Flipkart.com

prepare Objective questions for MPSC Preliminary Exam Sociology

For more please visit parikshaa

prepare Objective questions  for MPSC  Preliminary Exam Sociology
Prepare: Free mock tests & solved papers for Maharashtra Public Service Commission Exam Prelims
State Civil Services Examination MPSC Solved Objective papers Sociology
Prelims – Objective Type Paper Practice Questions Sociology

The following 12  items consist of two statements, One labeled the ‘Assertion A’ and the other labeled the Reason R. You are to examine these two statements carefully and decide whether the Assertion A and the Reason R are individually true and if so, whether the reason is a correct explanation of the Assertion. Select your answers to these items using the codes given below and mark your answer sheet accordingly:
Codes:
(a) Both A and Rare true and R is the correct explanation of A.
(b) Roth A and R are true but R is NOT a correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true

Q. 1. Assertion (A): The power .and prestige which landowning castes command put them in dominating positions vis-à-vis all castes, including those castes which have ritually higher status than their own

Reason (R): Land ownership is a crucial factor in establishing dominance.

Ans. (a)

Q. 2. Assertion (A): Social change is always planned.

Reason (R): Societies are not resistant to change.

Ans. (d)

Q. 3. Assertion (A): The peasant movements of India have brought in some agrarian reforms.

Reason (R): Such movements are always well organized at the grass root level.

Ans. (a)

Q. 4. Assertion (A): Absence of high degree of division of labour is a common feature of all simple societies.

Reason (R): A simple society can survive, without division of labour.

Q. 5. Assertion (A): It is estimated that even if India attains a replacement level of fertility by 2010 and maintains it thereafter, it will end up with a population of 1.7 billion towards the end of the twenty-first century.

Reason (R): Current age-structure of population indicates a continuous increase in size of population.

Ans. (b)

Q. 6. Assertion (A): In demography, stability refers to a situation in which the age distributions of both male and female population remain unchanged, and the rates of growth which may be positive, negative or zero, are constant.

Reason (R): The age specific fertility rates and the age specific mortality rates remain constant over time.

Ans. (a)

Q. 7. Assertion (A): The age structure of the population of India has shown no appreciable change although the death rate is declining rapidly since 1950.

Reason (R): Mortality affects directly the base of the population pyramid.

Ans. (c)

Q. 8. Assertion (A): India has largest population in the world next to China.

Reason (R): Birth rate in India is highest in the world.

Ans. (c)

Q. 9. Assertion (A): In India, it is possible to change one’s religion but not caste.

Reason (R): In India, an individual inherits caste by birth, while membership of religious groups is acquired.

Ans. (a)

Q. 10. Assertion (A): Today there is strong emphasis on economic growth accompanies by social justice.

Reason (R): The earlier emphasis on economic growth has led to wide disparities between rich and poor, rural and the urban people in India.

Q. 11. Assertion (A): With the help of computer, the organization of work and the location of work are altered.

Reason (R): The computer makes possible increased surveillance of workers and depersonalization.

Ans. (b)

Q. 12. Assertion (A): The proliferation of machines and increasing use of technology in the service of human beings have changed the life-style of people.

Reason (R): The modern machine technology has brought radical changes by emphasizing on rational approach to life.

Ans. (a)

Q. 13. Which one of the following tribal groups is not proto-Australiod?

(a) Santhals

(b) Munda

(c) Oraon

(d) Garo

Ans. (d)

Q. 14. Training given to a person for acquiring membership in non-membership group is

called:

(a) conformity

(b) deviance

(c) re-socialization

(d) anticipatory socialization

Ans. (c)

Q. 15. Who among the following called village community as a little community?

(a) Max Muller

(b) Tonnies

(c) Henny Maine

(d) Robert Redfield

Ans. (d)

Q. 16. Communist societies are classified as:

(a) First world

(b) Second world

(c) Third world

(d) Fourth world

Ans. (b)

Q. 17. Consider the following statements:

An industrial society is marketed by:

1. large-scale social mobility

2. extensive division of labour

3. pre-eminent if ascribed status

4. wide-spread automation

Which of these are correct?

