(b) enterocoelic

(c) haemocoelic

(d) pseudocoelic

Ans. (b)

37. The tadpole of a frog will stop metamorphosis if it is

(a) kept in a beaker of pond water

(b) kept in a beaker of pond water containing a few drops of thyroxin

(c) thyroidectomised

(d) thyroidectomised and then kept in a beaker of water to which thyroxin has been added

Ans. (c)

38. If the dorsal lip of the blastopore from an early gastrula of frog is removed, then

(a) notochord and nerve cord will not differentiate

(b) archenteron will not be formed

(c) lateral mesoderm will not be formed

(d) the embryo will immediately die

Ans. (c)

39. In an experiment, a piece of cellophane paper is placed between the chord mesoderm layer and the overlapping ectoderm in an early gastrula of frog, then

(a) it will develop into a normal embryo

(b) it will stop further development

(c) an embryo with two central nervous system will be developed

(d) an embryo without a central nervous system will be developed

Ans. (b)

40. Which of the following protein breakdown products of chick embryo is stored by its allantois?

(a) Ammonia

(b) Amino acid

(c) Urea

(d) Uric acid

Ans. (d)

41. During metamorphosis of an ascidian tadpole larva, diminution and the eventual complete disappearance of the tail with the contained notochord and caudal part of the nerve cord is accomplished by:

(a) autophagy

(b) autolysis

(c) migration of cells from the tail region to the test of the adult

(d) reversal of the differentiated cells of the tail into a non-differentiated cell-mass that secondarily forms the endostyle of the pharynx.

Ans. (b)

42. Acrosomal enzymes in a mammalian sperm originate from:

(a) peroxisomes

(b) lysosomes

(c) microsomes

(d) mitochondria

Ans. (c)

43. Match list-I (cell type) with list-II (characteristic) and select the correct answer using the codes given below the lists:

List-I                                            List-II

A. Spermatogonium divide            1. Does not

B. Spermatocyte                             2. Divides mitotically

C. Spermatid                                   3. Divides meiotically

D. Sertoli cell                                 4. Divides both mitotically and meiotically

5. Nourishes other cell types

Codes:

A B C D

(a) 5 3 1 4

(b) 1 3 4 5

(c) 3 2 4 1

(d) 3 2 1 5

Ans. (d)

44. Follicle Stimulating Hormone (FSH) derives its name from the fact that it stimulates the growth of ovarian follicle in the female. In male, its target cell is

(a) Germ cells

(b) Sertoli cells

(c) Leydig cells

(d) Pachytene stage germ cells

Ans. (b)

45. The endoderm of gastrula leads to the formation of

(a) skeleton

(b) muscles

(c) thyroid and thymus

(d) sense receptors

Ans. (c)

46. If two blastomeres of an embryo at 2-cell stage are separated from each other.

(a) they will die

(b) one will die and the other will develop into a complete embryo

(c) each of them will develop into a complete embryo

(d) they will give two half-embryos one developing only left half and the other only the right half

Ans. (c)

47. Match list-I (foetal membranes) with list-II (functions of foetal membranes) and select the correct answer using the codes given below the lists:

List-I                                                       List-II

A. Yolk sac                            1.Elimination of metabolic wastes

B. Chorion                             2.Shock absorption

C. Allantois                           3.Food storage and digestion

D. Amnion                            4.Exchange of substances between mother and embryo

Codes:

A B C D

(a) 4 3 1 2

(b) 4 3 2 1

(c) 3 4 2 1

(d) 3 4 1 2

Ans. (d)

48. Which one of the following sets of organs is of ectodermal origin in frog?

(a) Epidermis, mucous glands and optic vesicle

(b) Brain, aorta and thyroid gland

(c) Pharynx, spinal cord and blood cell

(d) Heart, cranial nerves and liver

Ans. (a)

49. Precocious metamorphosis can be induced in frog tadpole by treating with:

(a) Growth Hormone (GH)

(b) Adrenocortico Tropic Hormone (ACTH)

(c) Follicle Stimulating Hormone (FSH)

(d) Thyroxine Hormone (TH)

Ans. (d)

50. Morphogenetic movements of a during early embryology of frog is termed as:

(a) invagination

(b) emboly

(c) involution

(d) Epiboly

Ans. (b)

22 comments to objective type (multiple choice questions) mppsc Zoology

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>