Flipkart.com

PGT Zoology Sample paper

For more please visit parikshaa

PGT Zoology Sample paper
question paper for KVS PGT BIOLOGY/ZOOLOGY EXAM
M C Q In Zoology Objective Zoology
sample paper of PGT (Biology)

1. Match list-I and list-II and select the correct answer using the codes given below the list:

List-I                                    List-II

A. Liver                               1. Amylase

B. Beta cells                        2. Chymotrypsin

C. Duodenum                      3. Insulin

D. Parotid gland                  4. Stercobilin

Codes:

A B C D

(a) 3 4 2 1

(b) 4 3 2 1

(c) 4 3 1 2

(d) 3 4 1 2

Ans. (b)

2. In Bohr effect, the oxygen equilibrium curve is influenced:

(a) by the partial pressure of oxygen whose increase shifts the curve to the right

(b) by a fall in temperature which shifts the curve to the left

(c) by CO2 whose increases shifts the curve to the right

(d) neither by CO2 nor by temperature but only by O2 concentration which shifts the curve to the left

Ans. (a)

3. When a nerve is stimulated, the outer surface of the axon gets negatively charged for a brief period.  Its reversal is called:

(a) action potential

(c) resting potential

(b) repolarisation

(d) depolarization

Ans. (b)

4.Match list-I and list-II select the correct answer using the codes given below the lists.

List-I                                                             List-II

(Contractile proteins)                                            (Functions)

A. Myosin                                                  1. Interaction between actin and myosin

B. Actin                                                      2. Calcium binding

C. Troponin                                                3. Sliding

D. Tropomyosin                                          4. A T Pase activity

Codes:

A B C D

(a) 3 4 1 2

(b) 4 3 2 1

(c) 4 3 1 2

(d) 3 4 2 1

Ans. (d)

5. Antigenicity of human erythrocyte membrane is due to:

(a) glycocalyx

(b) receptor proteins

(c) membrane-bound enzymes

(d) glycophorin

Ans. (d)

6. The relationship between the concentration gradient and the resting membrane potential is given by:

(a) Nernst equation

(b) Donnan equilibrium

(c) Michelis constant

(d) The equation P = KD/t

Ans. (a)

7. Which one of the following human antibodies is most effective in malaria?

(a) Ig E type

(b) Ig G type

(c) Ig A type

(d) Ig D type

Ans. (b)

8. Which one of the following sequences is the correct route of circulation in the human heart?

(a) Right auricle – right ventricle-pulmonary artery-lungs- pulmonary veins-left auricle-left ventricle-aorta

(b) Left auricle-right auricle – right ventricle-pulmonary artery-lungs-pulmonary veins-left ventricle-aorta

(c) Right auricle – left auricle-right ventricle pulmonary artery-lungs-pulmonary veins-left ventricle-aorta

(d) Right auricle – right ventricle-pulmonary veins-lungs- pulmonary artery-left auricle-left ventricle-aorta

Ans.(a)

9. The metanephric duct is pronephric duct:

(a) nothing but embryonic pronephric duct

(b) nothings but embryonic mesonephric duct

(c) developed from metanephric tubules

(d) developed as an outgrowth of cloaca

Ans. (d)

10. Cerebrospinal fluid is secreted by:

(a) the epithelial cells lining the central canal of the spinal cord

(b) nerve cells of the spinal cord

(c) the piamater

(d) the choroid pleus

Ans. (d)

11. Consider the following nerves:

1. Abducens

2. Trigeminal

3. Hypoglossal

4. Facial

Which of these are motor and mixed nerves?

Motor              Mixed

(a)     1, 3                    2, 4

(b)     2, 3                    1, 4

(c)     1, 4                    2, 3

(d)     2, 4                    1, 3

Ans. (a)

12. Which one of the following sets of bones is modified to form ear ossicles in mammals?

(a) Hyomandibular, quadrate and articular

(b) Hyomandibular and quadratojugal

(c) Hyomandibular, quadrate and symplectic

(d) Hyomandibular, articular and quadratojugal

Ans. (a)

13. Which one of the following has isoenzymes?

(a) Lactic dehydrogenase

(b) Hexokinase

(c) Citrate synthetase

(d) Aldolase

Ans. (a)

14. During increased blood pressure, which one of the following pairs of centers is normally involved in the regulation of heart beats and circulation?

(a) Cardio-stimulatory and vasoconstrictor centers and

(b) Cardio- inhibitory and vasoconstrictor centers and

(c) Cardio- stimulatory and vasodilator centers

(d) Cardio- inhibitory and vasodilator centers

Ans. (d)

15. Dogfish maintains high osmotic equilibrium with the surrounding medium by the secretion of:

(a) sodium chloride

(b) urea

(c) uric acid

(d) urea and trim ethylamine oxide

Ans. (b)

16. What is the correct sequence of the following factors?

(i) Proaccelerin

(ii) Fibrinogen

(iii) Prothrombin

(iv) Proconvertin

Select the correct answer using the codes given below:

(a) ii, iii, iv, i

(b) ii, iii, i, iv

(c) iii, ii, iv, i

(d) iii, ii, i, iv

Ans. No option is correct.

