Flipkart.com

Psychology MCQ Questions

For more please visit parikshaa

Psychology MCQ Questions
Psychology multiple choice questions for exams
1. Very often, we readily locate in a group someone we met earlier but cannot get to his name. This is an aspect of retention called—
(A) Memory of form
(B) Recall
(C) Recognition
(D) Delayed responses
Ans. (B)

2. Recognition is impossible in the absence of—
(A) Attitude
(B) Interest
(C) Distinction
(D) Aptitude
Ans. (C)

3. Recall is facilated by—
(A) Special drugs
(B) An incentive, such as a reward
(C) A repression
(D) Recalling the facts of the relevant phenomenon
Ans. (D)

4. The phenomenon of a tune ‘running in the head’ is called—
(A) Involuntary recall
(B) Preservation
(C) Reinforcement
(D) Reinstatement
Ans. (B)

5. Among the following situations, the one that would be easiest to recall is—
(A) A small beautiful passage
(B) Material committed to memory
(C) Series of events in a logical order
(D) An event causing intense emotional disturbance
Ans. (C)

6. Eidetic imagery is more frequent among—
(A) Children
(B) Adolescents
(C) Adults
(D) Old people
Ans. (A)

7. Which of the following statement is true?
(A) There is no memory before language develops.
(B) Ordinarily fast learners retain more than slow learners.
(C) Forgetting necessarily involves obliteration of memory traces.
(D) The amount of forgetting after inactivity and sleep is more than after interpolation of activities between original learning and tests
of retention.
Ans. (B)

8. Mnemonic devices—
(A) Improve memory
(B) Improve retention
(C) Improve recognition
(D) Aid recall
Ans. (D)

9. Aphasias pertains to—
(A) Memory defects
(B) Personality defects
(C) Behavioral defects
(D) Emotional defects
Ans. (A)

10. In case of amnesia : usually the following memories are lost—
(A) The updated memories
(B) The impersonal memories
(C) The personal memories
(D) All of the above
Ans. (C)

11. TOT (Tip of the tongue) phenomenon is an example of—
(A) Loss of information
(B) Trace-depending forgetting
(C) Loss of cue
(D) Cue dependent forgetting
Ans. (D)

12. Which of the following is most scientific and experimentally tested explanation of forgetting: forgetting is through—
(A) Decay through disuse
(B) Interference effects
(C) Motivated forgetting
(D) Disintegration of memory traces
Ans. (B)

13. When prior learning interferes with recall of a later learning, its is called—
(A) Proactive inhibition
(B) Retroactive inhibition
(C) Reverse inhibition
(D) Suppression
Ans. (A)

14. TOT phenomenon indicates that information is—
(A) Organized in semantic memory
(B) Organized in long-term memory
(C) Stored in short-term memory
(D) Organized in form of episodic memory
Ans. (B)

15. Amnesia may be an extreme case of—
(A) Senile dementia
(B) Retroactive inhibition
(C) Proactive inhibition
(D) Repression
Ans. (D)

16. Which of the following statement is false?
(A) Episodic memory is less highly organized than semantic memory
(B) Episodic memory is part of the long term memory organisation
(C) Episodic memory is more susceptible to forgetting than semantic memory
(D) Episodic memory may become a part of Semantic memory
Ans. (A)

17. At the time of input, the material is elaborated, simplified and changed these modifications at the time of input are called—
(A) Redintegration
(B) Reconstructive process
(C) Constructive processes
(D) Confabulation
Ans. (C)

18. All of the following are theories of forgetting except—
(A) Decay or disuse theory
(B) Preservation-consolidation theory
(C) Interference theory
(D) Two-factor theory
(E) Multifactor theory
(F) Motivational theory
(G) Stimulus-encoding theory
Ans. (E)

19. Information processed in the rehearsal buffer may be—
(A) Passed to the sensory register
(B) Passed along to the short-term store
(C) Lost
(D) Passed along to the long-term store
Ans. (D)

20. What is stored is determined by what is perceived and how it is encoded; and what is stored determines what retrieval cues are
effective in providing access to what is stored.” This is an explanation of—
(A) Motivation theory of forgetting
(B) Tulving and Thomson theory of forgetting
(C) Two factor theory of forgetting
(D) Interference theory of forgetting
Ans. (B)

21. In contrast to the short term store, the capacity of the long term store is—
(A) Huge and has no known limit
(B) Small and limited
(C) Large but limited.
(D) The capacities of short and long term store are comparable
Ans. (A)

22. Long term memory is more likely to result from—
(A) Passive process of repetition
(B) Maintenance rehearsal
(C) Elaborate rehearsal
(D) Attention
Ans. (C)

23. The following is not a major reason for information loss in long-term memory—
(A) Faulty organisation
(B) Displacement of old information by incoming information
(C) Interference
(D) Inappropriate retrieval strategy
Ans. (B)

24The major reason for information loss in the sensory register is—
(A) Interference
(B) Displacement of old incoming information
(C) Both A and B
(D) Decay of trace
Ans. (D)

25 The capacity of sensory register as compared to the short-term store is—
(A) More
(B) Less
(C) Same
(D) Insignificant
Ans. (A)

1 comment to Psychology MCQ Questions

  • Amba Das

    I am very thankful to you for making available solved papers with answer of Psychology UGC NET paper. Now if possible,please add more solved NET papers at the earliest. Thanking you in anticipation, Sir…

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>