Flipkart.com

prepare for KBC kaun banega crorepati

For more please visit parikshaa

prepare for KBC kaun banega crorepa
Kaun Banega Crorepati quiz show
Try these questions
We will publish more questions for KBC
KBC Online Quiz
1. The lady to win the Wimbledon title successfully nine times was
(a) Monica Seles
(b) Steffi Graf
(c) Martina Navratilova
(d) Chris Even
Ans. (c)

2. Major R.S. Brar is associated with
(a) Golf
(b) Boxing
(c) Tennis
(d) Equestrian
Ans. (d)

3. Grand Slam in Tennis means a player has to win
(a) Australian open, French open & Wimbledon
(b) Australian open, U.S. open and Wimbledon
(c) Australian open, French open, U.S. open and Wimbledon
(d) None of these
Ans. (c)

4. Which of the following is a pair of names of the same game?
(a) Golf – Polo
(b) Billiards – Snooker
(c) Volleyball – Squash
(d) Soccer – Football
Ans. (d)

5. The Dr. Babasaheb Ambedkar Marathwada University is at which of the following places?
(a) Nanded
(b) Aurangabad
(c) Parbhani
(d) Nagpur

Ans. (b)

6. ‘Kushinagar’ is known for
(a) rocket launching station
(b) largest sugar factory in India
(c) place where Lord Buddha breathed his last
(d) None of these
Ans. (c)

7. National Institute of Nutrition is located at which of the following places?
(a) Gandhinagar
(b) Bangalore
(a) Pune
(d) Hyderabad
Ans. (d)

8. Nat1onal School of Mines is located in which of the following cities?
(a) Kavalpur
(b) Hyderabad
(a) Pune
(d) Udaipur
Ans. (c)

9. Indian School of Mines is located in which of the following cities?
(a) Ranchi
(b) Rourkela
(c) Asansol
(d) None of these
Ans. (d)

10. The Indian Institute of Science is located at
(a) New Delhi
(b) Madras
(a) Kharagpur
(d) Bangalore

Ans. (d)

11. The world famous Ajanta caves are situated in the state of
(a) Madhya Pradesh
(b) Maharashtra
(a) Karnataka
(d) Orissa
Ans. (b)

12. Which city is called ‘White City’ of Rajasthan?
(a) Jaipur
(b) Jodhpur
(a) Udaipur
(d) None of these
Ans. (c)

13. ‘Kanchipuram’ is in which of the following states?
(a) Tamil Nadu
(b) Andhra Pradesh
(a) Karnataka
(d) Orissa

Ans. (a)

14. Ajanta-Ellora caves are situated near
(a) Patna
(b) Jaipur
(a) Ajmer
(d) Aurangabad
Ans. (d)

15. Which one of the following places is famous for its gigantic rock-cut statue of the Buddha?
(a) Anuradhapuram
(b) Angkor Vat
(a) Borobudur
(d) Bamiyan
Ans. (d)

16. Siachen is a
(a) frontier zone between China and India
(b) frontier zone between India and Myanmar
(a) glacier frontier zone between India and Pakistan
(d) desert frontier between Pakistan and India
Ans. (c)

17. Under Mother Teresa’s guidance, the Missionaries of Charity built near Asansol, a leper colony called
(a) Sahara
(b) SOS
(a) Shanti Nagar
(d) None of these
Ans. (c)

18. If you wish to visit Golconda Fort, you will have to go to which of the following states?
(a) Uttar Pradesh
(b) Karnataka
(a) Andhra Pradesh
(d) Bihar
Ans. (c)

19. Sun Temple is situated at which of the following places?
(a) Haridwar
(b) Vrindavan
(c) Kanyakumari
(d) Konark
Ans. (d)

20. Central At-id Zone Research Institute is located in
(a) Gujarat
(b) Madhya Pradesh
(c) Rajasthan
(d) Orissa
Ans. (c)

21. ‘Kandla’ situated on the Gulf of Kachh is well known for which of the following?
(a) Ship breaking industry
(b) Cutting & polishing of diamonds
(c) Traditional art & craft centre
(d) Export processing zone
(e) Centre for marine food products
Ans. (d)

