Flipkart.com

Sample test Agriculture and Science Quiz Questions

For more please visit parikshaa

Sample test Agriculture and Science Quiz Questions
General Science and Agriculture Quiz – Multiple Choice Questions with Answers
1. Which one among the following chemicals is used for causing defoliation of forest trees?
(a) Posphon D
(b) Malic hydrazide
(c) 2, 4-D
(d) Amo 1618
Ans. (c)

2. Norin-l0 gene from Japan is a
(a) Dwarf gene of wheat
(b) Dwarf gene of rice
(c) Dwarf gene of maize
(d) disease resistant gene of rice
Ans. (a)

3. Bioherbicides have been recommended
(a) to prevent ecodegradation
(b) Because of their ready availability
(c) Because of their cheap rates
(d) Because of their abundance
Ans. (a)

4. The Mexican dwarf wheat variety was developed by
(a) Swami Nathan
(b) Borlaugh
(c) Watson
(d) Khush
Ans. (b)

5. The desired varieties of economically useful crops are raised by
(a) Vemalisation
(b) Mutation
(c) Natural selection
(d) Hybridization
Ans. (d)

6. High-yielding varieties of wheat were primarily developed by Indian scientist by crossing- breeding traditional varieties with
(a) American varieties
(b) Mexican varieties
(c) European varieties
(d) African varieties
Ans. (b)

7. A plant breeder: waists to develop a disease resistant variety. What should he do first?
(a) Hybridization
(b) Mutation
(c) Selection
(d) Production of crop
Ans. (c)

8. Which of the following is an example of kharif crop?
(a) Rice
(b) Wheat
(c) Gram
(d) Mustard
Ans. (a)

9. Removal of stamens in an inter-sexual flower before they dehisce is called
(a) Protogyny
(b) Protandry
(c) Inducing male sterility
(d) Emasculation
Ans. (d)

10. Selection of homozygous plant is
(a) Pure line selection
(b) Mass selection
(c) Mixed selection
(d) Introduction
Ans. (a)

11. The study of fish culture is called
(a) Ophiology
(b) Ichthyology
(c) Herpetology ‘
(d) Pisciculture
Ans. (d)

12. Murrah is a high-yielding breed of
(a) cow
(b) hen
(c) buffalo
(d) sheep
Ans. (c)

13. White Revolution is related to the increase in production of
(a) egg
(b) wool
(c) milk
(d) meat
Ans. (c)

14. Which of the following is called the “Father of White Revolution” in India?
(a) Hargobind Khorana
(b) V. Kurian
(c) M.S. Swaminathan
(d) P. K. Sethi
Ans. (b)

15. Inland fisheries is referred to
(a) culturing fish in freshwater
(b) trapping and capturing fish
(c) deep sea fisheries
(d) extraction of oil from fish
Ans. (a)

16. Foot and Mouth Disease is a highly contagious disease almost exclusive to cattle, sheep, swine, goats, and other cloven-hoofed animals. It is caused by
(a) fungi
(b) bacteria
(c) protozoa
(d) Erus
Ans. (d)

17. Anthrax is a serious disease of
(a) cattle
(b) poultry
(c) fish
(d) all of these
Ans. (a)

18. High milk yielding varieties of cows are obtained by
(a) super ovulation
(b) artificial insemination
(c) use of surrogate mothers
(d) all of these
Ans. (d)

19. Which of the following is the high milk yielding variety of cow?
(a) Jamunapari
(b) Murrah
(c) Holstein
(d) Kathiyabari
Ans. (c)

20. A fan produces a feeling of comfort during hot weather because
(a) Fan supplies cold air
(b) Our perspiration evaporates rapidly
(c) Our body radiates more heat in air
(d) Conductivity of air increases
Ans. (b)
21. The water can be made to boil even at 0°C if the pressure of surrounding is
(a) 76cm of Hg
(b) 5cm of Hg
(c) 0.1 cm of Hg
(d) 4.6 mm of Hg
Ans. (d)

22. The saturated Vapour pressure of water at 100°C is
(a) 750 mm of Hg
(c) 760 mm of Hg
(b) 76 mm of Hg
(d) 7.6 mm of Hg
Ans. (b)

23. First stable compound in C3 cycle is
(a) Phosphoglyceraldehyde
(b) Phosphoglyceric acid
(c) fructose -1-6 diphosphate
(d) Glucose -6-phosphate
Ans. (a)

24. Which of the following wavelength of light is absorbed maximum for photosynthesis?
(a) Red light
(b) Blue light
(c) Green light
(d) Yellow light
Ans. (b)

25. Compensation point is
(a) where there is neither photosynthesis nor respiration
(b) when rate of photosynthesis is equal to the rate of respiration
(c) when there is enough water just to meet the requirements of plant
(d) when the entire food synthesized in photosynthesis remain unutilized
Ans. (b)

3 comments to Sample test Agriculture and Science Quiz Questions

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>