Flipkart.com

solved numerical ability test

For more please visit parikshaa

solved numerical ability test
MODEL QUESTIONS NUMERICAL ABILITY TEST
Mathematics, Quantitative Aptitude and numerical ability objective questions

1. A man’s working hours a day were increased 20% and his wages per hour were increased by 15%. By how much per cent were his daily earning increased?

A. 38%

B. 35%

C. 5%

D. 40%

Ans. (A)

Directions (2-3): Refer to the information below and answer the questions that follow:

85 children went to an amusement park where they could ride on Roller- coaster, Giant wheel and Toy train. 20 of them took all the three rides and 55 of them took at least two of three rides. Each ride cost Rs. 10 and total receipt of the amusement park from children was Rs. 1,450.

2. How many children did not try any of these rides?

A. 5

B.10

C. 12

D. 15

Ans. (D)

3. How many children took exactly one ride?

A. 20

B. 18

C. l5

D. 10

Ans. (C)

4. One typewriter marked for sale at Rs. 480, dealer allows discount of 10% and yet makes profit of 8%. What should his gain be if no discount were allowed?

A. Rs. 80

B. Rs. 38.40

C. Rs. 20

D. Rs. 48

Ans. (A)

5. 25 men with 10 boys can do in 6 days as much work as 21 men with 30 boys can do in 5 days. How many boys must help 40 men to do the same work in 4 days?

A. 5 boys

B. 40 boys

C. 20 boys

D. 10 boys

Ans. (D)

6. A and B enter into partnership with capitals as 5:6. At the end 8 months A withdraws. If they receive profit in the ratio of 5:9, find how long B’s capital was used?

A. 4 months

B. 8 months

C. 12 months

D. None of these

Ans. (C)

7. A man invested Rs. 14,400 in the hundred rupees shares of a company at 20% premium. If the company declared 5% dividend at the end of the year how much does he get?

A. Rs.720

C. Rs. 500

B. Rs. 600

D. Rs. 650

Ans. (B)

8. A train started with 540 passengers. At the first station 1/ 9 of them got down and 24 got up. On its second station 1/8 of the passengers then existing got down and 9 got up. With how many passengers it reached the third station?

A. 500

B. 450

C. 540

D. 550

Ans. (B)

9. If the rate of dividend is 5%, find the income by purchasing 20 shares of Rs. 50 each at Rs. 50.

A. Rs. 60

B Rs. 50

C. Rs. 40

D. Rs. 30

Ans. (B)

10. The price of sugar is increased by 10%. By what percentage one must cut down his consumption of sugar, so that no extra amount has to be spent on it?

A 9 1/11 %

B. 11 1/9 %

C. 10 %

D. 12 %

Ans. (A)

10. (11.6 + 0.8) (13.5 ÷ 2) = ?

A. 98

B. 99

C. 100

D. None of these

Ans. (D)

11. If in any year, other than leap year, the 28th of February is a Monday, what will be the day on 2nd January?

A. Monday

B. Wednesday

C. Sunday

D. Friday

Ans. (A)

12. The air consists of 79.2% of Nitrogen, 20.7% of Oxygen, 0.08% of other light gases and the remaining gas is Argon. Find out the volume of the air consisting one cubic meter of Argon.

A. 500 m3

B. 50 m3

C. 5 m3

D. 5000 m3

Ans. (D)

13. A cyclist rides 24 km at 16 kmph and further 36 km at 15 kmph. Find his average

speed for the journey.

A. 15.38 kmph

B. 16 kmph

C. 15.5 kmph

D. None of these

Ans. (A)

14. A sum of Rs. 1,550 was lent partly at 5% and partly at simple interest. The total interest received after 3 years was Rs. 300. The ratio of Money lent at 5% to 8% is:

A. 5:8

B. 8:5

C. 31:6

D. 16:15

Ans. (D)

15. A father left a will of Rs. 16,400 for his two sons aged 17 and 18 years. They must get equal amounts when they are 20 years. at 5% compound interest. Find the present share of the younger son.

A. Rs. 8000

C. Rs. 8,200

B. Rs. 8,400

D. Rs. 10,000

Ans. (A)

16. What will be the value of 47/10,000?

(a) 0.00047

(c) 0.0470

(b) 0.0047

(d) 0,4700

Ans. (b)

17. In 15 years, a sum of money put on simple interest trebles itself, the rate of interest per annum would be—

(a) l6 2/5 %

(b) 13 1/3 %

(c) 25 %

(d) 50 %

Ans. (b)

18. The selling price of 12 articles is equal to the cost price of 15 articles. The gain per cent is—

(a) 25%

(b) 20%

(c) 30%

(d) 50%

Ans. (a)

19. What will be the value of  (9856 x 856 + 9856 x 144)?

(a) 985600

(b) 98560

(c) 956000

(d Non’ of these

Ans. (c)

