Flipkart.com

science objective questions and answers

For more please visit parikshaa

science objective questions and answers
General Science Quiz – Multiple Choice Questions with Answers
General Science Quiz Objective Questions with Answers
Multiple Choice Quiz Questions and Answers on Science

1. One of the postulates of special theory of relativity is—

(A) Speed of light is relative

(B) Speed of light is same in all intertial frames

(C) Time is relative

(D) Mass is relative

Ans. (B)

 

2. Which of the following has the smallest moment of inertia about the central axis if all have equal masses and radius?

(A) Ring

(B) Disc

(C) Shell

(D) Sphere

Ans. (D)

 

3. Two waves of equal amplitudes interfere, the ratio of intensities at the sites of constructive interference and destructive interference is—

(A)Infinity

(B) 0

(C) 4:1

(D) 1:4

Ans. (A)

 

4. Bending of light round the corners of an obstacle is called—

(A) Reflection

(B) Interference

(C) Diffraction

(D) Refraction

Ans. (C)

 

5. Who introduced the concept of electron spin?

(A) Schrödinger

(B) Planck

(C) Bohr

(D) Uhienbeck and Goudsmit

Ans. (D)

 

6. Light of wave length 5000 A0falls on a sensitive plate with photoelectric work function equal to 1.9 eV. The frequency of photon is—

(A) 6 x l014

(B) 6×1010

(C) 3 x 1010

(D) 3 x 1014

Ans. (A)

 

7. The shortest wave length of X-rays emitted from X-ray tube depends on the—

(A) Current in the tube

(B) Voltage applied to tube

(C) Nature of gas in the tube

(D) Atomic number of target material

Ans. (B)

 

 

8. The enthalpy of a thermo dynamical system is written as—

(A) U—TS

(B) U + PV

(C) U – TS + PV

(D) PV – TS

Ans. (B)

 

 

9. The negative feedback in an amplifier—

(A) Reduces the voltage gain

(B) Increases the voltage gain

(C) Does not affect the voltage gain

(D) Can covert it into an oscillator

Ans. (A)

 

10. A planet revolves in an elliptical orbit around the sun. The semi major and semi minor axes area and b. Then the square of time period T is directly proportional to—

(A) a3

(B) b3

(C) (a + b) 3

2

(D) (a – b) 3

2

Ans. (A)

 

11. The zero point energy for a linear harmonic oscillator is equal to—

(A) 50 hv

(B) 5.0 hv

(C) 0.5 hv

(D) 0.05 hv

Ans. (C)

 

12. The length of the semi major axis of an electron in an elliptical orbit is determined by—

(A) Only principal quantum no

(B) Only azimuthal quantum no

(C) Only spin of electron

(D) None of these

Ans. (B)

 

13. The Miller indices of the plane parallel to y and z axes are—

(A) (100)

(B) (010)

(C) (001)

(D) (111)

Ans. (A)

 

14. The energy needed to detach the fifth valence electron from arsenic impurity atom surrounded by germanium atoms is approximately—

(A) 0.001 eV

(B) 0.01 eV

(C) 0.1 eV

(D) 1.0 eV

Ans. (A)

 

15. If twelve particles are distributed randomly between two boxes A and B with equal probability. What is the probability of the distribution (8, 4)?

(A) 4.95 x 2 -12

(B) 49.5 x 2-12

(C) 495 x 2-12

(D) 495 x 2 -11

Ans. (C)

 

16. deBroglie equation describes the relationship of wavelength associated with the motion of an electron and the—

(A) Mass only

(B) Velocity and mass

(C) Positron

(D) Distance from nucleus

Ans. (B)

 

17. Any p-orbital can accommodate—

(A) Four electrons

(B) Six electrons

(C) Two electrons with parallel spin

(D) Two electrons with opposite spin

Ans. (D)

 

18. The molecular formula of chloride of a metal M is MCI3, the formula of its carbonate would

(A) MCO3

(B) M2 (CO3)3

(C) M2CO3

(D) M (C03)2

Ans. (B)

 

19. Which is the most covalent?

(A) C-O

(B) C -Br

(C) C-S

(D) C –F

Ans. (C)

 

20. In which type of bond formation can a proton participate?

(A) Hydrogen bond

(B) Electrovalent bond

(C) Dative bond

(D) Covalent bond

Ans. (C)

 

21. Oxidation number of sulphur in Na2S4O6 is—

(A) + 2

(B) + 2.5

(C) —2

(D) —2.5

Ans. (B)

 

 

 

22. A solution of 10 ml M/10 FeSO4 was titrated with KMnO4 solution in acidic medium. The amount of KMnO4 used will be—

(A) 5 ml of 0.1 M

(B) l0 ml of 0.1 M

(C) l0 ml of 0.5 M

(D) l0 ml of 002 M

Ans. (D)

 

23. The microcosmic salt is—

(A) Na2S4O6

(B) K2SO4A12(S04) 3.24 H2O

(C) Na2HPO4

(D) Na (NH) HPO44 H2O

Ans. (D)

 

24. ‘Frenkel defect’ arises in crystals when—

(A) + ve ions and —ve ions are missing

(B) An extra +ve ion is occupying interstitial position

(C) An electron is occupying the position of a missing negative ion

(D) Ions occupy the inter stitial position

Ans. (B)

 

25. A heat engine operating between source temperature 100°C and sink temperature at

25°C, has the efficiency of—

(A) 0.75

(B) 0.25

(C) 0.201

(D) 1.01

Ans. (D)

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>