Flipkart.com

Physics SAMPLE PAPER FOR PMT PET

For more please visit parikshaa

Physics SAMPLE PAPER FOR PMT PET
solved physics Sample paper for PMT PET CBSE
PMT Sample Papers Free Online

1. The Prongs of a vibrating tuning fork are immersed in water. Then
(1) Amplitude of the waves decreases
(2) Velocity of the waves decreases
(3) Frequency of the waves decreases
(4) Wavelength of the waves increases
Ans. (c)

2. In which of the following situations will there be no force?
(1) A positive charge projected passes a piece of soft iron
(2) A positive charge sent along the axis of a solenoid
(3) Two parallel wires carrying current in the same direction
(4) A positive charge projected between the poles of a magnet.
Ans. (a)

3. A nuclide A undergoes ct-decay and another nuclide B undergoes 3-decay.
(1) All the a-particles emitted by A will have almost the same speed
(2) The a-particles emitted by A may have widely different speeds
(3) All the n-particles emitted by B will have almost the same speed
(4) The n-particles emitted by B may have widely different speeds.
Ans. (c)

4. The meniscus of a liquid obtained in one of the limbs of a narrow U-tube is held in an electromagnet with the meniscus in line with the field. The liquid is seen to rise. This indicates that the liquid is
(1) Paramagnetic
(2) Ferromagnetic
(3) Diamagnetic
(4) Non-magnetic
Ans. (a)

5. In an n-p-n transistor circuit, the collector current is 10 mA. If 90% of the electrons are able to reach the collector:
(1) The emitter current will be 9 mA
(2) The emitter current will be 11 mA
(3) The base current will be 1 mA
(4) The base current will be 0.1 mA
Ans. (b)

6. If an increasing temperature, the resistance decreases, then it is
(1) Superconductor
(2) Semiconductor
(3) Insulator
(4) None of these
Ans. (b)

Directions: In the following questions more than one of the answers given may be correc4. Select the correct answers and mark it according to the code.
Code:
(a) 1 and 2 are correct
(b) 2 and 3 are correct
(c) 1 and 4 are correct
(d) 1, 2 and 3 are correct

7. The charge flowing in a conductor varies with time as Q = at — bt2 then the current:
(1) Reaches a maximum and then decreases
(2) Falls to zero after t = a/ 2b
(3) Changes at the rate of (—2b)
(4) Will remain constant
Ans. (b)

8. In Seeback series, antimony appears after bismuth. But in Sb-Bi thermocouple the current flows from:
(1) Bi to Sb through hot junction
(2) Bi to Sb through cold junction
(3) Sb to Bi through hot junction
(4) Sb to Bi through cold junction
Ans. (c)

9. A ray of light traveling in a transparent medium falls on a surface separating the medium from air at an angle of incidence 450 The ray undergoes total internal reflection. If n is the refractive index of the medium with respect to air, select the possible value of n from the following:
(1) 1.3
(2) 1.4
(3) 1.5
(4) 1.6
Ans. (c)

10. In the Young’s double slit experiment, the interference pattern is found to have an intensity ratio between bright and dark fringes as 9. This implies that:
(1) The intensities at the screen due to the two slits are 4 units and 1 unit respectively
(2) The intensities at the screen due to two slits are 5 units and 4 units respectively
(3) The amplitude ratio is 3
(4) The amplitude ratio is 2
Ans. (a)

1 comment to Physics SAMPLE PAPER FOR PMT PET

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>