22. The Central Rice Research Institute is located at
(a) Cochin
(b) Madras
(c) Cuttack
(d) Rajamundry
Ans. (c)

23. National Archives is located at
(a) Bombay
(b) New Delhi
(c) Calcutta
(d) Dehradun
Ans. (b)

24. Sanchi Stupa is located near
(a) Gaya
(b) Varanasi
(c) Bhopal
(d) Bijapur
Ans. (c)

25. Where is Chitrakut situated?
(a) Maharashtra
(b) Uttar Pradesh
(c) Bihar
(d) Madhya Pradesh
Ans. (b)

26. The headquarters of the National Power Training Institute is located in
(a) Lucknow
(b) Faridabad
(c) Bhopal
(d) Hyderabad

Ans. (b)

27, ‘Tin Bigha’ lease by India to Bangladesh, was a part of
(a) West Bengal
(b) Meghalaya
(c) Tripura
(d) Assam
Ans. (a)

28. The Rajiv Gandhi National Institute of Youth Development is at which of the following places?
(a) Lucknow
(b) Bombay
(c) New Delhi
(d) None of these
Ans. (d)

29. The first heavy water plant was set up at?
(a) Bangalore
(b) Bhopal
(c)Nangal
(d) Hyderabad

ANS : C

30. Fish can survive in a frozen lake because?
(a) fish are warm blooded animals
(b) fish hibernate in ice
(c) water near the bottom does not freeze
(d) ice is a good conductor of heat

ANS : c

31. ‘Arihant’ is—
(a) A missile, recently launched from Sriharikota
(b) India’s indigenously built tank
(c) India’s first indigenously built pilotless plane
(d) India’s first indigenously built nuclear submarine
Answer: b

32. Who of the following is the Chairperson of the Children Film Society of India?
(a) AshaParikh
(b) Nandita Das
(c) Sharmita Tagore
(d) Waheeda Rahman

Answer: b

33. Kandhamal, which recently came into news for communal unrest, is located in?
(a) Jharkhand
(b) Chhattisgarh
(c) Orissa
(d) Bihar

Answer: Cc

34. A mirage is the result of
(a) fluctuation in refractive index of the atmosphere with height
(b) increase in refractive index of the atmosphere with height
(c) decrease in refractive index of the atmosphere
(d) refraction of light through air having very large temperature gradients
Answer: d

35. If a bar magnet is broken into two pieces, then
(a) each will remain a magnet with N-pole at one end and S-pole at the other end.
(b( both pieces will lose their magnetism.
(c) the longer piece will behave as a bar magnet.
(d) one piece will have N-pole on both ends, the other will have S-pole on both ends.
Answer: a

36. Density of population refers to
(a) The number of persons living per village
(b) The number of persons living per km of land area
(c) The number of persons living per sq km of land area
(d)None of these

Ans : (c)

37. Increasing concentration of people in relatively small portions of earth’s surface is known as
(a) Demographic transition
(b) Population displosion
(c) Population explosion
(d) Population implosion
Ans : (c)

38. Which one of the following was part of the erstwhile Soviet Union over which Kurdish population is spread?
(a)Turkmenistan
(b) Georgia
(c) Azerbaijan
(d) Armenia
Ans : (d)

39. The percentage of white population in South Africa is
(a) 70%
(b) 40%
(c) 25%
(d) 19%

Ans : (d)

40. ‘Contours’ are lines connecting places having
(a) Equal temperature
(b) Equal pressure
(c) Equal rainfall
(d) Equal height
Ans : (d)

41. Okta is a term defined as
(a) Human -induced climatic change
(b) a long term climatic change towards aridity
(c) a unit used to describe the prevailing cloudi ness
(d) increasing drought periods of high magnitude
Ans : (b)

42. Which of the following best describes use of Hygrometer?
(a) To determine pressure of oil deposits under water
(b) To measure specific gravity of liquids
(c) To measure atmospheric pressure
(d) To determine the purity of water
(e) To measure the humidity in air.

