Flipkart.com

Rajasthan Gk test

For more please visit parikshaa

Rajasthan Gk test
Rajasthan GK Question
G.K. Objective Test on Rajasthan
1. Rajasthan is bordered by Pakistan to the …..

(a) East
(b) West
(c) North
(d) South

2. Rajasthan is bordered by Gujarat to the …..

(a) southeast
(b) northeast
(c) southwest
(d) northeast

3. Rajasthan is bordered by Madhya Pradesh to the …
(a) southeast
(b) northeast
(c) southwest
(d) northeast

4.  ….. to the northeast of Rajasthan State
(a) Madhya Pradesh
(b) Gujrat
(c) Pakistan
(d) Uttar Pradesh and Haryana

5. Rajasthan covers …. of India
(a) 8.4 %
(b) 9.4 %
(c) 10.4 %
(d) 11.4 %

6.When  Rajasthan state was established?

(a) 1 November 1956
(b) 2 November 1956
(c) 3 November 1956
(d) 4 November 1956

7. How many districts are there in Rajasthan state ?
(a) 31
(b) 32
(c) 33
(d) 34

8.  Rajasthan covers  an area of ….342,239 square kilometres (132,139 sq mi) of India.
(a) 342,236 square kilometres
(b) 342,237 square kilometres
(c) 342,238 square kilometres
(d) 342,239 square kilometres

9. Who is the Governor of Rajasthan ?
(a) S.K Singh
(b) Margaret Alva
(c) Shivraj Patil
(d)  Prabha Rau

10.Who is the Chief Minister of Rajasthan ?
(a) Ashok Gehlot (INC)
(b) Vasundera Raje Scindia
(c) Bhairon  Singh Shekhawat
(d) Hari Dev Joshi

11. Rajasthan is divided into 33 districts and …. divisions
(a) 6
(b) 7
(c) 8
(d) 9

12., Rajasthan had a literacy rate of ….. (80.51% male and 52.66% female).
(a) 67.05%
(b) 67.06%
(c) 67.07%
(d) 67.08%

13. Where is The Desert National Park located in Rajasthan State ?
(a) Bharatpur
(b) Alwar a District
(c) Jaisalmer
(d)  Sawai Madhopur

14. The Ranthambore National Park located in …..is one of the finest Tiger Reserves in the Country .
(a) Alwar a District
(b) Jaisalmer
(c) Sawai Madhopur
(d)  Bharatpur

15. There are …. national park and wildlife sanctuaries in Rajasthan State.
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6

Ans.
1. b
2. c
3. a
4. d
5. c
6. a
7. c
8. d
9. b
10. a
11. b
12. b
13. c
14. c
15. b

1 comment to Rajasthan Gk test

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>