17. Consider the following reaction:

OH                   O

?                     ?

R – CH – CH – C      SCo-A + NAD —

OH                    O

?                      ?

R – C- CH2 C  ~ SCo-A +NADH+H+

This reaction occurs in the course of:

(a) deamination

(b) oxidative deamination

(c) Krebs cycle

(d) oxidation of fatty acids

Ans. (d)

18. What is the correct sequence of the following events?

(i) Release of beta endorphin

(ii) No ovulation

(iii) Suppression of gonadotropin releasing hormone

(iv) Breast feeding

Select the correct answer using the codes given below

Codes:

(a) i, iv, iii, ii

(b) i, iv, II, iii

(c) iv, i, ii, iii

(d) iv, i, iii, ii

Ans. (c)

19. What is the correct sequence in Ornithine Cycle of urea formation?

(i) Ornithine

(ii) Arginine

(iii) Argiosuccinic acid

(iv) Urea

(v) Citrulline

Select the correct answer using the codes given below:

Codes:

(a) i, ii, iii, v, iv

(b) i, v, iii, ii, iv

(c) I, v, ii, iii, iv

(d) i, iii, v, ii, iv

Ans. (c)

20At the end of simple muscle twitch, the muscle normally shows reduction in the level of:

(a) ATP

(b) CP

(c) ADP

(d) ATP and CP

Ans. (a)

21When the oxygen equilibrium curve of hemoglobin moves to the right, it is an indication of:

(a) Negative Bohr effect

(b) Normal 1phr effect

(c) Root effect

(d) Haldane effect

Ans. (b)

22Bile juice aids in the digestion and absorption of fat because it contains:

(a) lipase

(b) bile salts

(c) bile pigments

(d) cholesterol

Ans. (b)

23Which one of the following cells secretes testosterone?

(a) Spermatogonium

(b) Leydig cell

(c) Sertoli cell

(d) Spermatocyte

Ans. (b)

24.The innervations of heart is primarily meant for:

(a) initiation of heart beat

(b) regulation of heart beat

(c) activation of pace-maker

(d) release of acetylcholine

Ans. (b)

25. The velocity of nerve impulse in a mammal is:

(a) 30 meters per second

(b) Faster than electricity

(c) 100 to 125 meters per second

(d) 10 to 15 kilometers per second

Ans. (c)

26. If aqueous homogenate of the gastric mucosa of rabbit is heated to 70° C and cooled down to room temperature and if this sample is then allowed to react with egg white, the enzyme substrate reaction will not take place because the:

(a) pH of the medium has been altered

(b) protein is denatured on heating to a higher temperature

(c) Co-enzymes are absent

(d) concentration of hydrochloric acid has been altered during heating

Ans. (b)

27. Trypsin differs from pepsin in that:

(a) trypsin digests protein in an acidic medium while pepsin does so in an alkaline medium

(b) trypsin digests protein in an alkaline medium while pepsin does so in an acidic medium

(c) trypsin is secreted from the gastric glands while pepsin is secreted from the pancreas

(d) trypsin production is influenced by peptidergic neurohormones while pepsin is influenced by steroids

Ans. (b)

28. The physiology of osmoregulation is tackled in several ways by the animals. Which one of the following is applicable to the marine teleosts only?

(a) These are hypotonic and make up for the lost water by drinking sea water and excerting the excess salts by the gills

(b) These have low salt contents but are in osmotic equilibrium with sea water, because they are capable of retaining urea in their blood

(c) They are iso-osmotic with regard to their habitat hence, do not require any adaptive measure.

(d) Their salt and ionic contents keep them hyperosmotic and excess water inflow is controlled with the help of gills and kidneys

Ans. (b)

29. Vasopressin helps in:

(a) water absorption

(b) calcium absorption

(c) lipolysis

(d) insulin release

Ans. (a)

30. Which of the following are metabolized in the cell for the liberation of energy?

1. Amino acids

2. Carbohydrates

3. Fatty acids

4. Vitamins

Select the correct answer using the codes given below:

Codes:

(a) 1, 2 and 3

(b) 2, 3 and 4

(c) 2 and 4

(d) 3 and 4

Ans. (b)

31. Lowered pH results in:

(a) increase in 02 affinity of respiratory pigments

(b) decrease in 02 affinity of respiratory pigments

(c) decrease in the number of red blood corpuscles

(d) increase in-the number of red blood corpuscles

Ans. (b)

32. Which one of the following pairs is not correctly matched?

Osmoregulation                                     Ability

(a) Volume conformers    : Animals with little ability to regulate internal ionic

concentrations

(b) Osmo conformers      : Animals not capable of osmoregulating with changes in the

external environment

(c) Ionic conformers        : Animals with little ability to regulate internal ionic

concentrations with changes in the external environment

(d) Osmoregulators         : Animals that maintain internal osmotic concentration at a

constant level as the external environment changes

Ans. (a)

