Flipkart.com

Sample practice objective questions heredity genetics

For more please visit parikshaa

Sample practice objective questions heredity genetics
Practice Genetics Problems
HUMAN GENETICS Practice Quiz multiple choice questions

1. If a couple has three daughters, what are the chances that the fourth child will be a son?
(a) 100%
(b) 75%
(c) 50%
(d) 0%
Ans. (c)

2. If a dihybrid pea plant heterozygous for flower colour (red dominant over white) and seed shape (round dominant over wrinkled) under goes selfing, the types of gametes produced are:
(a) 2
(b) 4
(c) 8
(d) 16
Ans. (b)

3. The crossing of a homozygous tall plant with a dwarf would yield plaits in the ratio of
(a) two tall and two dwarf
(b) one homozygous tall, one homozygous dwarf and two heterozygous tall
(c) all homozygous dwarf
(d) all homozygous tall
Ans. (b)

4. Blue eye colour in human is recessive to brown eye colour. The expected children of a marriage between blue-eyed woman and brown-eyed male who had a blue-eyed mother are likely to be
(a) all blue-eyed
(b) three blue-eyed and one brown-eyed
(c) all brown-eyed
(d) one blue-eyed and one brown-eyed
Ans. (d)

5. The genotype of a dominant parent is determined by crossing it with the recessive parent. This cross is called
(a) back cross
(b) test cross
(c) long cross
(d) out cross
Ans. (b)

6. Chromosome theory of heredity was postulated by
(a) Charles Darwin
(b) Gregor Mendel
(c) Sutton and Boveri
(d) Har Gobind Khorana
Ans. (c)

7. Continuity of germplasm theory by WEISMANN was proposed in
(a) 1838
(b) 1883
(c) 1865
(d) 1859
Ans. (b)

8. Allosomes are
(a) bead like structure on chromosomes
(b) sex chromosomes
(c) rounded bodies
(d) node like structure on chromosomes
Ans. (b)

9. Mutation is
(a) a change that is inherited
(b) a change, which affects the parents only but never inherited
(c) a change, which affects the offspring of F2 generation only
(d) a factor responsible for plant growth
Ans. (a)

10. Recessive mutation are expressed normally
(a) has to express always since it is a mutation
(b) in heterozygous condition
(c) neither in homozygous nor in heterozygous condition
(d) in homozygous condition
Ans. (d)

11. Which of the following is not heritable?
(a) Point mutation
(b) Chromosomal mutation
(c) Somatic mutation
(d) Gene mutation
Ans. (c)

12. Which of the following is a mutagen?
(a) SO2
(b) CO2
(c) CO
(d) HNO2
Ans. (d)

13. The plant that was made popular by “DE VRIES mutation theory”:
(a) Triticum vulgare
(b) Oenothera lamarkiana
(c) Pisum sativum
(d) Primula vulgaris
Ans. (b)

14. Which of the following is an example of a point mutation?
(a) Thalassaemia
(b) Night blindness
(c) Sickle cell anaemia
(d) Down’s syndrome
Ans. (c)

15. Mutations used in agriculture are
(a) lethal and recessive
(b) artificially induced and recessive
(c) lethal and dominant
(d) none of the above
Ans. (b)

16. Inheritance of total colour-blindness is
(a) X-linked
(b) XY-linked
(c) Y-linked
(d) none of these
Ans. (a)

17. A man is hemophiliac. This indicates that he
(a) inherited the condition from his father
(b) is afraid of sight of blood
(c) inherited the condition from his mother
(d) is carrying parasite in his blood
Ans. (c)

18. Genes located on Y-chromosome are
(a) mutant genes
(b) sex-linked genes
(c) autosomal genes
(d) holoandric genes
Ans. (d)

19. “Barr body” is derived from
(a) autosomes in males
(b) autosomes in females
(c) X-chromosome in female
(d) X-chromosome in males
Ans. (c)

20. Heterosis is
(a) hybrid incompatibility
(b) hybrid vigour
(c) structural hybridity
(d) hybrid sterility
Ans. (b)

21. Pure line selection results in retention of desired characters
(a) for one generation
(b) for two generations
(c) for several generation
(d) permanently
Ans. (c)

22. Which of the following have equal number of chromosomes?
(a) Klinefelter’s syndrome and Down’s syndrome
(b) Klinefelter’s and Turner’s syndrome
(c) Turner’s syndrome and Down’s syndrome
(d) Turner’s syndrome and gynandromorphy
Ans. (a)

23. Rh factor derives its name from
(a) monkey
(b) ape
(c) rhino
(d) human care
Ans. (a)

24. The DNA is the genetic material was proved conclusively be
(a) J.D. Watson
(b) Hershey and Chase
(c) Alfred Griffith
(d) Boveri and Sutton
Ans. (b)

25. Watson and Crick composed the model of DNA structure in
(a) 1953
(b) 1943
(c) 1955
(d) 1963
Ans. (a)

1 comment to Sample practice objective questions heredity genetics

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>