Ans : (c)

43. Hyetology is the study of
(a) High Pressure
(b) High Temperature
(c) Rainfall
(d) height of Places

Ans : (c)

44. Which of the following railway zones has the longest route in kilometers?
(a) Central
(b) Eastern
(c) Northern
(d) Western
Ans : (c)

45. Which of the following is known as the ‘Forbidden City’?
(a) Chicago
(b) Imphal
(c) Lhasa
(d) Rome
Ans : (a)

46. Which of the following best describes the term ‘Meteorology’?
(a) The study of organic forms and structures
(h) The study of the crystalline structures of metals and alloys
(c) The science of atmosphere
(d) The scientific study of weights and measures
(e) The study of growth and development of Metro cities
Ans : (a)

47. Isohyets are lines connecting places having
(a) Equal temperature
(b) Equal pressure
(c) Equal rainfall
(d) Equal height
Ans : (a)

48. Which of the following is not likely to be a barrier separating bio geographic regions?
(a)Large river
(b) Large ocean
(c) Large desert
(d) Large glacier
Ans : (c)

49. Isobars are lines connecting places having
(a) Equal temperature
(b) Equal pressure
(c) Equal rainfall
(d) Equal height
Ans : (b)

50 . Much of the light that reaches the earth’s surface is radiated out again as infra -red heat energy and is absorbed by water and carbon -dioxide in the atmosphere. Thus, the atmosphere acts as an insulator this insulating atmosphere is called the green house effect because

(a) It colors the plants green
(b) It affects the green plant’s productivity
(c) It resembles the effect of the glass walls of a green house
(d) it protects the green plants from carbon dioxide
Ans : (c)

15 comments to prepare for KBC kaun banega crorepati

  • vikram

    Great work!! Kindly keep on updating this section daily with current affairs.Thanks!

  • Ranabir

    It will help me for preparing competitive exams also not only KBC,so please update regularly.Thanks a lot.

  • Z Patel

    Sanchi Stupa is located near Bhopal and not Bijapur as stated by you in question # 24. Please correct this error. Otherwise, very good selection of questions. Keep it up!

  • qoney

    Dear Z patel
    Thanks for taking time to help us in correcting errors
    Please advise us in Future also
    regards

  • avinashCS

    Which of the following is known as the ‘Forbidden City’
    I think it is Lhasa.can you please chk.

  • Ramesh D Dighe

    Kindly keep on update new questions & answers weekly basis with current affairs, which will help all the participants for future KBC. Thanks!

  • sukhraj insan

    hello i want to play this game
    thankyou

  • priyanka

    I think meteorology is the scientific study of atmosphere and not organic forms.

  • nitish

    I thing sir this is wrong answer
    40. ‘Contours’ are lines connecting places having
    (a) Equal temperature
    (b) Equal pressure
    (c) Equal rainfall
    (d) Equal height
    Ans : (b)
    its my according answer is (d) EQUAL HEIGHT
    sorry for comment sir

  • nitish

    I thing sir this is wrong answer
    40. ‘Contours’ are lines connecting places having
    (a) Equal temperature
    (b) Equal pressure
    (c) Equal rainfall
    (d) Equal height
    Ans : (b)
    its my according answer is (d) EQUAL HEIGHT
    sorry for comment sir

    I m 100% sure my answer is right please cheak it

  • qoney

    dear nitish
    you are 200 percent right
    there was an error
    thanks for pointing out
    regards

  • nitish

    Please correct this error.sir

  • nitish

    Indian School of Mines is located in which of the following cities?
    (a) Ranchi
    (b) Rourkela
    (c) Asansol
    (d) Tatanagar
    Ans. (d)

    i think sir I.S.M (indian school of mine is located dhanbad city)

  • qoney

    Yes Nitish
    You are right
    Thanks for pointing out
    corrected the question
    regards

  • munni kumari

    yes its realy very helpful for students who wants to improve the knowledge. thanku very much

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>