20. The price of a commodity is first increased by 30% and then decreased by 30%. What will be the effect on its price?

(a) 9% decrease

(b) Data inadequate

(c) 9% increase

(d) None of these

Ans. (a)

21. If 5 men and 8 women can do a piece of work in 5 days and 6 men and 3 women can also do the same work in 5 days then 2 men and 5 women will do this. work in—

(a) 2 3/11 days

(b) 5 days

(c) 11 days

(d) 15 days

Ans. (c)

22. A can do a piece of work in 15 days and B alone can do it in 10 days. B works at it for 5 days and then leaves. A alone can finish the remaining work in—

(a) 6 ½ days

(b) 7 ½ days

(c) 8 days

(d) 9 days

Ans. (b)

23. Find the HCF of (9x2 – 4) and (6x2 -5x-6)

(a) 3x+2

(b) 4x+5

(c) 2x+3

(d) 3x-2

Ans. (a)

24. The diameter of a circular wheel is 168 cm. How far will it travel in 100 revolutions?

(a) 52800 cm

(b) 264 cm

(c) 4620 cm

(d) 9800 cm

Ans. (a)

25. If 1/x+1/y=5, 1/x+1/y=6,1/y+1/z=7, then find the values of x, y and z respectively.

(a) 1/2, 1/3, -1/4

(b) 1/2, 1/3, 1/4

(c) -1/2, 1/3, 1/4

(d) 1/2, 1/3, 1/4

Ans. (d)

26. The present age of Sohanlal is four times the present age of his son. Four years hence, the sum of their age’s wil1 be 43. What is the present age of his son?

(a) 15 years

(b) 10 years

(c) 7 years

(d) 12 years

Ans. (c)

27. Find the product of the roots of the equation – 3 – 7x + 6x2 = 0

(a) -2

(b) ½

(c) 2

(d) – 1/2

Ans. (d)

28. 9×16+224-56+1/2 -1/4 =?

(a) 37 23/28

(b) 312 1/4

(c) 1473/4

(d) 1481/4

Ans. (b)

29. 0.05 x 0.05 x 0.05 — 0.04 x 0.04 x 0.04 =

0.05 x 0.05 ÷ 0.002 + 0.04 x 0.04

(a) 0.01

(b) 0.02

(c) 0.09

(d) 0.9

Ans. (a)

30. Out of the numbers given below, by which least number should 176 be multiplied so that it will be a perfect square?

(a) 8

(b) 11

(c) 12

(d) None of these

Ans. (b)

31. How many days are there from 2nd January, 1995 to 15th March, 1995?

(a) 73

(b) 74

(c) 71

(d) 72

Ans. (a)

32. The two sides of a right triangle containing the right angle are 15 cm and 8 cm. The radius of its circumcircle is—

(a) 4.75 cm

(b) 2.375 cm

(c) 8.5 cm

(d) 11.5 cm

Ans. (c)

33. The angles of a heptagon are in the ratio 1:2:3:4:5:6:7: 8. The smallest angle is—

(a) 30 °

(b) 22 ½ °

(c) 12°

(d) 24°

Ans. (a)

34. Two chords AB and CD of a circle intersect at E such that AE= 2.4 cm, BE = 3.2 cm and CE = 1.6cm. The length of DE is—

(a) 4.8 cm

(b) 6.4tm

(c) 1.6 cm

(d) 3.2 cm

Ans. (a)

35. An edge of a cube measures 10 cm. If the largest possible cone is cut out of this cube, then the volume of the cone is—

(a) 261.9 cm3

(b) 262.7 cm3

(c) 260 cm3

(d) 260.9 cm3

Ans. (a)

36. Mac has £3 more than Ken, but then Ken wins on the horses and trebles his money, so that he has now £2 more than the Original amount of money that the two boys’ had between them. How much money did Mac and Ken have between them before Ken’s win?

(a) £13

(b) £15

(c) £9

(d) £11

Ans. (a)

37. Each boy contributed rupees equal to the number of girls and each girl contributed rupees equal to the number of boys in a class of 60 students. If the total contribution thus collected is Rs. 1600, how many boys are there in the class?

(a) 50

(b) Data inadequate

(c) 30

(d) 25

Ans. (b)

38. Kamal got married 6 years ago.

Today her age is 1/10 times her age at the time of marriage. Her son’s age is 1/10 times her age. Her son’s age is—

(a) 4 yrs

(b) 5 yrs

(c) 2 yrs

(d) 3 yrs

Ans. (d)

39. The current birth rate per thousand is 32, whereas corresponding death rate is 11 per thousand. The net growth rate in terms of population in per cent is given by—

(a) 21%

(b) 2:1% .

(c) 0.021%

(d) 0.0021%

Ans. (b)

40. If log10 2 = 0.3010, then log210 is—

(a) 3.3220

(b) 5

(c) 0.3322

(d) 3.2320

Ans. (a)

1 comment to solved numerical ability test

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>