(a) 1, 2 and 4

(b) 2, 3 and 4

(c) 2 and 3

(d) 1 and 4

Ans. (a)

Q. 18. Societies which are relatively, small, non-literate, homogeneous and cohesive are called:

(a) folk societies

(b) urban societies

(c) rural societies

(d) industrial societies

Ans. (a)

Q. 19. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(a) Garo               : Meghalaya

(b) Muria             : Madhya Pradesh

(c) Chenchu         : Andhra Pradesh

(d) Khasi             : Manipur

Ans. (d)

Q. 20. Consider the following characteristics:

1. Economic relations based on barter and exchange

2. Manufacturing of capital goods

3. Absence of specialization based on technical ability

4. Absence of regular market

Which of these are salient characteristics of primitive economy?

(a) 1, 2 and 3

(b) 1, 3 and 4

(c) 2, 3 and 4

(d) 1 and 4

Ans. (b)

Q. 21. Match List- I with List- II and select the correct answer by using the codes given below the lists:

List-I (Theories)                                  List-II (Thinkers)

A. Human ecology                                1. Robert Redfield

B. Urbanism as a way of life                2. Robert E. Park

C. Culture of poverty                            3. Louis Wirth

D. Folk-urban continuum                     4. Max Weber

5. Oscar Lewis

Codes:

A B C D

(a) 2 3 5 1

(b) 5 4 2 3

(c) 2 4 5 3

(d) 5 3 2 1

Ans. (a)

Q. 22. Match List- I with List- II and select the correct answer by using the codes given below the lists:

List-I (Population size)                                          List-II (Nature of growth)

A. An aggregate of fifty thousand population                     1. Metropolis

B. A settlement with five thousand population                   2. City

C. A settlement with one lakh population                           3. Small town

D. A settlement with ten lakh population                           4. Major town

5. Township

Codes:

A B C D

(a) 2 5 4 1

(b) 4 5 2 1

(c) 2 1 4 3

(d) 4 1 2 3

Ans. (b)

Q. 23. Consider the following statements

Rural society can be distinguished from urban society in terms of:

1. sex ratio

2. density of population

3. way of life

4. size of population

Which of these is/are correct?

(a) only 1

(b) only 2

(c) 2 and 3

(d) 2, 3 and 4

Ans. (d)

Q. 24. Consider the following features:

1. Anonymity

2. Heterogeneity

3. Homogeneity

4. Large size and density

Which of these are characteristic features of an urban community?

(a) 1 and 3

(b) 2 and 4

(c) 1, 2 and 3

(d) 1, 2 and 4

Ans. (d)

Q. 25. Who among the following divided society into two broad categories viz. folk and urban?

(a) R.A. Nisbet

(b) L. H. Morgan

(c) G. Lenski

(d) Robert Redfield

Ans. (d)

Q. 26. Match List- I with List -II and select the correct answers by using the codes given below the lists:

List-I (Concepts)                             List-II (Proponents)

A. Leisure class                                   1. Durkheim

B. Organic solidarity                           2. Veblen

C. Status group                                    3. Lyonard

D. Post-modernism                              4. Max Weber

5. Gouldner

Codes:

A B C D

(a) 4 3 5 1

(b) 2 1 4 3

(c) 4 1 5 3

(d) 2 3 4 1

Ans. (b)

Q. 27. Who among the following characterized the movement from simpler societies to complex societies as one from status to contact?

(a) H. Maine

(b) W. H. Sumner

(c) H. Spencer

(d) G. Simmel

Q. 28. According to Karl Marx:

(a) infrastructure is unrelated to superstructure

(b) infrastructure is unimportant

(c) superstructure in1fuences infrastructure

(d) infrastructure influences superstructure

Ans. (b)

Q. 29. The feeling of ethnocentrism by a group multilateral society results in

(a) strengthening of loyalty to all cultures

(b) weakening of loyalty to all cultures

(c) cultural harmony

(d) cultural conflict

Ans. (d)

Q. 30. The specialization of work task by which different occupations are combined within a production system, is called:

(a) production system

(b) production relations

(c) mode of production

(d) division of labour

Ans. (d)

Q. 31. Which one of the following is not an economic institution in the strict sociological sense?

(a) Contract

(b) Market

(c) Division of labour

(d) Factory

Ans. (c)

Q. 32. Production and exchange of goods and services for the satisfaction of wants is called:

(a) productive action

(b) exchange

(c) economic action

(d) rational action

Ans. (a)

Q. 33. Which one of the following pairs is correctly matched?

(a) Latent functions                     : Max Weber

(b) Pattern-maintenance              : S. F. Nadel and tension management

(c) Functions and dysfunctions   : Karl Max

(d) Anomie                                  : Emile Durkheim

Ans. (d)

Q. 34. Consider the following methods for projecting the current size of population:

1. Birth rate and death rate

2. Extrapolation of enumerated total considering total population as a function of time

3. Component method

4. Curve fitting method

Their correct chronological order, in terms of appearance is:

(a) 4, 1, 2, 3

(b) 2, 4, 1, 3

(c) 2, 1, 3, 4

(d) 4, 2, 1, 3

Ans. (c)

Q. 35. Consider the following factors:

1. Increasing birth rate

2. Perceived importance of children as additional earners

3. Declining death rate

4. Increasing age at marriage

which among these is/are the reason(s) of population explosion?

