Flipkart.com

Solved MCQ Quiz basic communication engineering solved objective questions

For more please visit parikshaa

basic communication engineering solved objective questions
Electronics & Telecommunication Engineering – Solved MCQ Quiz
olved question papers on electronics and telecommunication engineers
Problems and Solutions in Electronics & Communication Engineering

1.Communication is a process of

a)      transfer of information

b)      transfer of energy

c)      transfer of channel

d)     none of these

Ans:a

2.    An example of communication service

a)      printer

b)      television

c)      both(a)&(b)

d)     none of these

Ans:b

3.   Channel is

a)      medium

b)      signal

c)      carrier

d)     none of these

Ans:a

4.  Analog signal varies with

a)      sampling time

b)      time continuously

c)      sampling frequency

d)     none of these

Ans:b

5.  Discrete signal is represented by

a)      coding

b)      modulation

c)      demodulation

d)     sequence of samples

Ans:d

6. Carrier signal has

a)      constant magnitude

b)      constant frequency

c)      variable frequency

d)     variable time

Ans:a

7.Modulating signal has

a)      low frequency

b)      low modulation

c)      high frequency

d)     none of these

Ans:a

8.  Modulation index is

a)      Vm/Vc

b)      Vc/Vm

c)      Vm/Ic

d)     None of these

Ans:a

9.    fc +fm is

a)      upper band frequency

b)      lower band frequency

c)      mid band frequency

d)     none of these

Ans:a

10.   fc –fm is

a)      upper band frequency

b)      lower band frequency

c)      mid band frequency

d)     none of these

Ans:b

11.In amplitude modulation, frequency is

a)      constant

b)      zero

c)      variable

d)     one

Ans:a

12.   In amplitude modulation, amplitude is

a)      constant

b)      zero

c)      variable

d)     none of these

Ans:c

13.In frequency modulation, frequency is

a. constant

b. zero

c. variable

d.one

Ans:c

14.  In frequency modulation, amplitude is

a.constant

b.zero

c.one

d.variable

Ans:a

15.  frequency modulation has

a)      one carrier

b)      one carrier with two side band frequencies

c)      one carrier with infinite frequencies

d)     none of these

Ans:c

16.    Amplitude modulation has

a)      one carrier

b)      one carrier with two side band frequencies

c)      one carrier with infinite frequencies

d)     none of these

Ans:b

17.FM signal is less affected by

a)      loss

b)      temperature

c)      frequency

d)     noise

Ans:d

18.  FSK is

a)      frequency shift keying

b)      frequency shine keying

c)      frequency shine keyboard

d)     none of these

Ans:a

19.  ASK is

a)      Amplitude shift keying

b)      Amplitude shift keyboard

c)      Amplitude shine keying

d)     none of these

e)      Ans:a

20.  HPA is

a)      high power audio

b)      high port audio

c)      high power amplifier

d)     none of these

Ans:c

21.  Word ‘SCANNING’ is used in  in

a)      telecost

b)      telephone

c)      radio

d)     TV

Ans:d

22. The frequency range of 1GHZ to 30GHZ are referred as

a)      sound waves

b)      micro waves

c)      mini waves

d)     none of these

Ans:b

23 . IF is

a)      interference frequency

b)      interconnection frequency

c)      intermediate frequency

d)     none of these

Ans:c

24. Low pass filter attenuates

a)      high frequencies

b)      low frequencies

c)      medium frequencies

d)     none of these

Ans:a

25 . high pass filter attenuates

a)      high frequencies

b)      low frequencies

c)      medium frequencies

d)     none of these

Ans:b

26.  Low pass filter allows

a)      high frequencies

b)      medium frequencies

c)      zero frequency

d)     low frequencies

Ans:d

27. High pass filter allows

a)      high frequencies

b)      medium frequencies

c)      zero frequency

d)     low frequencies

Ans:a

28. Primary component of uplink section of satellite is

a)      transformer

b)      transistor

c)      earth station transmitter

d)     power station transmitter

Ans:c

29. Micro wave communication is used in

a)      TNEB

b)      telephone networks

c)      industries

d)     none of these

Ans:b

30. Non electric signal is converted into electrical signal by

a)      transmitter

b)      receiver

c)      line

d)     none of these

Ans:a

31. In order to reduce interference, the signal should be

a)      amplified

b)      multiplied

c)      demodulated

d)     modulated

Ans:d

32.  An example for an analog signal

a)      Sine wave

b)      impulse signal

c)      sample signal

d)     None of these

Ans:a

33. Messages travel from transmitter to receiver with help of

a)      Transmitter

b)      Receiver

c)      channel

d)     antennas

Ans:c

34. Bandwidth of FM signal is —than AM signal

a)      lesser

b)      either lesser or larger

c)      larger

d)     none of these

Ans:c

35.  In AM modulation ,when the modulation index increases, transmitted     power is

a)      constant

b)      increased

c)      decreased

d)     none of these

Ans:b

36.  In FM modulation ,when the modulation index increases, transmitted     power is

a)      constant

b)      increased

c)      decreased

d)     none of these

Ans:a

37. Sound signalsin TV are

a)      amplitude modulated

b)      dc modulated

c)      frequency modulated

d)     a and c

Ans:c

38. Video signals in TV are

a)      amplitude modulated

b)      de modulated

c)      frequency modulated

d)     none of these

Ans:a

39. In optical communication, carrier is

a)      electromagnetic waves in optical frequency

b)      electromagnetic waves in maximum frequency

c)      electromagnetic waves in minimum frequency

d)     none of these

Ans:a

40.  Optical detector  is

a)      diode

b)      PIN photo diode

c)      transistor

d)     none of these

Ans:b

41.Optical fibre has—diameter

a.small

b.large

c.zero

d.none of these

Ans:a

42.  Optical fibre is fabricated by

a)      glass

b)      copper

c)      aluminium

d)     none of these

Ans:a

43.An earth station receiver consists of

a.RF to IF down converter

b. IFto RF  converter

c.either (a)&(b)

d.none of these

Ans:a

44. An earth station transmitter consists of

a.RF to IF down converter

b. IFto RF  converter

c. either (a)&(b)

d.none of these

Ans:b

45.VHF is

a.very low frequency

b.very high frequency

c.very hot frequency

d.none of these

Ans:b

46. TRF is nothing but

a.TV radio frequency

b.Tuned radio frequency

c.Tube radio frequency

d.none of these

Ans:b

47.which one of the following is  the type of ‘superheterodyning’

a.Radio transmitter

b.TV

c.radio receiver

d.radar

Ans:c

48.AFC is nothing but

a.Audio frequency control

b.Automatic frequency control

c.Amplitude frequency control

d.none of these

Ans:b

49.The maximum power in AM,when modulation index is

a.0

b.0.5

c.0.7

d.1

Ans:d

50.Primary colours are

a.red,blue.green

b.green,white.blue

c.blue,red.yellow

d.none of these

Ans:a

22 comments to Solved MCQ Quiz basic communication engineering solved objective questions

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>