33. Match list-I (Protein) with list-II (Type) and select the correct answer using the codes given below the lists:

List-I                                               List-II

A. Albumin                                     1. Plant protein

B. Glycoprotein                              2. Fibrous protein

C. Collagen                                     3. Conjugated protein

D. Glutelins                                    4.Globular protein

Codes:

A B C D

(a) 4 3 1 2

(b) 3 2 1 4

(c) 4 3 2 1

(d) 2 3 1 4

Ans. (c)

34. Match List-I (Hormone) with List-II (Target) and select the correct answer using the codes given below the lists:

List-I                                                   List-II

A. ACTH                                             1. Thyroid

B. Prolactin                                         2. Adrenal cortex

C. TSH                                                3. Mammary gland

D. Oxytocin                                        4. Smooth muscle of uterine wall

Codes:

A B D C

(a) 1 2 3 4

(b) 2 3 1 4

(c) 2 3 4 1

(d) 3 4 1 2

Ans. (b)

35. Match List-I (Organ) with List-II (Hormone) and select the correct answer using the codes given below the lists:

List-I                                                         List-II

A. Adenohypophysis                                 1. Ecdysone

B. Ovary                                                    2. Glucagon

C. Prothoracic gland                                  3. Luteinising hormone

D. Alpha cells of islets of Langerhans      4. Insulin

5. Progesterone

Codes:

A B C D

(a) 3 5 1 2

(b) 3 4 1 2

(c) 1 3 5 4

(d) 4 3 5 2

Ans. (a)

36. Which of the following substances function as neurotransmitters?

(i) Catecholamine

(ii) Acetylcholine

(iii) Physostigmine

(iv) Pilocarpine

Select the correct answer using the codes given below:

Codes:

(a) i and iii

(c) iii and iv

(b) i and ii

(d) ii and iii

Ans. (b)

37. Which one of the following represents  the correct direction of passage of an impulse in multipolar heteropolar neuron?

(a) Dendrites—soma— axon— terminal arborizations

(b) Collaterals—axon—soma—dendrites

(c) Dendrites—axon—soma—collaterals

(d) Soma—dendrites—axon—terminal arborizations

Ans. (a)

38. Which one of the following mechanisms is involved in muscle contraction?

(a) Induction of Ca 2+ — activated ATPase

(b) Polarization of cell membrane

(c) Transfer of electrons to NADH by ferrodoxin

(d) Formation of cyclic AMP by adenyl cyclase

Ans. (a)

39. Epinephrine is secreted by the cells of:

(a) anterior pituitary

(b) adrenal

(c) thyroid

(d) gonads

Ans. (b)

40. Which one of the following cell types does not divide in adult organisms?

(a) Intestinal epithelium

(b) Primary germ cells

(c) Neurons

(d) Corneal epithelium

Ans. (c)

41. Which one of the following is the correct set of components required to fulfill the respiratory needs of the animal:

(a) Source of oxygen, a respiratory surface, respiratory pigment and respiratory medium

(b) Source of CO2, a respiratory surface, respiratory pigment and respiratory medium

(c) Source of oxygen, source of CO2, a respiratory surface and respiratory pigment

(d) Water, source of oxygen, respiratory pigment and respiratory medium

Ans. (a)

42. Which one of the following statements is correct?

(a) The red corpuscles in the mammalian blood no nuclei

(b) The red corpuscles in the amphibian blood have no nuclei

(c) The red corpuscles in the mammalian blood are not circular

(d) In mammals, the renal portal system of circulation is well-developed

Ans. (a)

43. Which one of the following statements regarding autonomic nervous system is correct?

(a) It is actually a part of the central nervous system and is made up of motor neurons

(b) It is actually a part of the peripheral nervous system and is made up of motor neurons

(c) It is actually a part of the central nervous system and is made up of sensory neurons

(d) It is not actually a part of the peripheral nervous system and is made up of sensory and motor neurons

Ans. (b)

44. The temperature regulating centre in brain is located at:

(a) pons

(b) medulla oblongata

(c) thalamus

(d) hypothalamus

Ans. (d)

45. Reflex action is:

(a) an immediate voluntary response to a sensory stimulus

(b) an immediate involuntary response to a sensory stimulus

(c) a delayed voluntary response to a sensory stimulus

(d) a delayed involuntary response to a sensory stimulus.

Ans. (b)

46. The receptor pigment for light in the eyes of all land vertebrates is:

(a) chlorocruorin

(b) haemoglobin

(c) melanin

(d) rhodopsin

Ans. (d)

47. Nitric oxide initiates the process leading to dilatation of blood vessels by activating:

(a) Guanylyl cyclase

(b) ATPase

(c) MOA

(d) ACHE

Ans. (a)

48. Which one of the following chromatophores contains guanine?

(a) Erythrophores

(b) Iridophores

(c) Melanophores

(d) Xanthophores

Ans. (d)

49. Consider the following parts:

1. Omassum.

2. Abomasum

3. Rumen

4. Reticulum

The correct sequence of these parts in the stomach of a ruminant is

(a) 3, 4, 2, 1

(b) 4, 3, 2, 1

(c) 3, 4, 1, 2

(d) 4, 3, 1, 2

Ans. (d)

16 comments to PGT Zoology Sample paper

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>