(a) 1, 2 and 3

(b) 3 and 4

(c) 2, 3 and 4

(d) 2 and 4

Ans. (a)

Q. 36. Which one of the following population indicates the possibility of high demographic investment?

(a) A population whose age structure represents a narrow base and a gradually tapering top

(b) A population whose median age is very low

(c) A population in which youth dependency is low and old-age dependency is high

(d) A population where greater fraction is engaged in non-agricultural activities

Ans. (c)

Q. 37. The number of children under five year age divided the number of women between the age group of 15-44 years, multiplied by 1000 is called:

(a) general fertility rate

(b) crude birth rate

(c) fertility radio

(d) fecundity

Ans. (c)

Q. 38. Which one of the following theories refutes the assumption that richness brings down birth rate or in poverty the rate is bound to go up?

(a) Optimum theory of population

(b) Theory of increasing prosperity

(c) Theory of rationalism

(d) Theory of voluntarism

Ans. (c)

Q. 39. The intra-tribal economic relations are mostly based on:

(a) shell money

(b) barter and exchange

(c) jajmani system

(d) stone money

Ans. (c)

Q. 40.Who looks at stratification as an integrative principle?

(a) Max Weber

(b) Ralph Dahrendorf

(c) Talcott Parsons

(d) C. Wright Mills

Ans. (c)

Q. 41. A biologically distinct group representing a common and distinctive heredity is referred to as:

(a) caste

(b) estate

(c) ethnic group

(d) race

Ans. (d)

Q. 42. Who among the following considered social stratification is a functional necessity?

(a) Marx and Dahrendorf

(b) Bendix and Lipset

(c) Marx and Tumin

(d) Parsons and Moore

Ans. (d)

Q. 43. The defining feature of traditional Jajmani System is exchange of:

(a) documents

(b) land

(c) goods and services

(d) money

Ans. (c)

Q. 44. The caste becomes dominant when it preponderates over the others numerically as well as with:

(a) economic and political power

(b) social and religious power

(c) religious and economic power

(d) political and social power

Ans. (a)

Q. 45. Individuals with a combination of low-ascribed and high achieved statuses often act “pushy” in their attempt to emphasize their achieved status. This is conceptualized as:

(a) mediocracy

(b) double jeopardy

(c) status inconsistency

(d) relative mobility

Ans. (c)

Q. 46. Match List -I with List- II and select the correct answer by using the codes given below the lists:

List- I (Books)                                        List –II (Authors)

A. Homo Hierarchicus                                 1. A. Beteille

B. Caste in Modern India                             2. L. Dumont

C. Caste, Class, Power                                 3. R. Kothari

D. Caste in Indian Politics                           4. M.N. Srinivas

Codes:

A B C D

(a) 2 4 3 1

(b) 4 2 1 3

(c) 2 4 1 3

(d) 4 2 3 1

Ans. (c)

Q. 47. What is the central element in class-consciousness in Marxist theory?

(a) Class and culture

(b) Class and ranking

(c) Class in itself

(d) Class for itself

Ans. (d)

Q. 48. The ‘Concept of hegemony’ was coined by:

(a) Antonio Gramsci

(b) D.R. KeI1ey

(c) L. Althusser

(d) Talcott Parsons

Ans. (a)

Q. 49. Ego’s wife is his:

(a) primary consanguineal kin

(b) primary affinal kin

(c) secondary kin

(d) tertiary kin

Ans. (b)

Q. 50. Match List -I with List -II and select the correct answer by using the codes given below the lists:

List- I (Researcher) List -II (Village studied)

A. M.N. Srinivas                                           1. Shamirpet

B. A. Beteille                                                2. Rampura

C. S.C. Dubey                                               3. Kishan Garhi

D. Mckim Marriott                                       4. Sripuram

Codes:

A B C D

(a) 2 4 1 3

(b) 4 2 1 3

(c) 2 4 1 3

(d) 4 2 3 1

Ans. (a)

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>